pearl_78 16.04.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 ja dodam w sprawie przestrzeni, ze teraz mam otwartej czyli kuchnia + salon ze 25 metrow .... a to bedzie jescze 20 wiec bedzie na pewno duuuzzzooo i tak jak wspomnialam, jak zrobicie sobie dobre schody w sensie nie betonowe to dojdzie hall wiec bedzie duzo miejsca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 16.04.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 my napewno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 16.04.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 kurcze, gdzie ty widzisz 21 m2? ja na rzucie mam salon+jadalnia 32,8 m2... No podałem tylko dla salonu bez jadalni. Faktycznie będzie chyba wystarczające ze względu na otwartą kuchnię i jadalnię. Właśnie .... najlepsza jest wizja lokalna.... to kto pierwszy? Napiszccie na jakim etapie jesteście? Pozdrawiam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 16.04.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2007 my mamy działkę ... i plany :-> w tym roku chcemy się ogrodzić i wylać fundamenty ... mam nadzieje, że ktoś "cus" na jesieni juz pobuduje i fotki przesle aaa i jeszcze jedno ... apropo kosztorysu ... jedni mowia zeby dodawać 30 % do tego i wyjda rzeczywiste koszty (oczywiscie netto) a dzisiaj spotkałam znajomych, którzy sa już na etapie tynków wewnetrznych i oni twierdzą, że kosztorysy prezentowane przez biura projektowe sa zawyżone .... wiec pojawilo się małe światełko w tunelu swoją drogą ... my bedziemy górę kończyc na własną rękę, czyli budujemy stan surowy zamknięty + wykonczenie calego dolu + schody + coś czym zastawiamy gore i wprowadzamy sie ... poki co mamy jedno dziecie (i oby tak zostalo na kilka lat) i dol w sam raz nam wystarczy ... generalie domek jest i ladny i ekonomiczny pozdrawiam wszystkich impresjowiczow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA 17.04.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 jesli chodzi o kosztorys to nie był bym takim optymistą ; materiały -,stal pustaki ,beton , piach ,steropian ,dechy poszły w gore i to znacznie juz chyba nikt niewie ile procent , z katalogu to te ceny materiałow są bardzo niskie porównując je do cen dzisiejszych , wiem że to pszykre ale prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pearl_78 17.04.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Tak, materiały budowlane są droższe , ale należy pamiętać, że kosztorysy z pracowni projektowych są tworzone na podstawie średnich cen na rynku. Z tego co sie orientuję oni raczej uwzględniają te najdroższe materiały, np.dach - dachówka ceramiczna ... stosująć zamienniki można zaoszczędzić nawet do 30% ... no i nie wspomne o polożeniu ... my będziemy się budować pod Warszawą .... natomiast mój znajomy nie tak dawno wybudował dom parterowy w Bielsku (około 160 m2) i stan surowy zamknięty kosztował go 120 000 pln .... bajka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 21.04.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Ile kupujecie bądź kupiliście stali i jakiej? Ktoś wyliczył? na cały dom ... POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 23.04.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Waleriana, sylwia&marcin, L&A, Justyna&Darek, pearl_78 GDZIE JESTEŚCIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 23.04.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 stali jeszcze nie kupowaliśmy i nawet nie wiem dokładnie ile będziemy kupować, także nie możemy Ci pomóc w tej kwestii macie już pomysł na schody do Impresji ?????my nie możemy się zdecydować jakie mają być,może macie jakieś fotki albo stronki z ciekawymi projektami schodów???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA 24.04.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witam wszystkich - zakupilismy bloczki betonowe leza na działce , na jutro umówiony geodeta do wytyczenia budynku na działce i pan z koparką do zdjecia humusu reszta prac odłozona na pózniej bo zezwolenia na budowę jak nie było tak nie ma a długi wekend przed nami i pewnie wszyscy w gminie juz mysla zeby na swoje działeczki pojechac i maja wszystko w nosie.[/img][/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiamarcin 24.04.2007 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 My jesteśmy ale jeszcze w lesie. Projekt przechodzi z rak do rąk, po długim czekaniu na projekt piwnicy poszedł w końcu do adaptacii a tam jeszcze ok 1,5 miesiąca leżakowania. Na razie śledzimy forum i ciągle rosnące ceny, które nas nie napawaja optymizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 24.04.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 A macie może już kupione materiały ścienne? Ja poszukuje ytonga 36,5 i musze powiedzieć, że na rynku panuje totalna masakra. Ekipe mam załatwioną na sierpień ale jak tak dalej pójdzie to postawią mi ściany fundamentowe a dalej nie będzie z czego budować . Zamówiłem już coprawda materiały ale jak dobrze możę za 2 może za 3 miesiące będe je mial ale gwarancji nie ma. Może będą dopiero jesienią. MASAKRA. Zastanawiam się już nad keramzytem ale nie sprawdzałem jak wychodzi to cenowo i czy jest dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 25.04.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 my dostaliśmy 20 decyzje o warunkach zabudowy,czekamy aż się uprawomocni i składamy o pozwolenie na budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LA 29.04.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 WITAM wszystich budujacych - jak pisałem wczesniej przymierzałem sie do zdjecia humusu bo mnie juz nosi zeby cos się zaczeło się dziac na działce .Zakupiłem szpadel za 45 zł wykopałem dół zeby zobaczyc ile mam humusu na działce okazało się ze rowne 30 cm potem przyjechał geodeta wytyczył wstepnie budynek i co dziwne nie wzioł kasy bo powiedział ze rozliczymy się jak przyjedzie drugi raz wytyczyc juz pod fundamenty swoja droga okazało sie ze mieszka trzy bloki dalej na tej samej ulicy juz na poczatku budowy fajni ludzie mnie spotykają ,potem przyjechał facet na działkę pan Marcin u którego zamawiałem koparke przez alegro i mowi mi ze za 5 minut bedzie kopareczka z operatorem umawiałem sie na 10;00 a on przyjeżdza o godz 9 :55 kopareczka nowiutka az szkoda było ją pobrudzic , no i zaczeła sie walka z darniną i humusem ściągał równe 3 godziny zapłaciłem 250 zł i usypał wielka górę ziemi która zamierzam wykorzystac do wyrównania pózniej działki bo mam troche spad . wekend majowy siedzimy w domu żonie zachciało sie studiowac i od rana do wieczora nie ma jej w domu a ja gotuje obiadki co by mi dzieci nie zmizerniały . Dzisiaj wziełem młodszą corkę na spacerek po starowce w Gdansku, zimno było jak cholera a turystów masa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 30.04.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam. Ja również nie mogę sie już doczekać aż zacznie się coś dziać u mnie na działce. W oczekiwaniu na pozwolenie na budowę mierzę działkę w dłuż i w szerz, przesadszam samosiejki, które u mnie rosną no i się zastanawiam co mam robić dalej. Pewnie niedługo zamówię koparkę żeby mi zebrała humus no a potem szpadelek w ręke i Boże pomagaj. Zamierzam sam kopać rowy pod fundamenty . Zawsze to jakiś mój wkład w budowę domu. Obym tylko wytrwał w wierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgr 01.05.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Ja jestem na etapie murowania ścian fundamentowych Impresji 2G ,mój wykonawca wyliczył 1400 bloczków betonowych,jednak spadek terenu wymusił podniesienie fundamentu,wyjdzie około 1620 szt.Jutro mają zakończyć murować,wtedy postaram się wkleić foto.Na ławy fundamentowe wyszło 4,5m3 chudziaka B7,5 oraz 17m3 betonu B20 .Stal na fundamenty to pręty żebr. fi 16 30m , fi 12 340m, pręty gładkie fi 6 na strzemiona 450m oraz 10 kg drutu wiązałkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JustynaDarek 01.05.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 w końcu ktoś w pobliżu buduje Impresje my zaczynamy czerwiec/lipiec, to do tego czasu już pewnie prace u Ciebie pójdą do przodu, jak coś to wprosimy się na wizje lokalną do Ciebie pozdrowionka ps z czego budujesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzodzo 02.05.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Hej tomekgr. Witamy w gronie forumowiczów muratora. No nareszczcie ktoś kto ruszył z budową - czekamy na fotki - pozdrawiam! Może załóż dziennik budowy - Krok po kroku - POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SewerynJ 02.05.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Wielkie dzięki za podanie zużycia materiałów . Na pewno bardzo się to przyda wszystkim podczas dokonywania zakupów. Zastanawiam się tylko nad tym zużyciem betonu na ławy. Mi z moich obliczeń wyszło, że 15 m powinno wystarczyć, licząc ławy szerokości 60 cm. Mój architekt stwierdził, że 50 są trochę słabe. A jak u Ciebie, wylewałeś 50 czy 60 cm?? I jeszcze jedno pytanko co do ilości bloczków fundamentowych. Ile kładziesz warstw bloczków i jak głęboko wkopałeś ławy ?? Zgodnie z projektem wyjdzie chyba z 8 rzędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgr 03.05.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2007 Szerokość fundamentów zwiększona do 60 cm,wyszło 9 warstw bloczków,głębokość wykopu w najgłębszym miejscu to 150cm(najprawdopodobniej)-potem coraz płycej-patrząc na ścianę frontową od strony prawej(garaż)-do lewej(kuchnia) ,wynika to ze spadku działki,potem ta wystająca część będzie zasypana-będzie to sztuczne wyprostowanie powierzchni działki.Ściany będą z gazobetonu 24 cm+styropian fs15 15cm,na fundamenty fs20 12 cm(gdybym dał na fundament 10 cm to na ściany byłby 12 cm) nieduża oszczędność a tak mam poczucie że może będzie cieplej. Problem z gazobetonem.Zamawiałem 1400 ,dostałem 910 i hurtownia nie chce odpowiedzieć czy i kiedy dostanę resztę. O 12 na ściany wewnętrzne nie wspominając.Jednak choćby się waliło itd.do końca roku dom będzie gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts