kate123 13.09.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 dzodzo właśnie takie schody mnie się marzą a konkretnie te na 3 zdjęciu właśnie takie będą w naszej impresji a cha nie pisałam że u mnie będzie mała przeróbka co do schodow będą umieszczone tak jak w projekcie Melodia z krajobrazów (to oczywiście troche burzy środek ale okazało sie że można to zrobić a zamiast tej ścianki wymurowanej w salonie stanie okrągły filar z dodatkowymi podciągami ) kurcze jak w trakcie budowy modyfikuje sie ten projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekPoznań 14.09.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witam Ja dopiero jestem na etapie adaptacji projektu mam projekt Impresję 2G, która powstanie 10km od Poznania w Gowarzewie. Czy ktoś buduje impresję w Wlkp. gdzie by było można ją zobaczyć na żywo. Czy ktoś może doradzić jakie najlepiej zmiany wprowadzić w tym projekcie ? Ja chciałem poszerzyć i przedłużyć garaż z 5,76cm x 5,76cm na 6,20cm x 6,20cm ale jak się dowaidywałem na razie u jednego inżyniera budowlanego to ponoć by było trzeba całe nowe obliczenia dachu robic i odradza tego. Jeżeli chodzi o podniesienie ściany kolankowej o jedną cegłę to nie bedzie problemu? Na pewno powiększę brame garażową z 4,20cm na 4,80cm. Macie może jakiegoś dobrego inżyniera budowy co by mi zrobił adaptacje projektu i prowadził budowę z Poznania lub okolic - najlepiej takiego co już robił Impresję Pozdrawiam i proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 18.09.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 witamy nowego budowniczego cisza nastała na naszym forum..................... my czekamy na kredyt i tempo prac chwilowo zwolniło jesteśmy właśnie na etapie kopania kanału w garażu a co tam zawsze się przyda pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecki Kachna 18.09.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 właśnie dostaliśmy dokładne wymiary na rzutach, wszystko bardzo dobrze widać,jeślicie chcecie to podajcie maile!!!!!! Hej Witam wszystkich. Jakiś czas temyu podjęliśmy z żoną decyzję że budujemy własny domek i właśnie Impresja chyba najbardziej nam odpowiada. Jeżeli jeszcze Justyno&Darku jest szansa na przesłanie wymiarów na rzutach to bardzo bym był wdzięczny. Palnuję ewentualnie dokonanie kilku dośc istotnych zmian więc dokładne plany bardzo mi się przydadzą Adres email: [email protected] Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 18.09.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 rzuty już wysłałam, dajcie znać czy doszły a gdzie będziecie budować domek ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecki Kachna 18.09.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 rzuty już wysłałam, dajcie znać czy doszły a gdzie będziecie budować domek ??? Wielkie dzięki. Wszystko pięknie się otwiera. Teraz idę kąpać Małą, ale wieczorem na pewno siądę do kompa i wszystko opisze pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecki Kachna 18.09.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 HejNo więc tak.Zanim nasza Impresja powstanie miną zapewne min 2 lata. Na razie jesteśmy na etapie poszukiwania odpowiedniej działki. Szukamy działki w okolicy Pruszcza Gdańskiego. Tak więc wszystko jeszcze przed nami: kredyt, ewentualne zbrojenie działki, projekt, itd itd itd. Akurat Impresja bardzonam się spodobała ponieważ zawiera praktycznie wszystkie elementy które nasz wymarzony domek mieć powinien: spory salon, sypialnia z garderobą na parterze, kuchnia ze spiżarką, duża łazienka na parterze, garaż na 2 samochody itp. Już na tym etapie widzę kilka możliwych zmian: łazienka na parterze powiększona kosztem pokoju nr 6, pokój nr 5 powiększony kosztem pokoju nr 6, z tego co zostanie z pokoju nr 6 powstanie właśnie garderoba, jedno duże okno w pokoju nr 5, pokój nr 6 przestaje istniećlikwidacja drzwi do pokoju nr 6likwidacja drzwi między hallem a pomieszczeniem gospod, zamiana okrągłego okna w garażu na standardowe, likwidacja drzwi między garażem a pomieszczeniem gospodarczym oraz tej krótkiej ścianki Na razie tylePodoba mi się pomysł z podniesieniem poddasza o jeden pustak. Mam tylko pytanko: czy równiez nad garażem podnosicie wtedy o tą samą wysokość i czy ewentualnie da radę wtedy wygospodarować wtedy nad garażem jakiś "schowek". Planuję garaż na 2 auta, więc to sporo powierzchni i można by tam pewnie upchnąć wiele chwilowo niepotrzebnych w domy przedmiotów, nawet przy opcji wchodzenia na kolanach do takiego pomieszczenia Czy ktoś dysponuje juz może jakimis zdjęciami z realizacji tego projektu. Chętnie bym sobie pooglądał jak ten domek prezentuje sie "na żywo". Szczególnie intetesują mnie zdjęcia wnętrza Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 19.09.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Wkońcu i ja mogę pochwalić się ścianami. Nie ma jeszcze ich tak wiele ale zawsze to już coś. Fotki na http://www.sewcio.ao.pl. Przy okazji chciałbym skorzystać z Waszych doświadczeń bo już napewno macie ten etap za sobą. Postanowiłem deskować dach i nie wiem czy zwiększyć przekroje więźby dachowej. Może ktoś z Was ma lub miał podobny dylemat ?? Mój kierownik budowy mówi, że więźba jest wystarczająco gruba i nie trzeba nic zmieniać ale ja i tak wolę zdobyć wiedzę z kilku źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgr 19.09.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Seweryn, po pierwsze ,jak zobaczysz drewno a zwłaszcza elementy na wiązary,krokwie narożne itd to nabierzesz zaufania do konstrukcji.Moi "budowlańcy" pytali ,czy kupowałem drewno w Kanadzie bo u nas nie ma takich drzew .To oczywiście żart.Po drugie kierownikowi budowy trzeba ufać bo po to on jest .Myślę,że pełne deskowanie to dobra decyzja- w opinii każdego dekarza ma przewagę nad najlepszą membraną.W naszym przypadku nie tyle chodzi o usztywnienie konstrukcji dachu ,co o wygodniejsze obróbki wokół kominów oraz trwałość.Producenci folii dają wieloletnie np 30-letnie gwarancje ,ale zawsze udowodnią, że położona lub użytkowana była niezgodnie z warunkami gwarancji.Poza tym ich historia nie jest jeszcze długa i pewnie nie znajdziemy kogoś kto może mieć opinię np po 30 latach .Ja jednak zniechęcony opieszałością "ekipy" nie zdecydowałem się na deski bo bym się nie doczekał wykonania do zimy .W pewnym stopniu rolę grają też koszty. Kupiłem zachwalaną na forum Muratora membranę Tyvek Pro i będę obserwował na własnej skórze czy zrobiłem dobrze .W razie problemów nie będę się bawił w przekładania dachu tylko zakończę szybką sprzedażą moją przygodę z własnm domem i wrócę do "przytulnego" mieszkania w wielkiej płycie.Pozdrawiam wszystkich budujących optymistów. P.S.Serwis ao.pl twiedzi że Sewcio nie istnieje więc nie widzę Twoich murów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 20.09.2007 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 W tartaku powiedzieli mi coś bardzo podobnego. Więźba faktycznie jest wystarczająco gruba Może wystąpił jakiś błąd w serwisie ao.pl Link do strony podany dwie wiadomości wyżej się otwiera http://www.sewcio.ao.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 21.09.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witajcie nowi Impresjowicze Słuchajcie jaka jest powierzchnia dachu, bo nie moge się doczytac ktoś napisał wczesniej ,ze ponad 240 a mi ktoś inny z kolei mówił cos o 300 m, jak jest faktycznie ? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 22.09.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 z tego co na początku dowiedzieliśmy się z pracowni to 242m i taka powierzchnia pojawiła się także na stronie projektu,chyba architekt aż tak by się nie pomylił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgr 22.09.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 To dotyczy raczej wersji z 1 garażem.W 2G jest dachu trochę więcej.W moim projekcie tego parametu nie ma.Jak ktoś dokładny to bierze projekt,linijkę i mierzy,mnoży i dodaje.Ja się nie podejmuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 22.09.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Toscania z garażem podwójnym ma jakieś 250 -260 m2. Firma wyliczyla mi 2500 sztuk dachówki podstawowej + wszystkie boczne itp. Stąd wnioskuję, że w Impresji jest podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koska 23.09.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam wszystkich Forumowiczów:) Jesteśmy na etapie stawiania ścian nośnych parteru domku wg projektu Impresja 2G wersja lustrzana. Do projektu wprowadziliśmy kilka zmian - wysuneliśmy garaż o 1,80 m do przodu, uzyskane w ten sposób miejsce przeznaczamy na pomieszczenie gospodarcze. To z kolei pozwoliło przesunąć nam trochę łazienkę "do przodu", i wygospodarować garderobę pomiędzy łazienką a pokojem. Na górze okna połaciowe w pokojach zamieniamy na lukarny. I stąd moje pytanie - czy któś wprowadził zamianę okien na lukarny i o ile można w takim przypadku podnieść ściankę kolankową? Dziękujemy za wszelkie rady:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgr 23.09.2007 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Kilka zdjęć 1 widok na szczyt więźby przez otwór na schodyhttp://images24.fotosik.pl/87/697a4f8936f71048m.jpg2 widok zejścia krokwi nad wykuszem przy podwyższeniu o jeden gazobeton 24http://images26.fotosik.pl/86/4c0a0045d15bab33m.jpg3 podniesienie od strony tarasuhttp://images29.fotosik.pl/87/db42a9116a5ff43cm.jpg 4.od strony frontowej-nad garażem o 1 gazobeton 12cm reszta 24cmhttp://images12.fotosik.pl/107/b7ac8d2c80b3bf97m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 24.09.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Ok ! W takim razie dziękuję U nas na budowie czekamy na więźbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kate123 24.09.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 tomekgr mam pytanie czy twoje kuchenne okno nie zmieniło przypadkiem wymiarów bo w projekcie jest napisane 140 na 140 a mi sie wydaje że jego rozmiar jest taki jak tych od pokoi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marecki Kachna 27.09.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Hej Czy może mi ktoś podać przybliżone koszty budowy tego projektu do etapu stanu surowego zamkniętego wraz z instalacjami: woda, prąd, ogrzewanie. Tylko nie te ze strony krajobrazów tylko faktyczne, poparte już waszymi doświadczeniami i kalkulacjami.Miestety (jak pewnie większość z Was) będę zmuszony skorzystać ze sporego kredytu i tak sobie liczę siły na zamiary. Planuję budować systemem nazwijmy to gospodarczym Wstępnie myślę o budowaniu z silki - co Wy na to? Zniecierpliwością czekam na odpowiedzi pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 27.09.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 my również budujemy z SILKI również w systemie gospodarczym,jesteśmy na etapie stropu,co do kosztorysu domu w stanie surowym to mogę napisać gdzieś za około 1,5 miesiąca ale jesteśmy z niego zadowoleni zapraszam do obejrzenia zdjęć z budowy SILKA http://foto.onet.pl/fuwz4,nd700kc4hwgk postaram się po weekendzie dodać nowsze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts