pearl_78 21.06.2007 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Więc co do szkicu ... jak zmiana będzie naniesiona to prześlę Patrząc na rysunek 6 (w projekcie) jest to pokoj powstały z hallu (2.1) i schowka (2.5), sciana dosunięta do schodów i sąsiadująca z łazienką, drzwi od łazienki maja być przesunięte do przodu, w sensie będa bliżej schodów, dodatkowo w tym pokoju mamy dolozyc dodatkowe okno - symetrycznie do pozostałych czyli obok już tego istniejącego ... "po podłodze" wychodzi ponad 18 m2 ... może nie będzie to kolos ale jak wspomnialam garderoba i deska do prasowania się zmieści .... chociaż jakby się uparl albo bocian nieoczekiwanie odwiedzil to zawsze jest coś dodatkowego my na pewno bardzo się jeszcze nad tym zastanowimy ... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 24.06.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 A jak pozostali budujący impresję? Dawajcie zdjęcia!!!!! POZDRAWIAM dzodzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 25.06.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2007 mamy już wykopane fundamenty po weekendzie wkleje zdjątka jak będą już zalane,robi się coraz ciekawiej na działeczce pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erni 28.06.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A co ja mam zrobić jesli mam działke 20,3 m szer.,a chcielibyśmy budować impresje ?? CZy mógłby mi ktoś z budujących ten dom ,powiedzieć ile cm. jest wysunięty wykusz (myśle o nie robieniu go ,tylko w stawieniu okna równo ze ścianą) ?? I jeszcze jedno pytanko ,czy ktoś zmieniał strop w tym domku i jaki jest tego koszt u architekta ?? Dziekuje z góry za odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 28.06.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 W Twoim wypadku widzę trzy możliwości. Zrobić zmianę w projekcie tj. zlikwidować wykusz całkowicie bądź zmniejszyć go na tyle by dom zmieścił się na działkę z zachowaniem odległości do granic działki (np. wykusz prostokątny). Trzecią możliwością jest zakupienie projektu Toskania. Jest to projekt prawie identyczny jak Impresja różni się brakiem wykusza i innymi oknami. http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/toscania/ W I i II rozwiązaniu zmiany nie powinny być zbyt kosztowne. Większym problemem od zmiany konstrukcji stropu będzie dla projektanta zmiana więźby dachowej. Więcej kreślenia i liczenia. Ja ze względu na ograniczajace warunki zabudowy nie mogłem wziąść Impresji 2g dlategoteż zdecydowałem się na Toskanię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 28.06.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 A co ja mam zrobić jesli mam działke 20,3 m szer.,a chcielibyśmy budować impresje ?? Witaj Erni. Gratuluję wyboru. Ja bym nie rezygnował z wykuszu. To ozdoba domu wewnątrz, a przede wszystkim z zewnątrz Ja bym na Twoim miejscu zamurował jedno okno od pokoju po stronie garażu, a w łazience zrobił okno z luksferów (albo też zamurować). Zyskujesz 70 cm. A wtedy 3+13,1+4=20,1 i już!!!! POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 28.06.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Rzeczywiście, likwidacja jednego okna to bardzo dobry pomysł. Wtedy budynek zmieści się bez problemu. Jeśli mogę podpowiedzieć to mój znajomy był w podobnej sytuacji. Najpierw zabudował całą ścianę a dopiero potem (po odbiorze) wykuł otwór okienny. Ale oczywiście takie rozwiązanie zależy również od sąsiadów jakich się posiada, żeby nie „podkablowali” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 28.06.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 ... dopiero potem (po odbiorze) wykuł otwór okienny ... Myślę, że nie trzeba będzie wykuwać okna, bo jest tam jeszcze jedno, które w zupełności wystarczy ... ... chyba... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erni 28.06.