Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

k_bichta - bardzo ładny domek! , okno w kuchni macie niższe niż w projekcie czy tylko tak sie wydaje?

Fajnie wygląda przerobiony daszek nad wejściem. U nas też będzie zmiana w tym miejscu, tylko że dodatkowo ten daszek będzie zamknięty, tzn. zabudowany z okienkiem.

Dzięki, nam tez bardzo się podoba :D

Jeśli chodzi o okno w kuchni to jest jak w projekcie, ale jak będę na budowie, to na pewno to dokładnie zmierzę. Natomiast okna w kotłowni zostały zrobione na równi z tym kuchennym. Nasz Pan Murarz miał to w międzyczasie nadmurować, ale jak przyszedł inny Pan na pomiar okien, to tak zmierzył i już tak zostało, gdyż stwierdziliśmy, że w sumie może tak nawet będzie lepiej.

A co do daszku, to nasz też będzie zamknięty, ale bez okienka, tylko będzie obłożony jeszcze nie wiemy czym, ale obity ciemno brązową podbitką. Ciemno brązowe będą też rynny, okna, drzwi wejściowe i brama garażowa. Taki daszek w podbitce już widziałam i bardzo mi się spodobał. Może uda mi się przy jakiejś okazji zrobić zdjęcie, to wkleję.

Pozdrawiamy :D

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnio przyglądałem się projektowi instalacji wod-kan i stwierdziłem,że w planie kotłowni nie ma zaznaczonej kratki ściekowej w podłodze czyli tzw.gulika. Uważam to za małe niedopatrzenie projektanta gdyż w przypadku awarii instalacji c.o. w kotłowni (istnieje takie prawdopodobieństwo) woda zaleje cały parter i garaż. Poza tym kotłownie- szczególnie węglowe- trzeba od czasu do czasu porządnie umyć żeby bród nie roznosił sie po domu. Wszak kotłownia służy jako przejście między garażem , a resztą pomieszczeń. Zaznaczyłem sobie tą poprawkę w projekcie żeby nie zapomnieć o tym w czasie wykonywania instalacji... :D
My ze strychu nad garażem robimy dodatkowy pokój, wielki pokój (po podłodze prawie 42 m2) :lol: Nie będzie to sypialnia, tylko taki pokój do zabawy. Wstawimy tam sobie stół do tenisa stołowego albo do bilarda, rowerek do ćwiczeń itp. A w przyszłości dzieciaki będą miały gdzie szaleć w zimowe wieczory. Natomiast graciarnię zrobimy sobie na strychu nad poddaszem użytkowym oraz w pomieszczeniu pod schodami, garaż pewnie też częściowo będzie graciarnią (taką na narzędzia). Natomiast pralnio - suszarnię będziemy mieć w kotłowni.

Witajcie, piękny Wasz domek.

Co do funkcjonalności poszczególnych pomieszczeń to mam identyczny tok myślenia :). Też tak sobie wszystko ułożyliśmy ...

Panowie na naszej budowie zaczęli wczoraj stawiać ściany fundamentowe. Patrzymy na to i nie możemy dostrzec tych przestrzeni, które widać na projekcie. Czy Wy też mieliście takie wrażenia na początku budowy...? :roll:

Witam

Chcieliśmy tylko napisać że gratulujemy wszystkim za osiągniecia w budowie i bardzo byśmy chcieli już też zacząć, a to niestety jak dobrze pójdzie dopiero na wiosne ruszymy z budową :cry:

Pozdrawiamy :wink:

Ostatnio przyglądałem się projektowi instalacji wod-kan i stwierdziłem,że w planie kotłowni nie ma zaznaczonej kratki ściekowej w podłodze czyli tzw.gulika. Uważam to za małe niedopatrzenie projektanta gdyż w przypadku awarii instalacji c.o. w kotłowni (istnieje takie prawdopodobieństwo) woda zaleje cały parter i garaż. Poza tym kotłownie- szczególnie węglowe- trzeba od czasu do czasu porządnie umyć żeby bród nie roznosił sie po domu. Wszak kotłownia służy jako przejście między garażem , a resztą pomieszczeń. Zaznaczyłem sobie tą poprawkę w projekcie żeby nie zapomnieć o tym w czasie wykonywania instalacji... :D

to fajnie, że zwróciliście na to uwagę. To takie oczywiste rozwiązanie a nikt na to nie wpadł!!! My też mamy kotłownię na groszek, więc kratka jest koniecznością. U nas mury parteru pną się jeszcze do góry, ale już czuć coraz bardziej zimowe podmuchy i prace nie mają takiego tempa. Mamy nadzieję na to,że uda nam się wylać strop. :roll: W sumie dobrze, że jest ta zima. Można złapać oddech, pozbierać wszystko do kupy, poplanować!!!!

Witam

Chcieliśmy tylko napisać że gratulujemy wszystkim za osiągniecia w budowie i bardzo byśmy chcieli już też zacząć, a to niestety jak dobrze pójdzie dopiero na wiosne ruszymy z budową :cry:

Pozdrawiamy :wink:

Witam

To będziemy sie nawzajem dopingować bo my też ruszamy dopiero na wiosnę :wink: i też już nie możemy się doczekać :lol:

Witam

To będziemy sie nawzajem dopingować bo my też ruszamy dopiero na wiosnę :wink: i też już nie możemy się doczekać :lol:

Uff

to nie jesteśmy jednyni którzy nie mogą się doczekać własnego domku ;-)

:wink:

Dzisiaj byłem na budowie zobaczyć jak tam posuwają się prace. Coś się ruszyło ale ciężko tu mówić a jakimś szczególnym postępie. Niestety fundament wzniesie się aż do 1,7 m. Portfel zaczyna skrzeczeć... :-?

http://images31.fotosik.pl/39/863a221b5730f198med.jpg

http://images31.fotosik.pl/39/b367ccead341eec7med.jpg

to fajnie, że zwróciliście na to uwagę. To takie oczywiste rozwiązanie a nikt na to nie wpadł!!! My też mamy kotłownię na groszek, więc kratka jest koniecznością. U nas mury parteru pną się jeszcze do góry, ale już czuć coraz bardziej zimowe podmuchy i prace nie mają takiego tempa. Mamy nadzieję na to,że uda nam się wylać strop. :roll: W sumie dobrze, że jest ta zima. Można złapać oddech, pozbierać wszystko do kupy, poplanować!!!!

My będziemy mieć piec gazowy, ale również planujemy taką kratkę w kotłowni, a to ze względu na pralkę, której może zdarzyć się wylać...Myślimy również nad takim odpływem w garażu. I tam to chyba musi być bezwzględnie. Ponieważ jak patrzę na drogę przed naszym domem, to zaraz widzę w garażu jedną wielką kałużę biorącą się z ociekającego błockiem samochodu. :-?

Jakie mury?!To do dopiero fundament... :-? Ciekaw jestem ile piasku wejdzie mi do środka. Myślę czy części nie zasypać zwykłą ziemią, a dopiero wierzchnie warstwy właściwą pospółką :roll: . Zawsze kilka złotych do przodu.

no piasku to Ci wejdzie i to nieźle... a swoją drogą to witam sąsiada... my budujemy się w Chwałkówku - niedaleko Wierzyc - przez las to będzie po sąsiedzku.

Ja miałem fundamenty niżej osadzone i do zasypania wziąłem 19 wywrotek piasku. Myślę więc, że Tobie wejdzie ze 30... garaż masz chyba na jedno stanowisko - ja miałem na dwa + tarasy.

A co do zasypania ziemią, to ja bym nie ryzykował. Nigdy nie wiadomo co później wykwitnie. No chyba, że ziemia wejdzie w środek, a wszystko co na metr będzie dotykać muru to będzie otoczone piaskiem... poradź się kierownika budowy...

Witam wszystkich po długiej nieobecności. Cieszę się, że znów tu jestem, i że Wy również tu jesteście. Cieszę się z Waszych postępów. A u mnie? Są również. Na razie ponownie zapraszam do odwiedzania blogu. Tam będą znowu aktualności. A tutaj pewnie też, ale dopiero w ciągu kilku dni, jak się uporam z korespondencją. Muszę też trochę fotki poprzerabiać do innego formatu. Tylko nie wiem jak to pokazywać. Chyba wszystkie etapy po kolei, tak żeby można było śledzić wszystkie etapy i dla samego siebie wyciągać jakies wnioski. A ja też oczekuję słów krytycznych, podobnych do tych, że wyrównanie dachu popsuje efekt. Okazało się po pierwsze, że nie, a po drugie ze mam wspaniale wielki strych i wiecie co na nim teraz można zrobić?...;-))). Na razie pozdrawiam Was wszystkich ....;-)))