TS147 29.01.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 Witam, Projekt rzeczywiście bardzo ładny. Czy są gdzieś dostępne rzuty wersji z garażem na 2 samochody? Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 30.01.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 ma może ktoś z was już chociaż wstępny kosztorys materiałów do stanu surowego zamkniętego,ale bez kosztów robocizny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 01.02.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Myślę,że cięzko bazować na czyimś kosztorysie, są różne materiały, różne ceny My jeszcze nie mamy ale jak będziemy miec to na pewno prześlemy. Póki co mamy już rozmieszczenie domku na działce i załatwiamy wszystko niezbędne do pozwolenia na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 01.02.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 zgadzam się,jednak chodziło mi tylko o porównanie różnych kosztorysów i zestawień materiałów, my właśnie pracujemy nad naszym kosztorysem i jak tylko będzie gotowy to podzielimy się, robimy go sami także napewno nie będzie on jakiś super dokładny i ostateczny, bo ciągle odkrywamy nowe miejsca gdzie są dużo tańsze ceny, można trafić na promocje lub poprostu załatwić coś taniej,widze,że jesteśmy na tym samym etapie tylko, że my zamawiamy troche póxniej projekt, ale mamy także już mapke z jego rozmieszczeniem i załatwiamy dalej pozdrawiamy[/img][/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 03.02.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 No właśnie w celu porównania to na pewno się przyda, bo przecież mozna budować z droższej dziurawki lub tanszego pustaka, na klejlub na na zaprawę, kryte dachówką czy też gontem , sa różnego rodzaju stropy więc kosztorysy na pewno będą różne.Mam jeszcze pytanko: Jak Wam nanieśli domek na mapkę geodezyjną bez projektu? i jak załatwiacie pozwolenia ? Przecież do tego potrzebny jest projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA 03.02.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Walercia jesli masz kupiony projekt to mysle ze brałas pod uwage warunki zabudowy dla twojego miejsca gdzie chcesz postawic dom - . zanim udasz sie do architekta ktory ci zrobi adaptacje projektu musisz miec mapke do celow projektowych ktora zrobi ci geodeta mapa ta kosztuje od 500 do 800zł zalezy od lokalizacji****************** pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 05.02.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 do zrobienia mapki podaliśmy tylko ogólne dane geodecie i jemu to wystarczyło, teraz czekamy na podłączenie prądu, bo to jest potrzebne do wydania warunków zabudowy, także projekt jeszcze troche, aha i kupujemy niedługo pustaki, bo teraz jest dosyć dobra cena a od marca ma iść w góre wszystko!!! A jak prace postepuą u innych??? pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 05.02.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Tak tak mapki geodezyjne juz dawno mam, tylko dopiero teraz jak mam projekt został na te mapki naniesiony rzut domku jaki bedzie już wyznaczony w terenie przez geodetę, tzn w jakiej odległości od granicy działki chcemy itp. Nasz projekt jest już w trakcie adaptacji Dlatego się trochę zdziwiłam,że bez projektu też to można ale chyba jednak to nie to. Tak odręcznie to nawet przy składaniu wniosku o podłączenie gazu rysowałam, ale i tak od tamtej pory projekt nam się zmienił na inny Teraz czekamy na wycenę murarza, pustaki i stal juz mamy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 06.02.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2007 jeśli możecie to napiszcie z jakich pustaków budujecie i ile kupiliście na domek,my jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji z jakich pustaków,ale myslimy nad SILKĄ,jeszcze porównujemy ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA 07.02.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 my budujemy z ytonga xelli sciany działowe silka -dzwoniłem juz do przedstawiciela xelli na nasz region jesli tylko dostane projekt ma mi zrobic obliczyc ile materiału i za ile bede potrzebował ....co do ceny to mysle ze jest to w tej chwili jeden z tanszych materiałow metr 2 gotowej sciany ktorej nie trzeba docieplac gr 36.5cm kosztuje około115 złotych proterm i gazobeton znacznie poszły ostatnio w gore a do tego wełna i steropian tez sa drogie ztego co wiem metr 2 wełny grubosc 12 cm kosztuje okolo 65 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiamarcin 09.02.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witam, po 2 tyg. jak obiecali dostaliśmy projekt. dajemy go teraz do zaprojektowania podpiwniczenia, potem do adaptacji. czekamy jeszcze na mapki do celów projektowych, takze z przyłączami i wszelkimi pozwoleniami też stoimy. Waleriana ty masz już projekt, nie dziwi Cię że ściany zewnętrzne zaprojektowane są z betonu 36 beż żadnego ocieplenia zew. Czy jest to może do adaptacji czy teraz się tak buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 10.02.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 To jest pewnie do adapatacji, my budujemy z innych materiałów, nasz murarz powiedział nam : pustak + ocieplenie = 36, pewnie teraz sa te pustaki dziurawki którym niby nie potrzebne jest ocieplenie. My budujemy metodą tradycyjną. Tak na marginesie sylwia i marcin możecie na priv zdradzić gdzie dokładnie budujecie, bo my też z lubelskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiamarcin 10.02.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 My tez będziemy budować metodą tradycyjną, czyli typowy pustak,bloczek betonowy, zaprawa cementowa,ocieplenie styropianem U nas do budowy jeszcze kawał czasu, na razie papiery i gromadzenie materiałów. PS. Coś mi nie idzie wysyłanie PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA 10.02.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 witam - Impresionistow - dzisiaj dostarczono nam projekt z podwojnym garazem trzeba teraz podumac co by tu zmienic ,zmiany nie beda wielkie. 1 likwidacia wejscia z wiatrołapu do garazu. 2 niewielka zmiana co do wielkosci otworow okiennych na parterze .3 moze powiekszenie pom gospodarzego o jakies 20 cm kosztem garazu.--- w tym tygodniu spotkam sie z majstrem ktory bedzie mi to budował zastanawiam sie jeszcze nad ogrzewaniem podłogowym i rekupreratorem .no i adaptacja projektu a potem do roboty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 12.02.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Wiecie co dopiero murarz nam uświadomił, ze na poddaszu nie ma ścianki odgradzającej część skosu (chyba wiecie o co mi chodzi) wydaje mi się ,ze to jest ścianka kolankowa( choć moge się mylić bo nieco pogubiłam się w terminologii ) . tzn,ze są pełne skosy w pokojach My chyba bedziemy stawiać ścianki ? a Wy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 12.02.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 tak właśnie jest, dlatego architekt doradził nam podniesienie poddasza tak o 2 pustaki,bo tak to byłyby same skosy a pokoje nie są duże. I nie przesadzajmy, że zmieni się jakoś strasznie wygląd, widziałam tak podniesione poddasza w realizacji i wcale tego nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 12.02.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 a co myslicie na temat dokładnego kosztorysu podanego na stronie krajobrazów dla IMPRESJI ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiamarcin 13.02.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Witam, Największy pokój na górze( 2.3) ma po podłodze 6.62 x 4.88. Budując na wysokości okna ścianę kolankową nawet z płyty KG zabieramy po podłodze 80 cm, a ścianke mamy na wysokość 120 cm. chyba dobrze rozumuję, chociaż nie było to konsultowane z zadnym fachowcem.Zostaje pokój ok. 5.70 x 4.00, to jak na użytowe poddasze to chyba niezły wymiar,chociaz ktoś jednak może powidzieć że szkoda powierzchni. Podnosząc dach o 2 pustaki to jenak jest 0.5 m w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 13.02.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Wg. mnie 2 pustaki to za dużo, na pewno straci na wyglądzie ew. pustak, zresztą może i nie . Myślę ,ze pokoje i tak nie będą za małe, zresztą powierzchnia podana liczona jest od 1,90 więc to co pod skosami jest na plus. Ja zdecydowałam się na dom o powierzchni do 140, podnoszenie scianki zwiększy moją powierzchnię, bądź pokoju bądz miejsca niewykorzystanego, za ścianką. Na podniesienie o 2 pustaki na pewno się nie zdecyduję, w końcu wybrałam dom parterowy z zagospodarowanym poddaszem, a nie piętrowy Zdziwiło mnie tylko brak tej ścianki zaznaczonej w projekcie, bo po prostu murarz nie doliczył do ceny, a pewnie i tak trzebab będzie ją stawiać. Swoją drogą dziwie się ,że architekci są za poddnoszeniem ścianki, w końcu to Oni powinni miec nieco zmysł artystyczny i wyczucie piękna. Wiele domów niestety staraciło na wygladzie po podniesieniu ścianki. Justyna i Darek obejrzyjcie kilka domów jak wyglądają po podniesieniu ścianki i gdy ścianka jest tak jak w projekcie. Jesli Wam się spodoba to OK ! Ale najpierw porównajcie i zobaczcie na własne oczy . Ludzie niestety jeszce mają przekonanie,że im większe tym lepsze nie biorąc pod uwagę wyglądu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiamarcin 13.02.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Co do kosztorysu to chodzi o te ogólne 150 tyś netto stan surowy , czy jest gdzieś na stronie szczegółowy kosztorys bo nie nie moge znależc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts