Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Czy ktoś zastanawiał się nad ścianką kolankową? Moim zdaniem 50cm to trochę za mało. Uważam, że minimum to od 80cm do100cm.

Projektant mówi tak (cytat nieautoryzowany - mam nadzieję, że nie pośle mnie do sądu :wink: ): Ścianka kolankowa W-49 (od posadzki):

Scianka kolankowa ma wysokość od strony tarasu w świetle 105 cm razem z

murłatą a pozostałe ścianki 50 cm razem z murłatą z tym, że projekt

przewiduje postawienie ścianki kurtynowej, tak aby uzyskać w

pozostalych częściach wysokość również około np. 105 - 130cm, ale można

też zrezygnować z nich wogóle.

Co do ścianek kurtynowych to osobiście uważam, że trochę szkodza kasy na budowanie pomieszczeń na poddaszu dla powietrza. Tyle, że w łazience to się chyba bez takiej ścianki nie obejdzie.

Tak sobie siedzę nad projektem i chyba zostawię scianki kolankowe bez zmian. w wyobraźni już mam wykończenie i wszystko mi pasuje. Ale chętnie bym spojrzał jaki taka zmiana będzie wyglądać.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domek b. ładny i funkcjonalny jest na mojej TOP liście w pierwszej trójce.

Wątek W-49.12 jest na forum od grudnia 2006 na stronie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=88736 i może żeby nie włóczyć się po całym forum tam będziemy pisać.

Lubię uporządkowanych ludzi, czemu nie, miejsce dobre, wszyscy razem :D

Witam. Cieszę się, że znalazłam ten wątek. Moje dzieci też będą budować ten domek, projekt (odbicie lustrzane) jest już u architekta. Z tego co wiem to też dokonują trochę zmian: garaż będzie powiększony do dwóch stanowisk, chyba też zrezygnowali z balkonu, łazienka na dole będzie jedna - likwidują wejście z sypialni, zresztą sypialnie będą na piętrze, zastanawiają się też nad zrobieniem wejścia do kuchni z przedsionka. Zainspirowaliście mnie tym powiększeniem salonu poprzez wyrównanie ścian. Czy wobec tego zadaszenie tarasu nie będzie za małe? Jiri i Agahat, czy moglibyście mi przesłać mailem swoje zeskanowane rysunki? A jak duże macie działki? Ja mam obiekcje, czy powiększona bryła domu o dodatkowy garaż będzie dobrze się prezentowała na niedużej działce (830 m2). Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi i sugestie. Budujemy na Mazowszu 30 km od Warszawy. Ekipa jest już "zaklepana". Pozdrawiam :)

Mój adres: [email protected]

Witam. Cieszę się, że znalazłam ten wątek. Moje dzieci też będą budować ten domek, projekt (odbicie lustrzane) jest już u architekta. Z tego co wiem to też dokonują trochę zmian: garaż będzie powiększony do dwóch stanowisk, chyba też zrezygnowali z balkonu, łazienka na dole będzie jedna - likwidują wejście z sypialni, zresztą sypialnie będą na piętrze, zastanawiają się też nad zrobieniem wejścia do kuchni z przedsionka. Zainspirowaliście mnie tym powiększeniem salonu poprzez wyrównanie ścian. Czy wobec tego zadaszenie tarasu nie będzie za małe? Jiri i Agahat, czy moglibyście mi przesłać mailem swoje zeskanowane rysunki? A jak duże macie działki? Ja mam obiekcje, czy powiększona bryła domu o dodatkowy garaż będzie dobrze się prezentowała na niedużej działce (830 m2). Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi i sugestie. Budujemy na Mazowszu 30 km od Warszawy. Ekipa jest już "zaklepana". Pozdrawiam :)

Mój adres: [email protected]

Witam i pozdrawiam kolejnego sympatyka tego uroczego domku. Wysłałem mailem moje ilustracje zmian jakich już dokonałem w projekcie.

Witam. Znaczy, że zrezygnowałeś bodajże z projektu W- 27.12d nad którym się zastanawiałeś na innym wątku? Robisz jakieś zmiany w W-49.12 ?

Jeszcze nie wybrałem, ale w W-49.12 bardziej odpowiada mi układ pomieszczeń i prawdopodobnie na jego podstawie bedę robił adaptację. Planowane zmiany to skrócenie domu o ok. 0,6 m, garaż o szer ok. 3,5 m z dachem jednospadowym (brak pom. nad garażem, ale za to okna w ścianie szczytowej łazienki i pokoju na poddaszu). Reszta zmian jak u większości - rezygnacja ze spiżarni przy kuchni, jedna łazienka na parterze z wejściem z korytarza - tylko trochę większa od tej z oryginalnego projektu, likwidacja ścian odzielających korytarz od korytarza prowadzącym do tej łazienki (?) - będzie ładne miejsce na duże lustro - żona się ucieszy :), pojedyncze okno w kotłowni. W sumie to drobiazgi, a tak naprawdę sen z powiek spedza mi zamiana na piętrze łazienki z pokojem, nie wiem czy to możliwe (komin, pion wodny). Na razie czekam na WZ, jest czas na myślenie i obserwowanie forum.

Witam! Mam domek podobny do tego, sam go narysowałem. Garaż ma 4,5m szer, 5m dł. z niego wchodzę do kotłowni, a z kotłowni poprzez pom. gospodarcze- spiżarnię do kuchni otwartej na"słynne" salony.Jak nie ma piwnic to garaż moim skromnym zdaniem musi być duży, nie chodzi już o komfort dla kierowcy ale gdzie będzie miejsce na kosiarkę, narzędzia,rowery i inne "bzdury". Jeżeli kotłownia ma być miedzy innymi na paliwo stałe to musi spełniać jakieś nie pamiętam wymogi i nie wiem czy jest dopuszczalne stosowanie w jednym pomieszczeniu dwóch rodzajów kotłów? Poza tym jak tyle siana chcecie przeznaczyć na różne źródła ogrzewania to jeszcze trochę i będzie na pompę ciepła!Dwa lata temu był to wydatek 40-50tys, teraz nie wiem przeszło mi. Radzę to sobie policzyć i dokonać sensownego wyboru, a na początek przepisy.Dach nad garażem mam pod niewielkim kątem dlatego,że nie chciałem okien dachowych, z których sąsiedzi wcale nie są zadowoleni a szczególnie zimą. Dzieki temu mam doświetlone normalnie łazienkę i pokój na oiętrze. Moje spostrzeżenie po przewertowaniu masy projektów jest takie, że co innego projektują na handel, bo sami podejrzewam mieszkają w bardziej sensownych chałupach.Ta uwaga nie odnosi się do Waszego projektu. Dlatego zacząłem sam rysować na papierze i na asfalcie by chałupa miała sens i jej nie przekląć. Co i Wam radzę, bo jak widać jeszcze jej nie ma a już są zmiany w projekcie! Pozdrawiam!

Witam! Mam domek podobny do tego, sam go narysowałem. Garaż ma 4,5m szer, 5m dł. z niego wchodzę do kotłowni, a z kotłowni poprzez pom. gospodarcze- spiżarnię do kuchni otwartej na"słynne" salony.Jak nie ma piwnic to garaż moim skromnym zdaniem musi być duży, nie chodzi już o komfort dla kierowcy ale gdzie będzie miejsce na kosiarkę, narzędzia,rowery i inne "bzdury". Jeżeli kotłownia ma być miedzy innymi na paliwo stałe to musi spełniać jakieś nie pamiętam wymogi i nie wiem czy jest dopuszczalne stosowanie w jednym pomieszczeniu dwóch rodzajów kotłów? Poza tym jak tyle siana chcecie przeznaczyć na różne źródła ogrzewania to jeszcze trochę i będzie na pompę ciepła!Dwa lata temu był to wydatek 40-50tys, teraz nie wiem przeszło mi. Radzę to sobie policzyć i dokonać sensownego wyboru, a na początek przepisy.Dach nad garażem mam pod niewielkim kątem dlatego,że nie chciałem okien dachowych, z których sąsiedzi wcale nie są zadowoleni a szczególnie zimą. Dzieki temu mam doświetlone normalnie łazienkę i pokój na oiętrze. Moje spostrzeżenie po przewertowaniu masy projektów jest takie, że co innego projektują na handel, bo sami podejrzewam mieszkają w bardziej sensownych chałupach.Ta uwaga nie odnosi się do Waszego projektu. Dlatego zacząłem sam rysować na papierze i na asfalcie by chałupa miała sens i jej nie przekląć. Co i Wam radzę, bo jak widać jeszcze jej nie ma a już są zmiany w projekcie! Pozdrawiam!

Witam :-)

Janusz_21 czy możesz pochwalić się swoim domem?

Wklej parę fotek albo wyślij mi na pocztę.

Fajnie jest zobaczyć podobny dom w realu.

Pozdrawiam

Agata

Janusz_21 witam również. Na pewno trochę racji masz. Ale gdybyś dokładnie czytał posty od poczatku byłbyś może lepiej zorientowany w całości. Teraz ja odpowiem na kolejne "zarzuty".

Wystarczyłoby spojrzeć na rzut parteru i tam byś zobaczył pomieszczenie schowka za garażem. Po wyrównaniu ław i fundamentów pomieszczenie uzyskuje powierzchnię prawie 10 m kw.. Nie wiem jakim ty jeździsz rowerem ale moich zmieści sie tutaj ok 20-stu, a i kilka kosiarek swobodnie sobie postawię, nie mówiąc o wiszącej na ścianie miotle czy grabiach.

po drugie, znam kilka już osób które specjalnie przebudowały projekt dla posiadania dużej kotłowni, a tym ona juz jest beż przeróbek. I według mnie od razu warto wstawić drugi kocioł na paliwo stałe, chociażby na ciągłosc prowadzenia instalacji. W kosztach całośći wydatek 6 tys, nie jest aż tak wielki, a rezerwa opłacalności nabywania róznego opału jest naprawdę warta tego. Sprawdziłem to, koszt nabycia groszku i jeden sezon zimowy to trzy sezony opalania gazem, sezon opalania korą lub brykietami drewna to 5 sezonów opalania gazem. Obecne koszty ogrzewania sa na poziomie 2300 zł rocznie,i to tylko dlatego ze jednak w tygodniu brakuje czasu na zajmowanie sia kotłem stałym. A gazowy jest wtedy wygodniejszy. A zechcą zakręcić kurek? Proszę bardzo. Ja nawet nie odczuję zmiany temperatury przy 20-sto stopniowych mrozach. A ile się będzie musiał nakombinować ktoś kto ma tylko kocioł gazowy, choćby najlepszy?

Witajcie!

Ja również jestem posiadaczem projektu W - 49.12.Będę budować w zachodniopomorskim.Zmiany jakie wprowadziliśmy w prjekcie to:

- połączenie łazienki zubikacją na parterze

- likwidacja przejścia z łazienki do sypialni

- powiększenie garażu o 1 m

- rezygnacja z balkonu

- likwidacja jednego okna w kotłowni

- likwidacja spiżarni w kuchni

Mamy zamiar rozpocząć budowę w kwietniu.

Czy ktoś liczył już koszt całej inwestycji?

Witam! To co napisałem to nie są zarzuty względem projektu, opisałem tylko to jak jest w mojej chałupie, bo tak chciałem. Każdy ma prawo wyboru. Moim zdaniem garaż powinien być szerszy o 1mb choćby dla wygody. O tych rowerach fakt napisałem ponieważ tam gdzie u Was jest pomieszczenie mam kotłownię , stąd rowery i inne będą stały w garażu. Projekt jest bardzo ważny by nie było potem zbyt wielu zmian, które kosztują niestety. Znam pewien kuriozalny przypadek gdzie przemiła znajoma kupiła projekt jak kilo kiełbasy. Ma całą masę problemów i wydatków. Niestety nie mogę pokazać zdjęć domu , budowa mnie prawie zrujnowała, zakaz wydatków na du...le. Dom to nic, gdybyście zobaczyli okolicę i te widoki - bajka. Pomysł wziął się z tego, że to coś miało stanąć w przepięknym zakątku Galicji, stąd i chałupa miała byc typowo galicyjska by nie okaleczać swoją bryłą okolicy. Wziąłem wymiary ze starego wsiowego domu drewnianego, powiększyłem do wielkości 7,2x11m, dokleiłem garaż 9x5 z dachem, który pozwolił mi, by mieć okna do łazienki i pokoju. Chałupa ma ganek jak to w Galicji, w którym mieszczą się schody i wiatrołap (tak tu nie robiono-ganek służył kiedyś nie do tego). Elewacja jest biała, dachówka jest ceglasta, okna drewniane. Mnie się podoba i bywa,że podoba się innym, na czym mi specjalnie nie zależy. Murator sprzedaje projekt o nazwie bodaj "dom doskonały", którego bryła jest podobna do wiejskiej chatki u nas jest inny rozkład pomieszczeń. Ten projekt też brałem kiedyś pod uwagę i dopiero wiejska chałupa mnie przekonała, że to ma być tak. Pozdrawiam ! [/url]

hihihihi,, studiuj, i zdaj relację ze swoich wniosków, :D . Podejdź krytycznie do tego, może coś przeoczyłem.

Czy mogłabym prosić też o rysunki Twoich poprawek? Chętnie się im przyjrzę.

Zamin odktyłam 49.12 moim ideałem był "Właściwy" z kolekcji muratora.

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_276_8.jpg

Właśnie taką elewację planuję w moim domku, chcę podwyższyć ściankę kolankową, a takie deskowanie fajnie zniweluje optycznie efekt podwyższenia. No i ten drewniany ganeczek jest boski :)

Witam. Jak mi jest miło, że jesteście na forum z domkiem, który i my wybraliśmy. Jiri i Agahat Bardzo podobają mi się pomysły jakie wprowadzacie w waszych projektach, moje myśli i plany są prawie identyczne. Jeżeli mogę liczyć na wasze skany, byłabym bardzo, bardzo wdzięczna. Ciekawa jestem także dokładnych wymiarów poszczególnych pomieszczeń (czyli długość i ich szerokość). Napiszcie proszę jakiej szerokości macie działki. Mój adres to: [email protected]