Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:D Witam

Dziś zostały zaszalowane schody. Podest ma 135cm, stopień szerokości 26cm a wysokości 16,03cm

Jak dorobiłaś dodatkowy schodek, skróciłaś podest? Prosimy i jakieś fotki. Jestem strasznie ciekawa ....

Naszkicowałam w przybliżeniu jak to wygląda.

http://img175.imageshack.us/img175/6915/82505200hb5.jpg

Podest został skrócony o 25cm, szerokość stopnia (stopnica) został taki sam jak w projekcie czyli 26cm, zmieniła się tylko wysokość (podstopnica) z 18.90cm na 16.30 cm. Schody już nie będą takie strome. :D

W pierwszym biegu jest 10 stopni a w drugim 8 Niestety wyszła parzysta liczba stopni :(

Stopień szerokości 26 cm??? chyba coś nie tak...

Wszystko się zgadza :D Stopień szerokości został taki sam jak w projekcie czyli 26cm , zwiększy się o jakieś 3 cm gdy stopnicę betonową przykryjemy deską :) Wtedy wyjdzie 29 cm. Jeśli chodzi o długość stopnia (szerokość biegu) to zostaje taki sam jak projekcie czyli 101cm. :D

Pozdrawiam nowych budowniczych Dorotę i Tomka :wink:

Agata :wink:

Agata,

mam pytanie. W oryginale dolny bieg miał 9 schodów po 18,9 cm. Czyli łącznie ok. 171 cm. Piszesz, że masz 16,3 cm po 10 schodów. Czyli łącznie 163 cm. Tzn, że obniżyłaś spocznik? A nie przeszkadzał Ci wieniec nad oknem w spiżarni? A może jeszcze inaczej to zrobiłaś?

Proszę podziel się wiedzą, bo właśnie musimy podjąć decyzję co do schodów i jesteśmy w kropce...

Komin będzie. Rośnie w środku, ale okazało się, że byłem genialny!! Zamówiłem komin wg projektu, ale zapomniałem, że podniosłem ścianę kolankową :) Więc musiałem teraz domówić pustaki kominowe...:)

Komin wyjdzie ponad dach w tym tygodniu. Po położeniu dachówki będzie na surowo. Potem jakoś pomyślę co z tym fantem zrobić... I tak będę miał stopnie i jakieś schodki - pewnie na tym kominie będzie antena satelitarna... więc jakoś się dojdzie, aby go dokończyć - przynajmniej taką mam nadzieję :)

Witam wszystkich budujących W 49-12.

Jesteśmy dość poważnie zainteresowani tym projektem i w związku z tym mam pytanie do Was, jako doświadczonych inwestorów: o ile niżej jest podłoga na strychu w porównaniu z podłogą na poddaszu?. Jak to wygląda w praktyce: dwa stopnie? I jeszcze jedno pytanko: jakie wysokie jest to pomieszczenie?

Moje pytania wywodzą się stąd, że dla mojej rodziny potrzebny jest jeszcze jeden pokój i może łatwo dałoby się zaadoptować strych.

Pozdrawiam i gratuluję wszystkim postępów prac na budowie!

Ania

o ile niżej jest podłoga na strychu w porównaniu z podłogą na poddaszu?. Jak to wygląda w praktyce: dwa stopnie? I jeszcze jedno pytanko: jakie wysokie jest to pomieszczenie?

W projekcie garaż jest obnizony o 20 cm w stosunku go budynku, na piętrze wychodzi to natomiast 30 cm, czyli dwa stopnie.

My zrobiliśmy jednak wszystko na jednym poziomie, bo tak nam sugerował wykonawca - po prostu im mniej schodków tym lepiej. Mamy garaż podwójny, więc pomieszczenie nad garażem wyszło na prawdę obszerne. Do tego podwyższyliśmy wszędzie ścianę kolankową o 1 porotherm.

Przekrój z projektu:

http://images11.fotosik.pl/90/839dd9dff80eedbd.jpg

Oto parę fotek z naszego styszku:

http://images11.fotosik.pl/90/42bac099558c1db1.jpg

http://images26.fotosik.pl/99/1e9dee09ff82d2cb.jpg

http://images29.fotosik.pl/99/7b69a00d8dee5aed.jpg

http://images24.fotosik.pl/99/ca0599b578e5940e.jpg

Witam!

Dzieki za przekrój i fotki! Twój strych wygląda imponująco! Też mi się wydaje, że takie rozwiązanie jest praktyczniejsze (tzn. wyrównanie podłogi do jednego poziomu). Gdyby u nas miał tam być pokój to zapewne w gre też wchodziłyby okna dachowe.

Tak sobie teraz patrzę na ten domek i myslę, że dobrym rozwiązaniem może też by było podniesienie ścianki kolankowej na samym strychu przez co dach z przodu domu byłby w jednej płaszczyźnie. Jeżeli zdecydujemy się na ten projekt, to pomyslimy nad tym :-))

Pozdrawiam

Ania

Witam :-)

Jiri ja też zastanawiam się nad powiększeniem salonu, miałby wtedy 6,10m.

Piszesz, że wyrównałeś linię dachu do jednej płaszczyzny, tylko od strony frontu czy z tyłu też? Ciekawa jestem jak to wygląda :-) Jak masz jakieś skany wklej na forum albo wyślij mi na pocztę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Mam skany, oczywiście. Najlepiej byłoby przesłac na pocztę, bo jest ich kilka, są to rzuty elewacji, widok domu rzuty poziomów i jeen przekrój. Podaj adres e-mail, to prześlę. Mam niestety trudności z murarzami, jakby wszystkich wymiotło. Pozdrawiam :D

do Jiri: czy mogłabym też prosić o skany z tym wyrównanym dachem? [email protected]

Agato! Pięknie rośnie Twój domek! Gratuluję.

A ja jestem taka ciekawa (chociaż ciekawość to pierwszy krok do pikła, ale co tam!), jak wygląda ten dom z wyrównanym dachem od garażu. Generelnie podoba mi się takie rozwiązanie, ale to co inego widzieć i wyobrażać sobie. A Jiri chyba nie czasu się odezwać :(. Pogoda ładna to na budowie dużo można zrobić.

Jeszcze poczekam :D

pozdrawiam