Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Ewo, niestety co do dachówki nie mam żadnej oriętacji cenowej , co do blachy mam możliwość kupić tanio dobra blachę wiec staje sie bardzo konkurencyjna w stosunku do dachówki którą bym wolał.

A fachowcy to już inna bajka , trzeba szukać może innych może troszkę tańszych.

Powodzenia

pozdrawiamy

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...ja ciągle czekam na decyzję o warunkach zabudowy... :( . Wersja optymistyczna rozpoczęcia budowy to pażdziernik, oj a ja taka niecierpliwa.

Ale cały czas zastanawiam się jeszcze nad jedną zmianą, mianowicie zamienić kotłownię z łazienka na dole. Łazienka bedzie duża i z oknem. Trzeba bedzie trochę zmniejszyć wiatrołap (który i tak nie wiem na 100 % czy bedziemy robić) i tu zrobić wejście do łązienki.Tylko nie wiem czy w tym miejscu gdzie powstanie kotłownia można zrobić przejście z garażu. Skład opału bedzie za garażem.

Ktoś się nad taką opcją zastanawiał??

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam wszystkich po dłuższej przerwie :D

u nas budowa ruszyła, 8 marca koparka zrobiła co należy i od poniedziałku 10 murarze przystąpili do dzieła

na dzień dzisiejszy mamy fundamenty prawie skończone, dzisiaj mają wylewać chudziak :lol:

szkoda, że pogoda się popsuła :-? , tak jak teraz to nie śledzę prognoz nawet przed wczasami :wink:

Witajcie po dłuższej przerwie. Musiałem w końcu zrobić porządki w komputerze. Niestety nie przewidziałem że trochę to potrwa. Ale już jestem i mogę znów się z Wami witać. Może już jutro uzupełnię swoje zapiski w pamiętniku. Ale mam też prośbę....może komuś będę dziękować. Interesują mnie Wasze fotki z Waszych domków...wszystkiego..posadzek..instalacji...tynków ...drzwi.....wszystkiego...Prawdę mówiąc zabrakło mi pomysłów i chętnie zobaczyłbym co w Waszych domkach się zmieniło....

pozdrawiam wszystkich

Witam,

U nas prace posuwają się do przodu.Domek jest już ocieplony i otynkowany (IX.2007), tynki wewnętrzne również zrobione ( X.2007), wylewki również udało się nam zrobić jeszcze w ubiegłym roku ( XI.2007).

W styczniu 2008 skończyliśmy instalację C.O. i w lutym udało się nam uruchomić ogrzewanie. Kominek panowie zrobili w lutym , natomiast w ubiegłą sobotę zakończyliśmy układanie płytek na podłogach i łazienki. Dzisiaj mamy umówiony montaż drzwi wewnętrznych- zobaczymy czy fachowcy dotrą.

Wkrótce załaczymy zdjęcia. Pozdrawiamy A&G

czy w swoich domach planujecie okna z roletami chowanymi w murze?

jak to rozwiązaliście bo otwór okienny musi być większy o wysokość puszki (jakieś 20 cm), czy podnosiliście strop w związku z tym?

nasi murarze twierdzą, że chąc zachować wysokość stropu nie ma miejsca na puszki do rolet :(

U siebie zrobiłem własnie rolety zewnętrzne ukryte w ścianie. I też wykonując je byłem przekonany, ze trzeba podnieść ścianę. Tak zrobiłem dodając jedną warstwę pustaka co podniosło o tyle wysokość pomieszczenia. Ale po założeniu okien i prowadnic rolet z mechanizmem zwijania okazało się, że spokojnie można było to robić bez podwyższania ścian. Trzeba tylko dokładnie wymierzyć wymiary otworów okiennych.

U siebie zrobiłem własnie rolety zewnętrzne ukryte w ścianie. I też wykonując je byłem przekonany, ze trzeba podnieść ścianę. Tak zrobiłem dodając jedną warstwę pustaka co podniosło o tyle wysokość pomieszczenia. Ale po założeniu okien i prowadnic rolet z mechanizmem zwijania okazało się, że spokojnie można było to robić bez podwyższania ścian. Trzeba tylko dokładnie wymierzyć wymiary otworów okiennych.

tzn., że jeżeli murarze zostawią otwory okienne jak projekt przewiduje to można schować puszki w ścianę i okno będzie miało wymiary z projektu? dobrze rozumiem?

Nie. Planując rolety zewnętrzne musisz wiedzieć, że puszka ma wysokość ok 18 cm. I o tyle trzeba powiększyć otwór okienny, chyba że nie przeszkadza Ci mniejsze okno. Ale zwiększenie wymiarów okna wcale nie musi powodować podwyższania ściany jedną warstwą pustaka więcej. Dobrze przy okazji wiedzieć, czy sufity będziesz tynkować czy będziesz podwieszać płyty. Podwieszanie wymusi ok 10 cm więcej, wtedy dodatkowa warstwa pustaka będzie super, i będziesz mieć większy wybór jesli chodzi o wybór rodzaju oświetlenia. Masz latwiejszy montaż oczek halogenowych. Ale decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam

A my stoimy przed kolejnym dylematem. Chodzi o wielkość tarasu przy salonie. Wstępnie ustaliliśmy, że szerokość wyniesie jakieś 5,5m żeby wkomponować go w bryłę budynku. Do przodu chcemy go wypuścić na jakieś 3m. po bokach i 4m. w środkowej części gdyż chcemy zrobić łukowate zakończenie. Jak to wygląda u Was?

u nas taras będzie tylko przy salonie i myśleliśmy o 3 metrach od ogrodu i 2 metry z boku, u nas akurat z zachodniej strony,

jutro jak będziemy na budowie to będziemy mierzyc jak to będize w realu :wink:

a wczoraj murarze musieli wycinać kawałek ściany pod oknem w piwniczce, spocznik będzie musiał byc niżej niż w projekcie żeby schody nie były takie wysokie w związku z czym okienko też musi być niżej

My z koleji myslimy nad wydłużeniem dachu nad balkonem o jakieś 2 - 2,5m, a balkon na całej szerokści. Dzieki temu powstanie dośc pokażny taras. Nie wiem tylko jak wpłynie to na całkowita bryłę budynku. Czy aby nie wyjdzie z niego "stodołka" zważywszy na to że mamy w planie wariant z podwójnym garażem.

Podejrzewam ze takie rozwiazanie nieco zaciemni pokoje na poddaszu i trzeba bedzie je dodatkowo doświetlić.

Jak w/g Was taka zmiana wpłynie na ogólny wizerunek domku ?

Jako że mamy bliźniaczy projekt W49.12A - odpowiadam w tym wątku

pozdr

Dzejson