Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a my dzisiaj zalaliśmy ławę:-). Niestety musiałem założyć kolejne konto na muratorze, bo tamto przestało działać... brak uprawnień czy coś. Bez sensu. Gdyby ktoś chciał zobaczyć efekty naszych prac to zapraszam tutaj: http://w49-12.blogspot.com/ Edytowane przez minki2

W sobotę minie dwa tygodnie od postawienia pierwszego pustaka. Dzisiaj nad salonem leżą belki stropowe. Jak masz dobra ekipę, do pierwszego śniegu przykryjesz domek. Powodzonka!

Podpowiadam, że kompletna Terriva z nadprożami kosztowała 7150PLN brutto.

Edytowane przez Raffal
W sobotę minie dwa tygodnie od postawienia pierwszego pustaka. Dzisiaj nad salonem leżą belki stropowe. Jak masz dobra ekipę, do pierwszego śniegu przykryjesz domek. Powodzonka!

Podpowiadam, że kompletna Terriva z nadprożami kosztowała 7150PLN brutto.

no właśnie zastanawiamy się, czy zrobić tylko stan zero w tym roku, czy ryzykować i murować... boję się że nie zdążymy przykryć.

Zależy od ekipy i pogody. My 2 lata temu stan zero mieliśmy jakoś o tej porze a ekipa murarzy weszła pod koniec października. W połowie grudnia dekarze zrobili dach i spadł pierwszy śnieg. Prawdziwa zima przyszła z nowym rokiem. Teraz straszą wczesną zimą...
a my dzisiaj zalaliśmy ławę:-). Niestety musiałem założyć kolejne konto na muratorze, bo tamto przestało działać... brak uprawnień czy coś. Bez sensu. Gdyby ktoś chciał zobaczyć efekty naszych prac to zapraszam tutaj: http://w49-12.blogspot.com/

Piszecie na blogu, że na ławy zużyliście 17-19 m3. W projekcie w zestawieniu materiałów przewidziane jest 30m3 betonu na ławy fundamentowe. Czy to oznacza, że wartości w projekcie są przewymiarowane czy też zmienialiście jakoś wymiary fundamentu?

Pozdrawiam

Andrzej

U nas poszło 20m3, warunki gruntowe dobre.

W projekcie, w opisie jest pkt 5.1, w którym stoi: "Ściany fundamentowe betonowe C-12/15 grub. 30cm wylewane w szalunku. Wariantowo mogą być zastosowane bloczki betonowe lub keramzytobetonowe." Stąd pewnie 10m3 betonu więcej w zestawieniu (swoją drogą w zestawieniu jest: "Ławy i ściany fundamentowe").

Piszecie na blogu, że na ławy zużyliście 17-19 m3. W projekcie w zestawieniu materiałów przewidziane jest 30m3 betonu na ławy fundamentowe. Czy to oznacza, że wartości w projekcie są przewymiarowane czy też zmienialiście jakoś wymiary fundamentu?

Pozdrawiam

Andrzej

musiałbym zajrzeć do projektu, ale chodzi o to, o czym pisze orzechot. Wymiarów fundamentu nie zmienialiśmy. Zrobiliśmy ławę około 50 cm głębokości i ok 40-45 szer. Reszta fundamentu (ściany) będzie murowana z bloczków betonowych zamiast ciężko zbrojonego monolitu (jak przewiduje projekt). Murarze będą łapać dokładne poziomy i wymiary podczas murowania bloczków..

Edytowane przez minki
Za mało zlaliście wodą, lub za słabo opite? ;)

wody faktycznie nie laliśmy przez pierwsze 24 godziny i to był chyba błąd. Także nie opiliśmy sprawy. Teraz będę opijał każdy etap budowy choćbym mial w alkoholizm wpaść ;) Mam nadzieję Gelo_26, że masz rację i to nic poważnego... Nie pozostaje mi nic innego, jak murować bloczki, i na nie dać wieniec w poziomie 0

Orzechot, a czym i jak zagęszczałeś grunt? Wiem, że co 20 cm się zagęszcza, ale czym to robić (czytałem, że zagęszczarki z płytą, wielkości kosiarki mogą nadawać się jedynie do kostki brukowej) No i ile czasu powinno się zagęszczać jedną warstwę? z uwagi na nierówny teren będę miał ścianę fundamentową wysoką na 1,5 metra. Sporo tego zagęszczania będzie, więc chciałem żeby dobrze to zrobili
Ja zagęszczałem 80-tką, codziennie lałem setki litrów wody (5dni), aż na ławach woda stała. Wylałem chudziak, na niego postawiłem palety z pustakami (MAX-220). Każda waży ok. 1200KG. Co miała siąść podłoga to siadła... Edytowane przez Raffal

U mnie koparkowy sypał mokry piach do środka, a ja wspomnianą "80-tką" (zagęszczarka płytkowa o masie ok. 80kg, cięższa byłaby lepsza, ale nie było dostępnej) zagęszczałem warstwami po 20-30cm. Każda warstwa była ubijana min. 3 przejazdami po całości.

Należy uważać ze świeżymi ścianami, bo przy intensywnym zagęszczaniu mogą się na boki rozjechać...