maksik78 19.12.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam, Mam kupiony projekt, wlasnie zalatwiam w gminie Prazmow pozwolenie na budowe (wcale nie jest latwo - ale nikt nie mowil ze tak bedzie). Mysle o postawieniu domem systemem ytong. Sciana jednowarstwowa o grubosci 36 cm. Porownywalem koszta budowy z ytonga i porotherm + styropian i koszt wyszly praktycznie jednakowe. Co sadzicie o ytongu i dlaczego jest tak male zainteresowanie nim skoro jest taki dobry... Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksik78 19.12.2006 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 sorry, ale nie wkleilem tematu w tym dziale co zamierzalem. To moj pierwszy post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 proponuje poczytac forum i zapoznac sie z opiniami na poczatek moze - YTONG- niech go diabli wezmą!!!No to mi się narobiło. Dzisiaj przy wylewaniu stropu i wieńca nad parterem pod naporem betonu odleciało część bloczków systemowych docieplających wieniec, a z jednej strony kawałek muru. Mam część zalanego stropu i rozwaloną ścianę. Wybrałem Ytonga pod wpływem tego co czytałem też i tutaj na tym forum, ale zaczynam mieć serdecznie dość tego pumeksu. To tylko tak na rysunkach i w folderach wygląda ładnie. W rzeczywistości kupa bloczków pokruszonych i ubitych. Gdzie nie popatrzę na mój dom to widzę potencjalny mostek termiczny. Słabe to takie, że gwoździa wciskam naciskając paluszkiem. Chciałem mieć dachówkę ceramiczną a teraz się boję, że toto nie wytrzyma nawet ciężaru zwykłej blachy. A gdybym tak nie czytał i nie słuchał różnych mądrali to miałbym dom z Maxa i zakryłbym styropianem wszystkie mostki i przede wszystkim miałbym święty spokój. I dachówkę dałbym, jaką bym chciał... Przestrzegam innych, wybierajcie to co sprawdzone przez wieki a nie dajcie eksperymentować na sobie! http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=15678 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 19.12.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 witampopieram Brzoze budowac sciany trzeba z tego co masz najtansze w okolicy lub wedlug wlasnego uznania a i tak to potem ocieplisz styropianem lub welna wiec po co przeplacac?a 36cm ytong i tak za rok lub 2 ocieplisz bo cie rachunki za ogrzewanie do tego zmuszamoja rada stawiaj 2 lub 3 warstwowe sciany bo w jednowarstwowych jest tylko jedno pewne -trzeba je puzniej ocieplic na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 19.12.2006 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 witam Zmniejsz, przyjacielu, ten wielki obrazek. Bo dysproporcja szerokości kolumn bije po oczach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mireks6 19.12.2006 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Mój sąsiad również postawił z Ytonga 36,5 cm i jeszcze go dobrze nie przykrył a już stwierdził, że daje styropek na wierzch. Jestem przeciwnikiem ściany 1-warstwowej, wystarczy jakieś małe niedociągnięcie ekipy budowlanej i już mamy mostek (oby tylko jeden) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 19.12.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 witam Zmniejsz, przyjacielu, ten wielki obrazek. Bo dysproporcja szerokości kolumn bije po oczach... witam nie przypominam sobie zeby jakikolwiek Rydzyk nalezal do grona moich przyjaciol w mocherkach nie latam , radia M nie slucham - obrazek mi sie podoba -wolno mi - demokracja przeciez bic Cie po oczach nie zamierzam wiec albo powieksz monitor albo unikaj moich wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 19.12.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam, Mam kupiony projekt, wlasnie zalatwiam w gminie Prazmow pozwolenie na budowe (wcale nie jest latwo - ale nikt nie mowil ze tak bedzie). Mysle o postawieniu domem systemem ytong. Sciana jednowarstwowa o grubosci 36 cm. Porownywalem koszta budowy z ytonga i porotherm + styropian i koszt wyszly praktycznie jednakowe. Co sadzicie o ytongu i dlaczego jest tak male zainteresowanie nim skoro jest taki dobry... Pozdrawiam Maciek Dlaczego? Kropla drąży kamień. Skoro większość dookoła powtarza, że dom nie obłożony styropianem to nie dom, potencjalni inwestorzy decydują się na ścianę dwu lub rzadziej trzywarstwową. Jedno jest pewne. Ściany dwuwarstwowe z reguły mają lepsze parametry cieplne, co nie znaczy, że dom w technologii jednowarstwowej Ytong jest do niczego. Pozdrawiam. Właściciel domu w technologii Ytong. Co do mostków; okno w ścianie to jest dopiero mostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.12.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Ytong czy sam styropian... nie ważne.Wszyscy już wiemy że są Mikołaje, Trole, i takie pajace jak beno 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 19.12.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 witam Zmniejsz, przyjacielu, ten wielki obrazek. Bo dysproporcja szerokości kolumn bije po oczach... witam nie przypominam sobie zeby jakikolwiek Rydzyk nalezal do grona moich przyjaciol w mocherkach nie latam , radia M nie slucham - obrazek mi sie podoba -wolno mi - demokracja przeciez bic Cie po oczach nie zamierzam wiec albo powieksz monitor albo unikaj moich wypowiedzi Wyświetla mały obrazek pod informacjami o Tobie przy każdym poście. Tylko jeden obrazek może być wyświetlany, jego szerokość nie może być większa niż 80 pikseli, wysokość większa niż 80 pikseli, a rozmiar większy niż 6kB. Wiesz skad jest ten cytat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 19.12.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 witam popieram Brzoze budowac sciany trzeba z tego co masz najtansze w okolicy lub wedlug wlasnego uznania a i tak to potem ocieplisz styropianem lub welna wiec po co przeplacac? a 36cm ytong i tak za rok lub 2 ocieplisz bo cie rachunki za ogrzewanie do tego zmusza moja rada stawiaj 2 lub 3 warstwowe sciany bo w jednowarstwowych jest tylko jedno pewne -trzeba je puzniej ocieplic na 100% Tw Twoje 100% to jakieś takie nie za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 19.12.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Ytong - polecam. Tyle już było na forum. Wyznaję zasadę lepiej raz a dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 19.12.2006 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Wyświetla mały obrazek pod informacjami o Tobie przy każdym poście. Tylko jeden obrazek może być wyświetlany, jego szerokość nie może być większa niż 80 pikseli, wysokość większa niż 80 pikseli, a rozmiar większy niż 6kB. Wiesz skad jest ten cytat? witam ja wiem juz sie poprawilem co do Ciebie polecam to ponownie przeczytac , pomyslec i dopiero komus cos wytykac , cytowac ale dopiero wtedy kiedy ma sie wszystko w porzadku - chyba ze tu bedziemy tez stosowac praktyki ze sa " rowni ' i "rowniejsi" P.S. nie zmienia to oczywiscie faktu ze sam ytong to przereklamowany nawoz a Rydzyk nie jest moim przyjacielem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edgar the liar 19.12.2006 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 ja tez jestem przeciwnikiem technologii ktorej nie zastosowalem, a najgorzej to mnie wk.....wia heavy metal i hip hop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 20.12.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Ytong czy sam styropian... nie ważne. Wszyscy już wiemy że są Mikołaje, Trole, i takie pajace jak beno 11. witam napisz jeleniu moze cos na temat P.S. pozdrow żone bo rozumiem ze to poroże to jej zasluga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 20.12.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Ostatnio coraz częściej się spotykam z docieplaniem domków z Ytonga styropianem - dodatkowo 8-10 cm. Tak więc jak planujesz docieplenie odrazu to wybierz inny materiał, nie ma sensu przepłacać, jeżeli te same współczynniki możesz uzyskać tańszą metodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 20.12.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Od razu powiem,że buduję z Ytonga 36,5 jednowarstwowo.Na zachodzie Europy 50% domów buduje się jednowarstwowo (nie koniecznie z Ytonga).Dla mnie jest to ściana "fizjologiczna" bez koszulek styropianowych i wełnianych ( wojna czy oddycha styropian czy wełna.)Zgadza się - jest szał oszczędności energii - i jest to zrozumiałe.Można powiedzieć że U =0,29 W/m jest niedpouszczalne i powinno być 0,15 W/m ale...może lepiej zrobić dom cały ze styropianu i tylko wydrążyć korytarze ?To by był dom energooszczędny !Wybór opieram na doświadczeniach szwagra który też wybudował 5 lat temu z takiego samego Ytonga.Mieszkanie tam to przyjemnośc i zimą i latem.Ogrzewanie domu o powierchni 300 m po podłodze kosztuje go 500 zł miesięcznie średnio ( olej opałowy ) i będzie od nowego roku kosztować więcej ale to nie wina technologii a cen i wielkości domu.Celowo i w pełni świadomy będę mieszkał w domu gdzie ściany zachowują się naturalnie nawet trochę kosztem opłat na ciepło.Szanuję wybór innych inwestorów ściany 2W cz 3W ale niech oni uszanują mój wybór.Każdy wybiera co mu pasuje i tak niech zostanie.Sam musisz się zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ Rydzyk 20.12.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 nie przypominam sobie zeby jakikolwiek Rydzyk nalezal do grona moich przyjaciol w mocherkach nie latam , radia M nie slucham - obrazek mi sie podoba -wolno mi - demokracja przeciez bic Cie po oczach nie zamierzam wiec albo powieksz monitor albo unikaj moich wypowiedzi To było pejoratywne określenie, nie emocjonuj się tak. Demokracja również pozwala na sranie gdzie popadnie - kwestią wyboru jednostki jest, czy skorzysta z tego prawa (bo jej wolno) czy nie - w imię chociażby estetyki doznań własnych bądź innych. Chętnie bym unikał twoich wypowiedzi, niestety forum to nie zostało wyposażone w funkcję ignorowania - nad czym ubolewam. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 20.12.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Ytong czy sam styropian... nie ważne. Wszyscy już wiemy że są Mikołaje, Trole, i takie pajace jak beno 11. witam napisz jeleniu moze cos na temat P.S. pozdrow żone bo rozumiem ze to poroże to jej zasluga? Jezeli w reniferze upatrujesz jelenia to Twoj problem. Mimo wszystko Tobie tez przesylam pozdrowienia zawarte na porozu. Jednoczesnie powstrzymam sie od informowania mojej zony o Twoich sugestiach...tylko i wylacznie dlatego bys w zdrowiu spedzil swieta Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 20.12.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 To było pejoratywne określenie, nie emocjonuj się tak.Demokracja również pozwala na sranie gdzie popadnie - kwestią wyboru jednostki jest, czy skorzysta z tego prawa (bo jej wolno) czy nie - w imię chociażby estetyki doznań własnych bądź innych. Chętnie bym unikał twoich wypowiedzi, niestety forum to nie zostało wyposażone w funkcję ignorowania - nad czym ubolewam.EOT.wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts