Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sadzicie o budowie systemem ytong

Recommended Posts

Witam,

Mam kupiony projekt, wlasnie zalatwiam w gminie Prazmow pozwolenie na budowe (wcale nie jest latwo - ale nikt nie mowil ze tak bedzie). Mysle o postawieniu domem systemem ytong. Sciana jednowarstwowa o grubosci 36 cm. Porownywalem koszta budowy z ytonga i porotherm + styropian i koszt wyszly praktycznie jednakowe. Co sadzicie o ytongu i dlaczego jest tak male zainteresowanie nim skoro jest taki dobry...

Pozdrawiam

Maciek

proponuje poczytac forum i zapoznac sie z opiniami

na poczatek moze - YTONG- niech go diabli wezmą!!!

No to mi się narobiło. Dzisiaj przy wylewaniu stropu i wieńca nad parterem pod naporem betonu odleciało część bloczków systemowych docieplających wieniec, a z jednej strony kawałek muru. Mam część zalanego stropu i rozwaloną ścianę. Wybrałem Ytonga pod wpływem tego co czytałem też i tutaj na tym forum, ale zaczynam mieć serdecznie dość tego pumeksu. To tylko tak na rysunkach i w folderach wygląda ładnie. W rzeczywistości kupa bloczków pokruszonych i ubitych. Gdzie nie popatrzę na mój dom to widzę potencjalny mostek termiczny. Słabe to takie, że gwoździa wciskam naciskając paluszkiem. Chciałem mieć dachówkę ceramiczną a teraz się boję, że toto nie wytrzyma nawet ciężaru zwykłej blachy. A gdybym tak nie czytał i nie słuchał różnych mądrali to miałbym dom z Maxa i zakryłbym styropianem wszystkie mostki i przede wszystkim miałbym święty spokój. I dachówkę dałbym, jaką bym chciał... Przestrzegam innych, wybierajcie to co sprawdzone przez wieki a nie dajcie eksperymentować na sobie!

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=15678

witam

popieram Brzoze

budowac sciany trzeba z tego co masz najtansze w okolicy lub wedlug wlasnego uznania

a i tak to potem ocieplisz styropianem lub welna wiec po co przeplacac?

a 36cm ytong i tak za rok lub 2 ocieplisz bo cie rachunki za ogrzewanie do tego zmusza

moja rada stawiaj 2 lub 3 warstwowe sciany bo w jednowarstwowych jest tylko jedno pewne -trzeba je puzniej ocieplic na 100%

witam

Zmniejsz, przyjacielu, ten wielki obrazek. Bo dysproporcja szerokości kolumn bije po oczach... :roll:

witam

nie przypominam sobie zeby jakikolwiek Rydzyk nalezal do grona moich przyjaciol

w mocherkach nie latam , radia M nie slucham - obrazek mi sie podoba -wolno mi - demokracja przeciez

bic Cie po oczach nie zamierzam wiec albo powieksz monitor albo unikaj moich wypowiedzi

Witam,

Mam kupiony projekt, wlasnie zalatwiam w gminie Prazmow pozwolenie na budowe (wcale nie jest latwo - ale nikt nie mowil ze tak bedzie). Mysle o postawieniu domem systemem ytong. Sciana jednowarstwowa o grubosci 36 cm. Porownywalem koszta budowy z ytonga i porotherm + styropian i koszt wyszly praktycznie jednakowe. Co sadzicie o ytongu i dlaczego jest tak male zainteresowanie nim skoro jest taki dobry...

Pozdrawiam

Maciek

Dlaczego?

Kropla drąży kamień.

Skoro większość dookoła powtarza, że dom nie obłożony styropianem to nie dom, potencjalni inwestorzy decydują się na ścianę dwu lub rzadziej trzywarstwową.

Jedno jest pewne. Ściany dwuwarstwowe z reguły mają lepsze parametry cieplne, co nie znaczy, że dom w technologii jednowarstwowej Ytong jest do niczego.

Pozdrawiam.

Właściciel domu w technologii Ytong.

Co do mostków; okno w ścianie to jest dopiero mostek :wink:

witam

Zmniejsz, przyjacielu, ten wielki obrazek. Bo dysproporcja szerokości kolumn bije po oczach... :roll:

witam

w mocherkach nie latam , radia M nie slucham - obrazek mi sie podoba -wolno mi - demokracja przeciez

bic Cie po oczach nie zamierzam wiec albo powieksz monitor albo unikaj moich wypowiedzi

Wyświetla mały obrazek pod informacjami o Tobie przy każdym poście. Tylko jeden obrazek może być wyświetlany, jego szerokość nie może być większa niż 80 pikseli, wysokość większa niż 80 pikseli, a rozmiar większy niż 6kB.

Wiesz skad jest ten cytat?

witam

popieram Brzoze

budowac sciany trzeba z tego co masz najtansze w okolicy lub wedlug wlasnego uznania

a i tak to potem ocieplisz styropianem lub welna wiec po co przeplacac?

a 36cm ytong i tak za rok lub 2 ocieplisz bo cie rachunki za ogrzewanie do tego zmusza

moja rada stawiaj 2 lub 3 warstwowe sciany bo w jednowarstwowych jest tylko jedno pewne -trzeba je puzniej ocieplic na 100%

Tw Twoje 100% to jakieś takie nie za bardzo :lol:

Wyświetla mały obrazek pod informacjami o Tobie przy każdym poście. Tylko jeden obrazek może być wyświetlany, jego szerokość nie może być większa niż 80 pikseli, wysokość większa niż 80 pikseli, a rozmiar większy niż 6kB.

Wiesz skad jest ten cytat?

witam

ja wiem juz sie poprawilem co do Ciebie polecam to ponownie przeczytac , pomyslec i dopiero komus cos wytykac , cytowac ale dopiero wtedy kiedy ma sie wszystko w porzadku - chyba ze tu bedziemy tez stosowac praktyki ze sa " rowni ' i "rowniejsi"

P.S. nie zmienia to oczywiscie faktu ze sam ytong to przereklamowany nawoz a Rydzyk nie jest moim przyjacielem :)

Od razu powiem,że buduję z Ytonga 36,5 jednowarstwowo.Na zachodzie Europy 50% domów buduje się jednowarstwowo (nie koniecznie z Ytonga).

Dla mnie jest to ściana "fizjologiczna" bez koszulek styropianowych i wełnianych ( wojna czy oddycha styropian czy wełna.)Zgadza się - jest szał oszczędności energii - i jest to zrozumiałe.Można powiedzieć że U =0,29 W/m jest niedpouszczalne i powinno być 0,15 W/m ale...może lepiej zrobić dom cały ze styropianu i tylko wydrążyć korytarze ?To by był dom energooszczędny !Wybór opieram na doświadczeniach szwagra który też wybudował 5 lat temu z takiego samego Ytonga.Mieszkanie tam to przyjemnośc i zimą i latem.Ogrzewanie domu o powierchni 300 m po podłodze kosztuje go 500 zł miesięcznie średnio ( olej opałowy ) i będzie od nowego roku kosztować więcej ale to nie wina technologii a cen i wielkości domu.Celowo i w pełni świadomy będę mieszkał w domu gdzie ściany zachowują się naturalnie nawet trochę kosztem opłat na ciepło.Szanuję wybór innych inwestorów ściany 2W cz 3W ale niech oni uszanują mój wybór.Każdy wybiera co mu pasuje i tak niech zostanie.Sam musisz się zdecydować.

To było pejoratywne określenie, nie emocjonuj się tak.

Demokracja również pozwala na sranie gdzie popadnie - kwestią wyboru jednostki jest, czy skorzysta z tego prawa (bo jej wolno) czy nie - w imię chociażby estetyki doznań własnych bądź innych. Chętnie bym unikał twoich wypowiedzi, niestety forum to nie zostało wyposażone w funkcję ignorowania - nad czym ubolewam.

EOT.

Ytong czy sam styropian... nie ważne.

Wszyscy już wiemy że są Mikołaje, Trole, i takie pajace jak beno 11.

witam

napisz jeleniu moze cos na temat

P.S. pozdrow żone bo rozumiem ze to poroże to jej zasluga?

:D :D :D Jezeli w reniferze upatrujesz jelenia to Twoj problem.

Mimo wszystko Tobie tez przesylam pozdrowienia zawarte na porozu.

Jednoczesnie powstrzymam sie od informowania mojej zony o Twoich sugestiach...tylko i wylacznie dlatego bys w zdrowiu spedzil swieta :wink:

Pozdrawiam.

To było pejoratywne określenie, nie emocjonuj się tak.

Demokracja również pozwala na sranie gdzie popadnie - kwestią wyboru jednostki jest, czy skorzysta z tego prawa (bo jej wolno) czy nie - w imię chociażby estetyki doznań własnych bądź innych. Chętnie bym unikał twoich wypowiedzi, niestety forum to nie zostało wyposażone w funkcję ignorowania - nad czym ubolewam.

EOT.

wzajemnie