Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

mam pytanie do osób które mają już pozwolenie na budowę.

W ostatnich dniach oddaliśmy projekt do architekta by nam zrobił adaptację warunków zabudowy.

Architekt powiedział nam że zbiornik musi być zakopany 7.5 metra od granicy działki .

Ta odległość powoduje że usytułowanie domu które zakładaliśmy niestety musi ulec zmianie a jest to nam bardzo nie na rękę.

:cry:

Poszukałem w necie informacji na ten temat i:

W ustawie jest napisane w jednym paragrafie że 7.5 metra a w innym że 2 metry.

Producent szamb i przydomowych oczyszczalni na swojej stronie pisze że 2 metry.

Że 2 metry od granicy napisane było również w artykule na portalu gazeta.pl dotyczącym co trzeba zrobić by postawić dom.

Dzwoniłem do gminy by dowiedzieć się u źródła ale gościa od pozwoleń dziśnie było, inna pani powiedziała że 2 metry :cry:

I teraz sam już nie wiem ????????

Mamy pytanie do was , czy spotkaliście się z tym problemem i ile metrów od granicy działki macie (bądź będą) zakopane zbiorniki

:cry:

Głowy sobie uciąć nie dam ale wydaje mi się , że 7,5 m obowiązuje (albo nawet obowiązywało) dla zabudowy inne niż jednorodzinna . Dla jednorodzinnej , zagrodowej i indywidualnej rekreacyjnej jest 2 metry.

No chyba , że macie wieeelkie szambo , bo w przepisach jest też podana max. objetość zbiornika , której dotyczą te odległości.

Nie wiem, czy miałam okazję się przywitac z Tobą, jeżeli nie, to mówię "Witam" :).

a to okienko sama zamurowałam luksferami :lol: :lol: :l

Chylę czoła do samej ziemi. Na prawdę super!

My również zdecydowalismy się na drzwi potrójne z tarasu. Jak rozwiązujecie sprawę kaloryfera w salonie? Gdzie będzie stał? ile daliscie styropianiu na posadzkę?

Pozdrawiam

KOCHANI JESTEŚCIE WSPANIAŁĄ GRUPĄ OSÓB DZIELĄCYCH SIĘ SWOIMI DOŚWIADCZENIAM PRZY BUDOWIE WYMARZONEGO DOMU.TO MIAŁO DUŻY WPŁYW NA PODJĘCIE DECYZJI O WYBORZE PROJEKTU.MAMY Z MĘŻEM TYLKO MAŁY DYLEMAT CZY MA TO BYĆ 49.12 CZY 27.12a.GABARYTOWO BARDZIEJ NAM ODPOWIADA 49.12, ALE NIE MAMY POMYSŁU NA ODPOWIEDNIE WEJŚCIE DO KOTŁOWNI, KTÓRĄ CHCIELIŚMY ZAMIENIĆ Z POKOJEM.PRZEWIDUJEMY TRADYCYJNE OGRZEWANIE(WĘGIEL,DRZEWO) A TO WYMAGA ODPOWIEDNIEGO ZABEZPIECENIA WEJŚCIA(2X DRZWI.MOŻE KTOŚ WPADNIE NA GENIALNY POMYSŁ ROZWIĄZANIA TEGO PROBLEMU.POZDRAWIAM

Witam wszystkich budujących W-49.12 :) :) Kochani całymi wieczorami siedze i przeglądam ten projekt i naprawde mi sie bardzo podoba lecz boje sie ze pomieszczenia nie są zbyd wielkie,chce przestronny domek mam dosc klitek!!!Bardzo prosze mi powiedziec czy taki jest bo nie wiem co mam zrobic RATUNKU!!! :( Bardzo mi sie podoba i prosze mi odpisac jak ony wygląda wewnatrz!!!POZDRAWIAM EWA

Hm, czy duży czy mały to pojęcie względne, dla nie ooogrooomny(ktoś inny powie że to maluszek :wink: - 147 m plus garaż). My będziemy budować 90 , gdyż ograniczają nas fundusze, bo przecież każdy metr rtrzeba wykończyć . Więc jesli dla ciebie to nie problem , a chcesz mieć akurat taki domek to już decyzja należy do ciebie i nikt ci tu nie doradzi :wink:

Witamy , witamy.......zastanawialiście się, czy nie można przenieść kotłowni do schowka za garażem? Wtedy wystarczą pojedyńcze drzwi. A jeszcze gdyby garaż był dwustanowiskowy, to wtedy chyba byłoby jeszcze lepiej. Czyszczenie pieca też nie wymagałoby przechodzenia przez cały dom.... ale to tylko pomysł.... pozdrawiam i zapraszam do częstszych wizyt...

Nie wiem, czy miałam okazję się przywitac z Tobą, jeżeli nie, to mówię "Witam" :).
a to okienko sama zamurowałam luksferami :lol: :lol: :l

Chylę czoła do samej ziemi. Na prawdę super!

My również zdecydowalismy się na drzwi potrójne z tarasu. Jak rozwiązujecie sprawę kaloryfera w salonie? Gdzie będzie stał? ile daliscie styropianiu na posadzkę?

Pozdrawiam

Również gorąco Cię witam :D

Nad grzejnikiem w salonie długo myśleliśmy, ponieważ dowiedzieliśmy się, że przez to właśnie duże wyjście na taras przydałby się gdzieś obok jeszcze jeden grzejnik. Ale niestety nijak nigdzie mi tam nie pasował. Wymyśliliśmy zatem, że oprócz tego grzejnika pod oknem (jak w projekcie) damy dodatkowo pod drzwiami tarasowymi pas gresu, tak ok 1 metra lub 1,5 a pod nim ogrzewanie podłogowe. Dzięki temu będziemy mieć i ogrzewane drzwi tarasowe i zabezpieczenie parkietu przy samym wyjściu, w razie jakby nie daj Boże coś kiedyś nam podciekło. Podłogówkę chcemy dać jeszcze w kuchni, holu i łazienkach. Reszta podłóg będzie w drewnie, więc tam tradycyjnie.

Posadzek jeszcze nie zaczęliśmy robić. Styropianu chcielibyśmy dać z 10, ale niestety nie dopilnowaliśmy tego wcześniej i zostawili nam 15 cm, tak jak w projekcie, a tam przewidziany jest styropian 8cm. Więc, nie wiem, chyba zostanie ta 8, chyba, że można dać mniej jastrychu, ale tego nie wiem, trzeba będzie pogadać z jakimś fachmanem. :roll: A może ktoś z tego forum by wiedział coś na ten temat ???

Pozdrawiam

Mam pytanie do tych , którzy zamierzają zainstalować piec na eko-groszek. Mam zamiar zainstalować go w miejscu zaznaczonym na projekcie gdyż wg mnie nie ma innej sensownej lokalizacji. Zacząłem przyglądać się gabarytom tych piecy i okazało się, że przejście z garażu do witrołapu via kotłownia będzie mocno utrudnione. W optymistycznej wersji wolne miejsce między piecem, a ścianką składu opału wyniesie ok. 60 cm.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jedyne co mi przychodzi do głowy to zamówienie pieca gabarytowo dopasowanego do wymiarów kotłowni :(

Proszę o pomoc i poradę...

Witamy ponownie!

Projekt 49.12 wygrał, pokonał wszystkich rywali. Dziękujemy za poradę z kotłownią za garażem. Pomysł godny przemyślenia,tylko zastanawiamy się wtedy co z wentylacją łazienki?.Mamy pytanie do kogoś kto już postawił ten domek,czy pokoje na górze przy wysokości ścianki kolankowej 50 cm będą wystarczająco wysokie (mamy syna 190cm wzrostu).Jaka powierzchnia pokoików 15.50 jest z normalną wysokością.

Dziękujemy i pozdrawiamy!

Przenoszę z poprzedniej strony bo zależy mi na szybkiej odpowiedzi:

Mam pytanie do tych , którzy zamierzają zainstalować piec na eko-groszek. Mam zamiar zainstalować go w miejscu zaznaczonym na projekcie gdyż wg mnie nie ma innej sensownej lokalizacji. Zacząłem przyglądać się gabarytom tych piecy i okazało się, że przejście z garażu do witrołapu via kotłownia będzie mocno utrudnione. W optymistycznej wersji wolne miejsce między piecem, a ścianką składu opału wyniesie ok. 60 cm.

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jedyne co mi przychodzi do głowy to zamówienie pieca gabarytowo dopasowanego do wymiarów kotłowni

Proszę o pomoc i poradę...