bacha 09.05.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Witam, właśnie otrzymałam fakturę za prąd budowlany i tak sobie cichutko myślę, że skoro na cele budowlane to czemu nie odliczyć w uldze? Wiecie coś na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Ja odliczam.Myślę, że trudniej jest odliczyć opłatę przyłączeniową, która nie jest obłożona VAT-emW prawie energetycznym dostawa energii określona jest jako USŁUGA, zaś energia jest towarem.A pozatem jeśli płace VAT, to jest to Podatek od Usług i Towarów.W Urzędzie Skarbowym otrzymałem wymijającą odpowiedź - odesłano mnie do ustaw i przepisów.Przepisy okręślają raczej tylko grupy robót których dotyczy ulga.N.p. nie obejmują ogrodzenia działki, terenu działki (więc koszt budowy przyłącza może być kwestionowany przez US).Jeśli ma się taryfę budowlaną (przecież droższą), to wynika z tego na co idzie energia.ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 09.05.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 To byłem Ja ZbiR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 24.05.2003 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2003 Szkoda, że nie znałem tej możliwości wcześniej, ale cóż odliczę w tym roku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 24.05.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2003 Można odliczyć i energię na budowę i wodę i koszty przyłączy, w tym energetyczne. Za przyłącze wystarczy rachunek zwykły i oświadczenie wystawcy, że jest płatnikiem podatku VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacha 05.06.2003 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 A dzieki wam serdeczne za info , jakoś nie byłam przekonana,że tak oczywisty wydatek na cele budowlane zostałby uznany przez US.PozdrawiamBacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts