abulcia 24.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Sylwia1984 mam do Ciebie pytanko - gdzie kupiłaś tą białą ławkę stojącą w wiatrołapie? szukam takiej samej do swojego. Z góry dzięki i bardzo będę wdzięczna za odp czy ktoś z Was ma wewnątrz domu podłączone taśmy led na 230V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 25.01.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Niestety mszczą się tanie okna. Mimo że w domu nie ma wilgoci, a czasem wręcz jest za sucho (sprawdzane higrometrem), to 'pocą' się - 2-3 centymetrowe skropliny robią się często dookoła szyby. Nie ma się tym co przejmować. U nas w sypialni na poddaszu tez skrapla się woda na szybie, a czasami nawet skapnie coś z wywietrznika nad oknem, mimo że wilgotność powietrza to zaledwie 20-22%. W oknach dachowych zdarzają się nawet kryształki lodu w narożnikach, zwłaszcza w górnej łazience. No cóż kiedy temp. na zewnątrz to -15st to nie dziwi nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 05.02.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 jak tam Wasze koszty ogrzewania całego domu w miesiącach grudzień i styczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reggie 05.02.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 jak tam Wasze koszty ogrzewania całego domu w miesiącach grudzień i styczeń? listopad grudzien styczen 1,2tony tanszego ekogroszku (680zł za 1t). Pierwszy sezon. Powierzchnia grzania 200m2. Temperatura na poziomie 22-23st. Ocieplenie 20cm sciany, 20cm posadzka, poddasze 35cm wełny. Cały dół podłogówka, góra grzejniki. Przy mrozie -20st i szalejącym wietrze to zasyp 120kg na 4dni, za bardzo mi oknami wiało więc musze na wiosne uszczelnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 05.02.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 u mnie przy duzych mrozach 150kg groszku na 7 dni, a teraz starczy na 10-11 dni przy takich temperaturach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 05.02.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Ja za listopad, grudzien i styczen zaplacilam 1500 zl gazu ziemnego, pierwszy sezon, ciepla woda i ogrzewanie calego domu, dół podłogówka, w sypialniach u góry grzejniki! W domu ciepło nawet bardzo! przy podlogówce to jednak calkiem inne odczucie ciepła....Sama nie wiem czy to duzo jak na gaz....Moglibysmy jeszcze sporo zaoszczedzic gazu paląc w kominku bo mamy rozprowadzenie ale nie bylo czasu wiec nie palilismy...chociaz bardzo lubimy wiec jak tylko uporamy sie z wykonczeniówką i bedzie wiecej czasu wolnego to na pewno bedziemy czesciej palic w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 07.02.2014 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 my za gaz płaciliśmy 360 zł 6 wrzesien-8listopad700 zl za 8 listopad-7stycznia ale już widzę, że teraz za sam styczeń przyjdzie z 400 zł, tak mi wychodzi mniej wiecej z licznika ogrzewamy tylko dół bez garażu, podłogówka jest na całym parterze poza sypialnią. Przy wiekszych mrozach podpalałem wieczorem w kominku bez rozprowadzenia temperatura 21-22 stopniew sypialni [gabinecie] 19-20 stpiec jest tak ustawiony, że grzeje maks. do 40 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 09.02.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Piec odpaliłem 5 listopada. Do dzisiaj spalił 1400 kg. Groszek w cenie 920 zł/t . Temp. w domu 21-22 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 24.02.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 oto fotka mojej półpiwniczki z wentylacją Sylwia, miejsce tej wentylacji wybraliście przypadkiem czy z jakiegoś konkretnego powodu? Bo jest trochę niestandardowo. Sam chcę coś takiego zastosować, tylko nie wiem w którym miejscu zamontować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 25.02.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Sylwia, miejsce tej wentylacji wybraliście przypadkiem czy z jakiegoś konkretnego powodu? Bo jest trochę niestandardowo. Sam chcę coś takiego zastosować, tylko nie wiem w którym miejscu zamontować wentylacja musiała być na takiej wysokości bo to jets pomieszczenie obniżone o dwa schodki i żeby zewnątrz elewacji nie było za nisko..w ziemi... bo ta wentyalcja jes zamontowana w taka "Elkę" nie na prosto-żeby nie wiało za bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 25.02.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 to już wszystko wiem, super, dzięki za odpowiedź, Bedę musiał zrobić to samo u nas, trochę podziubać w styro zewnątrz i wypuścić takie coś, bo grzybek atakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 27.02.