Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
trudno powiedzieć, zależy od wielu rzeczy: jaką blachodachówkę wybierzesz, jakie okna, jak drogą ekipę. Dachu z tego co pamiętam jest około 300 mkw. Skoro masz odeskowane i papę, to ja bym się mocno zastanowił nad dachówką. Nawet najtańsza dachówka jest lepsza od blachy, pozdrawiam

• 4 weeks później...
Co do cen to tutaj trudno się czegoś dopytać, bo wiele zależy od regionu i od tego, na ile ktoś się chce podzielić faktycznie poniesionymi kosztami. My robiliśmy po prostu wyceny w kilku firmach i braliśmy taką, z którą się i dobrze rozmawiało, i nie była horrendalnie droga. I tak sporo naszych prac było droższych, niż tutaj deklarowano. Widocznie leszcze jesteśmy i daliśmy się skubać wykonawcom. Ale dom stoi i nie ma w nim właściwie rzeczy, z której bylibyśmy niezadowoleni, począwszy od układu pomieszczeń (z naszymi przeróbkami) oraz wykonania i materiałów dobranych.

• 2 weeks później...
Niekoniecznie - hasło " cena czyni cuda " - potrafi zacmic zdrowy rozsadek każdemu. Ja tak raz miałem - a potem tydzień czasu z ojcem i bratem szlifowałem tynki - bo facet tani był i nawet się z nim miło gadało - a potem tylko w opór roboty itd. Gdybym miał zapłacić za tą dodatkowa pracę - wyszło by na jedno- a tylko kupa nerwów. Więc czasami lepiej zapłacić więcej - ale za sprawdzona ekipę.

U mnie żaden kosztorys się nie sprawdził. Każdy buduje inaczej, z innych materiałów, inną ekipą, ma możliwość zaoszczędzić na czymś, na czym ktoś inny nie zaoszczędzi. U nas było najważniejsze żeby wprowadzić się i nie przekroczyć 300 tys., i to się udało. Najważniejsze to nie szaleć z wydawaniem na początku i szukać - sprawdzonych, ale tańszych ekip, porównywać ceny materiałów - ja znam chyba wszystkie składy budowlane w okolicy. Ale nie tylko, bo np po strop do Radomia jeździłem z Lublina ;)

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
a ja z takim małym pytankiem a mianowicie czy są jakieś przeciwwskazania co do ścian działowych na poddaszu a żeby zrobić je z suporeksu 12?

z góry dzięki za info..:-)

Wydaje mi się, że architekt przewidział ściany działowe z karton-gipsów żeby dodatkowo nie obciążać stropu (dach jest z ciężkiej dachówki w projekcie).

• 2 weeks później...
a ja z takim małym pytankiem a mianowicie czy są jakieś przeciwwskazania co do ścian działowych na poddaszu a żeby zrobić je z suporeksu 12?

z góry dzięki za info..:-)

Hm czy sa przeciwwskazania..... nie wiem :)

Ja zrobiłem - choć plan zakłada GK. Stoi tak już kilka lat, nic sie nie dzieje, aczkolwiek ja robiłem troche ponad standardowo. Mocniejszy strop, bardzo mocny - B35- beton itd

Edytowane przez Xerses