Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IMPRESJA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 836
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kąty daszku nad garazem sa te same, moze tego nie widac na zdjeciach, ale tak jest. Co do koncepcji z garezem 2g i ladnym dachem to albo przesuwacie sciane zewnetrzna do sciany garazu (laczycie powerzchnie), ale wtedy projekt jest na dzialke o 1 metr szersza i zmiana wymaga zgody, albo obnizacie strop nad garazem i wtedy w obydwu przypadkach kalenica jest niezlamana. Ale obnizony daszek nad garazem moze kiepsko wygladac.

Z drugiej strony najlatwiej podniesc scianke kolankowa, ale wtedy kalenica jest zlamana i mamy ten daszek wchodzacy w garaz (na 2 pustaki sc. kol. wchodzi akurat na kancie stropu).

Jeszcze mozna pokombinowac i zrobic 1 kalenice z takim czubkiem (szczytem), ale to dziwnie wyglada. Generalnie chyba najladniej by wygladal polaczona sciana garazu ze sciana domu. Ale na to nie mielismy miejsca.

Pozdrawiam

Bartek

Tomekagr. Oglądając zdjęcia wersji 2g natknęliśmy się na "dziwny" daszek z tyłu garażu. Na Twoich zdjęciach z 8 września tego nie widać (może dlatego, że dach jeszcze nie pokryty). Jak rozwiązałeś ten problem? Prosimy o jakieś zdjęcia tej strony konstrukcji dachu.

Ps. Jeśli byłaby taka możliwość (chociaż wiemy że to nieładnie) chętnie byśmy się wprosili na jakąś "wizję lokalną" - rozjaśniłoby nam to wiele naszych wątpliwości.

:lol:

Pozdrawiamy W.I.K.

Witam Wszystkich :)

Czytam ten wątek dot. dachu nad garażem w wersji 2g

muszę was pocieszyć........... ja też mam ten projekt z 2g i mój kierownik budowy zaproponował mi takie rozwiązanie: "pani kasiu powiększymy kotłownie" (przesunięta ściana nośna do linii ścianki działowej z łazienką ) - mam nadzieję że mnie rozumiecie bo nie wiem jak to inaczej napisać) i dzięki temu zrobimy WC no i co dalej: "pani Kasiu można nie ma problemu" - to było ne etapie wyboru projekty i tak też się stało.

Murarz który murował i jednoczesnie jego ekipa miała robić dach mówi tak: pani Kasiu wszystko jest ok będzie dobrze" - skoro tak kasia sie nie martwi..........................

a jak to teraz wygląda......................................................................

mało tego że nam podnieśli dach - za wysoko to jeszcze ta przesunięta ściana nośna do linii ścianki działowej z łazienką

PORAŻKA

więc możecie się pocieszać że jak u was jest zgodnie z projektem to jest - jak dla mnie ślicznie

zdjęcie postaram się niedługo wkleić to sami się przekonacie

i spodobają się wam wasze dachy nad garażem

a cha dla projektanta duuuuuży minus no i brak przekroju garażu..........

Moi Drodzy Impresjoniści... nie ma co się spinać, my na etapie budowy naszego dachu zadzwoniliśmy do projektantów z kilkoma uwagami, m.in. co do

- dokumentacji technicznej (za mało informacji),

- konstrukcji dachu (nic nam nie wychodziło, mimo, że mieliśmy doskonałych cieśli) oraz przede wszystkim tych

- schodów, które w ich kosztorysie miały kosztować ok. 9.000 zł.

Poprosiłam krajobrazy, aby mi zaprojektowali takowe (oczywiście nie za wielkie, nie za strome oraz nie za kręte - acha no i za 9.000 zł), ponieważ wszyscy dotychczasowi stolarze (a było już ich z 10) wycenili schody do naszego projektu za ok 30.000zł!!!!!!!! A co na to "krajobrazy"- cyt.: ten projekt - to projekt "budowlany", a nie" wykonawczy" i oni nic na te problemy nie poradzą!!!! Więc wyobraźcie sobie nasze zdenerwowanie. OGROMNY MINUS.

Ogólnie domek jest bardzo ładny:) Słuchajcie, a pochwalcie się jakie ogrzewanie wybieracie. U nas nie ma gazu ziemnego, dlatego zastanawiamy się nad piecem na "eko-groszek" i pelts.

Głowy do góry, już tyle przeszliśmy - to teraz już chyba będzie tylko lepiej drodzy Impresjoniści:)

Pozdrawiamy

Witajcie!

Na początek wielkie dzięki jeszcze raz dla Justyny&Darka! A wracając do tematu dziwnych daszków i niedociągnięć w projekcie to też nam to nie dawało spokoju i popisaliśmy sobie po biurach projektowych. Z 3 odpowiedział tylko Domfort brawo dla niego lecz odpowiedź może nieco wkurzyć bo cytuję "Nie wiadomo nic o problemach z tym projektem, widocznie ekipa nie była zbyt fachowa na budowie. Za garażem jest projektowo uskok ścian i dachu" :o Przesłali nam jednocześnie rzuty wzorcowe, na których oczywiście widać ten daszek i skos w garażu. (Jak ktoś potrzebuje rzuty to dajcie znać). Kate 1234 przykro nam z powodu baboka, który wam wykonano ale super że o tym piszecie bo my też wymyślaliśmy różne dziwne rzeczy - teraz sobie chyba damy z tym spokój. Ps. Chyba faktycznie telefon do projektanta będzie najlepszym rozwiązaniem.

no tak najlepiej zrzucić wszystko na ekipę,no cóż chyba wszyscy mieliśmy poprostu złych fachowców ;) u nas z garażem akurat problemu nie było,bo daszka żadnego nie ma,ale ile musieli się nagłowić cieśle i kierownik budowy to im szczerze współczuje,przy okazji kierownik pokazał nam inne projekty gotowe,np. z muratora, które były 3 razy takiej grubości jak Impresji, miały kilka rysunków min.rzutów dachu i ogólnie wszystkiego czego u nas nie ma - a nie ma wiele,nie wiem jak jest w projekcie 2g,ale u nas nie ma stropu nad końcem garażu od bramy garażowej i nie wiemy do dziś dlaczego,ale akurat zaplanowaliśmy tam schody chowane oczywiście) żeby można było dostać się do małego strychu nad garażem zresztą bardzo pożytecznego może o tym myślał projektant? ale aż taka dziura to nie jest potrzebna no cóż po prostu projekt został odwalony na kolanie i tyle ;) ale mniejsza z tym za nami najgorsze teraz już będzie z górki

W.I.K - nie ma za co,mam nadzieje,że to Wam pomogło i ułatwiło decyzję w wielu kwestiach ;) zapraszam ponownie już jak będzie skończony domek

Rinti - u nas będzie piec na eko - groszek i może inne jeszcze rzeczy,dokładnie nie wiem ,bo jeszcze nie wybraliśmy żadnego; tez nie ma gazu a i ze względu na cene opału; co do schodów to jestem w szoku ;) jeśli chodzi o ich wycenę,my liczymy na góra jakieś 5,6 tyś; ale jak zabraknie nam pieniędzy to nasz majster na budowie zbił nam takie piękne schody i nawet poręcz mają!!! trochę są brudne od betonu,ale co tam zeskrobie się ;)

http://foto3.m.onet.pl/_m/9007f50803d3011ccfe32897c37ead7f,5,19,0.jpg[/img]

Jeszcze jedna uwaga - w projekcie kolo schodów na parterze jest ścianka działowa. Polecam zamienienie jej na zbrojony słupek, który zajmuje dużo mniej miejsca, przez co salon i korytarz mają więcej otwartej przestrzeni. Polecam:)

Słuchajcie, a pochwalcie się jakie ogrzewanie wybieracie. U nas nie ma gazu ziemnego, dlatego zastanawiamy się nad piecem na "eko-groszek" i pelts

u mnie też nie ma gazu więc wybór padł na eko-groszek i pellet. Najprawdopodobniej piec Kostrzewy Pellets Plus 25 Kw (pellet, eko-groszek, drewno, zboże). Nie jest co prawda najtańszy bo kosztuje na stronie 11 tyś ale u przedstawiciela można go kupić za 10 tyś. Zaletą jest samoczynne rozpalanie pelletu co daje pewne oszczędności latem przy podgrzewaniu wody użytkowej. Pozostałe piece są nieco tańsze bo ok. 8 tyś.

Jeśli chodzi o schody to nie dajcie się naciągnąć na 30 tyś. Poszukajcie stolarza w mniejszej miejscowości. Takie proste schody spokojnie kosztują w granicach do 10 tyś. No a takie gięte z dużą ilością aluminium są już trochę droższe.

Hmm, Justyna&Darek - Wasze schody są piękne, chyba my też się na takie zdecydujemy;) Ale tak na serio, to Sewerynie, masz może jakieś rzuty takich schodów za 10.000 zł, chętnie byśmy sobie obejżeli i może rzeczywiście nie byłyby takie złe:)

My również podziwiamy naszych budowlańców - co oni musieli się nagłowić nad tym stropem, więźbą itp. Za mało informacji technicznych, za mało - a co do otworu nad garażem my również planujemy tam zrobić właz:)

My sie też zastanawialiśmy nad piecem Kostrzewa, ale chyba kupimy piec Ling Duo - tańszy bo ok. 8000 zł, a też nie odbiega od innych firm - w przeciagu tego miesiąca musi paść decyzja. Jakie są zalety pieca ZKostrzewa, których nie ma LIng DUo? - chętnie posłuchamy Waszych opinii. Seweryn, a jaki masz komin (chodzi mi o objętość), my mamy 140 i zastanawiamy się, czy przy takiej objętości będzie odpowiedni ciąg do takiego typu pieca. Na stronie kotly.com zaręczają, że nie będzie probelmu, no ale to są przecież sprzedawcy....

Kominek chcemy bardziej nowoczesny, czyli cała prosta przednia ściana w marmurze i to tyle - ale jeszcze nie pytaliśmy o koszty takiej zabudowy kominkowej - więc na razie pomarzyć sobie możemy:) Acha no i planujemy kominek narożnikówy, ale co z tego wyjdzie to też jeszcze nie wiadomo:) A jakie wybieracie wkłady kominkowe? No i oczywiście jak macie jakieś tańsze pomysły na nasze schody to chetnie coś podpatrzymy:)

Niestety nie posiadam żadnego konkretnego schematu chodów. Swoje zdanie opieram na rozmowie ze znajomym stolarzem, który wykonuje schody. Schody takie wycenia na ok. 10 tyś w zależności jeszcze od materiału. Najlepiej chyba zdecydować się na buk. Dąb jest trochę droższy. Porozmawiam ze znajomym, żeby przesłał mi kilka fotek przykładowych schodów w tej cenie.

Jeśli chodzi o komin to mam systemowy Schiedel Rondo Plus fi 200. Producenci mają różne zalecenia co do przekroju. Wahają się od 140 do 200.

Nie widziałem pieca Ling Duo więc trudno mi się wypowiedzieć w tym temacie. Czy on też posiada automatyczną zapalarkę na pellety?? Na jakie jest paliwa ?? Bo jeśli jest podobnej jakości a w niższej cenie to może warto się nad nim zastanowić. Wiem tyle, że kostrzewę kupuje mniej osób właśnie ze względu na cenę.

Po moim rozstaniu z ekipą(spartaczony dach i nie tylko)mam ekipę niezłych cieśli i dekarza.Jeżeli chodzi o garaż to u mnie jest strop równy czyli od wejścia do tylnej ściany na jednej wysokości-tylko tam gdzie jest daszek czyli około 1/3 szerokości z tyłu jest otwór wymuszony kątem daszka.W wolnej chwili dołączę zdjęcia.W tej chwili mam przekładany dach.Na moje życzenie ekipa zmniejszyła trochę szerokość okapu nad garażem w celu uzyskania równej wysokości okapu głównego i okapu garażu.W projekcie okap i rynna garażu jest niżej,złącze wypada na prawo od wejścia do domu i wyglądało to nieestetycznie nie mówiąc o póżniejszej gimnastyce z podbitką.Widziałem na Waszych niektórych zdjęciach że tez to zmieniliście.Jeżeli chodzi o "odwiedziny" to proszę pisać na adres [email protected] .

Czy zwróciliście uwagę na kominek wentylacyjny na połaci frontowej,wentylujący spiżarnię-wypada pod oknem połaciowym-niezły widok.

Ja go trochę przesunąłem.Mam też zamiar zrezygnować z wiatrołapu tzn ściany i drzwi wewnętrznych.Drzwi zewnętrzne planuję otwierane na zewnątrz (na ścianę garażową).Jakie są Wasze opinie w tej kwestii?Pozdrawiam.