Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Witam,

Zgodnie z obietnicą wrzucam kilka zdjęć, jeszcze z okresu prac wykończeniowych ( 06-07.2008).Zdjęcia aktualne wrzucę jak tylko znajdę czas.

Wiatrołap

http://images32.fotosik.pl/280/897360b5e1cbfacam.jpg

Mała łazienka

http://images29.fotosik.pl/227/8e8b382fa61df212m.jpg

Domek z zewnatrz w trakcie układania kostki

http://images32.fotosik.pl/281/9502cb5c0b27a5d6m.jpg

Kuchnia

http://images23.fotosik.pl/226/695bc1764dc85e25m.jpg

http://images34.fotosik.pl/280/ace3e32b3cb2637cm.jpg

Kominek

http://images25.fotosik.pl/226/e2a1769e8ca3c562m.jpg

http://images34.fotosik.pl/280/9f6eb96ab6a0dd6cm.jpg

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

JOŁ...

Piękne wnętrza i "zewnętrza" :):):) gratulacje...

My jesteśmy na samym początku tej batalii, ale dzięki takim fotkom przeraża nas to troszke mniej...

Wiemy już jakie zmiany chcemy zrobić i w przyszłym tygodniu zamawiamy projekt W-49.12. W necie jest kilka biur które go oferują, w bardzo zblizonej cenie (od 1600 do 1700 zł netto). Gdzie wy zamawialiście projekt ile kosztował i jak układała się współpraca z dostawcą projektu.

Z góry dziękujemy za rady i ewentualne przestrogi...

Pozdrawiamy...

Witam,

Na samym początku gratuluję "wprowadzonym" . Mam pytanie czy rozważaliście zamianę łazienki z kotłownią ? Chodzi mi o to aby w łazience było okno . Jeżeli tak to prosze o wasze za i przeciw. Ja wychodzę z ziemi i będę musiał się określić... A ta opcja wydaje mi się ciekawa ... Pozdrawiam

Nam też strasznie szkoda tego pomieszczenia przeznaczać na kotłownie. Chcielibyśmy ją przenieść do składzika za garażem, tylko nie wiemy jeszcze czy jest to mozliwe, a jesli tak to o ile trzeba go będzie wydłużyć bo kocioł bedziemy mieć na ekogroszek.

No i wtedy co zrobić w pomieszczeniu po kotłowni do którego niestety wejście jest z wiatrołapu ?

MACIE JAKIEŚ POMYSŁY ??? POMOCY ??? :)

Witam.

Widzę, że na forum pojawił się wątek zamiany kotłowni z łazienką. My właśnie zastosowaliśmy to rozwiązanie, bo bardzo chcieliśmy mieć okno w łazience. Każdy ma jakieś preferencje. My chcieliśmy mieć łazienkę z oknem - nawet powiększyliśmy okno w tym pomieszczeniu do wymiarów takich jak w kuchni, czyli ma wymiary 180 cm na 150 cm. Będziemy ogrzewać dom gazem ziemnym (piec kondensacyjny), więc nie będzie się wynosiło z kotłowni na mieszkanie (a przynajmniej mam taką nadzieję). Przejście z garażu będzie przez kotłownię (dawną łazienkę) i w sumie myślę, że nie będzie kłopotów - można prawie od razu wskoczyć z zakupami do kuchni. Natomiast wejście do łazienki z wiatrołapu ma też swoje dobre strony, np.będąc w ogrodzie można w każdej chwili szybko wejść i umyć ręce czy skorzystać z toalety. A poza tym w łazience często jest wilgotno, więc okno się przydaje.

Agahat i A&G gratuluję super domków!!!!!!

Monikaa

Witam,

czy ktoś spotkał się z następującym problemem, że ławy pod kominy są zbyt małe by postawić komin z cegły? A tak ogólnie to co dajecie w kominie, jakie te przewody? Nie znam się na tym zupełnie.

Czy na etapie budowania domu można jeszcze wprowadzać zmiany związane z "wyciąganiem" daszków, podnoszeniem ścianek kolankowych itepe? Zawsze mi się wydawało, że jak już architekt zaadaptuje i przyklepie pieczątką to już amen w pacierzu.

o kominie Ci nie pomogę, bo nic nie wiem

zmiany typu podnoszenie ścianki kolankowej, zmiana wielkości okien nie muszą być nanoszone na projekt, u nas "wyciągnięcie daszku" i kolumny były "przybite pieczątką"

witam co do komina i ław pod kominy,my juz mieszkamy wiec moge sie podzielic swoimi doświadczeniami.Milelismy ten sam problem z fundam. pod kominy co kolega,majster zbija szalunki i akurat juz wtedy byl zaszalowany fund pod komin do kominka traf chcial akurat ze na budowe przyjechal gosc ktory nam pozniej stawial kominek zobaczył ten zaszlaowany fund i powiedzial ze jest za maly i kazał go powiekszyc,ten co jest w projekcie jest za mały i chyba ma racje,na drugi dzień majster mnie woła i mowi ze glowny komin tez jest za maly i trudno tu zmiescic wszytko co w projekcie ale zdecydowałem że nie powiększamy bo TITANICA na dachu mi nie potrzeba,i w porozumieniu z kier budowy wentylacje garderoby przy sypialni na parterze robimy w pionie z łazienka górna i jest ok.W projekcie narzucając wymiary biora pod uwagę gotowe kominy ktore sie kupuje w skladach budowlnych(kształtki kominowe itp),pytasz co w srodku komina wiesz zależy jaki kocioł bedziesz mial i jakie paliwo bedzie spalal,my mamy ekogroszek wiec wybralem w głowny przewod kominowy kamionke fi 200 i wypuszcam lekko ponad kalenice,komin z cegły a góra ponad dachem klinkier,jesli bedziesz mial kociol gazowy to w komin nierdzewka a czy komin bedZiesz mial gotowy z ksztaltek czy bedziesz murowal z cegły to twoj wybor,ja tradycyjnie jak dawniej tylko z cegly jak przypilnujesz zeby dobrze go wymurowali to dobre rozwiazanie a jak masz kase to rób gotowy ale ja i tak obtuje za cegla tardycyjna,przy piecu na wegiel i drewno robil przewod tylko z cegly bo to sie sprawdza od lat,my mieszkamy i piec można powiedziec chodzi drugi sezon komin sie sprawdza jak zły,cug jak diabli -:),pozdrawiAM wszystkich dom jest wypas duzy i wygodny

w razie czego służę radą oto mój email [email protected]

Witam,

czy ktoś spotkał się z następującym problemem, że ławy pod kominy są zbyt małe by postawić komin z cegły? A tak ogólnie to co dajecie w kominie, jakie te przewody? Nie znam się na tym zupełnie.

Tak, dlatego powiększyliśmy ławy i fundament w miejscu komina. Komin mamy wymurowany z cegły. W przypadku kominów systemowych musielibyśmy z góry określić i zdecydować się na konkretny rodzaj paliwa. U nas jest gaz i jesteśmy zdecydowani na kocioł kondensacyjny, ale nie chcieliśmy sobie "zamykać drogi" na inne rozwiązanie - nigdy nie wiadomo co będzie w przyszłości. Dlatego mamy solidny, duży komin murowany i możemy wybrać teraz piec na niemal dowolne paliwo....

Pozdrawiam

Joanna

Dzięki :wink: dziewczyny za miłe komplementy !!!

Niedługo wasze domki też będą takie śliczne.

My zaczęliśmy budowę w połowie czerwca 2007 roku i nie spodziewaliśmy się, że tak szybko uda nam się wykończyć domek.

Widzę, że zainspirowałam niektórych inwestorów do zmian daszku. Domek nabrał zdecydowanie większego uroku. Wyszła ładna nieduża lukarna, która doświetla nam przedpokój. Zrezygnowaliśmy z garderoby i zrobiliśmy tam kącik kawowo- komputerowy. :wink:

Aniko my mamy taras z kostki granitowej i jesteśmy zadowoleni.

A&G Ślicznie !!! Gratuluję pięknego wnętrza !!! Pozdrawiam Agata :wink:

domek super :)

projekt ot jeden z faworytów :)

Czy wy spotkaliście się z opinią, iż dach krokwiowo jętkowy jest za słaby na tak szeroki/głęboki dom i powinien być płatwiowy? Ze słupami?

Czy podniesienie ścianki kolanowej i przesunięcie ściany przy tarasie równo z resztą budynku to prawie nowy projekt. Spotkałam się już z dwoma architektami każdy to twierdzi.... Masakra wszyscy mi wciskają projekt indywidualny.... :evil:

Czy wy spotkaliście się z opinią, iż dach krokwiowo jętkowy jest za słaby na tak szeroki/głęboki dom i powinien być płatwiowy? Ze słupami?

Nie, nie spotkałam się z taką opinią.. Natomiast rzeczywiście dach "wzmacnialiśmy", m.in. poprzez zwiększenie przekrojów krokwi....

Zdecydowaliśmy się też na pełne deskowanie dachu.

Czy podniesienie ścianki kolanowej i przesunięcie ściany przy tarasie równo z resztą budynku to prawie nowy projekt. Spotkałam się już z dwoma architektami każdy to twierdzi.... Masakra wszyscy mi wciskają projekt indywidualny.... :evil:

Jeśli chcesz mieć podniesienie ściany kolankowej "na papierze", w postaci nowych rysunków, to architekt rzeczywiście będzie twierdził, że to prawie nowy projekt...

Dlatego u nas podniesienie ścianki kolankowej zatwierdził kierownik budowy. Mamy oczywiście zgodę od autora projektu, na podniesienie tej ściany o jeden "pustak". Natomiast nie jest to "rozrysowane" w adaptowanym projekcie.. Z przesunięciem ściany przy tarasie - architekt "adaptujacy" nie robił żadnych problemów.. Naniósł na projekt taką zmianę i już....

Pozdrawiam

Joanna

No właśnie....

Jeszcze mi próbował wciskać, że nawet garażu tak poprostu nie można wykreślić, bo już w niektórych starostwach należy przedstawić przerysowany projekt.... bez bryły garażu... i wszystkie elewacje musiałby przerysować na nowo..

Nie mogę znaleźc nikogo, kto by zarozsądną cenę zrobił taką adaptację jak potrzebuję..... Może rzeczywiście wydać więcej na porządnie zrobiony od początku projekt.... ale taki jak będę chciała w 100 %...

Ale dać 7tys za taki prosty projekt..... Może macie kogoś do polecenia z okolic Poznania - Północ....