Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas sezon grzewczy rozpoczęty, w nocy było -3. Strasznie mi się podoba, jak ten domek się szybko rozgrzewa, kominek to jednak super sprawa - nawet bez bajerów, płaszcza itd. Na parterze ciepło robi się w 10 minut (góra wciąż nieczynna).

PS mamy taras od kilku dni, ale chyba już nie skorzystamy w tym roku :)

U nas piec kondensacyjny ustawiony jest maks. do 40 stopni, ponoć wtedy jest najwydajniejszy

my też wczoraj uruchomiliśmy ogrzewanie podłogowe...wcześniej kilka razy wieczorem rozpaliliśmy w kominku...ja na piecu mam ustawioną temp. 45 stopni ale może rzeczywiście zmniejszę na 40?? to od czegoś zależy...od pieca, jakiś innych parametrów itd...? Krzywą grzewczą też musiałbym zmienić? Zna się ktos na tym? Może podpowiedziec? Piec mam Vailant kondensacyjny....

Najlepiej obserwować ile idzie dziennie gazu i czy jest duża różnica, jak na piecu masz 40 lub 45 stopni . Nie wiem jak to jest z tą krzywą. Ja wyłączyłem tę funkcję, bo mnie denerwowała. Piec się mnie nie słuchał, np grzał kiedy to było niepotrzebne, nie chciał przestać grzać nawet jak mu ustawiałem 5 stopni na sterowniku (pewnie źle było poustawiane, a ja do końca nie zgłębiłem tej wiedzy). Teraz mam ustawiony tryb pracy wg wskazań temperatury wewnętrznej i sobie włączam i wyłączam kiedy chcę

• 2 months później...

Witamy po długiej przerwie.

Czy moglibyście podzielić się informacją, ile m2 powierzchni do otynkowania jest w domu w wersji z garażem dwustanowiskowym, przy założeniu, że ścianki na poddaszu są murowane, a nie gips-kartonowe? Może być powierzchnia samego domu, bez garażu. Nasz projekt jest w wersji aneksowanej kilkakrotnie i sami się już gubimy, no i ma w projekcie te ścianki gipsowe.Potrzebuję chociaż orientacyjnej liczby m2.

Pozdrawiamy,

• 2 weeks później...
dzięki za wrzucenie, u nas jeszcze prawie cała góra do wytynkowania i garaż. A co do błędów podczas budowy, to ostatnio wyszło, że nie ociepliłem kominka i będę kombinował na wiosnę, jak to poprawić, bo zimno atakuje przez rurę doprowadzającą z zewnątrz powietrze do paleniska

Pod nogami kominka, tam gdzie wychodzi rura pcv doprowadzająca powietrze - w tym miejscu ściana obudowy kominka jest u nas zimna przy dużym mrozie, płytka podłogowa trochę zresztą też.

Najlepiej po całości ocieplić tę rurę. Ja będę starał się ocieplić tyle ile mogę, czyli fragment od wylewki do kominka

Edytowane przez minki

• 1 month później...

Tynków wyszło 630m2, bez kolankowych, a w grażu bez sufitu i ściany mdzy domem a garażem. Schną.

Pytanie do mających wykusz: kto Wam robi ocieplenie )od góry i izolacje przeciwwilgociowe tego balkonu nad wykuszem? Nie wiem, komu to zlecić. A kapie, niestety :-(_

Edytowane przez Jarus05

Tynków wyszło 630m2, bez kolankowych, a w grażu bez sufitu i ściany mdzy domem a garażem. Schną.

Pytanie do mających wykusz: kto Wam robi ocieplenie )od góry i izolacje przeciwwilgociowe tego balkonu nad wykuszem? Nie wiem, komu to zlecić. A kapie, niestety :-(_

Mówisz o tym co jest nad wejściem? Bo nie wiem jaką masz dokładną wersję tego budynku.....

• 3 months później...