Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ma sprawy jak tylko znajde wolną chwile to wrzucę wiecej fotek. Jeśli chdozi o koszty to stan surowy zamknięty ok 200 tys.ale w tym była wymiana gruntu, ławy fundamentowe "90" więc poszło więcej betonu i stali, dodatkowy wieniec na fundamentach, izolacja fundamentów, ściany Porotherm 30, strop teriva, dachówka ceramiczna, folia dachowa o lepszych parametrach i okna 3-szybowe z roletami.

Pozdrowionka:)

Sylwia J.

Odkopałem maila z listą okien do wyceny:

> Okna, drzwi tarasowe, parter:

> 180x240 - 2 szt

salon

> 180x150 - 2 szt

kuchnia i gabinet

> 150x150 - 3 szt

salon(fix), jadalnia(fix), pom.gosp.

> 90x90 - 4 szt

kotłownia, 2xgaraż (w garażu jeden fix), podest

> 90x60 - 1 szt

schowek pod schodami

> Okna, drzwi balkonowe, poddasze:

> 90x230 - 2 szt

balkonowe

> 90x150 - 2 szt

fixy obok balkonowych

> 150x90 - 1 szt (O7)

łazienka

do tego połaciowe: po jednym 7/14 w pokojach dzieci i nad schodami, 2x7/14 w naszej sypialni, 4x7/16 w pom. nad garażem.

PS. Jak tam po Waszej stronie wsi? Bo u nas było włamanie do garażu, ciekawe czy to jakaś plaga czy tylko my. Nic nie wzięli bo nic nie było, ale zniszczyli narożnik ściany garażu i pocięli siatkę na ogrodzeniu od tyłu działki.

U nas, odpukać, spokój. Ale ryzyko niestety jest. Inna sprawa że sąsiedzi jednak zwracają uwagę na ruch w okolicy.

czy ktoś budował 49.12 z belitu (belixu) 24x24x59 ? Jeśli tak, to niech napisze ile sztuk mu poszło. I jeszcze jedno, ile zużyliście bloczków fundamentowych (38/24/12)? Bo w projekcie nie ma tego wykazie (zakładają fundament monolityczny, co jest bez sensu moim zdaniem)

pozdr.

Łukasz

Witam,

a my właśnie w czwartek podpisaliśmy umowę przedwstępną zakupu działki, wpłaciliśmy już zaliczkę- teraz czekamy na kredycik :). W poniedziałek chcemy postarać się o warunki zabudowy i wtedy będziemy mogli być pewni, że budujemy W-49.12b (z podwójnym garażem) :).

Pozdrawiam

Jej, szkoda, że dopiero odczytałam... Rozważaliśmy możliwość zajrzenia dziś na budowę, ale po południu tak padnięci, że w końcu zostaliśmy w domu. Szkoda :-)

Chętnie jednak zajrzymy kiedyś. Dawajcie znać, jak się będziecie wybierać. My wczoraj byliśmy cały dzień na działce i zazwyczaj bywamy w soboty, często też w niedziele, czasem w tygodniu.

Co do zestawienia materiałów w projekcie: ilość tam podawana do zasypania fundamentów to 45m3 pospółki. Z naszego wyliczenia (fundament na 6 bloczków pod domem i 4 pod garażem plus 20cm wys. wieniec) to nieco ponad 144m3. Zamiast tego dziwnego wyliczenia, mogliby podać powierzchnię pomiędzy murami i każdy by sobie wyliczył ile tam potrzebuje.

144m3 to jakieś 13 wywrotek (18tonowych "manów", po 11m3 każdy). Razy 500zł za wywrotkę... O matko...

Edytowane przez Jarus05

Witam wszystkich.

Pozwolenie na budowę już mam teraz czekam na ekipę murarzy-mają wejść pod koniec lipca , ale nadszedł czas na szukanie wykonawców dachu i zakup materiałów-trochę jestem przerażony ilością drewna na więźbę(12,5m3). Ile drewna wyszło wam na wiązanie dachu,czy to zestawienie w projekcie jest wiarygodne czy trzeba coś poprawiać. Wstępna wycena więźby jaką dostałem z tartaku to 11700 netto. Czy nie da się jakoś odchudzić tego:yes: a tak na poważnie to ile płaciliście cieślą i dekarzowi za dach.Jeżeli macie jakieś kosztorysy tego dachu to bardzo był bym wdzięczny.

pozdrawiam Marcin

Buduję W49.12B w opcji podstawowej

konwalia31, my będziemy budować w płouszowicach kolonia, chcemy ruszyć jesienią ze stanem surowym.

W biurze podają koszt 350 tys. ceny uśrednione dla Polski. Ale np ja mam plan postawić ten domek za 300 tys. zł, tak by się wprowadzić nie wykańczając piętra :)

przesyłam ci zestawienie materiałów na maila

pozdrawiam i życzę powodzenia!

minki a kiedy pięterko, ????? bo jak z budowa z kredytem na karku...to ciężko będzie.

Czy ja też mogłabym prosić o zestawienie materiałów na maila? [email protected]

u nas nadal czekamy i czekamy...w miedzyczasie złożyłam wniosek o przedłużenie pasa zabudowy, tylko uświadomiono mnie,ze czekać trzeba kolejne 2 lata, a moim wieku to już nie jest wskazane.

I niech wniosek dojrzewa a w międzyczasie chyba na mniejszym terenie zaczniemy domek, garaż- taki odrębny za te 2 lata, jak juz będzie( mam nadzieję) można.

Marcin, my tez na wersję b sie czaimy, prawie idealna;)

my na szczęście dziadziusia mamy cieślę:wave: i mąż ma pojęcie o tej robocie bo dużo pracował, więc może akurat tutaj będzie na plus:-)