Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byliśmy szczęśliwymi posiadaczami projektu 49.12, niestety zmiana wprowadzona w planie zagospodarowania przestrzennego (max,szer.frontu15.m) zmusiła nas do zmiany projektu. Chcemy wyrazić ogromne podziękowania dla pracowników biura planowania i projektowania,,Postaw Dom".Zawsze ilekroć wystąpiły wątpliwości lub potrzebowaliśmy porady otrzymywaliśmy cenne wskazówki.

Chylę czoła przed profesjonalizmem!!!!

Koniec końców jesteśmy posiadaczami projekciku 49.12b(zamiana przy minimalnej dopłacie).Czekamy na decyzję ze Starostwa.

Z uwagą obserwujemy wasze postępy budowlane, trzymamy kciuki i życzymy wytrwałości, obniżki cen materiałów, fachowców na medal i obniżki stóp procentowych.

Witam,

strasznie mi przykro, że zostaliście postawieni w takiej sytuacji. Jednocześnie przychylam się do dobrej oceny współpracy z biurem projketowym. Faktycznie zawsze można liczyć na pomoc i cenne wskazówki.

Mam nadzieję, że z projektu W-49.12b będziecie równie zadowoleni jak i z tego pierwotnie wybranego. Tak to już u nas bywa, że wszystkiego się można spodziewać.

Pozdrawiam

gocha2611 to przykre, gdy przytrafiają się tego typu rzeczy. Oby tym razem już nie było takich niespodzianek

plootto Twoje postępy robią naprawdę wielkie wrażenie. Daliście radę! Gratuluję! Macie już dom, w którym można mieszkać. To co zostało jeszcze do zrobienia, to naprawdę nic w porównaniu z tym, czego dokonaliście w ciągu roku. Życzę, aby przeprowadzka przebiegła sprawnie i bezproblemowo

Witam,

Chyba dołączymy do wątku w-49 tylko w wersji b, bo fajnie tu u was. jesteśmy na początku więc jeszcze nie przeczytałam całego wątku o murach i innych kosmicznych na razie rzeczach,ale muszę sprawdzić wszystkie ewentualne proponowane przez was zmiany. my na razie zastanawiamy sie nad zrobieniem wykuszu. Widziałam że ktoś tak zrobił na zdjęciu. Co o tym myślicie?

Cieszy mnie dobra opinia o biurze, a projekt techniczny tez był ok, tzn, wszystkie te rysunki, instalacje, itp? BARDZO PROSZĘ O podpowiedź, MUSIMY podjąć decyzję,

Zapraszam wszystkich wybierających opcje b o kontakt.

Pozdrawiam

Witajcie budowniczowie i sympatycy domku W49.12.

Miesiąc temu zakupiliśmy działkę budowlaną i obecnie jesteśmy na etapie wyboru projektu. Oczywiście dostajemy obłędu z tego powodu, chociaż obecnie jesteśmy prawie na 100% pewni że chcemy zamieszkać w przyszłości w W49.12 ( szkoda, że nie ma jakiejś sympatyczniejszej nazwy, ale chcemy wierzyć, że to jedyny mankament w tym projekcie). Rozważamy zastosowanie kilku zmian, jakie pojawiły się na tym forum, wydają się być dla nas dobre. Projektu jeszcze nie kupiliśmy, bo nie chcemy tego zrobić zbyt pochopnie. A że decyzja nie jest łatwa sami wiecie najlepiej. W związku z tym ośmielamy się prosić budujących z Dolnego Śląska, najlepiej tych z okolic Wrocławia czy też Wałbrzycha, o umożliwienie obejrzenia domku w realu, bylibyśmy bardzo wdzięczni za wsparcie i pomoc.

Gdyby ktoś zdecydował sie na kontakt to prosimy na adres: [email protected]

Pozdrawiamy wszystkich i życzymy postępów na placach budowy

Widać że wachających się jest więcej :wink: ja biorę pod uwagę ten projekt i słoneczko są bardzo podobne w układzie pomieszczeń (i bez garaży podobny koszt), w 49.12 trochę obawiam się garżu bo chcę na 2 auta, i wychodzi z tego bardzo długi dom 18,30 m no i dach i strop nad garażem to jak bym budował drugi domek, nie jest łatwo wybrać, a czas goni oj goni :-?

Widać że wachających się jest więcej :wink: ja biorę pod uwagę ten projekt i słoneczko są bardzo podobne w układzie pomieszczeń (i bez garaży podobny koszt), w 49.12 trochę obawiam się garżu bo chcę na 2 auta, i wychodzi z tego bardzo długi dom 18,30 m no i dach i strop nad garażem to jak bym budował drugi domek, nie jest łatwo wybrać, a czas goni oj goni :-?

To wszystko zależy co kto potrzebuje :D Ja np. słoneczka w ogóle nie brałam pod uwagę....Zupełnie nie podoba mi się tam układ schodów na dole i ich widok z salonu.. nie podoba mi się też układ łazienki na górze.. Dodatkowo dla mnie pokoje na górze w słoneczku są za małe.. Ale to przecież moje subiektywne odczucie :D.

Wybrałam W.49.12 i jestem bardzo zadowolona.. Mam garaż dwustanowiskowy i rzeczywiście budynek długi na 18,3 m... ale nie miałam w WZ żadnych obostrzeń co do długości budynku. Ja akurat szukałam projektu, gdzie na górze byłyby 4 pokoje. Trzy sypialnie i jeden pokój dla mojego męża na jego "zabawki" :wink: i to pomieszczenie nad garażem idealnie nam pasuje....To nie będzie żaden strych, żadna suszarnia tylko normalny pokój. Wstawiamy tam dodatkowo dwa okna połaciowe.

Na dole bardzo podoba mi się przestronny przedpokój i układ schodów na górę... Dla mnie to jeden z atutów projektu, gdyż nie chciałam mieć schodów widocznych z salonu..

Jak teraz "przechadzam się" co prawda jeszcze po betonie :wink: i wśród nieotynkowanych ścian to tylko się utwierdzam w przekonaniu, że wybrałam właściwie :D

Domek wygląda na papierze niepozornie.. Ale dopiero później dostrzega się przestrzeń. Nam wyszło 172 m2 powierzchni użytkowej.

Pozdrawiam wszystkich

Phili

Witam,

my jesteśmy na etap;ie fundamentów domku w-49.12 i chociaż mieszkamy w dolnośląskim to narazie nie mamy jak zaprosić na oglądanie. Wiem, że domek w-49.12 z wykuszem buduje ktoś z okolic legnicy, bo swoje zdjęcia też zamieszczał na tym forum i mam wrażenie, że tam już budowa może znliżać się do końca, albo nawet już się skończyła. Faktycznie nie zazdroszczę Wam, że musicie się zdecydować na wybór projketu, bo to faktycznie decyzja na całe życie. Z doświadczenia wiemy, że wielu rzeczy nie jesteśmy w stanie przewidzieć, bo wiele wychodzi w "praniu". My mamy domek W-49.12 z wykuszem, chociaż do oryginału w tej chwili już mu wiele brakuje, wydłużyliśmy salon o 60 cm tak jak to ma Aghat, zrezygnowaliśmy z powierzchni nad garażem poprzez jego obniżenie, następnie na etapie wykopów i wytyczania domku okazał się, że mamy straszny spad pod strony garażu i zmuszeni byliśmy do podjęcia decyzji czy zasypywać tą wolną powierzcnię czy wykorzystać na piwnicę. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na piwnicę i przeniesienie do niej kotłowni. To z kolei wiąże się z tym, że musimy przenieść schody tam gdzie łazienka, robimy je drewniane i obok nich robimy wejście do piwnicy. Koniec końców zyskaliśmy jeszcze jeden dodatkowy pokój na dole, ale kosztowało nas to wiele zmian. Tak, więc jak wybieracie projekt popytajcie się sąsiadów czy np. nie ma u Was rówznież spadku terenu, czy od razu nie myśleć o piwnicy, bo może też warto byłoby obniżyć garaż itd. To tyle ile mogę pomóc w tej chwili.

Witam. Już się kiedyś odzywałam w tym wątku, a raczej mój mąż podszywając się pode mnie. Również buduję ten domek, jestem na etapie instalacji: wod- kan gotowy, teraz pracują elektrycy. Projektu szukaliśmy chyba z pół roku, ale kiedy w końcu wybraliśmy w-49.12 nie żałowaliśmy ani odrobinkę. Jedno mnie zaskoczyło, tak jak pisze Phili- na projekcie jest to niewielki domek a w realu, zwłaszcza w środku, toż to jakiś hangar! Elektryk, który najpierw dostał projekt a potem zobaczył dom na żywo długo się upewniał, czy to na pewno ten sam. A przecież lata się tym zajmuje i niejeden projekt i dom widział. Koleżanka, która też dopiero co się wybudowała, stanęła przed budynkiem i stwierdziła: " O, taki jak mój". Po czym weszła do środka i zmieniła zdanie : "Jednak nie. Dwa razy większy". Wiele osób zastanawiało się czy podwyższać ścianki kolankowe. Ja osobiście zostawiłam tak jak w projekcie i jestem zadowolona, bo nie wiem po co te pomieszczenia miałyby być jeszcze większe. No a proporcje domu zostały zachowane i prawdę mówiąc to jedna z niewielu jego ozdób (choć dla mnie najpiękniejszy on na świecie). Mam wakacje więc postanowiłam sobie, że nauczę się wklejać zdjęcia i mam nadzieję, że niedługo pokażę Wam jak to "cudo" wygląda. :wink:

A my już zamieszkaliśmy... :) w miniony piątek mieliśmy przeprowadzkę. Szczerze powiem - dom jest duży. Naprawdę trzeba się po nim nachodzić. Tym bardziej, że wiele rzeczy mamy jeszcze w kartonach i nie wiadomo co gdzie jest... :) A dzieci nie ułatwiają sprawy - ostatnio telefon komórlkowy mojej żony znalazł się w skrzynce. w przegródce na gwoździe i śrubki. A skrzynka w schowku pod schodami.

Jeszcze mnóstwo wykończeniówki przed nami - cały salon nie jest jeszcze zrobiony, ale i tak się cieszę, że już mieszkamy. Przed nami same przyjemności tworzenia :)

Pozdrawiam wszystkich rozpoczynających swoją przygodę z tym projektem. Faktycznie, dom na rysunku jest niepozorny, ale w realu to hangar - szczególnie w wersji z podwójnym garażem...:):):)

Dzięki za optymizm Anelko, ale nasz dom owszem ma dach, okna, ocieplenie, jednak dopiero środeczek się zaczyna robić. Obecnie trwa etap instalacji. Jednak zdecydowaliśmy się na krótką przerwę wakacyjną, bo zwariować idzie... Pozdrawiam wszystkich

Witam,

Wasz domek już na wstępnym etapie budowy wyglądał imponująco, więc teraz pewnie to już jest całkiem ładniutki. A jak gabaryty jesteście zadowoleni? Bo ja jak czytam o hangarze to się trochę załamuję:) Wy macie przerwę, a my teraz ostro ruszamy z koksem tzn. budowlańcy ruszają. Ja już nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam

Nasz domek rzeczywiście jest fajny. Zdjęcia bieżące dam w przyszłym tygodniu. Ja bym nie przesadzała z tym hangarem. Owszem jest rozległy, ale w środku naprawdę nie ma aż tak dużo miejsca. Być może zależy to od tego z jakiej perspektywy się patrzy, to znaczy w jakim lokum sie do tej pory mieszkało. Domek ma właściwe proporcje, nie ma zbędnego miejsca. Pozdrawiam

Witam wszystkich budujących i zamierzających budować domek w.49.12. i gratuluję tym, którzy już wybudowali (wykonaliście, jak pokazują zdjęcia, kawał dobrej roboty).

My jesteśmy dopiero na etapie papierkologii. Zakupiliśmy w.49.12 z garażem dwustanowiskowym i wykuszem i wprowadzamy następujące zmiany:

- likwidacja spiżarki przy kuchni (zamiast tego spiżarkę ulokujemy w schowku pod schodami),

- przesunięcie drzwi wejściowych na środek wejścia,

- zlikwidowanie wejścia do łazienki z pokoju i połączenie obu łazienek na dole,

- likwidacja wyjścia na taras z mniejszego pokoju na parterze,

- powiększenie okna w kotłowni, tak by miało wymiary identyczne jak okno w kuchni,

Poddasze w zasadzie zostawiamy bez zmian (przynajmniej na razie), poza tym, że chcemy przeznaczyć pomieszczenie nad garażem na pokój rekreacyjno-sportowy (ewentualnie podzielić go na dwie części i wydzielić jeszcze jedną garderobę). Dlatego chcemy dodać jedno połaciowe od strony ogrodu.

