Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jaka powinna być kolejność wykończenia poddasza? Zastanawiam się czy najpierw wylewki, czy może scianka między dwoma pokojami nad salonem (jeszcze jej nie mam). Płyty GK na skosach najpierw czy tynki? Kiedy elektryka? Jak robiliście u siebie?
  • 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich ponownie...

zdaje meldunek..a zatem..ścianki działowe na piętrze pobudowane z suporexu 12 ale znam się na budownictwie jak słoń na gwiazdach i cały czas myślałem że mam strop teriva a to mi wygląda na strop żelbetowy i czy powinienem się tym martwić? :(

a i jeszcze pytanie czy 750 zeta za projekt przyłączy wodno kanalizacyjnych to dużo czy mało ??

dodam że studzienka z woda jest metr od domu a do kanalizacyjnej trzeba kopać jakieś 15 metrów jeżeli ma to jakieś znaczenie oczywiście..

dzięki za info:p

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
Na poddaszu, jeśli robiliście podłogówkę, to dawaliście też po małym kaloryferze pod oknami dachowymi?

Robiłem tylko kaloryfery na poddaszu. Odpuściłem sobie podłogówkę.

• 2 months później...

Hej

Jak rozwiązaliście temat ogrodzenia, chodzi mi o bramę i furtkę. Macie furtkę obok bramy czy osobno ? Mam działkę ze spadkiem i jak będzie furtka na wprost drzwi a brama na wprost garażu to brama będzie niżej - dziwnie to będzie wyglądać. Może ktoś pochwali się swoją aranżacją.

Pozdrawiam

Marcin, ja tak mam, jak opisujesz - brama jest niżej, różnica poziomów od początku do końca ogrodzenia to ponad metr. Moim zdaniem wygląda ok. Sąsiedzi też chwalili ;) Jutro postaram się zrobić zdjęcie
  • 2 months później...

Witam wszystkich po długiej przerwie...

na budowie wiele się zmieniło bo i rozprowadzona elektryka i wstawione drzwi wejściowe i te z tyłu i brama garażowa i przykryty dach i ocieplone fundamenty i ....no właśnie chcę ... zaizolować teraz dach i nie wiem co jest lepszym rozwiązaniem ocieplić dach po całej połaci włącznie ze strychem nie użytkowym co będzie trochę kosztować czy wydać więcej na ocieplenie sufitu poddasza (podłogi na strychu) zostawiając zimny strych

z góry dzięki za info

• 2 weeks później...
Witam wszystkich po długiej przerwie...

na budowie wiele się zmieniło bo i rozprowadzona elektryka i wstawione drzwi wejściowe i te z tyłu i brama garażowa i przykryty dach i ocieplone fundamenty i ....no właśnie chcę ... zaizolować teraz dach i nie wiem co jest lepszym rozwiązaniem ocieplić dach po całej połaci włącznie ze strychem nie użytkowym co będzie trochę kosztować czy wydać więcej na ocieplenie sufitu poddasza (podłogi na strychu) zostawiając zimny strych

z góry dzięki za info

Ja ociepliłem jedno i drugie. W podłogę na strychu wsadziłem 40 cm wełny, natomiast w sam szczyt 15 cm. Ocieplałem go , gdyż na strychu mam chociażby zbiornik wyrównawczy do CO.

• 5 weeks później...
  • 1 month później...
cześć, mam pytanie. W jakich pomieszczeniach na piętrze robiliście wentylacje? Łazienka to wiadomo, ale nie jestem pewien czy trzeba zrobić w każdym pomieszczeniu
Dawno tu nie zaglądałam. Jak ten czas szybko leci, w lutym minęło 8 lat jak zamieszkałam w swoim wymarzonym domku. Pozdrawiam wszystkich budujących i tych mieszkających w W-49.12b
  • 3 weeks później...
Dawno tu nie zaglądałam. Jak ten czas szybko leci, w lutym minęło 8 lat jak zamieszkałam w swoim wymarzonym domku. Pozdrawiam wszystkich budujących i tych mieszkających w W-49.12b

Również pozdrawiam autorkę pierwszych zdjęć z budowy w-49.12 opublikowanych w internecie ;)

• 2 months później...

My mieszkamy od 31.07.2015r. Fajnie się mieszka. W międzyczasie zaadoptowaliśmy przestrzeń nad garażem na 2 pokoiki dla dzieci. Doszło nam piąte :-) Nie mamy jeszcze barierki nad wykuszem, obudowy kominka, rekuperatora, centralki od odkurzacza, wylewek w garażu... I części drzwi wewnętrznych. Ale mieszkamy i mamy się dobrze, bo przestrzeń jest wspaniała. Chociaż dużo sprzątania.

Teren wokół nadal nie zagospodarowany, to znaczy nie utwardzony podjazd, a trawa troszkę wertepiasta... ;-) ale plac zabaw dla dzieci jest :-) Brama nadal "budowlana". Powolutku będzie lepiej.

Pozdrawiamy wszystkich budowniczych mieszkających i budujących!

• 6 months później...

Raz na rok, ale jednak ktoś tu jeszcze czasem zagląda, dobrze wiedzieć ;)

My też się jeszcze wykańczamy, ostatnio zrobiliśmy zabudowę poddasza i podłogówkę na górze. Jeszcze trochę przed nami. Trzymajcie się, gratuluję powiększenia rodzinki! :)

• 2 years później...