Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

minki, dzięki!

zastanawiam się tylko jak to zrobić, że napiszę "instalacja CO" w pierwszej transzy, a rzeczoznawca zapyta dlaczego tylko część jest zrobiona? Na rozliczenie transzy mam 90 dni, to jest chyba bardzo krótko przy wykończeniówce, no nie? Same tynki robi się ze dwa tygodnie, potem to chyba musi schnąć, tak? Ooooo, moja głowa...

Zapytam, czy mogę całą kwotę na raz. To by rozwiązało wiele tematów. W końcu to nie jest aż tak dużo kasy, a czasami trzeba dać zaliczkę, żeby towar sprowadzili.

To mu powiesz, że taki jest harmonogram prac. U nas tak bardzo szczegółowo tego wszystkiego nie kontrolował. Ja nie musiałem tak kurczowo trzymać się kosztorysu. Wazne żeby nie przeinwestować

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
jak tam Wasze koszty ogrzewania całego domu w miesiącach grudzień i styczeń?

Do dzisiaj od ostatniego tygodnia sierpnia CO+CWU spaliłem ekogroszku za 2400 zł. Temperatura na chacie 23-24 stopnie, czasami troche poniżej 23. zależy jak w danym momencie dogrzewał piec. Garaż grzany na 15 stopni.

• 2 weeks później...

Zapytam z ciekawości, może się ktoś podzieli informacją, w wersji w-49.12 z wykuszem, zlicowaną ścianą przy tarasie i bez podnoszenia ścianki kolankowej, to ile mieliście wpisane metrów kwadratowych? Jak ktoś ma, to może być w wersji dla podniesionej ścianki kolankowej ;) bo parter się nie zmieni. W pozwoleniu mamy 163,7m2 p.u., a wg zliczeń pomieszczeń wychodzi albo 164, albo 165 z hakiem (zależy, jak liczyć). Czy też ktoś zwracał Wam uwagę na takie nieścisłości?

I jak rozumiem sam garaż nie wchodzi do powierzchni użytkowej, tak? A strych nad garażem? Bo u mnie strych wchodzi :) A pokój nad salonem, ten z przesuniętą ścianką pod skosem, uległ wg adaptującego powiększeniu o 1m2. Chyba nie powinien, bo zmienia się tylko pow podłogi, a nie użytkowa.

Z góry dziękuję, jeśli ktoś odpowie. Ostatnio ten wątek jakiś senny i mało aktywności w nim...

Edytowane przez Jarus05

hej, ja nie pomogę w kwestii wykusza, bo go nie mamy. ale jeśli chodzi o pomieszczenie nad garażem, to jakimś cudem nie weszło do pu i dostaliśmy kredyt RNS. Jak tak teraz patrzę na ten pokój, to stwierdzam, że szkoda mi z niego robić strych (wciąż mamy niewykończone poddasze)

W samym garażu musieliśmy usunąć pomieszczenia gospodarcze, bo wliczali je do pu.

Faktycznie ostatnio wątek umarł, może ktoś się pochwali zdjęciami ogródków (jesteśmy na etapie sadzenia iglaków) ;)

hej, ja nie pomogę w kwestii wykusza, bo go nie mamy. ale jeśli chodzi o pomieszczenie nad garażem, to jakimś cudem nie weszło do pu i dostaliśmy kredyt RNS. Jak tak teraz patrzę na ten pokój, to stwierdzam, że szkoda mi z niego robić strych (wciąż mamy niewykończone poddasze)

W samym garażu musieliśmy usunąć pomieszczenia gospodarcze, bo wliczali je do pu.

Faktycznie ostatnio wątek umarł, może ktoś się pochwali zdjęciami ogródków (jesteśmy na etapie sadzenia iglaków) ;)

ech u mnie ogródek to ciagle plac budowy, czasu na wszystko brakuje... ale za 2 tygdnie się w końcu przeprowadzamy, mam juz kuchnie i co najważniejsze schody :) no i wtedy moze bedzie jak wziąć sie za teren wokół domu zeby sie dzieciory nie pozabijały :)

• 2 weeks później...

Iryski, pięknie! Też myślę o takim ażurowym czymś z pnączami na granicy tarasu i ogródka; u nas taras jest z boku domu i widoczny z drogi, chciałabym to nieco przesłonić, ale nie całkiem. Mam nadzieję, że też u nas będzie tak ładnie, jak pomieszkamy tyle, co Wy! :)

Minki - my w garażu nie mamy żadnej ścianki a więc i pomieszczeń gospodarczych, kotłownia jest w obrysie domu. Poddasza nad garażem mam nadzieję, że mi nie wliczą, ale mam tam zamiar zrobić pralnio-suszarnię (przez ścianę z łazienką wypuszczę odpływy z pralki, a na drugiej połowie będę miała szwalnio-ciuchalnię, bo to moje hobby a i mus życiowy trochę też. Mąż też chce z tego trochę wyszarpać przestrzeni na swoje szpargały, nie mogę odmówić ;)

Wygląda na to, że nasz były już kierownik budowy, który też adaptował nam projekt, rypnął się w obliczeniach. A my teraz zbieramy tego efekty...

Edytowane przez Jarus05

Szerokość markizy 5 m , wysięg 3,5 m. Markiza mocowana do krokwi, półkaseta , napęd elektryczny, pilot. Z markizy jesteśmy jak na razie bardzo zadowoleni. Jak dotąd tylko jedna awaria. Pękł sworzeń w jednym z ramion. Niestety do wymiany całe ramię- 600 stówek poszło się wietrzyć. Takie czasy, że nie wymienia się małych elementów.

a my się właśnie przeprowadzilismy...w końcu...jest dobrze ;)

mogę Wam się pochwalić kuchnią :)

[ATTACH=CONFIG]263030[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]263031[/ATTACH]

Kuchnia piękna, takie mi się podobają, dużo przestrzeni, jasne meble i połączenia z brązem :) Lodówka - miodzio!

Podłoga też moja ulubiona, jak się uda to też taką a'la drewno zrobimy - tylko jasną, bo przy dzieciach każdy okruszek widać ;)

Gratulacje przeprowadzki :) Kuchnia to chyba podstawa domu...

dzięki :) kuchnie uwielbiam, zwłaszcza zmywarkę ;) w mieszkaniu mi sie nie miescila. W kuchni beda jeszcze półhokery jak znajdę coś fajnego...

ale roboty w domu jeszcze masakrycznie duzo zostalo..lazienki w zasadzie gotowe oprocz luster i kabin , będą za jakiś miesiąc.... w salonie mamy kominek i kanape i stary stół, nie mam lamp zadnych ani dekoracji...ale ważne już mieszkamy i to jest zupelnie nowa jakość :)

dekoracje i dopieszczanie będą trwały długo ;)

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
Zapytam z ciekawości, może się ktoś podzieli informacją, w wersji w-49.12 z wykuszem, zlicowaną ścianą przy tarasie i bez podnoszenia ścianki kolankowej, to ile mieliście wpisane metrów kwadratowych? Jak ktoś ma, to może być w wersji dla podniesionej ścianki kolankowej ;) bo parter się nie zmieni. Właśnie jedna pani z banku dopatrzyła się niejasności w samym projekcie i aneksie do niego. W pozwoleniu mamy 163,7m2 p.u., a wg zliczeń pomieszczeń wychodzi albo 164, albo 165 z hakiem (zależy, jak liczyć). Czy też ktoś zwracał Wam uwagę na takie nieścisłości?

I jak rozumiem sam garaż nie wchodzi do powierzchni użytkowej, tak? A strych nad garażem? Bo u mnie strych wchodzi :) A pokój nad salonem, ten z przesuniętą ścianką pod skosem, uległ wg adaptującego powiększeniu o 1m2. Chyba nie powinien, bo zmienia się tylko pow podłogi, a nie użytkowa.

Z góry dziękuję, jeśli ktoś odpowie. Ostatnio ten wątek jakiś senny i mało aktywności w nim...

Wiem że nie w pore ale pokusa silniejsza - na takie szczegóły zwraca uwage debil :)