Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MEMBRANA, folia pod blachodachówkę - wątek zbiorczy: co polecacie?

Gość Aro

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK, z tej dyskusji jest jeden wniosek - ta dodatkowa folia (koniecznie wysokoparoprzepuszczalna) robi tylko za warstwę wiatroizolacji. Jeśli kogoś stać na takie ekstrawagancje to może ją położyć - folia wysokoparoprzepuszczalna nie zaszkodzi a trochę osłoni wełnę przed wiatrem. Nie jest to jednak korzyść tak duża, żeby zalecać jako wzór do naśladowania - szczególnie jeśli podliczy się koszty.

Należy zaznaczyć, że folia ta nie może być niskoparoprzepuszczalna - bo wtedy szczelina musiałaby być pod folią i ... nici z wiatroizolacji.

• 3 months później...
  • 2 years później...
Stosowali,stosowali ,z wypowiedzi na forum mozna by ksiazkę napisać.Wystarczy poszukać :D

PS.TYVEK jest dobry na wszystko!

A wyobraź sobie, ze szukałam :) I odpowiedzi owszem są, ale odnośnie dachówki, nie blachy. Tych znalazłam dosłownie kilka i to takich, które mnie nie satysfakcjonują. Stąd moje pytanie. A jeśli był juz taki temat, a ja go nie znalazłam, to skoro Ty go widziałeś, bardzo proszę o link :wink:

Nie obrażaj się :D Na ten temat bylo naprawdę dużo .Tylko wyszukiwarka do....

Jedno ci powiem: Na tym forum nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi na ten temat.Ja dałem TYVEK Supro i folia jest ok ,ale uprzedzam,że za chwilę ktoś napisze : deskowanie +papa. :lol:

Nie obrażam się tak łatwo, tym bardziej, ze znam zasady obowiazujace na forum :wink: A deskować nie będziemy, ani tym bardziej kłasc papy :wink: :wink: :wink: Dlatego tak pytam o tą folię. Rozpiętość cenowa takich folii jest bardzo duża i interesuje mnie nie opinia pana w hurtowni, ale opinia użytkowników :) I dziękuję za odpowiedz :wink:

• 1 year później...

Doczytałem się, że najlepiej brać dwuwarstwową a tak z doświadczenia co polecacie (konkretny producent i rodzaj)??

Czy światło dochodzące od strony strychu może uszkodzić membranę (chodzi o promienie UV), tzn na strychu są okna i czy muszę odrazu przykryć folię od spodu np. wełną, żeby nie uległa ona uszkodzeniu przez promienie słoneczne??

Doczytałem się, że najlepiej brać dwuwarstwową a tak z doświadczenia co polecacie (konkretny producent i rodzaj)??

Nie sądzę, żeby ktoś ci podał jak wygląda jego membrana po 10 latach co pomoże ci wybrać (choćby dlatego, że ta produkowana obecnie raczej odbiega konstrukcją). Do porównania można wziąć jej wytrzymałość na rozrywanie, żeby jej nie uszkodzić przy montażu. Nic to jednak nie mówi o jej trwałości.

tak czy owak ja wybrałem Strotex 1300 (jeśli dobrze pamiętam) i nic złego o niej nie powiem (dobrego też niewiele).

Ja mogę z czystym sumieniem polecić zbrojoną folię wstępnego krycia Antivil 140UV.

Jest to produkt Petrochemii Płock, a ściślej jakiegoś centralnego ośrodka badawczo-rozwojowego (nie pamiętam pełnej nazwy).

Mam strych nieużytkowy i bezpośredni wgląd do tej folii. Od 6 lat nie widać na niej żadnych negatywnych zmian.

• 10 months później...

Mam pytanie

Czy pod blachodachówke musi byc folia wysokoparoprzepuszczalna aluminiowa??

Głownie chodzi mi czy musi byc aluminiowa.

Na jednych składach mówia ze nie znów niektóre twierdza ze pod blachodachówka panuja wysokie temperatury co jest akurat oczywiste i dlatego powinna byc aluminiowa.

dzieki wielkie za odpowiedz