Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Właśnie montuje mi się kotłownia.

Mam piec na ekogroszek firmy SAS 23kW. Z pieca jest jedno wyjście ciepłej wody.

Mam zasobnik dwupłaszczowy Galmetu z możliwością podpięcia cyrkulacji ciepłej wody.

Moje pytanie brzmi:

Jak połączyć układ by prorytet miała CWU, by kocioł grzał ciepłą wodę najpierw, a dopiero po osiągnięciu ustalonej temperatury puszczał ciepłą wodę na instalację CO (priorytet CWU)?

Kupiłem 2 pompki, jedną co CO drugą do CWU.

Hydraulik proponuje zamontowanie trzeciej pompki.

Czy jest to konieczne, czy można osiągnąć cel stosując dwie pompki które już mam? Jeżeli tak to jak?

Przypominam, że jest opcja cyrkulacji, która chciałbym by działała.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/68064-ilo%C5%9B%C4%87-pompek-obiegowych-w-instalacjprzy-kotle-na-eko-groszek/

a ta 3 to poco ?

no chyba ze bedzie to uklad zamkniety z wymiennikiem plytowym

podles troszku za malo danych

a jesi chodzi o priorytet to o tym decyduje sterownik pieca

wiec zapytaj produceta lup przeczytaj instrukcje

Priorytet ciepłej wody powinien realizować sterownik kotła. Ta trzecia pompka jest potrzebna do realizacji funkcji cyrkulacji. Powinna to być pompka przeznaczona do tego celu (inna od 2 pozostałych).

Pozdrawiam

Dzięki za pierwszą odpowiedź.

Może zadam kolejne głupie (być może) pytanie: jak tą funkcję ma realizować sterownik kotła? Z kotła jest jedno wyjście ciepłej wody i jeden powrót. Kocioł nie wie gdzie ma puścić ciepłą wodę. Ta wychodzi jednym krócem z kotła.

Posiadam piec z żywca KDO Economic 25 KW ze sterownikiem MULTI-STER, mam dwie pompy z czego jedna do CO i druga do CWU. Jak wybiore opcje: Priorytet CWU, to sterownik sam w zaleznosci od potrzeb uruchamia odpowiednia pompe. Nigdy nie dochodzi do sytuacji opisywanej czasami na forum, wychladzania bojlera chlodniejsza woda z obiegu CO. Tak wiec opierajac sie na moim przypadku potwierdzam ze funkcja Priorytetu CWU powinna byc realizowana przez sterownik kotla.

Wydaje mi sie takze, ze trzecia pompa jest w tym przypadku niepotrzebna.

Pozdrawiam

Krzysiek

witam

mam tez piec na ekogroszek i u mnie chodzi tylko jedna pompka :)

moze to dobrze moze zle ale instalator u mnie rozwiazal to w ten sposob ze zkryzowal mi zwor od CO - dzieki temu mam wymuszony priorytet grzania zasobnika (zasobnik plaszczowy 200litrow ) uklad CO mam doprowadzony najpierw do rozdzielaczy po 1 na poziom a z nich do grzejnikow

sumujac nie zauwazylem zadnych problemow z ogrzewaniem lub brakiem cieplej wody a piec przeciez mi dzialal w czasie gdy na zewnatrz bylo i po -30 st