k_bichta 05.11.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 k_bichta - bardzo ładny domek! , okno w kuchni macie niższe niż w projekcie czy tylko tak sie wydaje? Fajnie wygląda przerobiony daszek nad wejściem. U nas też będzie zmiana w tym miejscu, tylko że dodatkowo ten daszek będzie zamknięty, tzn. zabudowany z okienkiem. Dzięki, nam tez bardzo się podoba Jeśli chodzi o okno w kuchni to jest jak w projekcie, ale jak będę na budowie, to na pewno to dokładnie zmierzę. Natomiast okna w kotłowni zostały zrobione na równi z tym kuchennym. Nasz Pan Murarz miał to w międzyczasie nadmurować, ale jak przyszedł inny Pan na pomiar okien, to tak zmierzył i już tak zostało, gdyż stwierdziliśmy, że w sumie może tak nawet będzie lepiej. A co do daszku, to nasz też będzie zamknięty, ale bez okienka, tylko będzie obłożony jeszcze nie wiemy czym, ale obity ciemno brązową podbitką. Ciemno brązowe będą też rynny, okna, drzwi wejściowe i brama garażowa. Taki daszek w podbitce już widziałam i bardzo mi się spodobał. Może uda mi się przy jakiejś okazji zrobić zdjęcie, to wkleję. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 05.11.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Ostatnio przyglądałem się projektowi instalacji wod-kan i stwierdziłem,że w planie kotłowni nie ma zaznaczonej kratki ściekowej w podłodze czyli tzw.gulika. Uważam to za małe niedopatrzenie projektanta gdyż w przypadku awarii instalacji c.o. w kotłowni (istnieje takie prawdopodobieństwo) woda zaleje cały parter i garaż. Poza tym kotłownie- szczególnie węglowe- trzeba od czasu do czasu porządnie umyć żeby bród nie roznosił sie po domu. Wszak kotłownia służy jako przejście między garażem , a resztą pomieszczeń. Zaznaczyłem sobie tą poprawkę w projekcie żeby nie zapomnieć o tym w czasie wykonywania instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandglass1719501448 06.11.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 My ze strychu nad garażem robimy dodatkowy pokój, wielki pokój (po podłodze prawie 42 m2) Nie będzie to sypialnia, tylko taki pokój do zabawy. Wstawimy tam sobie stół do tenisa stołowego albo do bilarda, rowerek do ćwiczeń itp. A w przyszłości dzieciaki będą miały gdzie szaleć w zimowe wieczory. Natomiast graciarnię zrobimy sobie na strychu nad poddaszem użytkowym oraz w pomieszczeniu pod schodami, garaż pewnie też częściowo będzie graciarnią (taką na narzędzia). Natomiast pralnio - suszarnię będziemy mieć w kotłowni. Witajcie, piękny Wasz domek. Co do funkcjonalności poszczególnych pomieszczeń to mam identyczny tok myślenia . Też tak sobie wszystko ułożyliśmy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 08.11.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Panowie na naszej budowie zaczęli wczoraj stawiać ściany fundamentowe. Patrzymy na to i nie możemy dostrzec tych przestrzeni, które widać na projekcie. Czy Wy też mieliście takie wrażenia na początku budowy...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 08.11.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreon 08.11.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Witam Chcieliśmy tylko napisać że gratulujemy wszystkim za osiągniecia w budowie i bardzo byśmy chcieli już też zacząć, a to niestety jak dobrze pójdzie dopiero na wiosne ruszymy z budową Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaRob 09.11.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Ostatnio przyglądałem się projektowi instalacji wod-kan i stwierdziłem,że w planie kotłowni nie ma zaznaczonej kratki ściekowej w podłodze czyli tzw.gulika. Uważam to za małe niedopatrzenie projektanta gdyż w przypadku awarii instalacji c.o. w kotłowni (istnieje takie prawdopodobieństwo) woda zaleje cały parter i garaż. Poza tym kotłownie- szczególnie węglowe- trzeba od czasu do czasu porządnie umyć żeby bród nie roznosił sie po domu. Wszak kotłownia służy jako przejście między garażem , a resztą pomieszczeń. Zaznaczyłem sobie tą poprawkę w projekcie żeby nie zapomnieć o tym w czasie wykonywania instalacji... to fajnie, że zwróciliście na to uwagę. To takie oczywiste rozwiązanie a nikt na to nie wpadł!!! My też mamy kotłownię na groszek, więc kratka jest koniecznością. U nas mury parteru pną się jeszcze do góry, ale już czuć coraz bardziej zimowe podmuchy i prace nie mają takiego tempa. Mamy nadzieję na to,że uda nam się wylać strop. W sumie dobrze, że jest ta zima. Można złapać oddech, pozbierać wszystko do kupy, poplanować!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika_dd 09.11.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam Chcieliśmy tylko napisać że gratulujemy wszystkim za osiągniecia w budowie i bardzo byśmy chcieli już też zacząć, a to niestety jak dobrze pójdzie dopiero na wiosne ruszymy z budową Pozdrawiamy Witam To będziemy sie nawzajem dopingować bo my też ruszamy dopiero na wiosnę i też już nie możemy się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreon 09.11.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Witam To będziemy sie nawzajem dopingować bo my też ruszamy dopiero na wiosnę i też już nie możemy się doczekać Uff to nie jesteśmy jednyni którzy nie mogą się doczekać własnego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 10.11.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2007 Dzisiaj byłem na budowie zobaczyć jak tam posuwają się prace. Coś się ruszyło ale ciężko tu mówić a jakimś szczególnym postępie. Niestety fundament wzniesie się aż do 1,7 m. Portfel zaczyna skrzeczeć... http://images31.fotosik.pl/39/863a221b5730f198med.jpg http://images31.fotosik.pl/39/b367ccead341eec7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_bichta 11.11.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Ostatnio przyglądałem się projektowi instalacji wod-kan i stwierdziłem,że w planie kotłowni nie ma zaznaczonej kratki ściekowej w podłodze czyli tzw.gulika. Uważam to za małe niedopatrzenie projektanta gdyż w przypadku awarii instalacji c.o. w kotłowni (istnieje takie prawdopodobieństwo) woda zaleje cały parter i garaż. Poza tym kotłownie- szczególnie węglowe- trzeba od czasu do czasu porządnie umyć żeby bród nie roznosił sie po domu. Wszak kotłownia służy jako przejście między garażem , a resztą pomieszczeń. Zaznaczyłem sobie tą poprawkę w projekcie żeby nie zapomnieć o tym w czasie wykonywania instalacji... to fajnie, że zwróciliście na to uwagę. To takie oczywiste rozwiązanie a nikt na to nie wpadł!!! My też mamy kotłownię na groszek, więc kratka jest koniecznością. U nas mury parteru pną się jeszcze do góry, ale już czuć coraz bardziej zimowe podmuchy i prace nie mają takiego tempa. Mamy nadzieję na to,że uda nam się wylać strop. W sumie dobrze, że jest ta zima. Można złapać oddech, pozbierać wszystko do kupy, poplanować!!!! My będziemy mieć piec gazowy, ale również planujemy taką kratkę w kotłowni, a to ze względu na pralkę, której może zdarzyć się wylać...Myślimy również nad takim odpływem w garażu. I tam to chyba musi być bezwzględnie. Ponieważ jak patrzę na drogę przed naszym domem, to zaraz widzę w garażu jedną wielką kałużę biorącą się z ociekającego błockiem samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 12.11.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 12.11.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 Jakie mury?!To do dopiero fundament... Ciekaw jestem ile piasku wejdzie mi do środka. Myślę czy części nie zasypać zwykłą ziemią, a dopiero wierzchnie warstwy właściwą pospółką . Zawsze kilka złotych do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 13.11.2007 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 no piasku to Ci wejdzie i to nieźle... a swoją drogą to witam sąsiada... my budujemy się w Chwałkówku - niedaleko Wierzyc - przez las to będzie po sąsiedzku.Ja miałem fundamenty niżej osadzone i do zasypania wziąłem 19 wywrotek piasku. Myślę więc, że Tobie wejdzie ze 30... garaż masz chyba na jedno stanowisko - ja miałem na dwa + tarasy.A co do zasypania ziemią, to ja bym nie ryzykował. Nigdy nie wiadomo co później wykwitnie. No chyba, że ziemia wejdzie w środek, a wszystko co na metr będzie dotykać muru to będzie otoczone piaskiem... poradź się kierownika budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 14.11.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Koniec końców fundament sięgnął do poziomu ok. 1.5m więc może nie będzie tak źle z tym piaskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 16.11.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 18.11.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Witam wszystkich po długiej nieobecności. Cieszę się, że znów tu jestem, i że Wy również tu jesteście. Cieszę się z Waszych postępów. A u mnie? Są również. Na razie ponownie zapraszam do odwiedzania blogu. Tam będą znowu aktualności. A tutaj pewnie też, ale dopiero w ciągu kilku dni, jak się uporam z korespondencją. Muszę też trochę fotki poprzerabiać do innego formatu. Tylko nie wiem jak to pokazywać. Chyba wszystkie etapy po kolei, tak żeby można było śledzić wszystkie etapy i dla samego siebie wyciągać jakies wnioski. A ja też oczekuję słów krytycznych, podobnych do tych, że wyrównanie dachu popsuje efekt. Okazało się po pierwsze, że nie, a po drugie ze mam wspaniale wielki strych i wiecie co na nim teraz można zrobić?...)). Na razie pozdrawiam Was wszystkich ....)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 18.11.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 18.11.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 podpowiedz, jak tutaj wstawić obrazek, bo chyba trzeba umieścić na jakimś serwerze.....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 18.11.2007 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts