Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oj, chyba niefortunnie wyraziłam się z tym "hangarem" Nie chodzi mi o to, że dom sam w sobie jest jakiś ogromny, ale że w porównaniu z domami o podobnej powierzchni wydaje się duży, a przynajmniej większy od nich. Chyba to zasługa dobrze zaplanowanej przestrzeni i dużej ilości pomieszczeń pomocniczych typu kotłownia, spiżarnia, garderoba a nawet mała piwniczka pod schodami. Gdy oglądałam domy podobnej wielkości zawsze czegoś brakowało, albo pokoje miały 8 m2. W przypadku tego domku każdy jest zaskoczony, że tyle udało się zmieścić na niezbyt wielkiej w sumie przestrzeni a w dodatku każde z pomieszczeń jest całkiem przestronne i wygodne. No, może salon mógłby być ciut większy. A tak w ogóle to jestem przyzwyczajona do "hangarów" :wink: -mieszkam w przedwojennej kamienicy, mieszkanie ma 100m2, pokoje od 15 do 25 i 3,20m wysokie.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy szanowne grono.

Mamy ogromną prośbę do wszystkich budujacych wersję z garażem dwustanowiskowym.

Jak dobrze pójdzie chcialibyśmy zacząć we wrześniu.

Jeżeli ktoś z was posiada zestawienie materiałów , jesteśmy laikami i wyliczanie troszkę by nam zajeło a czas nagli :cry: prosilibyśmy o użyczenie wyliczanki.

Serdecznie pozdrawiamy

Witamy szanowne grono.

Mamy ogromną prośbę do wszystkich budujacych wersję z garażem dwustanowiskowym.

Jak dobrze pójdzie chcialibyśmy zacząć we wrześniu.

Jeżeli ktoś z was posiada zestawienie materiałów , jesteśmy laikami i wyliczanie troszkę by nam zajeło a czas nagli :cry: prosilibyśmy o użyczenie wyliczanki.

Serdecznie pozdrawiamy

Ale to wszystko zależy jak i z jakiego materiału chcecie budować :). Z tego co się zorientowałam każdy buduje troszkę inaczej. Jedni mają fundament wylewany, inni z bloczków fundamentowych. Wiele zależy od właściwości gruntu. U nas jest glina i dodatkowo mamy problem z wodą, więc sporo podnieśliśmy budynek. Nasze fundamenty są wysokie = poszło więcej bloczków fundamentowych; że o piachu nie będę wspominać..:wink:

Tak naprawdę to powinien to wszystko liczyć na bieżąco kierownik budowy...i tak jest u nas... My stawialiśmy nasz W.49.12 z porothermu wienebergera 25, dodatkowo zamiast cegły pełnej w środku daliśmy silkę 24; robiliśmy wszystkie wieńce..jakie były w projekcie... Były wylewane przez wykonawcę.. tak samo nadproża...

To wszystko sprawia, że ilości jakie poszły u nas mogą być zupełnie inne niż u innego inwestora...

Pozdrawiam

Phili

bo "metry" w domu wydają mi się znacznie mniejszą jednostką metryczną niż "metry" w mieszkaniu (może powinnnam zmienić okulary na mocniejsze). Od jakiegoś czasu nie mogę oprzeć się wrażeniu ( a niestety pogłębia sie ono w miarę oglądania domów) że 17 metrów mojego obecnego pokoju jest większe, no ewentualnie przybliżonej wielkości do salonu ok. 30 metrów. :o

To normalne złudzenie. Słuchaj ja byłem dopiero w szoku jak za pomocą tasiemek odznaczyłem linie fundamentów, i linie graniczne pomieszczeń, które z perspektywy patrzenia z góry okazały sie naprawde maciupeńkie :) Kolory pomiesczeń to też ta kwestia:

jak myslisz, które pomiesczenie wyda Ci sie zdecydowanie wieksze: ze ścianami koloru bordowego, czy całe białe ?

:)

pozdr

Dzejson

Agawiet jeszcze raz bardzo dziękujemy za umożliwienie obejrzenia Waszego domku. Miło było na niego patrzeć i móc oczami wyobraźni widzieć podobny na swojej działce. Nie ma to jednak jak na własne oczy skonfrontować wyobrażenia o domu z wersji na papierze z murowaną rzeczywistością. Domek jest naprawdę fajny, powierzchnia sensownie zagospodarowana, zwłaszcza pomieszczenia gospodarcze robią wrażenie, bo dzięki nim pomieszczenia mieszkalne będą bardziej funkcjonalne i zwyczajnie mniej "zagracone".

My już jesteśmy zdecydowani na zakup projektu, jeszcze tylko konsultacja z architektem.

Dziekujemy sympatycznym i życzliwym gospodarzom oraz przeuroczemu psiakowi za sympatyczne i miłe spotkanie. :D

Kilku z forumowiczów napisało , że powierzchnia tego domu to prawdziwe hangary,ja nie mam takiego wrażenia, nie wiem o co chodzi, chyba ze mną coś nie tak, bo "metry" w domu wydają mi się znacznie mniejszą jednostką metryczną niż "metry" w mieszkaniu (może powinnnam zmienić okulary na mocniejsze). Od jakiegoś czasu nie mogę oprzeć się wrażeniu ( a niestety pogłębia sie ono w miarę oglądania domów) że 17 metrów mojego obecnego pokoju jest większe, no ewentualnie przybliżonej wielkości do salonu ok. 30 metrów. :o

Nie ma za co. To ogromna przyjemność spotkać ludzi, którzy budują taki sam dom. Borys pozdrawia. Zapraszam w przyszłości.

Tak czytam te wszystkie posty a propos zmian w projektach i zastanawiam się nad sensem likwidacji spiżarki na rzecz pomieszczenia pod schodami. W moim obecnym mieszkaniu mam spiżarkę przy kuchni i zdaję sobie sprawę, ile razy dziennie tam zaglądam. Gdybym miała tak latać pod schody..... Uważam, że nie jest praktyczne powiększać kuchnię, którą trzeba będzie zabudować meblami, po to, aby trzymać w nich rzeczy, które mogą być pod ręką w spiżarce. Nie ma to dla mnie większego sensu. W spiżarce zmieści się ( i zniknie z oczu) dużo więcej rzeczy niż w meblach. No ale to oczywiście tylko moja opinia.

U nas problemów z dachem wreszcie nadchodzi koniec. Instalatorzy montują ogrzewanie, wodę kanalizę. Elektrycy też już popchali robotę. W przyszłym tygodniu ma wejśc pan od wykończeń - tynki, ocieplenie dachu, wylewki itp.

Agawiet - wszystko na to wskazuje, że bedziemy ten dom budować. Od tygodnia projekt z wykuszem i dwustanowiskowym garażem jest w naszym posiadaniu.Teraz zaczynamy nierówną walkę z urzędami i papierkami. Mamy za sobą badania geologiczne gruntu, trochę pomieszały nam w planach, bo raczej z przydomowej oczyszczalni nici. Teraz jesteśmy na etapie wyboru architekta, szukamy sensownego i za rozsądne pieniądze. Bo trzeba przyznać, że cenią się bardzo wysoko, a najlepsze jest to, że w rozmowie telefonicznej rzadko który chce powiedzieć ile, kwota usługi pada dopiero przy osobistym spotkaniu. Mieliśmy już 6 tys+VAT; 4,5 tys+VAT; około 4,7 tys brutto i około 3,5 tys brutto. Zwariować poprostu można a jesteśmy dopiero na początku drogi. Mam nadzieję, że wakacyjny wypoczynek pozwoli trochę wyluzować.

Dzejson- z tego co wiem, to jasne kolory zawsze optycznie powiększają pomieszczenia, facetom to może wszystko jedno, bo to podobno kobiety widzą kolory :wink: .

Dla mnie wybór kolorów ścian to odległa przyszłość.

Pozdrawiamy wszystkich zarobionych i tych łapiących oddech.

Teraz jesteśmy na etapie wyboru architekta, szukamy sensownego i za rozsądne pieniądze. .... Mieliśmy już 6 tys+VAT; 4,5 tys+VAT; około 4,7 tys brutto i około 3,5 tys brutto.

Straszne te ceny :o Nas adaptacja wraz ze zmianami (w tym m.in. dodanie lukarny, wyrównanie bryły budynku do tyłu, nowe rysunki ław i oczywiście projekt zagospodarowania terenu) kosztowała 2,5 tys. brutto.... (Cena ze stycznia tego roku)

Poszukajcie może na forum Muratora. My namiary na naszego architekta znaleźliśmy w grupie budujących w naszej okolicy.....

Ale nawet na Bartyckiej w Warszawie (COiB) zaadaptowaliby projekt w podobnej cenie (ok. 2.5 tys), tylko szukaliśmy kogoś, kto zna lokalne urzędy. Nasz architekt sam składał wszystkie potrzebne papiery i uzgodnienia.. Wszystko w ramach tej ceny....

Pozdrawiam

Mam wielka prośbę, dodajcie jakies zdjecia z waszymi rozwiazaniami kuchni, im więcej tym lepiej :p jakie rozwiązania przyjeliście bez spiżarki z nią, jaki układ mebli no i najważniejszy stół w kuchni, jak to widzicie? W końcu jedno z najwaznieszych pomieszczeń :D
Witaj rymcymcym, ja także zastanawiam się nad rozwiązaniem kuchni i na dzień dzisiejszy zdecydowani jesteśmy na spiżarkę i otwartą kuchnię połaczoną z salonem przez barek. Spiżarka będzie funkcjonalna i na pewno obniży koszty urządzenia pozostałej części kuchni, która i tak będzie miała ok 12 metrów. Wiemy, że w rzeczywistościu kuchnia nie jest za duża i rozwiązanie ze spiżarką nie pozwoli pewnie wygospodarować dodatkowego miejsca na stół, ale barek może go zastąpić, jeśli to dobrze przemyślicie i zaprojektujecie:) Niestety nasz dom pomalutku się buduje, więc nie mogę zaproponować gotowych zdjęć. Pozdrawiam

Witam Wszystkich.

Zamierzamy zacząć budowę domu w-49.12.b. W tym tygodniu składam wniosek o pozwolenie na budowę (trochę trwało skompletowanie wszystkich dokumentów). Jeżeli wydawanie decyzji nie będzie trwało zbyt długo to jeszcze w tym roku chcemy zrobić stan zerowy.

Osoby, które budowały ten dom proszę w miarę możliwości o przesłanie na adres [email protected] kosztorysu i zestawienia materiałów.

Pozdrawiam Tomek.

Słuchajcie,

czy w waszych przypadkach przy składaniu projektu nie czepiano sie do tego, ze nie ma oryginalnych podpisów na stronie tytuowej projektu ?

Wczoraj starostwo pow. odrzucio na papiery, twierdząc ze na każdym egzemplarzu projektu muszą być oryginalne pidpisy projektantów. natomiast Pan B. z dobreprojekty.pl twierdzi inaczej, że nie musi nic steplować.

Jak mam to rozumieć, czy ktos wie ?

Ja nie miałam żadnych problemów. Ale numer! Aż wyciągnęłam projekt żeby pooglądać te podpisy. No ale przecież są. Nie wiem czy oryginalne czy ksero, ale jest też pieczątka i podpis poświadczające zgodność kopii projektu z oryginałem. No a przede wszystkim jest podpis architekta robiącego adaptację projektu bo to przecież on bierze odpowiedzialność za realizację tego konkretnego domu w określonych warunkach gruntowych, pogodowych itp.
czesc. witamy wszystkich. my rowniez przymierzamy sie do domku w-49.12b. na dniach jestesmy umowieni z gosciem ktory ma byc kierownikiem naszej budowy. po rozmowie z nim zaczynamy "dzialac". jesli ktos ma fotki z budowy czy kosztorys prosze o info na [email protected]. Pozdrowienia.

Witam,

mam pytanie do tych, którzy już zamawiali okna do domu. Czy okna zamawialiście zgodnie z wymiarami wskazanymi w projekcie, czy dokonywaliście jakichś zmian. Zastanawiam się, czy okno w kuchni 180/150 lub w sypialni to nie przesada?

Pozdrawiam

Ania

No właśnie. Mój kier. bud. też stwierdził, że to okno w kuchni 180 to przesada. W związku z tym mam w kuchni 150/150 (około, nie mam w tej chwili czasu, żeby dokładnie sprawdzić wymiary). A w ogóle to tak poleciałam z tymi oknami, że każde jest inne niż w projekcie i chyba tylko to w sypialni na parterze jest takie jak powinno. Wygląda wszystko ok.

Dzięki piwona, my właśnie też zmienimy wielkość okien narazie na parterze i chyba tylko drzwi balkonowe zostaną bez zmian:) Fajnie mieć dużo światła, ale chyba bez przesady.

Pozdrawiam

Witam.

Nie zmienialiśmy wymiarów okien tylko pozostawiliśmy tak jak w projekcie. Kuchnia otwarta na salon... Okno kuchenne mam od północnego wschodu i nie wyobrażam sobie, żeby było mniejsze... Powiem więcej, żałuję trochę, że nie zwiększyłam szerokości drzwi tarasowych.., które mam w miejscu okna jakie było w projekcie oryginalnym . Nie, żeby było bardzo ciemno.. ale "nie pogniewałabym się" :wink: gdyby było więcej światła w salonie.....

Pozdrawiam

Phili

U nas jeżeli chodzi o zmiany okienne to wygląda to tak:

-w kotłowni zamiast dwóch małych okienek jedno troszeczkę wieksze

- w pokoju(gabinecie) na parterze zamiast okna balkonowego zwykłe okno szer. 180 cm

-zlikwidowanie okna w garazu na rzecz luksferów

-zlikwidowanie okna w schowku pod schodami

-zlikwidowane okna balkonowe w pokojach na poddaszu na rzecz zwykłych okien szer. 180 cm.

-dołożenie jednego okna połaciowego na stryszku nad garażem

U nas okna były wstawiane dwa dni temu i wcale nie wydaja mi się za duże. Ja jeszcze chciałam powiekszyć wyjscie na taras o jedno skrzydło ale mąż mnie przychamował.

Pozostałe okna są prawie bez zmian za wyjątkiem kotłowni - jedno okno o wymiarach 150x90 i strychu - tam daliśmy okno bodajze 150x150.

Nie daliśmy okien dachowych w dużych sypialniach na piętrze za to dołożyliśmy jedno w pokoju na przeciwko łazienki. No i nie ma wyjścia do ogrodu z gabinetu. To "prawie" to mi w sumie duze wyszło :wink:

Na naszej budowie jest już też elektryk co mnie niezmiernie cieszy

Jatomek gdzie budujesz swój domek?