Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

agahat napisał:

Jeśli chodzi o wyrównanie dachu każdy ma inny gust i o gustach się nie dyskutuje.:D ale mi osobiście nie podoba się połączenie dachów, jeśli ma to być dwu stanowiskowy garaż. Wychodzi wtedy taka długa stodoła. :-? Natomiast jeśli jest to garaż na jedno stanowisko można się na to skusić :) Może wyglądać to dobrze.

Witam!

Dlatego własnie chciałam zobaczyć, jak wygląda to rozwiązanie w tym konkretnym przypadku. U nas garaz będzie na 1 samochód.

Pozdrawiam

Ania

Zgadzam się z Agatą - dom na papierze wygląda niewinnie, ale w rzeczywistości jest duży - szczególnie w wersji z dwoma garażami. Tam też unikałbym jednolitej płaszczyzny dachu domu i garażu. Choć jak teraz patrzę na swój dom, to uważam, że mogłem wpaść na genialny pomysł i bryłę garażu lekko cofnąć w stosunku do bryły części mieszkalnej.

Jedyny (mały) mankament to to, że pokój gościnny mógłby być na dole ciut mniejszy a np. większe salon i kuchnia. Ale to jest pikuś, a nie problem :)

Witam.

Od dnia 17.10.2007 r. jesteśmy posiadaczami projektu W-49.12 lustro + wykusz + garaż dwustanowiskowy.

Wybraliśmy ten projekt po wielkich kombinacjach i perypetiach , był już w drodze do nas W-27.12 lustro ale kurier musiał oddać go do nadawcy

i przywieźć nam ten właśnie W-49.12.

Mamy nadzieje dzielić się z Państwem perypetiami budowy która planujemy rozpocząć jak tylko skończy się nadchodząca zima oraz by muc podpatrywać wasze pomysły.

Pozdrawiają Agnieszka i Mariusz. :D :wink: :D

Nareszcie wśród swoich!!!

Serdecznie witamy wszystkich budujących wg projektu W-49.12.

Jeszcze do niedawna wydawało nam sie , że tylko my budujemy taki dom.

Może będę trochę banalny w stwierdzeniu, że to co przykuło nasza uwagę wtym projekcie to jego niesamowita funkcjonalność.

W ostatnią sobotę wylali nam ławę fundamentową (wyszło tego ok. 27m3), a w tym tygodniu zaczną murować bloczki. Potem tylko zasypanie podsypką i ubicie. W takim stanie zostawimy to do wczesnej wiosny.

O planowanych przeróbkach napiszę w następnym poście.

Pozdrawiamy...

Witam!

Poniewaz mam juz w ręku projekt :D to zupełnie "legalnie" mogę należeć do waszej grupy!!!

Irysy, z niecierpliwością czekam na Twój post, jakich zmian dokonałaś w projekcie, bo my jesteśmy teraz właśnie na tym etapie.

Nasze zmiany to: rezygnacja z balkonu, powiększenie pokoju na dole kosztem kotłowni (podejrzane u Agaty), połączenie łazienki i WC na dole no i strych musimy zaadoptować na pokój. Ale jak to będzie wyglądało to jeszcze nie wiem, mamy kilka propozycji ale musimy porozmawiać o tym z architektem, nie chcemy, aby dom stracił ładny wygląd i proporcje.

Pozdrawiam

ania

Witamy ponownie.

Dzisiaj kilka słów o zmianach na parterze. Wejście do kuchni mamy zamiar przesunąć bardziej na środek. Powód jest raczej błahy. W narożniku musi się zmieścić duża kuchenna szafka narożnikowa. Nie będzie także małej wnęki w salonie na ścianie graniczącej ze spiżarką. Łazienka z toaletą będą połączone gdyż zamiast dwóch klitek otrzymujemy dosyć przestronną łazienkę, którą będzie można funkcjonalnie zaaranżować.

A teraz o przeszkleniach. W gabinecie rezygnujemy z wyjścia na taras na rzecz zwykłego okna. W związku z tym , że w komórce pod schodami nikt raczej książek czytał nie będzie stwierdziliśmy, że okienko jest tam całkowicie zbędne. Zamiast okna w garażu prawdopodobnie zrobimy dwa lub trzy pojedyncze rzędy luksferów w kolorze zbliżonym do planowanego koloru elewacji. Efekt może być interesujący. W kotłowni też mała zmiana. Zamiast dwóch będzie tylko jedno okienko (podpatrzone w tym wątku :wink: ). Na dzisiaj to tyle...

Pozdrawiamy

oj, pomału chyba zapadamy w sen zimowy :wink: a może każdy tak jest zapracowany na budowie, że juz nie ma siły trochę postukać w klawiaturę? napiszcie, jak tam Wasze postępy :p

my dzisiaj odbieramy pierwszą wycenę od ekipy, strasznie jestem ciekawa, co nam powiedzą

w sprawach papierkowych nadal czekamy na mapę do celów projektowych...

pozdrawiam!!!

Witam i pozdrawiam wszystkich (szczęściarzy którzy kończą stan surowy i tych którzy tak jak ja dopiero zaczynają...)

Oto mail jaki ja dostałam dzisiaj od projektanta:

"W proponowanym projekcie kalenica dachu jest przesunięta zarówno w poziomie jak i pionie co nie jest zgodne z zapisami planu przestrzennego. Miałem już projekty które musiałem całkowicie przerysować z uwagi na ten przepis. Szukajcie czegoś podobnego z równą kalenicą o kątach dachu od 40-53 stopni. "

nie myślałam że garaż będzie stanowił problem bo przecież ma taki sam kąt dachu?? nie mylę się?

Witam i pozdrawiam wszystkich (szczęściarzy którzy kończą stan surowy i tych którzy tak jak ja dopiero zaczynają...)

Oto mail jaki ja dostałam dzisiaj od projektanta:

"W proponowanym projekcie kalenica dachu jest przesunięta zarówno w poziomie jak i pionie co nie jest zgodne z zapisami planu przestrzennego. Miałem już projekty które musiałem całkowicie przerysować z uwagi na ten przepis. Szukajcie czegoś podobnego z równą kalenicą o kątach dachu od 40-53 stopni. "

nie myślałam że garaż będzie stanowił problem bo przecież ma taki sam kąt dachu?? nie mylę się?

na moje oko to kąt jest taki sam :-?