Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IMPRESJA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

Jeśli planujesz piec na paliwo stałe to zdecydowanie radziłbym zamurować wejście z korytarza do kotłowni, inaczej syf i smród będzie w domu straszny. I radziłbym kotłownię powiększyć kosztem garażu. Ja tak zrobiłem i sprawdza się idealnie. Dokładnie mówiąc poszerzyłem kotłownię mniej więcej na odcinku 3/4 długości o ok 1m. Zanim to zrobiłem wiedziałem jakie wymiary bedzie miał piec, i że bedę miał mozliwość wyciągnięcia podajnika slimakowaego w razie awarii. To bardzo istotne, żeby później całego pieca nie rozkręcać. Jesli chodzi o garderobę (w wersji 2g) można też przedłużyć garaż ale w tył o kotłownię a od strony holu wydzielić małe pomieszczenie. Wejście tak jak w pierwotnej wersji do kotłowni. Przy powiększeniu kotłowni jeszcze kosztem garażu pomieszczenie miałoby pewnie jakieś 2 na 2 m. Ale trzebaby komin pewnie przesunąć. Najłatwiejszy sposób to chyba poświęcenie jednego z dolnych pokoi.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 836
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

heh najlepsze rozwiązanie to tak proponuje seweryn, największy zong to przesunięcie komina ale z perspektywy układ wydaje się być najrozsądniejszy. Z prawej strony łazienki garderoba z lewej wejście do dwóch pokoi. i drzwi do łazienki można przesunąć o metr w prawo przez co nie będzie widać ich z salonu. przesunięcie komina po Lini ściany gdzieś o 2m a pomieszczenie gospodarcze można poszerzyć na garaż. 8)

A czy ktoś z was nie dokładał okien na ścianie wykusza? Bo nam się strasznie łyso wydaje taka pusta ściana...

pozdrawiam :D

Esterbeek bardzo chętnie pokażę, sama jestem ciekawa jak to wyjdzie. :roll:

Na razie trwają prace tynkarskie, góra jest już zrobiona, teraz panowie walczą z docieraniem na dole.

Okna mamy już zamontowane i są prześliczne, w sumie to tylko złoty dąb ale zawsze o takich marzyłam :wink:

Brama garażowa też czeka na montaż, a największa zagadka :o to w tej chwili drzwi wejściowe, chodzi mi o kolor , nie wiem czy będzie spełniał moje oczekiwania, wybór ze wzornika może okazać się zupełnie nie trafiony ale pozyjemy , zobaczymy :D :D :D

Jeśli chodzi o dodatkowe okna na ścianie z wykuszem to jak dla mnie nie ma potrzeby. Ta ściana swietnie nadaje się, jak dla mnie na kanapę a nad nią jakiś może obraz , kinkiety, a może kamyk na ściane ,hehe :D

pozdrawiam 8) 8)

Witam wszystkich budujących IMPRESJĘ !!! :D

Od dawna śledzę to forum i chciałabym podziękować wszystkim za porady i zdjęcia z budowy - są bardzo przydatne :wink:

Pozwolenie już mamy i zaczynamy budowę za tydzień :lol: Zmiany jakie chcemy wprowadzić to: likwidacja wyjścia z kotłowni na salon, zmiana okrągłego okna w garażu na kwadratowe, likwidacja wnęki przy kuchni-większa spiżarka, zamurowanie jednego okna w pokoju na dole koło łazienki. Zastanawiam się nad wejściem do spiżarki - czy zrobić go w miejscu tej wnęki koło schodów czy zostawić tak jak w projekcie, ale wtedy trzeba drzwi przesuwane.Co o tym myślicie?Mam jeszcze mnóstwo pytań...Pozdrawiam :D

Sylwia

witamy nową furomowiczkę :D :D :D

nafi, jeśli chodzi o schody to my nic nie zmienialiśmy, rozmieszczenie zostawiliśmy takie jak w projekcie. Na pewno chcę żeby zajmowały jak najmniej miejsca,podoba mi się połączenie metalu z drewnem,czyli konstrukcja metalowa i stopnie drewniane :D i takie mam nadzieję mieć,hehe

My też na początku myśleliśmy o piwnicy ale za mokre tereny u nas i odpuściliśmy :lol: w sumie to dobrze, bo to znacznie podniosłoby koszt budowy.

Sylwia_79 my też powiększyliśmy spiżarkę kosztem wnęki, ale drzwi wolałam mieć tak jak w projekcie czyli wejście od strony kuchni a nie salonu.

Nie wiem czy chciałabym je oglądać siedząc w salonie i świecić gościom co wniej mam a czego nie,hehe :lol:

Ja planuję wstawić normalne drzwi albo takie składane, chociaż przesuwne też by się sprawdzily.

pozdrawiam :D

:) mnie tez sie takie schody podobaja :) w projekcie mam schody w tym samym miejscu boje sie jedynie ze zajma duzo miejsca w przejsciu...no ale zobaczymy.

ja zrezygnowalam ze spizarni w kuchni (bede maial duuuza piwnice ) zamurowalam jedno okno w pokoju na dole, zamienilam okragle okno w garazu na kwadratowe,w miejscu kotlowni mamy schody do piwnicy a i podnieslismy poddasze troszke. :lol:

Do Sylwii 1980 - budujecie niedaleko nas ok. 40 km - bo my z okolic Lublina.Uważam, że ten projekt jest świetny i od razu wpadł mi w oko :wink:

Ile poszło wam m3 betonu na fundamenty - przy jakiej szerokości fundamentu?

A ile kosztował Was dach? My planujemy pokrycie blachodachówką w kolorze grafitowym. Pozwolenie mamy już od września 2008 r. a dzisiaj zgłosiłam budowę w nadzorze budowlanym. Juz nie mogę się doczekać budowy :D Pozdrawiam....

Nie wiem po ile jest aktualnie beton (jak ja budowalem to byl po ~240 B20), ale srednio na fundamenty poszlo ok 25-30 m, wiec srednio za beton placilem od 6 do 8 tysiecy - fundamenty, chudziak tanszy, strop drozszy...

_pozdrawiam

Pomyslnego budowania, milo jest wsluchac sie w wiosenno-spiewajace ptaki z srodka Impresji....:)

A tak w ogole to koszty budowy a wykanczania to jak 1 do 3 wiec pomyslnego stawiania scian i dachu!

bkaczy to może pokaż nam tą swoją impresję od środeczka.......hehe :D :D :D

Sylwia_79 jeśli chodzi o ilość betonu to nam poszło ok 20 m3 - zalewaliśmy do połowy w ziemi, a resztę wychodziliśmy z bloczka fundamentowego.

Fundament kopany był ręcznie tak więc nie byl zbyt szeroki, jakies 40cm,chyba :-?

Całkowity koszt dachu wyniósł nas 41000 tys.

materiał -31000, w tym okna, rynny,blacha, gąsiory i reszta dodatków

robocizna-10000

acha większą część drzewa na dach mieliśmy, resztę musieliśmy dokupić.

My też pozwolenie dostaliśmy we wrześniu 2008 r i ruszyliśmy z kopytka ....hehe :D a Was co powstrzymalo? jeśli mozna zapytać :wink:

Tak jakoś wyszło... Nie mieliśmy wszystkich materiałów i na działce były grządki z warzywami :wink: Woleliśmy poczekać do wiosny - a i nasza rodzinna ekipa ma teraz więcej czasu!My budujemy metodą tradycyjną - suporeks i cegła! Sylwia bardzo ładnie wyszedł Wam ten domek - o ile podwyższyliście ścianę kolankową?Bo my planujemy o 1 suporeks bo o 2 to chyba za dużo?Jak sądzisz?Pozdrawiam...

no więc... :wink: u nas wygląda to tak ,że na stropie jest ułożony jeden pustak,natomiast nad garażem już go nie ma.

I teraz jak patrzę na pokoje na górze i całe mieszkanie to była bardzo dobra decyzja. :D :D :D

Po pierwsze dach nie zmienił swojej bryły, tzn kąt nachylenia jest odpowiedni do całości a po drugie pokoje sa dla nas wystarczająco spore.

Takie jest moje zdanie, jeśli komuś zależy na większych pokojach to można ją podnieść z tym że może być to kosztem wyglądu domu.

mam nadzieję , że w miarę jasno to opisałam....,hehe :lol:

pozdrawiam

• 2 weeks później...