Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

U nas wchodzimy w fazę strategiczną. W tym tygodniu podłączamy cały układ grzewczy - przyjedzie zasobnik z buforem, podłączone zostaną kaloryfery. Tyle w instalacjach. A w innym temacie, to w łazience na górze startujemy z ociepleniem stropodachu. W przyszłym tygodniu pójdą w ruch kafelki. Za dwa tygodnie chyba zaczniemy malować górę. Co prawda mamy mnóstwo tematów jeszcze nie zamkniętych i nie wiemy za co się zabrać - tyle tego jest, ale mamy nadzieję, że do końca czerwca jakoś uda nam się to ogarnąć i przeprowadzić. Choć jak patrzę na to wszystko to nie chce mi się w to wierzyć. Tyle pracy mamy.

KrysiaSok - my jesteśmy z Poznania, choć budujemy się bliżej Gniezna, ale jak chcesz obejrzeć dom, to daj znać na priv. Możesz wpaść.

Krzyśki - zrobiliśmy podobne adaptacje. Co do trzeciego pokoju, to bierzecie wersję z garażem? Jeśli podwójnym to macie tam duuuuuży pokój - nie ma potrzeby adaptacji strychu. Tym bardziej, że trochę ciężko ze schodami wejściowymi - nie ma na to miejsca i trzeba by kosztem innego pomieszczenia trochę wygospodarować. Bo na co dzień wchodzenie po schodach strychowych odpada.

Co do obaw dot. okna przy spoczniku. Też tak chcieliśmy. Ale jednak wyszło, że są dwa świetliki w stropodachu. Dają baaaaardzo dużo światła. Okno przy spoczniku na pewno da o wiele mniej. Mycie okna połaciowego? też się nad tym zastanawiałem i rozwiązanie jest proste - nie kupujesz okna jako takiego, tylko świetlik prostokątny. O wiele tańszy!! Od środka postawisz drabinę na spoczniku i dojdziesz do okna. Od zewnątrz? Przystawiasz drabinę do dachu, wchodzisz na nią a potem na wysięgniku teleskopowym myjesz okno :) Nie wiem jak często zamierzasz to robić, ja maksymalnie 1 raz na rok :) i takie "karkołomne" manewry jakoś przeżyję :)

Co do pralni i suszarni na górze, to spokojnie zrobisz przejście z łazienki do tego pomieszczenia. Oczywiście nie będzie zbyt szerokie, ale jest to kwestia belki jaką położysz nad otworem. Z tym nie ma problemu - nie trzeba nawet jakiś wielkich adaptacji projektu (teraz po przejściu tylu etapów to jestem mądry, wiem :) ), ale zaznacz to murarzowi :)

Generalnie co do pokoi dzieci, to w tym kontekście pomyślcie o podniesieniu ściany kolankowej o co najmniej 1 poroterm. Daje dużo pozytywnego efektu!

Pozdrawiam wszystkich fanów naszego projektu! Po roku budowy będziecie fanatykami - my codziennie myślimy o tym domu i coraz bardziej się stresujemy

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

plooto dzięki za rady :). Jeżeli chodzi o trzeci pokój dla dziecka, to właśnie chodziło mi o adaptację pomieszczenia nad garażem (w rzutach jest to określone jako strych i dlatego też posłużyłam się takim stwierdzeniem). Co do okna, to dzięki wielkie za bardzo przydatną informację. Może rzeczywiście zostawimy to tak, jak w projekcie. Co do ściany kolankowej - szczerze mówiąc nie chcieliśmy tego podwyższać, bo wydaje nam się, że te pomieszczenia i tak są duże, ale zastanowimy się nad tym. Mamy na takie przemyślenia jeszcze trochę czasu. Będziemy informować na bieżąco, co postanowiliśmy :) Jeszcze raz dzięki za info.

Już niedługo zamówimy projekt :lol:

a teraz coś wesołego :)

Zamówiliśmy sobie bufor do kotłowni. Ma 1000l i ma akumulować ciepło pobierane z pieca elektrycznego (nie mamy gazu) w drugiej strefie (tańszej) nocnej i w ciągu dnia z ego bufora będziemy czerpać ciepło do ogrzania domu.

No więc bufor miał być duży i był. Szkopuł w tym, że nie sprawdziliśmy wymiarów. Okazuje się, że średnica jego to 1050 mm. A drzwi mają około 950mm. No i nijak nie możemy tego wnieść do kotłowni. Sytuacja rodem z czeskiej bajki "Sąsiedzi"... tam też byli tacy specjaliści jak ja :) Chyba przyjdzie nam kuć drzwi, aby móc wsunąć jakoś ten zbiornik...

Choć dziś żona była na budowie i stwierdziła, że w oknie jest słupek, który da radę zdemontować i może uda się wsunąć to przez okno, tyle, że cholerstwo waży chyba ze 200 kg. Nie wiem, muszę pogadać jutro z instalatorem...

Z gabarytami niektórych urzadzeń rzeczywiście trzeba uważać. W związku z tym, że planujemy zainstalowanie solarów (w stosunku do zeszłego roku kompletne zestawy znacznie staniały) przeglądałem jakie są gabaryty zbiorników biwalentnych. Odetchnąłem z ulgą bo średnica zbiornika 300l. to raptem 70 cm. więc przez drzwi wejdzie bez kłopotu :D

mam pytanie dotyczące malowania.

Jakie farby będziecie używać? Jakiej firmy? I jaką metodą je kładziecie?

a). Najpierw podkład pod farbę i dopiero farbę właściwą?

b). najpierw biała farba standardowa i dopiero właściwa?

c). od razu farba właściwa?

Agahat - super ten domek wygląda. Tak jakby można było już w nim zamieszkać...

Agato! Przepięknie! :p

Cóż to za solary się pojawiły na dachu od garażu? Do ogrzewania wodY?

Na jakim etapie jesteście w środku? Przypomnisz jaką dachówkę wybraliście? My będziemy pokrywać dach średzką robena.

Do nas w piątek przyjechała więźba i stanęły cztery krokwie więc znowu zaczyna się coś dziać :D

Ale jest i zła wiadomość. Jak już dotarł ten dach i fachowcy wzięli się za niego to okazało się, że wieniec nad garażem jest za wysoko wylany, podobno błąd w projekcie. Dzisiaj ma przyjechać kierownik budowy i razem mają coś uradzić :cry:

Pozdrawiam

Witajcie

To i ja także powiem o swoich postępach.

Po wielkich trudach pozwolenie na budowę złożyłem wczoraj. Przypomnę że u nas radykalne zmiany dotyczyły zadaszenia nad balkonem na 2,7m, przeniesienia kotłowni do garażu, oczywiscie garaż podwójny, i podwyższona ścianka kolankowa. /Mój projekcik to W49.12A/

Z ekipa mam juz podpisana umowę. I jak wszystko pójdzie z planem to startuję z koparą w połowie sierpnia.

A drzewka na więźbę to sam musiałem pościnac, powyciągać i zawiezć do tartaku :) Ufff, a ile mialem przy tym problemów i jak to mozolnie wyglądało - to juz moje. i Ufam że dalej pójdzie bardziej gładki, niz ta pie.... wycinka :))

Pozdrawiam

Andy

Witajcie

A drzewka na więźbę to sam musiałem pościnac, powyciągać i zawiezć do tartaku :) Ufff, a ile mialem przy tym problemów i jak to mozolnie wyglądało - to juz moje. i Ufam że dalej pójdzie bardziej gładki, niz ta pie.... wycinka :))

Współczuję! Dobrze, że masz już to za sobą.

Nasz problem z dachem został zażegnany. Majstry znaleźli rozwiązanie jak zamontować krokwie, żeby nie zbijać wieńca. KB to zaakceptował więc na razie jest OK!

Witam wszystkich po dłuższej przerwie :)

Jutro wreszcie zaczynamy :D. Pierwsze papiery o WZ złożyłam w gminie dokładnie 8 marca 2007 roku. Decyzja była po 6 miesiącach....Na pozwolenie na budowę też musiałam się naczekać. Wniosek złożony na początku lutego - uprawomocnione pozwolenie na budowę odebrane tydzień temu..... No ale papierologia za nami. Jutro wytyczenie budynku w poniedziałek na działeczkę wjeżdża kopara i startujemy z budową.... Proszę trzymać kciuki... :D

Pozdrawiam wszystkich miłośników W.49.12 :D

Joanna

Witam wszystkich forumowiczów.

My z żoną również zdecydowaliśmy się na projekt W-49.12 tylko w wersji b

http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912b.html

Powoli zaczynamy stawiać kroki które będą zbliżać nas do naszego gniazdka :D

Obecnie jestem na etapie spraw notarialnych związanych z ziemią i poszukiwaniu odpowiedniego banku do kredytu.

Chciałbym was prosić o jakieś informacje związane z kosztami SSZ lub jakieś zestawienie materiałów..

Z góry dziękuje i do następnego razu mam nadzieje że wkrótce będę tu częstym gościem :D

Ostatnio na naszą budowę zawitał nasz sąsiad z nadzoru budowlanego i nie spodobały mu się pewne rzeczy w konstrukcji więźby. Zaznaczam, że więźba jest zrobiona zgodnie z projektem. Po pierwsze stwierdził, że jak na tak dużą połać dachu brakuje mu płatwi w połowie jego wysokości do dodatkowego podparcia krokwi. Nasz cieśla żeby trochę wzmocnić konstrukcję już zawczasu zwiększył przekroje krokwii i zastosował wieszaki do wszystkich jętek, a następnie podwiesił je do do płatwi kalenicowej. Jeszcze jedno to słupek oparty na nadprożu na początku korytarza wiodącego na strych. Wygląda to dosyć niepewnie. Jak to wygląda u Was?

Witam serdecznie wszystkich sympatyków w 49.12.

Również zakupiliśmy ten projekt i jesteśmy na etapie załatwiania papierków.

Mam pytanko:

Czy jest ktoś w woj. lubuskim kto buduje, budował 49.12 ?

Chętnie zobaczylibyśmy go na " żywca"

Pozdrawiam.

Chciałam zapytać czy ktoś zdecydował się na budowę domku z projektu W49-12a? Wszyscy piszą o W49-12 a mnie interesowałyby informacje na temat tego drugiego. Jest to jedyny projekt domu do którego nie wniosłabym żadnych zmian. Zastanawia mnie jedynie wysokość tych ścianek kolankowych...w projekci jest 69 cm wydaje mi się troszkę mało. Czy ktoś buduje taki domek w okolicach Wrocławia i byłby tak milusi żeby udostępnić go do obejrzenia??? Z góry dziękuję.

Witam i pozdrawiam Wszystkich Budujących dom wg projektu w.49.12. :D

Zakupiliśmy powyższy projekt około miesiąca temu (aneks z garażem dwustanowiskowym i wykuszem), obecnie znajduje się on w fazie modyfikacji i adaptacji. Z budową zamierzamy ruszyć w sierpniu/wrześniu b.r. – okolice Łodzi.

Zdecydowaliśmy się nie wprowadzać zbyt wielu istotnych poprawek do projektu, gdyż ze wszystkich projektów oglądanych przez ostatnich kilka miesięcy ten najbardziej nam odpowiada – jest SUPER, prawda? Funkcjonalny, prosty, a przy tym całkiem efektowny. Śledząc ten wątek i widząc już wybudowane wg tego projektu domy, utwierdziliśmy się w przekonaniu, iż wybór był bardzo dobry. Proszę zatem o przyjęcie do grona sympatyków w.49.12. Przepraszam za ewentualne niedoskonałości wpisu, ale to mój pierwszy post na forum.