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 (edytowane) to i ja będę musiał też coś wykuć w tej piwniczce - jak się otworzy drzwi to ewidentny zaduch i wilgoć. Mieszkam już od pół roku i jeżeli ktoś czyta forum i zastanawia się nad wyborem projektu, to naprawdę mogę polecić ten projekt ze względu na rozmieszczenie pomieszczeń - naprawdę jest bardzo funkcjonalny. Edytowane 27 Lutego 2014 przez marcin2372 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 05.03.2014 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Mieszkam już od pół roku i jeżeli ktoś czyta forum i zastanawia się nad wyborem projektu, to naprawdę mogę polecić ten projekt ze względu na rozmieszczenie pomieszczeń - naprawdę jest bardzo funkcjonalny. w zupełności popieram! Domek jest baaardzo funkcjonalny i wygodny w użytkowaniu pod wieloma względami!!!Przyznam że trochę domów już się naoglądałam i do tej pory nie widziałam tak funkcjonalnego! Mieszkam 1 rok ale to chyba wystarczy do takiego stwierdzenia;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 07.03.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 A my już pięć lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reggie 08.03.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 a my 2 miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 10.03.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 A my już pięć lat... wow juz 5 lat?? To Wy macie najwięcej do powiedzenia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abulcia 11.03.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 wow juz 5 lat?? To Wy macie najwięcej do powiedzenia:-) a my mamy plan wprowadzić się w maju wczoraj podłączyli nam wodę jupi!!!! Sylwia1984 kilka postów wyżej pytałam o białą ławke w wiatrołapie - napisałabyś mi gdzie kupiłas? wlasnie takiej szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 12.03.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 a my mamy plan wprowadzić się w maju wczoraj podłączyli nam wodę jupi!!!! Sylwia1984 kilka postów wyżej pytałam o białą ławke w wiatrołapie - napisałabyś mi gdzie kupiłas? wlasnie takiej szukam Hej wydawało mi się że napisałam Ci prywatną wiadomość na pocztę...może nie doszła...otóż z tą ławką to może być problem bo to robił nam nasz znajomy który juz zlikwidował działalność i już ich nie ma! Muszisz poszukać na necie, na allegro albo na wiosnę na pewno w marketach budowlanych cos się pojawi... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 27.03.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 (edytowane) ... Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minki 28.03.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) Witam, czy ktoś z budujących robił może kosztorys dla banku i mógłby się podzielić wiedzą, jak to się robi? Chodzi mi o ogólnie jak toto wygląda, nie o wysyłkę pliku Kredyt dotyczyłby wykończenia od stanu surowego zamkniętego do deweloperskiego. Pomoże ktoś? Wiem, że ceny robocizny są różne w różnych rejonach, kwoty mam mniej więcej już wycenione, tylko nie wiem, jak to podzielić na transze, żeby potem mi nie zabrakło kasy przy poszczególnych etapach. Elektrykę mam, teraz powinniśmy zrobić I etap reku, I etap hydrauliki i chyba tynki wewnętrzne. Czy po tynkach dać jeszcze w tej samej transzy II etap hydrauliki (podłogówka, kotłownia, wylewki), czy jakoś to inaczej. Lepiej większe transze, czy mniejsze. Kiedy dawaliście kominek? Pozdrawiam cześć, u nas było tak, że każda transza przeznaczona była na konkretne prace z kosztorysu, przyjeżdżał rzeczoznawca i interesowało go czy wyrabiamy się w tej kwocie. Sprawdzał mniej więcej czy trzymamy się kosztorysu. Z tego co pamiętam mieliśmy chyba 3 transze i za każdym razem bez problemu wypłacali kolejną, nigdy też nie zabrakło nam pieniędzy z danej transzy. Nie mieliśmy rozbicia np na dwa etapy hydrauliki, tylko ogólnie - 'instalacja wod-kan', 'instalacja CO' Moim zdaniem im większe transze tym lepiej dla inwestora. Wiadomo, trzeba się pilnować z wydawaniem (bo kusi, jak jest gotówka na lepsze płytki), ale nie ma stresu, że na coś nagle zabraknie. Jak macie możliwość, to bierzcie całość za jednym zamachem. Kominek po tynkach i wylewkach, przed malowaniem salonu Edytowane 28 Marca 2014 przez minki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts