Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak już pisałam, czekam na PNB ale w sumie nie przejrzałam adaptacji projektu więc nie wiem co tam mój kierbud wymyślił.Najbardziej zastanawiają mnie fundamenty. Mój domek ma powstać w Roszkowie koło Pruszcza Gdańskiego, czyli na terenie Zuław Gdańskich. Po badaniach geologicznych okazało się, że mam działkę na 1,06 m n.p.m. i :

- do 0,40 m - gleba, czyli humus

- 0,40 - 1,2 m - glina próchnicza przewarstwiona torfem

- 1,2 - 2m - torf

- 2 - 4m - piasek drobny przewarstwiony piaskiem pylastym

do tego wody gruntowe 0,6 - 2m !!!

Z tego co czytałam na torfach nie stawia się fundamentów...hmmm... nie jestem pewna co z tymi drobnymi piaskami, które są poniżej. Wygląda na to, że możliwe, że będę musiała wymienić glebę albo zastosować jakąś inną metodę wzmacniania gruntów, np. wymiana dynamiczna ( ponoć tańsza i szybsza w realizacji) czyli ubijanie punktowe poprzez spuszczanie na grunt 8-12 tonowego ubijaka z wysokości 10-15m i stopniowe wypełnianie powstałego krateru materiałem ziarnistym np. żwirami, kruszonym betonem.

Muszę poważnie porozmawiać z moim kierownikiem budowy i dowiedzieć się co w tej kwestii wymyślił. Dodam, że dookoła stoją już domy więc jakoś ten problem ludzie rozwiązali, pogadam jeszcze z sąsiadami.

Wracając do tematu silikatów.

W związku z takim rodzajem gleby musi być u mnie szczególnie starannie przeliczenie nośności budynku. Wiadomo, że silikaty są dość ciężkie więc prawdopodobnie fundamenty będą musiały być odpowiednio poszerzone.

W związku z wysoko występującymi u mnie wodami gruntowymi muszę też opracować jakąś bardzo solidną izolację, szczególnie w mini piwniczce, żeby mi tam czasami woda nie podciągała.

Sama woda w moim wypadku to chyba najmniejszy problem. Gorzej z tymi torfami i wizją wymiany gruntu.

W projekcie są ławy wylewane w folii budowlanej, ściany fundamentowe betonowe lane w szalunkach lub z bloczków. W przypadku wysokich wód gruntowych ponoć lepiej spisują się ściany fundamentowe lane z betonu.

witam wszystkich,

napiszcie proszę, jaką powierzchnię ma dach w 49.12, i ile zapłaciliście za jego robociznę? Ma ktoś w ogole jakis w miarę aktualny kosztorys budowy tego domu? jesli tak to prześlijcie [email protected]

dzięki z góry

Edytowane przez minki
ps

Witam.

Powierzcnia dachu w W-49.12 to około 260m2. Może kilka metrów więcej. W moim przypadku uległo to nieznacznej zmianie gdyż poszerzam garaż o pół metra i wydłużam go na maxa, zostawiam z tyłu tylko taki uskok jak z przodu. Nad garażem dach jednospadowy (brak pomieszczenia na górze). Do tego wyrównana ściana salonu do całości budynku. Według tych zmian mój dach obliczono na 255m2. Jestem po wstępnych rozmowach (i przed wiążącymi) odnośnie kosztów budowy. Robocizna dachu ma mnie kosztować 15 tyś.

Pozdrawiam.

Witam.

Powierzcnia dachu w W-49.12 to około 260m2. Może kilka metrów więcej. W moim przypadku uległo to nieznacznej zmianie gdyż poszerzam garaż o pół metra i wydłużam go na maxa, zostawiam z tyłu tylko taki uskok jak z przodu. Nad garażem dach jednospadowy (brak pomieszczenia na górze). Do tego wyrównana ściana salonu do całości budynku. Według tych zmian mój dach obliczono na 255m2. Jestem po wstępnych rozmowach (i przed wiążącymi) odnośnie kosztów budowy. Robocizna dachu ma mnie kosztować 15 tyś.

Pozdrawiam.

dzięki za odpowiedź. dodam, że wg informacji otrzymanej z biura szacunkowy koszt pod klucz tego domu (ceny uśrednione dla kraju, IV kwartał 2010) to ok 360 tys. zł

Słuchajcie mam pytanie do was ma ktoś może zestawieniu napisane ile jest m2 tynków wewnętrznych w W49.12? Albo może pamiętacie ile ich wam wyliczyli tynkarze.?

U mniie było jak pamietam 650m2 tynków. Mi także wychodziło mniej, ale po dokładnym wyliczeniu wyszło ze oni mieli rację. ( tez mam graz 2stanowiskowy i podniesione kolanka)

Co myślicie o cenie robocizny 17000 za stan surowy otwarty czyli fundamenty lane do gruntu-tradycyjnie+bloczki nad ziemią,mury,schody,strop,scianki działowe.Po mojej stronie zostaje pierwsza wylewka z zageszczeniem piasku,wykop pod fundament,zaizolowanie bloczków nad ziemia-dysperbit,kanalizacja.Wykonawca ma jeszcze wyprowadzić kominy ponad dach(systemowe) i zrobić słupki przy wejściu z klinkieru. W tej wycenie nie ma więźby.

Jest to najtańsza propozycja inne opiewały na 31500 SSO bez dachu,40000 SSO+dach kryty blachą,22000 SSO bez dachu.

8-)

Co myślicie o cenie robocizny 17000 za stan surowy otwarty czyli fundamenty lane do gruntu-tradycyjnie+bloczki nad ziemią,mury,schody,strop,scianki działowe.Po mojej stronie zostaje pierwsza wylewka z zageszczeniem piasku,wykop pod fundament,zaizolowanie bloczków nad ziemia-dysperbit,kanalizacja.Wykonawca ma jeszcze wyprowadzić kominy ponad dach(systemowe) i zrobić słupki przy wejściu z klinkieru. W tej wycenie nie ma więźby.

Jest to najtańsza propozycja inne opiewały na 31500 SSO bez dachu,40000 SSO+dach kryty blachą,22000 SSO bez dachu.

8-)

17 tys. to wg mnie dobra cena. Ja jak na razie dostałem wyceny 30-40 tys. zł. sso (komplet bez więźby). W jakim województwie budujesz?