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 dzieki chłopaki za podpowiedzi ,ale chyba jednak zdecyduje sie na skrócenie tego wykuszu o te 40 cm (własnie jak by mógł mi ktoś napisać, ile cm on wystaje po za ściane ??) Przy likwidacji tych okiem to za dużo zachodu (to w pokoju to jeszcze można by było zlikwidować ,tak jak jest w projekcie TOSCANIA,ale w łazience przydałoby sie, no i jeszcze jest pomieszczenie gospodarcze.I ta ściana by była taka pusta.Chciałem sie zapytać ,czy jeśli kupuje projekt i nie wykonuje żadnych zmian ,to potrzebuje architekta ??A jeśli tak czy drogie są koszty zmian ,jak ktoś robił czy może mi podac mniej wiecej cene ??Bardzo dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 29.06.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2007 Niestety trzeba mieć architekta nawet jak się nie robi żadnych zmian w projekcie. To co kupujesz w biurze architektonicznym to tylko projekt domu, a żeby dostać pozwolenie na budowę potrzebny jest projekt budowlany. W jego skład wchodzi projekt domu, projekt zagospodarowania terenu (mapa działki z narysowanym konturem domu i innymi ewentualnymi budynkami i instalacjami jak woda, gaz, prąd, kanalizacja itd.). Mnie załatwianie wszystkiego łącznie z projektem kosztowało ok. 5200 zł. 2000 zł architekt (zwiększenie konta nachylenia dachu, dołożenie jednego okna w garażu, jednego w pokoju, powiększenie okna w jadalni, przedłużenie tarasu na zewnątrz aż do okna w jadalni, drobne zmiany w środku domu, dołożenie dwóch okien na górze, wykreślenie okien okrągłych, przygotowanie projektu budowlanego i złożenie wniosku o pozwolenie na budowę)700 zł mapa do celów projektowych (geodeta)150 zł adaptacja przyłącza wodnego150 zł adaptacja przyłącza energii400 zł projekt przyłączenia wody (bo jeszcze nie mam wody na działce)1800 zł projekt domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erni 30.06.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Witam impresjonistów Mam prośbe do osób ,które kupiły(mają) projekt "Impresja" CZy mógłby mi ktoś przesłac na email:[email protected] zwymiarowany rzut parteru ,rzut poddasza i przekroje pionowe.Z góry bardzo dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 30.06.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 dzieki chłopaki za podpowiedzi ,ale chyba jednak zdecyduje sie na skrócenie tego wykuszu o te 40 cm (własnie jak by mógł mi ktoś napisać, ile cm on wystaje po za ściane ??) Przy likwidacji tych okiem to za dużo zachodu (to w pokoju to jeszcze można by było zlikwidować ,tak jak jest w projekcie TOSCANIA,ale w łazience przydałoby sie, no i jeszcze jest pomieszczenie gospodarcze.I ta ściana by była taka pusta. Chciałem sie zapytać ,czy jeśli kupuje projekt i nie wykonuje żadnych zmian ,to potrzebuje architekta ?? A jeśli tak czy drogie są koszty zmian ,jak ktoś robił czy może mi podac mniej wiecej cene ?? Bardzo dziekuje i pozdrawiam Witam Wg moich skromnych wiadomosci ... wykusz wystaje na 90 cm ... co do formalnosci ... jak juz kupisz projekt to najpierw zlecasz komus rozrysowanie map do celow projektowych (zazwyczaj 6 sztuk i kosztuje to okolo 600-700 pln) jak juz bedziesz mial mapki to z kserem takiej mapy i z kserem aktu wlasnosci nieruchomosci (u nas moze byc ksero...) udajesz sie do zakladu energetycznego, gazownii, wodociagow, melioracji (w zaleznosci co bedzie potrzebne) po warunki przylaczenia tych wlasnie do dzialki ... jak juz bedziesz mial warunki zlecasz architektowi naniesienie projektu na mape, pod Warszawa koszt wynosi 900-1800 pln + placisz za kazda ewentualna zmiane ok. 100-200 pln ... pozdrowienia, Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 30.06.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2007 Witam impresjonistów Mam prośbe do osób ,które kupiły(mają) projekt "Impresja" CZy mógłby mi ktoś przesłac na email:[email protected] zwymiarowany rzut parteru ,rzut poddasza i przekroje pionowe. Z góry bardzo dziekuje. rzuty polecialy ... mailem :] pozdr, S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erni 01.07.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 dziękuje Sylwia za informacje ,oraz wysłane rzuty ,bardzo będą mi pomocne. Mam jeszcze małą prośbe ,prosiłem równiez o przekrój pionowy ,bo na nim mi równiez zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erni 02.07.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 A może powiem o co mi chodzi z tym przekrojem pionowym. Zastanawiam sie ile ma najmniejsza wysokośc w pokojach na poddaszu,z czego bedziecie robić te ściany zewnętrzne na poddaszu ??,skoro one nie idą wzdłuż ścian parterowych ,czyli sa oparte bezpośrednio na stropie. Wspominaliście wcześniej że chcecie podnieść poddasze o 1-2pustaki ,to czy konstrukcja więźby dachowej sie nie zmieni ??No i o ile mi sie zwiekszy koszt takiej przebudowy.Będzie również dużo przestrzeni nie wykorzystanej na poddaszu.Sorki że tak pytam ,ale chce być przekonany w 100% do mojego domku. Prosze i dziękuje za wszystkie komentarze.Pozdrawiam Bardzo prosiłbym Cie Sylwia o przekrój(rzut) pionowy i rzut więźby dachowej ,o ile to nie będzie problem.Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 02.07.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 A może powiem o co mi chodzi z tym przekrojem pionowym. Zastanawiam sie ile ma najmniejsza wysokośc w pokojach na poddaszu,z czego bedziecie robić te ściany zewnętrzne na poddaszu ??,skoro one nie idą wzdłuż ścian parterowych ,czyli sa oparte bezpośrednio na stropie. Wspominaliście wcześniej że chcecie podnieść poddasze o 1-2pustaki ,to czy konstrukcja więźby dachowej sie nie zmieni ?? No i o ile mi sie zwiekszy koszt takiej przebudowy. Będzie również dużo przestrzeni nie wykorzystanej na poddaszu. Sorki że tak pytam ,ale chce być przekonany w 100% do mojego domku. Prosze i dziękuje za wszystkie komentarze.Pozdrawiam Bardzo prosiłbym Cie Sylwia o przekrój(rzut) pionowy i rzut więźby dachowej ,o ile to nie będzie problem.Dziękuje Witam, ok, jutro zeskanuje te rysunki i podesle mailem :] Masz duzo pytan, a poki co ja na wiekszosc nie znam odpowiedzi (jestesmy na etapie zalatwiania dokumentow...), jedyne co moge powiedziec to to ze powierzchnie podane na poddaszu liczone sa od 1,90 m czyli generalnie te pokoiki beda i tak wieksze ... bez scianki kolankowej (w projekcie jej nie ma ... podloga prawie laczy sie z dachem ... dlatego bedziemy prawdopodobnie podnosic calosc o dwa pustaki, nasz ndzorca nic nie wspomnial o zmianie wiezby dachowej, takze zakladam, ze to nie bedzie konieczne. Koszt zwiazany ze scianka kolankowa nie powinien byc zbyt dotkliwy ale poki co w cenach pustakow tez sie nie orientuje Mam nadzieje, ze pod moim postem wypowiedza sie bardziej doswiadczeni impresjonowicze ;] no wlasnie ... gdzie wy jestescie? ... haaallloooooooooo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 03.07.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 jesteśmy,jesteśmy!!!! postaram się wkleić zdjątka w weekend, nie mam teraz na nic czasu,siedząc na budowie uczę się na obronę pracy , jesteśmy na etapie bloczków fundamentowych,niestety nasze prace nie idą tak szybko ze względu na to ,że mamy tylko piątki i soboty głównie,ale ekipa jest zwarta i pracowita,dlatego plan tegoroczny napewno będzie wykonany!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 03.07.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 tomekgr[/b] myślę,że Twoja Impresja jest już najbardziej zaawansowana może jakieś fotki? dla pocieszenia oka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erni 04.07.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 pewnie ,pewnie ,pokażcie zdjęcia ,ja cały czas sie zastanawiam nad tym projektem.Niewiem czy dobrze zauważyłem ,ale mamy dwa słupki na poddaszu :jeden na korytarzu i jeden w pokoju ,to sa od więźby dachowej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rinti 04.07.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2007 Witam wszystkich zainteresowanych, i u nas wszystko troszkę się opóźniło, ale w końcu i na naszej działce zaczyna się "coś" dziać. Dziś panowie z naszej ekipy wyrównali nam teren i ogrodzili działczkę siatką i już się nie mogę doczekać dalszych prac, a przyznam szczerze, że bardzo nam się to wszystko dłuży, ale mamy nadzieję, że już teraz ruszymy z kopyta;) Jak tylko będą wykonane dalsze prace nadające się do sfotografowanie, to na pewno wkleję zdjęcia, a teraz czekamy na Wasze:)))) Pozdrawiamy wszystkich IMPRESJONISTÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts