SewerynJ 26.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Jeśli planujesz piec na paliwo stałe to zdecydowanie radziłbym zamurować wejście z korytarza do kotłowni, inaczej syf i smród będzie w domu straszny. I radziłbym kotłownię powiększyć kosztem garażu. Ja tak zrobiłem i sprawdza się idealnie. Dokładnie mówiąc poszerzyłem kotłownię mniej więcej na odcinku 3/4 długości o ok 1m. Zanim to zrobiłem wiedziałem jakie wymiary bedzie miał piec, i że bedę miał mozliwość wyciągnięcia podajnika slimakowaego w razie awarii. To bardzo istotne, żeby później całego pieca nie rozkręcać. Jesli chodzi o garderobę (w wersji 2g) można też przedłużyć garaż ale w tył o kotłownię a od strony holu wydzielić małe pomieszczenie. Wejście tak jak w pierwotnej wersji do kotłowni. Przy powiększeniu kotłowni jeszcze kosztem garażu pomieszczenie miałoby pewnie jakieś 2 na 2 m. Ale trzebaby komin pewnie przesunąć. Najłatwiejszy sposób to chyba poświęcenie jednego z dolnych pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esterbeek 05.04.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 heh najlepsze rozwiązanie to tak proponuje seweryn, największy zong to przesunięcie komina ale z perspektywy układ wydaje się być najrozsądniejszy. Z prawej strony łazienki garderoba z lewej wejście do dwóch pokoi. i drzwi do łazienki można przesunąć o metr w prawo przez co nie będzie widać ich z salonu. przesunięcie komina po Lini ściany gdzieś o 2m a pomieszczenie gospodarcze można poszerzyć na garaż. A czy ktoś z was nie dokładał okien na ścianie wykusza? Bo nam się strasznie łyso wydaje taka pusta ściana... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esterbeek 05.04.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 przy okazji pomysł sylwi z szafą na całej ścianie korytarza jest całkiem fajny szkoda tylko że nie można tego zobaczyć... Sylwia jak będziesz miała zdjątka chętnie byśmy obejrzeli;)pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1980 06.04.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 Esterbeek bardzo chętnie pokażę, sama jestem ciekawa jak to wyjdzie. Na razie trwają prace tynkarskie, góra jest już zrobiona, teraz panowie walczą z docieraniem na dole. Okna mamy już zamontowane i są prześliczne, w sumie to tylko złoty dąb ale zawsze o takich marzyłam Brama garażowa też czeka na montaż, a największa zagadka to w tej chwili drzwi wejściowe, chodzi mi o kolor , nie wiem czy będzie spełniał moje oczekiwania, wybór ze wzornika może okazać się zupełnie nie trafiony ale pozyjemy , zobaczymy Jeśli chodzi o dodatkowe okna na ścianie z wykuszem to jak dla mnie nie ma potrzeby. Ta ściana swietnie nadaje się, jak dla mnie na kanapę a nad nią jakiś może obraz , kinkiety, a może kamyk na ściane ,hehe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nafi 06.04.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 mam pytanie do was, czy ma ktos z was zamurowane jedno wejscie do salonu? zastanawiam sie czy tak zostawic czyli wejscie tylko od kuchni i zamurowana druga czesc czy nic nie zmieniac .....co myslicie jakies podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1980 06.04.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2009 ... ... my zamurowaliśmy jedno wejście zostawiliśmy to od kuchni ... hehe ... ale nadprożne nad zamurowanym wejściem mamy więc jeśli zajdzie potrzeba to wybije się otwór hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nafi 07.04.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 no wlasnie ja tez takie zmiany nanioslam w projekcie, Sylwia mozesz mi powiedziec jak sobie schody rozmiesciliscie? ogladalam twoj dziennik i bede miala taki sam dom, wjazd do garazu od tej samej strony, my jeszcze budujemy piwnice takze koszty nam troche sie podniosa ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_79 07.04.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam wszystkich budujących IMPRESJĘ !!! Od dawna śledzę to forum i chciałabym podziękować wszystkim za porady i zdjęcia z budowy - są bardzo przydatne Pozwolenie już mamy i zaczynamy budowę za tydzień Zmiany jakie chcemy wprowadzić to: likwidacja wyjścia z kotłowni na salon, zmiana okrągłego okna w garażu na kwadratowe, likwidacja wnęki przy kuchni-większa spiżarka, zamurowanie jednego okna w pokoju na dole koło łazienki. Zastanawiam się nad wejściem do spiżarki - czy zrobić go w miejscu tej wnęki koło schodów czy zostawić tak jak w projekcie, ale wtedy trzeba drzwi przesuwane.Co o tym myślicie?Mam jeszcze mnóstwo pytań...Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1980 08.04.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 witamy nową furomowiczkę nafi, jeśli chodzi o schody to my nic nie zmienialiśmy, rozmieszczenie zostawiliśmy takie jak w projekcie. Na pewno chcę żeby zajmowały jak najmniej miejsca,podoba mi się połączenie metalu z drewnem,czyli konstrukcja metalowa i stopnie drewniane i takie mam nadzieję mieć,hehe My też na początku myśleliśmy o piwnicy ale za mokre tereny u nas i odpuściliśmy w sumie to dobrze, bo to znacznie podniosłoby koszt budowy. Sylwia_79 my też powiększyliśmy spiżarkę kosztem wnęki, ale drzwi wolałam mieć tak jak w projekcie czyli wejście od strony kuchni a nie salonu. Nie wiem czy chciałabym je oglądać siedząc w salonie i świecić gościom co wniej mam a czego nie,hehe Ja planuję wstawić normalne drzwi albo takie składane, chociaż przesuwne też by się sprawdzily. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nafi 08.04.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 mnie tez sie takie schody podobaja w projekcie mam schody w tym samym miejscu boje sie jedynie ze zajma duzo miejsca w przejsciu...no ale zobaczymy. ja zrezygnowalam ze spizarni w kuchni (bede maial duuuza piwnice ) zamurowalam jedno okno w pokoju na dole, zamienilam okragle okno w garazu na kwadratowe,w miejscu kotlowni mamy schody do piwnicy a i podnieslismy poddasze troszke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_79 09.04.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Do Sylwii 1980 - budujecie niedaleko nas ok. 40 km - bo my z okolic Lublina.Uważam, że ten projekt jest świetny i od razu wpadł mi w oko Ile poszło wam m3 betonu na fundamenty - przy jakiej szerokości fundamentu? A ile kosztował Was dach? My planujemy pokrycie blachodachówką w kolorze grafitowym. Pozwolenie mamy już od września 2008 r. a dzisiaj zgłosiłam budowę w nadzorze budowlanym. Juz nie mogę się doczekać budowy Pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bkaczy 09.04.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Nie wiem po ile jest aktualnie beton (jak ja budowalem to byl po ~240 B20), ale srednio na fundamenty poszlo ok 25-30 m, wiec srednio za beton placilem od 6 do 8 tysiecy - fundamenty, chudziak tanszy, strop drozszy... _pozdrawiam Pomyslnego budowania, milo jest wsluchac sie w wiosenno-spiewajace ptaki z srodka Impresji.... A tak w ogole to koszty budowy a wykanczania to jak 1 do 3 wiec pomyslnego stawiania scian i dachu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1980 10.04.2009 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 bkaczy to może pokaż nam tą swoją impresję od środeczka.......hehe Sylwia_79 jeśli chodzi o ilość betonu to nam poszło ok 20 m3 - zalewaliśmy do połowy w ziemi, a resztę wychodziliśmy z bloczka fundamentowego. Fundament kopany był ręcznie tak więc nie byl zbyt szeroki, jakies 40cm,chyba Całkowity koszt dachu wyniósł nas 41000 tys. materiał -31000, w tym okna, rynny,blacha, gąsiory i reszta dodatków robocizna-10000 acha większą część drzewa na dach mieliśmy, resztę musieliśmy dokupić. My też pozwolenie dostaliśmy we wrześniu 2008 r i ruszyliśmy z kopytka ....hehe a Was co powstrzymalo? jeśli mozna zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_79 13.04.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Tak jakoś wyszło... Nie mieliśmy wszystkich materiałów i na działce były grządki z warzywami Woleliśmy poczekać do wiosny - a i nasza rodzinna ekipa ma teraz więcej czasu!My budujemy metodą tradycyjną - suporeks i cegła! Sylwia bardzo ładnie wyszedł Wam ten domek - o ile podwyższyliście ścianę kolankową?Bo my planujemy o 1 suporeks bo o 2 to chyba za dużo?Jak sądzisz?Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1980 14.04.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 no więc... u nas wygląda to tak ,że na stropie jest ułożony jeden pustak,natomiast nad garażem już go nie ma. I teraz jak patrzę na pokoje na górze i całe mieszkanie to była bardzo dobra decyzja. Po pierwsze dach nie zmienił swojej bryły, tzn kąt nachylenia jest odpowiedni do całości a po drugie pokoje sa dla nas wystarczająco spore. Takie jest moje zdanie, jeśli komuś zależy na większych pokojach to można ją podnieść z tym że może być to kosztem wyglądu domu. mam nadzieję , że w miarę jasno to opisałam....,hehe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waleriana 23.04.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 ja uważam ,ze podniesienie o 2 pustaki jest niepotrzebne, pokoje na górze są naprawdę duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiamarcin 23.04.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 My podnieśliśmy o 1,5 pustaka, jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1980 23.04.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 ... ... No to pokażcie swoje impresje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiamarcin 24.04.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Czy wstawiliście już może schody, jak tak to piszcie jakie i w jakiej cenie. U nas to w tej chwili największy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1980 30.04.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Schodów jeszcze nie mam ale wkleiłam klka zdjęć do albumu z tego co udało nam się zrobić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts