Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt IMPRESJA pracownia KRAJOBRAZY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 836
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam projekt z podwójnym garażem i dlatego zamierzam powiększyć pomieszczenie gospodarcze jego kosztem. Właśnie ukonczyłem szkice dla architekta jak miałoby to wyglądać. Mianowice przesunę ściankę między pom. gosp a garażem w stronę bramy wjazdowej aż na wysokość drzwi pomiędzy garażem a holem. Peletty będę składował w garażu w BIG-Bagach (1 tona). Mam to zrobione w komputerze ale nie umiem niestety załączać zdjęć do postów.

Witajcie

U nas niestety złe wieści, zabraliśmy papiery od jednej projektantki do drugiej, 2 miesiące w plecy :cry: jednak ta druga obiecała ,ze jeszcze w kwietniu złoży wszystko do starostwa :D

Co do pomieszczenia gospodarczego , my też się tym martwiliśmy, mamy zamiar odrobinę zabrać garażu i wybudować obok jakieś pomieszczonko na drewno do kominka czy węgiel lub miał, jeszcze dokładnie nie wiemy czym będziemy grzać. na pewno zrezygnujemy z drzwi do pomieszczenia gospodarczego , które są z holu, pozostaną tylko te do garażu. My mamy zamiar wykończyć wszystko od razu, no moze nie uda nam się umeblować wszystkich pokoi od razu. Całe szczescie na dole są 2 pokoiki i salon.

Pozdrawiam

Dzięki Dzodzo za rzuty, fajnie że w odbiciu lustrzanym :D bo mnie taki projekt interesuje.

Też myślałam o rezygnacji z drzwi ale z tych pomiędzy garażem a holem, bo mąż mówi że będą spaliny wchodziły do domu :roll: dlatego chyba je zlikwiduję :roll:

Najlepiej trzeba by było iść z rzutem projektu do sklepu z piecami podajnikami na paliwo stałe (eko-groszek) i zapytać czy się zmieści taki piec na takiej powierzchni. Chyba po niedzieli gdzieś się zapytam...a może by wysłać do jakiejś firmy meila z zapytaniem i z rzutem?!

my też likwidujemy drzwi z holu do kotłowni z tego powodu a przejście będzie przez garaż

No właśnie wtedy daje więcej miejsca na piec, bo drzwi go nie zajmują.... tylko że mnie bardziej zależy żeby powiększyć szerokość kotłowni..... już sama nie wiem... może jeszcze ktoś podpowie 8)

A co myślicie o zlikwidowaniu drugich drzwi wejściowych wraz z bocznymi ściankami tj między wiatrołapem a holem wówczas powstaje mała pusta ścianka przy ściance garażowej i można by ją jakąś szafą zabudować :roll: czy może coś za bardzo nafisiowałam :wink: ale szaf to nigdy nie jest za wiele...

Hej czekam na mapkę do pozwolenia na budowę więc mam czas na wyszukiwanie projektu "wymarzonego domu", oczywiście w miarę możliwości finansowych.

Dziękuję wszystkim co mi powysyłali rzuty i wymiary i chyba dzięki nim niestety albo stety zrezygnuję z tego projektu. A przede wszystkim dlatego że jednak

wolę kotłownię od ogrodu,

schody wychodzące z salonu nie za bardzo mi pasują,

na piętrze ... te skosy są jednak "za skośne" czyli wolę ściankę kolankową m.in. taką jak w Tamaryszku z Archon (121 cm) do którego się przymierzam od początku i ciągle do niego powracam,

przez okna jednak wolę patrzeć i dlatego chcę "normalne" okna a połaciowe tylko jako dodatkowe,

mam jeszcze wiele innych uwag które przemawiają za tym że jedank zdecyduję się może na mniej uroczy z zewnątrz domek ale bardziej funkcjonalny dla nas!

Pozdrawiam i życzę pomyślnego zakończenia Waszych wymarzonych domków.

A przede wszystkim dlatego że jednak

wolę kotłownię od ogrodu,

Zawsze można zrobić w kotłowni drzwi na zewnątrz zamiast okna ... a dalej chodniczkiem na ogrod ;-)

schody wychodzące z salonu nie za bardzo mi pasują,

Takie otwarte schody w salonie to może być cała atrakcja domu ;-)

http://img257.imageshack.us/img257/1997/schodyjt7.jpg

na piętrze ... te skosy są jednak "za skośne" czyli wolę ściankę kolankową m.in. taką jak w Tamaryszku z Archon (121 cm)

okno dachowe w Impresji znajduje się na wysokości 120 cm i zaraz pod nim zrobić ściankę (z powierzchni użytkowej nic nie tracąc)

http://img441.imageshack.us/img441/5940/oknobm6.jpg

POZDRAWIAM

zgadzam się z dzodzo i moim zdaniem takie schody właśnie mogą być atrakcją domu,ale myśle że to kwestia gustu i indywidualnych potrzreb i upodobań,ja jestem naprzykład wielką przeciwniczką jakichkolwiek klatek schodowych ( chyba dlatego,że mieszkam jeszcze w ogromnym klocku z wielką na prawie 1/3domu klatką schodową )

jest tyle projektów domów,że każdy może znaleźć coś dla siebie według swojego gustu

DorisN życze dobrego wyboru domku !!!! może wkleisz link do tego projektu o którym pisałaś?

pozdrawiam ;-)

najważniejsze jest pozytywne myślenie ;-) my też nie mamy dużo funduszy, ale zaoszczędzimy mnówstwo peniędzy, gdyż budujemy w systemie gospodarczym, bez żadnej ekipy budowlanej a z pomocą całej rodzinki ;-) a pozatym chcemy rozłożyć budowe na 2 - 3 latka, pozatym dużo materiałów załatwiliśmy po bardzo atrakcyjnych cenach, ale to tylko dzięki pomocy różnych życzliwych osób,myśle,że naprawde są sposoby na obniżenie kosztów budowy, także głowa do góry ;-) trzeba zaryzykować !!!

najważniejsze jest pozytywne myślenie ;-) my też nie mamy dużo funduszy, ale zaoszczędzimy mnówstwo peniędzy, gdyż budujemy w systemie gospodarczym, bez żadnej ekipy budowlanej a z pomocą całej rodzinki ;-) a pozatym chcemy rozłożyć budowe na 2 - 3 latka, pozatym dużo materiałów załatwiliśmy po bardzo atrakcyjnych cenach, ale to tylko dzięki pomocy różnych życzliwych osób,myśle,że naprawde są sposoby na obniżenie kosztów budowy, także głowa do góry ;-) trzeba zaryzykować !!!

Witam,

my tez bardzo zastanawiamy się nad kupnem tego projektu, mam pytanko, czy możecie nam podeslać wymiary okien na parterze?

pozdrowienia,

S&P