Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących ten projekt. My również jesteśmy w trakcie jego budowy. Rozpoczęliśmy 02.07.07, natomiast 30.10 udało nam się zamknąć go dachem :D Nareszcie, ponieważ również długo czekaliśmy najpierw na drewno na więźbę, potem na blachodachówkę, a później jeszcze na ekipę, która w międzyczasie znalazła sobie inny dach do położenia :roll:

Jeśli chodzi o zmiany w projekcie, to zwłaszcza powiększony garaż oraz obniżenie, wydłużenie i wsparcie na kolumnach daszku nad wejściem, tzn. wyciągnięcie go dalej nad schodki. Zrezygnowaliśmy również z balkonu i drugiego tarasu, w pokoju jest zwykłe okno. Łazienka na dole jest jedna, z wejściem z holu. Powiększyliśmy też wyjście na taras do 270 cm i wydłużyliśmy dach garażu z tyłu (zlikwidowane drzwi z garażu do ogrodu), dzięki czemu powstało fajne zadaszone miejsce na składowanie drewna do kominka. Z takich poważniejszych zmian to tyle. Aha, na górze w holu jest wnęka na szafę, a z łazienki jest wejście do ewentualnej garderoby, zamiast której marzy nam się zrobić kiedyś saunę :lol:

Spróbuję wkleić jakieś zdjęcia, tylko muszę jeszcze dojść jak to zrobić :-?

Kasia i Piotr

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy budowniczych! My również od września, pod Legnicą, budujemy ten domek. Jak chyba wszyscy długo zastanawialiśmy się nad projektem - chcieliśmy dużą kotłownię, spiżarkę, garderoby - myślę, że użytkowe pomieszczenia są bardzo ważne :D W maju kupiliśmy ten projekt decydując się praktycznie w ciągu jednego wieczora!Ze zmian, jakie wprowadziliśmy - wykusz z duuużymi oknami, poszerzony garaż, garderoba zamiast łazienki przy sypialni na dole. Obecnie skończyliśmy stan zero i murują się ściany.Bardzo podoba nam się projekt schodów Agaty! Mam pytanie do Agaty o wejście do sypialni na dole. Ze zdjęć wynika, że schodki do piwniczki wychodzą Ci w środku wejścia??? A może to zła perspektywa na zdjęciu? Dołączymy fotki z naszej budowy, ale musimy dojść do tego jak się je wstawia.

Okno dachowe nad salonem inaczej być nie mogło, bo ścianka kolankowa w tym miejscu jest wyższa. To pozostałe okna są niżej - to tak specjalnie, bo dzięki temu rozciąga się przez nie lepszy widok na lasek.

A jeśli chodzi o schody, to też mamy je podobnie zmienione jak Agata, ale my nie mamy tego tak ładnie rozrysowanego. Nasz wykonawca sam porobił obliczenia i zrobił tak, żeby było ładnie i przede wszystkim wygodnie.

Witam,

ja z mężem na dniach sfinalizujemy zakup projektu W.49.12 z wykuszem. Zamierzamy wyrównać linię domu z tyłu tak jak Agata, zrezygnować z osobnej łazienki z wejściem z sypialni. W zamian za to otrzymamy jedną dosyć dużą łazienkę, ponadto chcemy powiększyć garaż. Mam pytanie do Kasi i Piotra o ile powiększyliście garaż?

Witam Aniu, garaż powiększyliśmy jedynie o 2,5 metra, ponieważ z całością musieliśmy się zmieścić w 18 metrach. Takie mięliśmy warunki zabudowy. Mamy zatem 555 cm szeroki garaż, chociaż wolelibyśmy mieć 6 metrów. Żeby zyskać jeszcze trochę powierzchni zdecydowaliśmy się na likwidację składzika. I mam nadzieję, że to nam wystarczy.

Witam

Może mało jak narazie udzielam się na forum ponieważ cały czas załatwiamy dokumentację ,ale sledzę cały czas wasze poczynania i strasznie ciesze się że są też tu budujący w okolicach warszawy :D

Pozdrawiamy Aga i Mariusz.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Wielkościowo Wasz garaż wygląda imponująco, ale chyba przychylę się do powiększenia o 150 cm tak jak u Agata. Zobacymy czas pokaże. Jeszcze jedno nie daje mi spokoju. Tzn. chcielibyśmy z mężem zrezygnować ze strychu na garażem, a dokładniej obniżyć garaż. Wszyscy budujący ten domek jednak z dodatkowego pomieszczenia nie rezygnujecie, czy moglibyście mi dać jakieś rady dotyczace tego czym się kierowaliście? Pozdrawiam
W domu musi się znaleźć jakaś graciarnia. Strych w stu procentach spełnia to zadanie. Dodatkowo strych może spełniać rolę suszarni w chłodniejsze miesiące. Z tego powodu planujemy zainstalować tam grzejnik gdyz projekt tego nie przewiduje...
My ze strychu nad garażem robimy dodatkowy pokój, wielki pokój (po podłodze prawie 42 m2) :lol: Nie będzie to sypialnia, tylko taki pokój do zabawy. Wstawimy tam sobie stół do tenisa stołowego albo do bilarda, rowerek do ćwiczeń itp. A w przyszłości dzieciaki będą miały gdzie szaleć w zimowe wieczory. Natomiast graciarnię zrobimy sobie na strychu nad poddaszem użytkowym oraz w pomieszczeniu pod schodami, garaż pewnie też częściowo będzie graciarnią (taką na narzędzia). Natomiast pralnio - suszarnię będziemy mieć w kotłowni.
Wszyscy budujący ten domek jednak z dodatkowego pomieszczenia nie rezygnujecie, czy moglibyście mi dać jakieś rady dotyczace tego czym się kierowaliście? Pozdrawiam

My w tym miejscu będziemy mieli dodtkową sypialnię. Ale gdybysmy jej nie potrzebowali to byłaby tam pralnio-suszarnia bądź pokój rekreacyjny na jakis roweryk, bieżnię itp. sprzęty :)

k_bichta - bardzo ładny domek! :p, okno w kuchni macie niższe niż w projekcie czy tylko tak sie wydaje?

Fajnie wygląda przerobiony daszek nad wejściem. U nas też będzie zmiana w tym miejscu, tylko że dodatkowo ten daszek będzie zamknięty, tzn. zabudowany z okienkiem.

Pozdrawiam

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktoś z Was analizował jakie dodatkowo koszty np. związane z ogrzewaniem będziecie musieli ponieść? Bo ja kieruję się właśnie tym, że przy obniżonym garażu koszty ogrzewania i budowy będą niższe. Zastanawiam się tylko, czy to będą znaczne różnice. I ile będzie kosztowało przeprojektowanie garażu.

Dziękuję Agatko:) za Twoją opinię. To wszystko jest dla mnie strasznie nowe i rozpatruję wszystkie możliwe alternatywy. Muszę to wszystko raz jeszcze przemyśleć i chyba mnie przekonaliście, żeby jednak garażu nie obniżać:)

Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję:)

P. S. Odebrałam mapkę do celów projektowych teraz czas zapłacić za projekt i zlecić umiejscowienie domu na działce o reszcie narazie nie myślę:)