gocha2611 14.01.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witamy!Nasze myśli ciągle krążą wokół projektu i wiecie co nam przyszło do głowy, a może by tak garaż postawić od strony salonu....., okna w salonie z drzwiami mozna by wtedy poszerzyć na całą ścianę aby zyskać więcej światła, a w łazieneczka zyskałaby okienko........I co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandglass1719501448 14.01.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witamy! Nasze myśli ciągle krążą wokół projektu i wiecie co nam przyszło do głowy, a może by tak garaż postawić od strony salonu....., okna w salonie z drzwiami mozna by wtedy poszerzyć na całą ścianę aby zyskać więcej światła, a w łazieneczka zyskałaby okienko........I co Wy na to? Witam. W/g mnie osobliwe. I co z garażu wchodzisz od razu do salonu czy kuchni? Nie za bardzo rozumiem z tymi oknami. Przecież okna w salonie można poszerzyć niezależnie gdzie jest garaż. Przenosząc garaż masz dwa "brudne" pomieszczenia" po przeciwległych stronach budynku. Ponadto traci się to co w tym projekcie najfajniejsze - mozliwość przejścia z garażu do przedsionka. Jak dla mnie idea uzyskania okna w łazience - zbyt kosztowna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 15.01.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Mam pytanie do tych , którzy zamierzają zainstalować piec na eko-groszek. Mam zamiar zainstalować go w miejscu zaznaczonym na projekcie gdyż wg mnie nie ma innej sensownej lokalizacji. Zacząłem przyglądać się gabarytom tych piecy i okazało się, że przejście z garażu do witrołapu via kotłownia będzie mocno utrudnione. W optymistycznej wersji wolne miejsce między piecem, a ścianką składu opału wyniesie ok. 60 cm. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Jedyne co mi przychodzi do głowy to zamówienie pieca gabarytowo dopasowanego do wymiarów kotłowni Proszę o pomoc i poradę... Witam Mój mąż też bardzo długo zastanawiał sie nad lokalizacją pieca i wymyślił, że dobrym rozwiązaniem będzie przesunięcie jednych i drugich drzwi. Komin też przerobił. Zrezygnowaliśmy ze składzika w kotłowni, po powiększeniu garażu ze składem opału nie ma problemu. Kotłownia stała się bardziej funkcjonalna. http://img443.imageshack.us/img443/964/w4912paum9.gif http://img137.imageshack.us/img137/163/75015046es9.jpghttp://img137.imageshack.us/img137/710/46109261he5.jpg Drzwi w kotłowni od strony garażu także mamy zamiar przesunąć w stronę okna. Jednocześnie wejście do "przedziału opałowego" będzie od strony drzwi garażowych. Więc może jednak wejdzie ten piec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pankrac 15.01.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witam Gratuluję wszystkim projektu. My też zarazilismy sie tym prostym i funkcjionalnym projektem. Jeżeli wzystko pojdzie dobrze to też wystartujemy w tym roku. Jiri dziękuję za pokazanie swojego domu. Pozdrawiam Pankarc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gocha2611 16.01.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Rzeczywiście ten garaż od strony salonu to nietrafionay pomysł, ale to na szczęście tylko nasze przemyślenia-dzięki za mądrą reprymendę.Spodziewamy się, że nasz 49.12 dotrze do nas czwartek, piatek i na wiosnę wystartujemy z budową. Do tego czasu pilnie śledzimy forum i dziękujemy za udzielone podpowiedzi. pozdrawiamy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 17.01.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 jestem również na etapie, albo inaczej.. na jednym z etapów, którym jest poszukiwanie odpowiedniego pieca. Własnie mam namiary na firmę produkującą, gdzieś niedaleko Łodzi. Jadę tam pod koniec miesiąca. Podobno produkują piece o głębokości 60 cm tylko zajmują większa przestrzeń wzdłuż ściany, ale to akurat chyba nie przeszkadza. A tak swoją drogą to ostatnio nas tutaj przybyło.... fajnie. Pozdrawiam wszystkich... ja czekam na okna, mają być za 10 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaRob 19.01.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Mamy ogromną prośbę!!! Czy ktoś z was mógłby podać nam zestawienie elementów więźby dachowej, bo tartak nas poprosił o konkretne dane. Już wiemy, że trzeba zwiększyć przekroje, ale nie możemy znaleźć ile czego trzeba po zmianach (wydłużeniu garażu) Będziemy baaardzo wdzięczni. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 19.01.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 a chcesz z garażem czy bez? ja mam na garaż dwustanowiskowy, więc jak chcesz to mogę przesłać.Jedna tylko uwaga. W projekcie łaty i kontrłaty mają podane, że total masz zamówić o takiej długości. Ale pogadaj z cieślą wcześniej i niech powie Ci jaka to ma być dokładnie długość Ja zrobiłem ten błąd, że wcześniej nie obgadałem tego i musiałem potem sztukować. Lepiej, aby od razu to było odpowiedniej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 19.01.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 A my jesteśmy po kolejnych przemysleniach. Schowek pod schodami zrobimy tylko pod spocznikiem. Wynika to z tego, że w całym domu jest dostatecznie dużo pomieszczeń tzw. gospodarczych. Robienie kolejnej dużej komórki mija się więc z celem. To rozwiązanie znacznie poprawi optykę holu. Przestrzeń pod skosem schodów pozostanie otwarta. Na jej wykorzystanie nie mam jeszcze pomysłu. Myślimy też nad zmniejszeniem szerokości okien w pokojach na poddaszu z 1.8m. na 1.5m. Zdecydowalismy tez o podniesieniu ścianki kolankowej o jednego pustaczka. Dołożymy tez prawdopodobnie dwa okna połaciowe do dachu nad strychem. To na razie tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 19.01.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 a dach nad strychem chcecie robić użytkowy - w sensie pomieszczeń mieszkalnych? Bo jeśli nie, to szkoda kasy na okna dachowe... Z jednej strony piszesz, że dom jest duży i dużo pomieszczeń, a z drugiej chcesz adaptować strych na cele mieszkalne???Bo jeśli myślisz, że na strychy będziesz przechowywać sanki, "starą" pościel czy inne duperele to oświetlenienie elektryczne wystarczy całkowicie. A teraz z innej beczki. Mam pytanie do tych bardziej zaawansowanych. Ile płacicie za poszczególne usługi?Mi za ocieplenie stropodachu facet chce brać 90 zł za metr + po mojej stronie koszty wełny i folii.Za tynki mechaniczne knaufa bierze 24,50 zł, choć miałem też ofertę 28 zł.podłoga - sama robocizna 15 zł, choć też dostałem ofertę 13,50 zł.Elektryki i alarmu nie porównuję, bo każdy może mieć coś innego. A jakie stawki u was za podbitkę? Proponują mi z materiałem 100 zł za metr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 20.01.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 a dach nad strychem chcecie robić użytkowy - w sensie pomieszczeń mieszkalnych? Bo jeśli nie, to szkoda kasy na okna dachowe... Z jednej strony piszesz, że dom jest duży i dużo pomieszczeń, a z drugiej chcesz adaptować strych na cele mieszkalne??? Bo jeśli myślisz, że na strychy będziesz przechowywać sanki, "starą" pościel czy inne duperele to oświetlenienie elektryczne wystarczy całkowicie. Okna dachowe będą zrobione "tak na wszelki wypadek" gdyż za jakiś czas może się okazać, że strych musi byc dostosowany do innych potrzeb. Nie uśmiecha mi się rozwalanie dachu w przyszłości w celu założenia wspomnianych okien. Po raz kolejny skorzystam także z pomysłu Agi i kominy wentylacyjne wkomponuje częściowo w ściankę działową miedzy kotłownią, a łazienką- uzyskam kolejne cenne centymetry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 20.01.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 z tego co rozmawiałem z dekarzami to zainstalowanie okien dachowych to pikuś. Ja na zimę miałem położony dach, a okna dachowe wstawię dopiero na wiosnę. Ale oczywiście to Wasza decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaRob 20.01.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 a chcesz z garażem czy bez? ja mam na garaż dwustanowiskowy, więc jak chcesz to mogę przesłać. Jedna tylko uwaga. W projekcie łaty i kontrłaty mają podane, że total masz zamówić o takiej długości. Ale pogadaj z cieślą wcześniej i niech powie Ci jaka to ma być dokładnie długość Ja zrobiłem ten błąd, że wcześniej nie obgadałem tego i musiałem potem sztukować. Lepiej, aby od razu to było odpowiedniej długości. Gdybyś był tak miły, to poproszę o te zmiany ( oczywiście z garażem) - [email protected] Cieśla ma przyjechać w tym tygodniu, więc mamy nadzieję, że w końcu dojdziemy do właściwych rozmiarów Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 20.01.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Pomysłów ciąg dalszy. Sprawa dotyczy sypialni na poddaszu. W projekcie jest tylko jedno okno dachowe. Chodzi mianowicie o kwestię wietrzenia tejże sypialni. w okresie wiosenno- letnim przy deszczowej pogodzie ta czynność jest mocno utrudniona. Myślimy nad tym by na fragmencie wolnej ściany nad garażem nie zrobic małego okienka właśnie w celu wietrzenia. W grę wchodzi tyko okrągłe okienko na kształt bulaja okrętowego gdyż kwadratowe raczej się nie zmieści. Z zewnątrz może to wyglądać nieciekawie ale powinno spełniac swoje zadanie. Co Wy na to...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 21.01.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 z tym bulajem to sprawdź ile dokładnie będziesz miał miejsca na jego umieszczenie. Może się okazać, że bulaj będzie miał np. 10 cm średnicy. Pamiętaj, że od ramy okna, do krawędzi ściany nośnej musisz mieć odpowiednią grubość, aby nie pogarszać parametrów technicznych.My też zastanawialiśmy się nad tą kwestią. Po pierwsze w sypialni umieścimy dwa okna dachowe, a po drugie wybierzemy okna z mikrorozszczelnieniem. Są takie - np. veluxy w zupełności wystarczą. Dwa okna dadzą większą mikrowentylację, a ponadto dają więcej światła.Ponadto jeśli chodzi o wilgotność to (co prawda dla normalnych okien, ale może i do dachowych też da się to zastosować) to znalazłem ofertę firmy AERECO - są do nawiewniki okienne - higrosterowalne. Same badają jaka jest wilgotność w pomieszczeniu i odpowiednio do niej się rozszczelniają.http://www.aereco.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa28 23.01.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Serdecznie Witam wszystkich budujących W-49.12 juz od paru dni tez mam projekt teraz tylko czekanie na pozwolenie budowy a niestety troche to trwa..Kochani i jak dostalismy projekt na drugi dzien dowiedzielismy sie ze nas przybedzie i co bardzo by sie sprzydał nam drugi pokój na dole..dla maluszka czy ma ktos pomysł gdzie by go na dole zrobic?co by zmniejszyc no nie wiem...myslelismy z mezem o kotłowni aby ja umiescic styłu garazu tam gdzie sie znajduje składzik ale czy piec eko-groszek nam sie tam zmiesci?pomóżcie błaaaaagam gdzie ja podzieje tego maluszka a sypialnia jest naprawde za mała... Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plootto 23.01.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 => ewa28nie rozumiem problemu z dodatkowym pokojem??? Nie robisz użytkowego poddasza? Przecież na górze są 3 sypialnie, a z pomieszczenia nad garażem można zrobić czwartą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gocha2611 23.01.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Myślę ,że rozwiązaniem byłoby poszerzenie garażu i umieszczenie tam pieca.Kotłownia wtedy mogłaby posłużyć za dodatkowy pokoik.Sprawdż 2 lub 3 stronę, jest tam opis z tym rozwiązaniempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa28 23.01.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 => ewa28 nie rozumiem problemu z dodatkowym pokojem??? Nie robisz użytkowego poddasza? Przecież na górze są 3 sypialnie, a z pomieszczenia nad garażem można zrobić czwartą... Tak bede miała uzytkowe poddasze lecz chciała bym miec na dole blisko kuchni pokojik..dla dziecka jak narazie zrobimy tylko parter i juz bysmy sie wprowadzili puzniej pomału konczyli poddasze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 23.01.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 z tym bulajem to sprawdź ile dokładnie będziesz miał miejsca na jego umieszczenie. Może się okazać, że bulaj będzie miał np. 10 cm średnicy. Pamiętaj, że od ramy okna, do krawędzi ściany nośnej musisz mieć odpowiednią grubość, aby nie pogarszać parametrów technicznych. My też zastanawialiśmy się nad tą kwestią. Po pierwsze w sypialni umieścimy dwa okna dachowe, a po drugie wybierzemy okna z mikrorozszczelnieniem. Są takie - np. veluxy w zupełności wystarczą. Dwa okna dadzą większą mikrowentylację, a ponadto dają więcej światła. Ponadto jeśli chodzi o wilgotność to (co prawda dla normalnych okien, ale może i do dachowych też da się to zastosować) to znalazłem ofertę firmy AERECO - są do nawiewniki okienne - higrosterowalne. Same badają jaka jest wilgotność w pomieszczeniu i odpowiednio do niej się rozszczelniają. http://www.aereco.com.pl Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł na poprawienie wentylacji w sypialni. Można podciągnąc kanał wentylacyjny do komina systemowego w łazience. Odległość od tego pionu jest niewielka więc powinno zadziałać grawitacyjnie. Jeżeli chodzi o nawiewniki higrosterowalne firmy Aereco to mam je zamontowne w obecnym mieszkaniu. Jedyne co o nich mogę powiedzieć to fakt, że napewno nie spełniają swojej funkcji. Higrosterowalność jest w nich wątpliwa, a wydajność niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts