Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IMPRESJA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Kurcze to spora różnica :o Ciekawe czy wszystkie okna mamy w takich samych wymiarach. My poszerzyliśmy okno w kuchni (bedziemy mieli dwuskrzydłowe 1,79m/1,38m), w wykuszu wydłużyliśmy (będą witryny 0,86m/2,28m) i w końcu w slonie będziemy mieć dwu-komorowe drzwi przesuwne.

Czy macie może jakieś nowe zdjęcia?

Pozdrawiamy

• Odpowiedzi 836
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze jedna uwaga - w projekcie kolo schodów na parterze jest ścianka działowa. Polecam zamienienie jej na zbrojony słupek, który zajmuje dużo mniej miejsca, przez co salon i korytarz mają więcej otwartej przestrzeni. Polecam:)

Wracając do tego tematu. Robicie słupek albo ściankę dzielącą korytarz od jadalni tak jak na wizualizacji czy wogóle rezygnujecie z tego elementu ?? Ja nie mam tej ścianki i się własnie zastanawiam czy jednak jej nie dostawić. Jak się patrzy na dole to jest wszystko jest otwarte razem z korytarzem. Nie wiem czy to aż tak fajny widok. :-?

my mam tak jak na wizualizacji, czyli ściankę i myślę,że to akurat jest dobry pomysł,trochę oddziela tą wolną przestrzeń od holu i myślę,że schody lepiej będą wyglądać przy takiej ściance niż jakby nic tam nie było

Rinti jeszcze jedno pytanie do okien ;) 15tyś to cena za okna i za rolety do wszystkich okien?????czy cena za okna i roletę do otworu tarasowego? Nam wycena złoty dąb obustronny ze szprosami (duże okna w wykuszu) wyszło z montażem 11-12tyś - bez rolet,sama roleta tarasowa to koszt ponad 2tyś [/b]

Justyna&Darek tak to cena za wszystkie okna tzn (okrągłe garaż 750 mm, pomieszczenie gospodarcze i łazienka 600x1400, dwa okna w pokoju na dole 1400x1400 (mamy tylko jeden pokój), kuchnia 1400x1400, okno tarasowe 2700x2200, wykusz (dwa okna 700x1600 i jedno 1200x1600) + do wszystkich rolety (elektryczna tylko tarasowa) kolor złoty dąb obustronny; cena z montażem

Słuchajcie a ten barek w kuchni to jaki długi i szeroki ma być ???? A tak patrze na tą wizualizacje to jakos mebli w kuchni mi brakuje no i oczywiście nie ma lodówki :) czyżby projktant w spiżarce ją schował ;) Od razu widać ,że to mężczyzna robił ;) a tak poza tym to naprawde podoba mi się.

pozdrawiam

halo halo witamy

Co tam u Was na budowach? U nas majstry klną i stekają nad więźbą. Po pierwsze bo nie jest tak łatwo z tymi naszymi wymyślonymi przeróbkami (a może poprostu majstry kiepskie :wink: ), a po drugie nie zmienialiśmy przekroju krokwi gradowych, które jak wiecie niepotrzebnie są tak sakramencko grube no i troszku trza było sie nanosić :-? . Może jutro uda nam sie wkleić aktualne zdjęcia. Musimy zamówić jeszcze dachówkę, jutro decydujące starcie z ostatnimi ofertami cenowymi. Tak na 99% wybierzemy antracytowego siriusa angobę z Ruppceramiki. Mamy też cholerny dylemat co do pieca i co za tym idzie kominów. Chyba stanie na piecu na eko groszek (firma jeszce nie wybrana więc może cos podpowiecie). Kominy najprawdopodobniej z PLEWY

Pozdrawiamy M&K

Coś cichutko na forum. Mamy do Was pytanko apropos kominów. Temat juz sie na forum pojawił (sam nawet o to pytałem :D ) ale może sobie troszke odswieżymy pamięć.

Nie bedąc do końca przekonanymi co do sposobu ogrzewania zamówiliśmy wstępnie kominy PLEWA, uniwerslne, z glazurowanym wkładem ceramicznym:

1) do kominka Uni fu 18/18 (38x52) h=6,5m (komin uniwersalny pod gaz albo drewno)

2) do pieca Uni fu 18/18 (38x52) h=8m + trzykanałowy pustak wentylacyjny (komin uniwersalny pod gaz albo drewno)

Koszt - 6100 zł

I tu pytanie jak się zapatrujecie na taką cenę. Jak to wygląda u Was.

Pozdrawiamy

na forum cicho,bo wszyscy na budowie, u nas ruch niesamowity, wczoraj wstawili nam okienka,jesteśmy bardzo zadowoleni i bardzo nam sie podobają,w albumie jest kilka zdjęć,ale zrobionych tak na szybko http://foto.onet.pl/fuwz4,nd700kc4hwgk

dzisiaj hydraulik kończy instalacje wodno-kanalizacyjną,elektryk też pracuje pełną parą ;) poza tym przez te wiatry i opady przeciągnęło się kładzenie dachówki,ale też już pomału panowie zaczęli,także kręci się sporo osób ;)

kładziemy także okleine kominową,wymyśliliśmy coś jakby z pisakowca zobaczymy jak to wyjdzie ;) sama jestem ciekawa

Marcin i Kasia my za 2 kominy IBF-u płaciliśmy coś koło 5tyś

pozdrawiam

Justyno&Darku ale macie superowo !!! Faktycznie okna bardzo ładne. A jaką folię kładliście? Ciekawe jak nasze okienka bedą wyglądały. Jak już pisałem kończymy więźbę. Zgodnie z obietnicą wkleiliśy najnowsze zdjęcia. Ciekaw jestem jak się Wam nasz daszek spodoba? Co prawda końcowy efekt zobaczymy dopiero po ułożeniu dachówki, ale ogólny zarys można już oceniać :D .

http://foto.onet.pl/diz13,0dbv0kvvii92,e258y,u.html?D=1

Pozdrawiamy

Marcin i Kasia

Faktycznie rozwiązanie problemu z dachem wyszło całkiem nieźle. Mnie niedługo czeka wcielanie w życie rozwiązania zaproponowanego przez Krajobrazy.

Ja za komin płaciłem 3,7 tys - Sciedel Rondo Plus fi 20 z wełną mineralną i skraplaczem, 7,3 metra wysokości. IBF faktycznie są tansze a chyba nie odchodzą jakością od schiedla, a jeśli już to nieznacznie.

gdyby nie zapytanie o to jak zrobiony jest u nas dach nad drzwiami wejściowymi a garażem ,że nie nachodzi na siebie jak w projekcie tylko łączy się to nawet bym tego nie zauważyła;) myślałam ,że tak było w projekcie ;) ile to rzeczy można się dowiedzieć na forum,pozdrawiam

znowu cisza na forum....

Aż miło patrzeć jak nasze domki rosną :) U nas mały przestój. Przywiezli nam już dachówkę, ale z powodu tego że nie wybraliśmy jeszcze konkretnego modelu pieca, majstrowie maja problem z ustawieniem komina, a dokładniej z umiejscowieniem na odpowiedniej wysokości otworu na odprowadzanie spalin (troche mało to fachowo napisałem ale chyba wiecie o co biega). A przy okazji pytanie: na którj ścianie będziecie stawiać piec?

Pozdrawiamy

Ja zwiększyłem pomieszczenie gospodarcze kosztem garażu. Inaczej piec na ekogroszek i pellety by sie nie zmieścił. Piec będzie stał na przeciwko okna w pom. gosp. w poprzek. Dlatego też wyjście z komina skierowane jest na garaż. Wysokość wejścia czopuch ok 145 (środek na 155 cm). Jednak dojdzie jeszcze wylewka + dodatkowa wylewka pod piec więc obniży się to do ok 130 cm. W kominie systemowym nie ma zbytniej możliwości regulowania tej wysokości.

Dzięki Seweryn za informacje. My również zdecydowaliśmy sie na kocioł na eko groszek. Identycznie jak u Ciebie, postawimy go na ścianie przeciwległej do okna. Wyjście z komina skierowane będzie również w stronę garażu, z ta różnicą że czopuch kotła umiejscowiony będzie na górze a nie jak standardowo z tyłu. Po pierwsze pozwoli to zyskać troche miejsca bo kocioł będzie można przysunąc bliżej ściany a po drugie nie musieliśmy przed postawieniem komina wybierać konkretnego modelu kotła (długość rury łączącej czopuch z kominem będziemy mogli dopasować). Seweryn czy mozesz napisać jakie wymiary bedzie miał Twój piec. Dzwoniłem w kilka miejsc (producenci kotłów) i okazało się ze zestaw (kocioł + zasobnik) powinien się jednak zmieścić. Jeśli będzie za ciasno to ostatecznie przesuniemy trochę ścianę garażu.

Czym wykańczacie komin. My chcemy obłożyc końcówkę płytką klinkierową, ale najpierw musimy znależć płytke w kolorze odpowiadającym dachówce (ciemny grafit)

Pozdrawiamy