Ponadto na parterze chcemy także zrobić przesuwane drzwi pomiędzy kuchnią a salonem oraz wydzielić w kotłowni miejsce na pralnię-suszarnię (planujemy ogrzewanie kotłem gazowym).

W sumie zmian nie jest chyba aż tak wiele, bo naprawdę ten projekt był wynikiem wielomiesięcznych poszukiwań. Jednak, jak chyba większość z Was, gdy go znaleźliśmy i obejrzeliśmy, to prawie od razu zdecydowaliśmy się na zakup. Dom wydaje się funkcjonalny, pomieszczenia mieszkalne mają sporą powierzchnię jak na tej wielkości dom, a dodatkowo w projekcie jest dużo pomieszczeń gospodarczych, czego brakuje w większości innych projektów gotowych. Ponadto odpowiada nam prosta bryła i dwuspadowy dach, zaś martwi jedynie może to, że przy naszej szerokości dzialki – 30 metrów, zostanie niewiele miejsca po bokach budynku, gdyż wersja z garażem dwustanowiskowym ma 18,5 metrów szerokości. Ale patrząc na zdjęcia już zbudowanych domków w tej wersji myślę, że architektowi udało zachować się proporcje między częścią mieszkalną i garażem i wszystko razem tworzy całkiem zgrabną całość.

Szkoda tylko, że nikt dotychczas nie budował tego domu w okolicach Łodzi, bo fajnie byłoby obejrzeć go jeszcze przed budową w realu i ewentualnie zdecydować się na wprowadzenie jeszcze innych zmian, które by nam pasowały.

Mam pytanie do Agahat. Bardzo podoba mi się Wasz daszek nad wejściem. Mam wrażenie, że trochę go przeprojektowaliście. Jeżeli tak, to czy mogłabyś podać jakie zmiany w tym zakresie wprowadziliście w stosunku do wersji pierwotnej? My zamierzamy trochę poszerzyć, ewentualnie obniżyć ten daszek, wysunąć go trochę i oprzeć na dwóch słupach (może z klinkieru). Zobaczymy w trakcie budowy. Jednakże bardzo przydałyby się nam wskazówki osób, które zdecydowały się na zmianę tego elementu, dlatego baaardzo proszę o jakieś cenne rady. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Monika

Agawiet jeszcze raz bardzo dziękujemy za umożliwienie obejrzenia Waszego domku. Miło było na niego patrzeć i móc oczami wyobraźni widzieć podobny na swojej działce. Nie ma to jednak jak na własne oczy skonfrontować wyobrażenia o domu z wersji na papierze z murowaną rzeczywistością. Domek jest naprawdę fajny, powierzchnia sensownie zagospodarowana, zwłaszcza pomieszczenia gospodarcze robią wrażenie, bo dzięki nim pomieszczenia mieszkalne będą bardziej funkcjonalne i zwyczajnie mniej "zagracone".

My już jesteśmy zdecydowani na zakup projektu, jeszcze tylko konsultacja z architektem.

Dziekujemy sympatycznym i życzliwym gospodarzom oraz przeuroczemu psiakowi za sympatyczne i miłe spotkanie. :D

Kilku z forumowiczów napisało , że powierzchnia tego domu to prawdziwe hangary,ja nie mam takiego wrażenia, nie wiem o co chodzi, chyba ze mną coś nie tak, bo "metry" w domu wydają mi się znacznie mniejszą jednostką metryczną niż "metry" w mieszkaniu (może powinnnam zmienić okulary na mocniejsze). Od jakiegoś czasu nie mogę oprzeć się wrażeniu ( a niestety pogłębia sie ono w miarę oglądania domów) że 17 metrów mojego obecnego pokoju jest większe, no ewentualnie przybliżonej wielkości do salonu ok. 30 metrów. :o