Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IMPRESJA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Witamy serdecznie wszystkich Impresjonistów. I my zauroczyliśmy się tym cudnym domkiem i już za ok 3/4 tygodnie ruszamy z fundamentami. Kupiliśmy projekt 2 G w odbiciu lustrzanym.

Mamy już zakupione cegły Porotherm 44, ścianki działowe i nośne (też Porotherm). Wykonawca już zaczyna robić więźbę i każe nam wybrać dachówkę i teraz mamy mały dylemat, ponieważ oferuje nam dachówka Robena (ponieważ taka jest jeszcze dostępna) a spadzistość dachu jest 35 stopni. Na jednym forum czytałam, że dachówka Roben jest zalecana dla dachów o spadzistości 22 stopnie. Czy wy wiecie coś na ten temat??? Wykonawca mowił jeszcze o dachówce Trost, ale o niej nic nie słyszeliśmy. A wy jakie dachówki będziecie mieć na swoich impresjach??

• Odpowiedzi 836
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, my budujemy naszą impresję w okolicach Zielonej Góry. Nanieśliśmy jeszcze kilka poprawek, tzn. piec gazowy będzie stał w garażu, w pom. gosp. będzie garderoba, trochę ją pomniejszymy (nie będziemy robić tam okna), łazienkę trochę przesuniemy i od razu powiększymy w dół sypialnię, gdzie też będziemy mieli tylko jedno okno, ponieważ pokój będzie bardziej ustawny. Jeszcze się zastanawiamy nad tym, gdzie będą drzwi do garażu, ale chyba w garderobie (dawne pom. gospodarcze) a drzwi z wiatrołapu do garażu zamurujemy. Acha i jeszcze chcemy trochę przesunąć kominek w stronę "drzwi", powiększamy wykusz o jakieś 100 cm i nad oknem w kuchni chcemy zrobić taki daszek (taki jak w projekcie merkury 2 z domusa). Nad górą jeszcze się nie zastanawialiśmy. I jeszcze od dołu podwyższymy dom o jedną cegłówkę i zastanawiamy się nad górą, czy też nie podnieść o jedną, ale jak większość obawiamy się czy domek nie straci na wyglądzie.

Justyna&Darek my też się zastanawialiśmy nad Braasem i też nad tym kolorem co wy - baaaardzo mi się podoba, ale jmój mąż się obawia, że po kilku latach będzie ona zachodzić mchem. Te bardzo świecące (glazurowane) dachówki nie koniecznie mi się podobają, ale jest to dachówka ceramiczna ... i teraz mamy właśnie wielki dylemat. A wy co myślicie, ceramiczna czy betonowa?? I gdzie budujecie swoje impresje, może ktoś jest z okolic Z.G.?? :)))

Rzeczywiscie czasu mało , budowa pochłania załatwianie materiałow po hurtowniach co by mieli czym robic ,mam pociagnieta wode pod fundamentem do budynku i kanalizacje, ekipa w dwa dni wymurowała 1200 bloczkow 7 warstw , czekam na steropian ,zamawiałem z firmy styropex z olsztyna .aqua eps 120 niebieski.dajemy na ocieplenie fndamentow 8cm potem zasypyanie ,ubicie piachu i wylewka chudziak b-10, pozdrawiał i zycze powodzenia w budowie pozostałych budujacych Impresie

szerokość naszej działki to 29,5 m IMPRESJA mieści się bez problemu :) Ciągle zastanawiamy sie czy garaż robić na tym samym poziomie co drzwi do domu czy też niżej jak w projekcie oraz nad większymi drzwiami garażowymi . Myślimy także nad szerszym oknem w kuchni :roll: A jaki taras robicie wylewany czy też ziemny a moze ktoś robi drewniany .

Piszcie :)

Witam .... wiecie co ... się wzięlam i wypisałam niechcący ... i dzisiaj tak sobie pomyslalam, że tu zajrzę ... a Wy już 4 stronke zaatakowaliście :-)

Gratuluję wszystkim postepów ... my jesteśmy na etapie załatwiania dokumentów, co do zmian, nasz nadzorca pokazal mi, jak to w tej chwili wygląda, ze ścianka kolankowa i tak naprawdę skos idzie praktycznie od samej podłogi i on proponuje (a co się nawiercił na krześle jak mu na poczatku powiedzialam, ze scianki nie podniose ...) zeby ja jednak podniesc o dwa pustaki czyli o 0,5 metra ... zarzeka sie ze nic sie nie zmieni... sama nie wiem ... poza tym wygospodarowalismy na gorze jeszcze jeden pokoj, pewnie na duza garderobe ... co do dolu, to garaz bedzie nie 15 cm ponizej poziomu 0 tylko 45 cm ... czyli na rowno z kostka na podworku, bo teraz to podobno jak po rampie trzeba by bylo wjezdzac :-P .... jeżeli chodzi o wykusz to podniesiemy poziom z hp 70 na hp 80 ... rezygnujemy ze spizarni w zamian za WC dla "obcych" ... a drzwi do garazu robimy na zewnatrz przy wejsciowych zamykajac tym samym polaczenie pomiedzy garazem a domem ... i to tyle z nowosci ... aaa i jescze jedno okno dachowe bedzie ...

budowe zaczynamy jakos na poczatku wrzesnia z mocnym postanowieniem postawienia stanu surowego otwartego .... zeby sobie przezimowal ...

co do wczesniejszych pytan dzialka ma 32 m2 na 27 m2 ... narozna ...

pozdrawiam,

Sylwia

Myślę, że cześć rzeczy będzie można przechowywać w pomieszczeniu gospodarczym, poza tym zastanawiamy się nad schodami ... nasz nadzorca wymyslil betonowe (owalne a nie prostokątne) i uważa że pod własnie takimi schodami można zrobić spiżarke i jakieś tam schowki np na odkurzacz, widziałam takie rozwiązanie u niego i powiem sczerze że ładnie to wygląda, ja natomiast nie jestem przekonana do betonowych schodów ze względu na ich położenie ... kurcze powierzchnię zmniejszą ... nadal mi się podobają spiralne podwieszane :-), ale to wszystko wyjdzie "w praniu" ....

.... poza tym stwierdziliśmy, że nie chcemy aby do naszej łazienki wchodzili goście ... w końcu to nasza łazienka .... a wc dodatkowe zawsze się przyda :-), bo w końcu co to za radocha relaksowac się "w kąpieli" jak będą się za przeproszeniem do kibla dobijać :-P

Oczywiście druga łazienka będzie na górze, ale jak już kiedyś wspominałam my raczej górę będziemy kończyć już na własna rękę ...

pozdrowienia,

Sylwia

Zdradź nam jak wygospodarowaliście jeszcze jeden pokój na górze, czy też bedzie ten pokój wówczas jak podniesiecie o 2 pustaki poddasze. Moze zamiescisz jakiś szkic :) Fakt faktem ,ze skos zaczyna się od podłogi ale to tylko dlatego,że nie ma tam ścianek kolankowych, które można wybudować. My to mamy w planie. Każda wersja będzie dobra, aby tylko właścicielom się podobało :)