Jarus05 05.05.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) ... Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 05.05.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Jak już pisałam, czekam na PNB ale w sumie nie przejrzałam adaptacji projektu więc nie wiem co tam mój kierbud wymyślił.Najbardziej zastanawiają mnie fundamenty. Mój domek ma powstać w Roszkowie koło Pruszcza Gdańskiego, czyli na terenie Zuław Gdańskich. Po badaniach geologicznych okazało się, że mam działkę na 1,06 m n.p.m. i : - do 0,40 m - gleba, czyli humus- 0,40 - 1,2 m - glina próchnicza przewarstwiona torfem- 1,2 - 2m - torf- 2 - 4m - piasek drobny przewarstwiony piaskiem pylastym do tego wody gruntowe 0,6 - 2m !!! Z tego co czytałam na torfach nie stawia się fundamentów...hmmm... nie jestem pewna co z tymi drobnymi piaskami, które są poniżej. Wygląda na to, że możliwe, że będę musiała wymienić glebę albo zastosować jakąś inną metodę wzmacniania gruntów, np. wymiana dynamiczna ( ponoć tańsza i szybsza w realizacji) czyli ubijanie punktowe poprzez spuszczanie na grunt 8-12 tonowego ubijaka z wysokości 10-15m i stopniowe wypełnianie powstałego krateru materiałem ziarnistym np. żwirami, kruszonym betonem. Muszę poważnie porozmawiać z moim kierownikiem budowy i dowiedzieć się co w tej kwestii wymyślił. Dodam, że dookoła stoją już domy więc jakoś ten problem ludzie rozwiązali, pogadam jeszcze z sąsiadami. Wracając do tematu silikatów.W związku z takim rodzajem gleby musi być u mnie szczególnie starannie przeliczenie nośności budynku. Wiadomo, że silikaty są dość ciężkie więc prawdopodobnie fundamenty będą musiały być odpowiednio poszerzone. W związku z wysoko występującymi u mnie wodami gruntowymi muszę też opracować jakąś bardzo solidną izolację, szczególnie w mini piwniczce, żeby mi tam czasami woda nie podciągała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 05.05.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Pytaliście kierownika, czy można? Bo jeśli w projekcie jest dość lekka ściana z b.k., to nie wiem, czy to takie proste zamienić. Pomimo moich warunków gruntowych kierownik nie miał nic przeciwko silikatom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 05.05.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) ... Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 05.05.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Sama woda w moim wypadku to chyba najmniejszy problem. Gorzej z tymi torfami i wizją wymiany gruntu.W projekcie są ławy wylewane w folii budowlanej, ściany fundamentowe betonowe lane w szalunkach lub z bloczków. W przypadku wysokich wód gruntowych ponoć lepiej spisują się ściany fundamentowe lane z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 05.05.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 (edytowane) ... Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 08.05.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) witam wszystkich, napiszcie proszę, jaką powierzchnię ma dach w 49.12, i ile zapłaciliście za jego robociznę? Ma ktoś w ogole jakis w miarę aktualny kosztorys budowy tego domu? jesli tak to prześlijcie [email protected] dzięki z góry Edytowane 8 Maja 2011 przez minki ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloska 09.05.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam. Powierzcnia dachu w W-49.12 to około 260m2. Może kilka metrów więcej. W moim przypadku uległo to nieznacznej zmianie gdyż poszerzam garaż o pół metra i wydłużam go na maxa, zostawiam z tyłu tylko taki uskok jak z przodu. Nad garażem dach jednospadowy (brak pomieszczenia na górze). Do tego wyrównana ściana salonu do całości budynku. Według tych zmian mój dach obliczono na 255m2. Jestem po wstępnych rozmowach (i przed wiążącymi) odnośnie kosztów budowy. Robocizna dachu ma mnie kosztować 15 tyś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 09.05.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam. Powierzcnia dachu w W-49.12 to około 260m2. Może kilka metrów więcej. W moim przypadku uległo to nieznacznej zmianie gdyż poszerzam garaż o pół metra i wydłużam go na maxa, zostawiam z tyłu tylko taki uskok jak z przodu. Nad garażem dach jednospadowy (brak pomieszczenia na górze). Do tego wyrównana ściana salonu do całości budynku. Według tych zmian mój dach obliczono na 255m2. Jestem po wstępnych rozmowach (i przed wiążącymi) odnośnie kosztów budowy. Robocizna dachu ma mnie kosztować 15 tyś. Pozdrawiam. dzięki za odpowiedź. dodam, że wg informacji otrzymanej z biura szacunkowy koszt pod klucz tego domu (ceny uśrednione dla kraju, IV kwartał 2010) to ok 360 tys. zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 09.05.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Słuchajcie mam pytanie do was ma ktoś może zestawieniu napisane ile jest m2 tynków wewnętrznych w W49.12? Albo może pamiętacie ile ich wam wyliczyli tynkarze.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orzechot 10.05.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 U nas tynkarze doliczyli się 637 (mi wyszło 605)m2. Mamy W-49.12b z garażem dwustanowiskowym i podniesioną ścianką kolankową. Tynk cementowo-wapienny, tynkowane właściwie wszystko w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 10.05.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 orzechot - dzięki za info ja też robię tynki c-w nie tynkuje ściany pomiędzy garażem a domem i sufitu w garażu i mi wyszło 540m . Chciałem sprawdzic czy przypadkiem za dużo nie wyliczyłem Ciekawe ile mi tynkarze wyliczą Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawar 16.05.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam, czy może ktoś polecić jakąś sprawdzoną, niedrogą ekipę budowlaną z okolic Pomorskiego. Jak na razie mam kilka ofert ale jakoś to wszystko dziwnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 16.05.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 właśnie zamówiliśmy projekcik, więc już oficjalnie dołączamy do grona W-49.12-stowców . Wersja podstawowa z garażem dwustanowiskowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 17.05.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Słuchajcie mam pytanie do was ma ktoś może zestawieniu napisane ile jest m2 tynków wewnętrznych w W49.12? Albo może pamiętacie ile ich wam wyliczyli tynkarze.? U mniie było jak pamietam 650m2 tynków. Mi także wychodziło mniej, ale po dokładnym wyliczeniu wyszło ze oni mieli rację. ( tez mam graz 2stanowiskowy i podniesione kolanka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 17.05.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Dzięki za info u mnie po obliczeniach wyszło 527m2 nie tynkowane ścianki kolankowe i ściana między garażem a domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 18.05.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Co myślicie o cenie robocizny 17000 za stan surowy otwarty czyli fundamenty lane do gruntu-tradycyjnie+bloczki nad ziemią,mury,schody,strop,scianki działowe.Po mojej stronie zostaje pierwsza wylewka z zageszczeniem piasku,wykop pod fundament,zaizolowanie bloczków nad ziemia-dysperbit,kanalizacja.Wykonawca ma jeszcze wyprowadzić kominy ponad dach(systemowe) i zrobić słupki przy wejściu z klinkieru. W tej wycenie nie ma więźby. Jest to najtańsza propozycja inne opiewały na 31500 SSO bez dachu,40000 SSO+dach kryty blachą,22000 SSO bez dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 18.05.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Co myślicie o cenie robocizny 17000 za stan surowy otwarty czyli fundamenty lane do gruntu-tradycyjnie+bloczki nad ziemią,mury,schody,strop,scianki działowe.Po mojej stronie zostaje pierwsza wylewka z zageszczeniem piasku,wykop pod fundament,zaizolowanie bloczków nad ziemia-dysperbit,kanalizacja.Wykonawca ma jeszcze wyprowadzić kominy ponad dach(systemowe) i zrobić słupki przy wejściu z klinkieru. W tej wycenie nie ma więźby. Jest to najtańsza propozycja inne opiewały na 31500 SSO bez dachu,40000 SSO+dach kryty blachą,22000 SSO bez dachu. 17 tys. to wg mnie dobra cena. Ja jak na razie dostałem wyceny 30-40 tys. zł. sso (komplet bez więźby). W jakim województwie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 18.05.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 minki , buduje w woj.łódzkim orientuje się ktoś ile bloczków 11,5 potrzeba do wymurowania ścian działowych?Bloczki na sciany nośne mam oszacowane ale zapomniałem o działowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 23.05.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) ... Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts