teresab 16.08.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Dlatego zostawiamy spiżarkę, ale na ścianie graniczącej z przedsionkiem - u nas wejście do domu jest od południa... do Plootto:Czy możesz mi coś bliżej powiedzieć gdzie ustawiłaś spiżarkę? Ja również chcę spiżarkę dać na drugą stronę kuchni, tylko nie wiem jak to będzie wyglądało.Możesz mi pokazać na skanie? Ja buduję dom W 21.12 b , który układ wewnątrz domu jest taki sam jak Twój. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 18.08.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Na skanie niestety nie mam... Dokładne wymiary będziemy opracowywać jak tylko postawią nam całe nośne ściany i położą strop - wtedy na żywo dopiero określimy jakiej wielkości, długości itd. A spiżarka będzie "na ścianie" pomiędzy kuchnią a przedsionkiem - jeśli chodzi o położenie "na projekcie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 18.08.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandglass1719501448 18.08.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2007 Witam !!! W czwartek 16.08.2007 zakończyliśmy stawianie murów parteru. No to gratulacje! Ze zdjęć widzę, że prawdziwy bunkier Wam się buduje . Te dodatkowe zbrojenia na rogach ... Śliczną macie okolicę! My też skończyliśmy parter. Zdjęcia w naszym dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 23.08.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Witajcie, cieszę się bardzo, że jest tak wielu budujcych W-49.12 , a sporo osób jest z okolic Wrocławia. I jeszcze do tego jesteście tacy sympatyczni Trzy dni temu "odkryłam" ten projekt, z biura projektowego dostałam namiary na ten wętek i czytam i czytam i domek zaczyna wygrywać z poprzednim projektem jakim jest Delikatny z Muratora: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=373&IdKolekcji= Mam niestety na dzień dobry, poważny dylemat. Bardzo zależało mi na garażu dwustanowiskowym. Ale szerokość mojej działki to 25 m. Po zlikwidowaniu okien w garażu i okna szczytowego na strychu na upartego powiększyłabym garaż z 3,3 m na 5,8. Ale czy to wystarczy na dwa samochody? I jak będzie wyglądała ściana zupełnie bez okien. Na strychu wstawiłabym okna połaciowe (tam zrobiłabym, jak chyba większość, pralnio-suszarnio-prasowalnię). Ale co z garażem bez okna. Chociaż i tak ludzie budują. Bez okien w garażu. Sama nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 23.08.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Fajnie,żeteż się zdecydowałaś na ten domek...i to w okolicyWrocławia..,Można w końcu pomysleć o jakimś spotkaniu i wymianie doświadczeń.. .a tak przy okazji - co robicie ze swoim humusem.ja mam tego ze 30 ton i chcę wszystko komuś oddać....deszcze nie pozwalają mi na wjazd transportów ze stropem, ale widzę przynajmnie skutecznośc działania mojego odwodnienia - fundamenty są suche....pozdrawiam wszystkichj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 24.08.2007 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Witaj Jiri,jeszcze do końca nie jestem zdecydowana, muszę dokładnie przemyśleć sprawę z tym garażem.A budować i tak planowałam dopiero za dwa lata, więc szczerze mówiąc do tego czau jeszcze wiele może się zmienić.Ale póki co będę z wielkim zainteresowaniem czytać ten wątek, oglądać zdjęcia i chętenie obejrzałabym domek na żywo. PozdrawiamAneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 24.08.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Oglądanie na żywo jest najlepsze...to ja też to wiem..)...jakby co, to u mnie jest na razie parter bez stropów...coś tam można już sobie wyobrazić, a garaż też zrobiłem bez okien i zrobiłem to z wyjątkowym rozmysłem mając w oczach brudne okna we wszystkich odwiedzanych garażach.....nikt mi nie powie, że te okna są myte regularnie, a przynajmniej mam długą ścianę, na której na przykład mogę powiesić drabiny.....wszystko i tak jest naszym osobistym wyborem.......pozdrawiam..jak skończę budowę zaproszę do oglądania, chyba że interesuje Cię stan obecny. Na blogu są fotki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 24.08.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Dziękuję za zaproszenie poczekam aż domek będzie większy, wtedy na pewno skorzystam z zaproszenia A bloga już oczywiście odwiedziłam. Z tymi oknami też wydaje mi się, że będzie OK, gorzej z szerokością garażu. 5,8 m to może być ciut mało. Muszę pooglądać domy z garażmi dwustanowsikowymi i zobaczyć jakiej tam są szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG1719501089 28.08.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Witamy wszystkich budujących ten piękniutki i funkcjonalny projekt.Nasz domek budowany jest na podkarpaciu w okolicach St.Woli.W końcu mamy stan surowy zamknięty wraz z instalacją elektryczną,początkowo mieliśmy budować SZMARAGDA,w ostaniej chwili mój mąż znalazł ten projekcik i wiedzieliśmy,że to jest to czego szukamy.Praktycznie nie wprowadziliśmy żadnych zmian,oprócz:scianka kolankowa podniesiona o 50 cm,rezygnacja z lazienki w sypialni na dole na rzecz garderoby,lazienka obok wejscie z korytarza,w garażu zrezygnowalismy ze ścianki działowej i dzrzwi wyjściowych na ogród, zrezygnowaliśmy również z okna w garażu, dwóch okien dachowych w pokojach z balkonem na górze oraz okna pod schodami i jednego okna w kotłowni. Wszystkie zmiany okazały sie bardzo trafione, o czym przekonaliśmy się w realu.A propos okienko pod schodami by mi przypominalo okienko w stolowce zakladowej do wydawania obiadów,okna dachowe w pokojach na gorze poszly w odstawke ze wzgledu na ciecie kosztów,a teraz wiemy ze to byl dobry wybor poniewaz pokoje sa jasne dzieki duzym oknom balkonowym.Pierwsza łopata pod fundament poszla 21 maja i tak sie to zaczęło,teraz ponizej zestawie koszty które do tej pory ponieslimy: -zakup działki 11 arow,uzbrojonej w prad i wode oraz tel,dokola lasy sarny dziki i boćki,cos pieknego no i fajni sasiedzi,aha koszt to 18 500 zł -geodeta łacznie 1100 zł -sciągniecie humusu 200 zł - bloczki fundamentowe( jedna warstwa ponad fundament)-700 zl -deski na cała budowe+ stemple (6 kubikow i 200 stempli)-2700 zł -barak budowlany 350 zl -przyłacz wody-1100 zł(w obręb fundamentu) -beton komórkowy Solbet( 2100 sztuk duzy pustak+500 dzialowek) 12500 zł(mąz po znajomosci latwił) -stal 12 zbrojeniowa 3 tony 7000 tys(też coś maż kombinowal bo tone dokupilismy za 1000 zł) -beton B 20 na fundamenty i stropy(głowny strop nad domem +skosy) -10 000 zl-kubik 200 zl to ja zalatwialam po znajomosci - -cegla dziurwaka 6500 szt po 0,60 zl + cegła pelna na kominy 3500 szt po 0,80 to łacznie daje 6700 zł -izolacja fundamentow lepikiem okolo 400 zł -piach w fundamenty 1250 zł -piach na murowanie 250 zł -murarze(ekipe zalatwial tesc i maz)- weszli na dzialke po sciagnieciu humusu,wykopali fundamenty zaszalowali je ,zazbroili i zalali je i postawili sciany glowne,działowe wykonali dwa stropy (deskowanie + dziurawka i zbrojenie +beton),czyli zostawili dom pod dekarzy-koszt uwaga szok 13000 zl,mogli troszke starannie murowac ale i tak idzie styropian -,za ta cene wazne ze jest solidnie a stropy sa trwale i bardzo dobrze wykonane -dach łącznie(robocizna +materialy+okna fakro+wlaz fakro,no wogole laczny koszt wszytkich materialow do dachu i prac z tym zwiazanych to 24000 zl,aha maz zalatwil blachodachowke mat ceglasty ze Swietochłowic czy jakos tak za 21 zł za m2) -okna z DRTEXU z bytowa(zloty dab jednostronyy,5-komorowe,profil IGLO)-7200 zl z montazem,super okna znajomi maja i je chwala -brama garazowa segmentowa(zloty dąb) ocieplona -2900 zł z montazem -drzwi wejsciowe sosnowe ocieplone zloty dąb -1900 zł z montazem -klinkier na kominy i murek przed domem -2070zl(roben) -murarze od klinkieru 1300 zl -aha wkald kominowy ceramiczny 730 zl(kominy z cegly pelnej,ponad dach klinkier,tylko wklad ceramiczny do pieca na ekogroszek,reszta przewod kominowy z cegly,maz mówi że tak bedzie dobrze i ja mu wierze_,z nie jednego pieca jadl chleb _ -wentylacja z kuchni pustaki Sheidl ale ceny to nie podamy bo gdzies faktura poszla sobie ale cena standartowa chociaż u nas na Podkarpaciu to wiele rzeczy jest taniej a na pewno fachowcy -) -pierdoly inne na budowe o ktorych nie pisze jakie ale wiem ile kosztowaly okolo 2000 zl -aha cement na cala budowe( w uzyciu byly plastyfikatory)-2400 zł -instalacja elekyczna ( materiał +robocizna ) 3700 zł do pazdziernika chcemy zrobic: -wylewki-mechanicznie okolo 8 zl za metr +materaily -tynk wewnetrzny(maszynowo gipsowy 21 zl matrerialem) -instalacje wod-kan+ CO -18 600 zł(robocizna+ wszystkie matreialy+piec na ekogroszek+grzejniki,pompki,rozdzielacze,aha rurki plastikowe),nie bedzie to system grawitacyjny tyle wiem tym sie zajmuje maz ale chyba dobra cena a mowi ze i o jakosc nie powinnam sie martwic,musze powiedziec ze sprwadza sie na budowie -,póki co - to na razie tyle postarmy sie informowac o naszych postepach na bieżąco http://imgcash6.imageshack.us/img236/4246/dom1ga4.jpg http://imgcash6.imageshack.us/img236/3622/dom2oo0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 02.09.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Wiesz, zszokowałaś mnie swoim cennikiem......Czy to jest budowa tegoroczna czy domek stoi już od kilku lat.....próbowałem swoje ceny dostosować choćby w przybliżeniu....nie udało mi się. Ale opis fajny, pokaż na fotkach szczegóły w środku...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 02.09.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 tylko proszę, zmniejsz to zdjęcie - jest olbrzymie i ciężko się ładuje... a tu nasze osiągnięcia - w ciągu dwóch dni - mam nadzieję zalewamy stropyhttp://images28.fotosik.pl/73/eb73be45f2449f02.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 03.09.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG1719501089 03.09.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Witam, Ceny to przede wszystkim zasługa mojego domowego negocjatora , Męża. Część zakupów była załatwiana "po znajomości". Ale przyznam, że nie zrobilibyśmy zbyt wiele, bez uprzemości naszego sąsiada , który pożyczył nam prąd, ponieważ energetyka do dnia dzisiejszego jeszcze nas nie podłączyła. Bedziemy was informować o postępach. Pozdrawiam, A&G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 03.09.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 A&G...a czy mąż nie podjąłby się roli zawodowego negocjatora?...przy obecnych cenach przynajmniej w moich rejonach mógłby spokojnie nie pracować zawodowo przy takich zdolnościach........pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 04.09.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 my już jesteśmy po zalaniu stropu. Teraz czekamy na obeschnięcie, bo w przyszłym tygodniu zaczynamy dach... jeszcze tylko drobiazg ściany kolankowe, szczytowe itd... ale finanse już na wykończeniu... a jeszcze coś tam zapowiadają, że od nowego roku VAT na okna i inne pójdzie na 22%, bo parlament ma ważniejsze sprawy na głowie, niż przedłużenie ustawy o produktach z obniżonych vatem. Więc chcemy zrobić obmiary w tym roku, zapłacić, ale instalować w przyszłym... zobaczymy czy nam wyjdzie to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 05.09.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Gratulacje, gratulacje, oby tak dalej.....aż nie chcę mówić, że u mnie same przestoje, ekipa, ktora tak sprytnie stawiała ściany jakby kompletnie się zagubiła......pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandglass1719501448 06.09.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Bedziemy was informować o postępach. A&G Ciesze sie, ze znalazł się ktoś, kto wybudował już ten domek. Cieszę się także z Waszej opinii na temat likwidacji okien połaciowych w pokojach "dzieci". Też wydaje mi sie, ze podwójne okna balkonowe wystarczą. Jestem ciekawa Waszej opinii na temat użytkowania schodów. Zrobiliście tak jak w projekcie, czy inne? Mnie cały czas męczy problem zbyt wysokiego stopnia (19 cm). Czy klatka schodowa nie wydaje Wam się za wąska? A kuchnia, jak zrobiliście, otwartą czy zamkniętą? Można prosić o jakieś fotki schodów i pozostałych wnętrz? Wiem, że proszę o dużo, ale zżera mnie ciekawość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 07.09.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 08.09.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Witam Dziś zalewaliśmy strop nad garażem !!! Cześć, widzę postępy, postępy. I wiedzę, że ma strop monolityczny, czemu nie terrivę jak było w projekcie? Co to za małe otwory w ścianie na zdjęciu (te takie na pół cegły?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts