Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Owszem - ale trzeba uwzględnić fakt że im dłuższe tym bardzienj podatne na wygięcie. O ile w przypadku blachy tragedii nie ma ale już z dachówka ceramiczna to troche inna bajka :) Sprawdze równiez u siebie to wpisze.
  • Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Przed położeniem płytek posmarować ścianki i podłogę prysznica folią w płynie przynajmniej w 2-3 warstwach. Dodatkowo na styku ścianek z podłogą i ścianki ze ścianką zastosować specjalną taśmę izolującą.
Mam straszną zagwozdkę w temacie schodów wejściowych - mam wersję W49.12B. Zaprosiłem na budowę kilku brukarzy , był też murarz - sąsiad i każdy proponuje rozwiązanie inne niż w projekcie. Brukarz chciał schody w formie półkola, ale do wersji W49.12b nie pasują ze względu na te wystające murki - pierwsze schody zachodziły by za murki. Murarz chce zrobić schody powiązane z bryłą budynku - zakotwić druty w progu i wszystko zazbroić. Najgorsze jest to ,że wychodzi więcej stopni niż w projekcie - co najmniej 4,5 stopni. Może macie jakieś doświadczenia dla tej wersji projektu. Kierownik budowy mówi ,że jak zmienię obrys schodów będzie potrzebny projekt zamienny , ale i to bym przebolał jak by mi sie jakaś forma spodobała. Proszę o zdjęcia schodów jak ktoś ma.:bye:

My mamy W.4912 i te wystające murki. Mamy trzy lekko półokrągłe schodki, najwyższy stopień nie wychodzi obrysem poza murki, niższy tak. Bardziej okrągłe nie pasowały, prostych też nie chcieliśmy, więc jest kompromis. W praktyce wyglądało to tak, że panowie robiąc szalunek schodów pytali, czy tak będzie ok, czy bardziej, a my odpowiadaliśmy. Nic nie przeprojektowywaliśmy (na papierze). Pomiędzy schodami a ścianą domu jest styropian, więc schody nie mają kontaktu "beton-beton" z domem.

Co do ilości stopni - mamy dom wyciągnięty sporo nad poziom terenu, ale nawieźliśmy trochę ziemi na tę stronę domu, gdzie jest wejście i dzięki temu uniknęliśmy dużej ilości schodów. Raz, że to niebezpieczne dla dzieci, a dwa - niewygodne w użytkowaniu. Może pomyślcie o tym. Dom też ładniej wygląda jak jest 2-3 schodki, a nie więcej.

To ja się pochwalę kominkiem w międzyczasie, dziś pierwszy dym poszedł z komina;)[ATTACH=CONFIG]202442[/ATTACH]

pięknie:-) widzę że już jesteście na fajnym etapie...wykończeniówka:-) podłogi, łazienki, stolarka już wybrane?

Pozdrawiam

Każde pomieszczenie trochę ruszone. Można powiedzieć, że powoli zaczyna to mieszkanie przypominać ;). Ale jeszcze sporo przed nami. Kończy się łazienka, kuchnia będzie dopiero we wrześniu, podłogi schną i schną.... na dodatek mamy deskę barlinecką pod podłogówkę w salonie. Trzeba czasu, a już chciałoby się mieszkać
minki, to napiszcie, jak się Wam będzie ta podłoga sprawowała - mam nadzieję, że na sezon najbliższy już uda się Wam położyć. Ja mocno choruję na deskę barlinecką w salonie, ale nie chcę rezygnować z podłogówki. Gres - w ostateczności, bo raz: małe dzieci, dwa: nie cierpię kamienia. Jedyny plus to twardość ;) Deskę barlinecką mam teraz w mieszkaniu i jest super, oczywiście nigdy więcej koloru jatoba czy tym bardziej merbau. Pięć minut po umyciu widać każdy pyłek...
Deska fajna, ale ma jeden duży minus, o którym nie wiedzieliśmy w momencie zakupu. Producent podaje, że temperatura podłogi nie może być większa niż 26°C. Z kolei hydraulik twierdzi, że na piecu kondensacyjnym musi być 30-35 stopni. Musimy sprawdzić jaka będzie temp podłogi przy takiej temperaturze kotła
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...