rymcymcym 31.07.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Mam wielka prośbę, dodajcie jakies zdjecia z waszymi rozwiazaniami kuchni, im więcej tym lepiej jakie rozwiązania przyjeliście bez spiżarki z nią, jaki układ mebli no i najważniejszy stół w kuchni, jak to widzicie? W końcu jedno z najwaznieszych pomieszczeń a ja sie troche przypomne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 31.07.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Mam wielka prośbę, dodajcie jakies zdjecia z waszymi rozwiazaniami kuchni, im więcej tym lepiej jakie rozwiązania przyjeliście bez spiżarki z nią, jaki układ mebli no i najważniejszy stół w kuchni, jak to widzicie? W końcu jedno z najwaznieszych pomieszczeń a ja sie troche przypomne U nas jednak będzie bez spiżarki... kuchnia otwarta... Jak szukałam projektów to istotna dla mnie była spiżarka przy kuchni... Ale jak zostały wymurowane ściany zewnętrzne to z niej zrezygnowałam.. Czas pokaże, czy słusznie Mamy wąską działkę i drzwi tarasowe są z boku budynku tuż przy kuchni.. Nie mam zatem jak wstawić tam stołu, tak jak jest to zaproponowane w gotowym projekcie... Bardzo chciałam mieć kuchnię otwartą z wyspą, zakończoną od strony salonu barkiem.. z dwoma lub trzema wysokimi krzesłami....zależało mi też na normalnym stole kuchennym i przy zachowaniu spiżarki nijak mi to nie wychodziło.. czyli spiżarka i albo stół albo barek.... A ja chciałam i to i to Teraz mam zatem taką koncepcję, że patrząc na kuchnię od strony salonu, po prawej stronie okna będzie dość szeroka i bardzo wysoka (chyba prawie do sufitu) szafka/szafa pełniąca rolę spiżarki (na produkty typu" mąka, cukier, makarony....) Inne produkty, jak woda w zgrzewce, soki, ziemniaki będę trzymać w piwniczce pod schodami.... Między szafką a oknem (niedaleko zlewu) będzie wysoka szafka z wbudowanym piekarnikiem na odpowiedniej wysokości... Lodówka tuż przy wejściu po lewej stronie kuchni... Reszta, czyli zlew i płyta gazowa tak jak zaproponowane w projekcie... Na środku barek a obok po prawej stronie stół dla 4 osób....Myślę, że będzie on jakoś połączony z barkiem/wyspą ale nie mam jeszcze dokładnej koncepcji.. Widziałam u znajomych podobne rozwiązanie i bardzo mi się podobało.... Nad wyspą i dalej nad stołem planuję sufit podwieszany z oświetleniem....(może właśnie jakieś wiszące lampy jak na zdjęciu nr 2) Myślę o wyspie/barku takim jak na poniższych zdjęciach (zdjęcia znalezione na forum muratora) http://www.e-gogle.pl/dom/kuchnia1.jpg http://www.e-gogle.pl/dom/kuchnia2.jpg Taki barek funkcjonalnie dzieliłby część kuchenną od salonu... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 31.07.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rymcymcym 31.07.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Phili, pomysł z kuchnią bardzo ciekawy trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika_dd 01.08.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 my zachowaliśmy spiżarkę, salon z kuchnią dzieli barek, który będzie wyglądał podobnie do barku, prezentowanego przez Phili na zdjęciu 2 tylko że nie będzie na 4 krzesła na ścianie z oknem od lewej będzie lodówka, blat (który będzie jednocześnie parapetem) pod nim ciąg szafek, dalej zlew ale nie zupełnie pod oknem, przesunięty w prawo, na następnej ścianie (dzielącej kuchnię i przedpokój) będzie płyta, blat, wysoka zabudowa piekarnika i mikrofali i jedna wysoka szafka cargo na razie tak to widzę, nie wiem czy ktoś coś zrozumiał a stół będzie w jadalni na przeciwko okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 01.08.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 na razie tak to widzę, nie wiem czy ktoś coś zrozumiał W pierwszej chwili się zastanowiłam ale ja mam projekt lustro i to co dla mnie jest po prawej u Was jest po lewej na ścianie z oknem od lewej będzie lodówka Też myślałam o lodówce na ścianie z oknem ale po wielu przemyśleniach uznałam, że dam ją bliżej wejścia do kuchni.. Do lodówki często się jednak zagląda i nie trzeba będzie przechodzić przez całą kuchnię, żeby wziąć sobie do jedzenia....(Coś do picia, jakąś przekąskę itp...) a stół będzie w jadalni na przeciwko okna No właśnie a ja mam "w jadalni" wejście na taras i nie mogę tam postawić stołu...stąd rezygnacja ze spiżarki.... W miejscu spiżarki będzie de facto u nas stół i jadalnia.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 18.08.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Hej. Witam wszystkich po dość długiej przerwie. Ostatnio zajęci byliśmy wymyślaniem zmian w projekcie oraz donoszeniem kolejnych papierków do Starostwa w celu uzyskania pozwolenia na budowę. Na szczęście UDAŁO SIĘ i podobno jutro mamy przyjechać po decyzję. Takie informacje powziął telefonicznie mój mąż od b. milej Pani zajmującej się naszym skromnym wnioskiem - pozdrawiam. Jednakże co do samego pozwolenia, uwierzę, jeżeli zobaczę czarno (granatowo?) na białym w moich rękach. Potem jeszcze tylko 2 tyg. na uprawomocnienie i można zaczynać, tzn. zgłaszać zamiar rozpoczęcia robot. Dobrze, bo ekipa zamówiona na połowę września. Na forum pojawiło się jakiś czas temu pytanie, czy nie było w Starostwie żadnych problemów co do braku oryginalnych podpisów na wszystkich egzemplarzach projektu. U nas na szczęście nie było.Mamy już wstępnie wyliczone koszty robocizny za stan surowy otwarty dla naszego w.49.12 z garażem 2stanowiskowym i wykuszem i przedstawiają się one następująco:-fundamenty, ściany zewnętrzne, strop, ścianki działowe murowane, schody wylewane i in. sprawy związane z postawieniem murów (jakieś wieńce, nadproża, podciągi) - ok.36-38 tys. zł,więźba dachowa - 4 tyś z (po znajomości) - ciekawe, ile kosztuje bez znajomości,- pokrycie dachu prawie 300 metrów kwadr. - dachówka ceramiczna + 14 tys. zl. Razem wychodzi ok. 55 tys. zl.a jak u Was z kosztami robociznyPozdrowionka. Monika- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 18.08.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 Hej. To ponownie ja. Znalazłam SUUUPEER kuchnię. Mam nadzieję, że uda mi się wkleić linka do niej i że osoba, w której dzienniku to wynalazłam, nie obrazi się na mnie - pozdrawiam ale ten projekt kuchni bardzo mi się podoba, taką chciałabym mieć - chodzi zarówno o kolorystykę jak i rodzaj frontów i ustawienie mebli. http://www.empikfoto.pl/albumy23/115019/361478/previews/10468346_kuchnia.jpgCo do spiżarki, to my zdecydowaliśmy się przenieść ją pod schody. Dzięki temu kuchnia będzie miała prawie 15 metrów kwadr., a większe kuchnie są super, bo przecież kuchnia to miejsce w domu gdzie spędza się wiele czasu. Poza tym być może w spiżarce przy kuchni byłoby za ciepło. Co do odległości między kuchnią a pomieszczeniem pod schodami, to uważam, że nie stanowi ona większego problemu. Ja zamierzam trzymać w spiżarce rzadko używane garnki i inne naczynia kuchenne, zgrzewki wody mineralnej, zapasy, może jakieś słoiki itp. i myślę, że nie będę musiała zaglądać tam kilka/naście razy dziennie. W kuchni zostawiamy okno takie jak jest, co więcej powiększyliśmy drugie okno na elewacji frontowej również do wymiarów 180 na 150 cm. Zamierzamy mieć tam łazienkę, a w miejsce dotychczasowej łazienki - kotłownię, więc duże okno w łazience się przyda. A czy ktokolwiek z Was również zamieniał łazienkę z kotłownią? Jestem ciekawa jaki będzie efekt. Dzisiaj mamy odebrać wycenę pokrycia dachowego - dachówka ceramiczna Creaton,. Mam nadzieję, że łączny koszt nie zwali mnie z nóg, chociaż nie spodziewam się cudów cenowych. No, zobaczymy....Już nie mogę doczekać się budowy. Trzymajcie się Budowniczowie w.49.12.Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 18.08.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2008 U mnie schody - /szkoda ze nie betonowe/ rozpoczęły sie jakis czas temu. Do tej pory ugrzązłem jak koń w piachu, i czekam, a cierpliwość się kończy. Na początku te pier... oryginalne podpisy, które w starostwie były nie do przejścia. Musiałem poszukać instalatorów, i każdemu półtorej setki za stempla. SZOK, qwa. Ale to jeszcze nic: geometria dachu sie nie zgadza, starostwo ponownie odrzuciło decyzję, a to sie wiąże ze zmianą warunków zabudowy, kolejne tygodnie na uprawomocnienie. Ręce opadły po kolana. A tutaj jescze trzeba łaskawie poprosic wykonawcę aby termin przesunął, bez żadnych konsekwencji. Ja ma tak dalej być , to ja po kuilku takich wywieszę białą flagę Dzejson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 19.08.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2008 a jak u Was z kosztami robocizny Pozdrowionka. Monika - Witaj. U nas wyszło drożej.... Koszty robocizny za stan surowy otwarty wyniosły 53 tys. ale bez pokrycia dachówką.. Czyli mury + więźba + deskowanie i papa... Do tego musimy doliczyć koszt pokrycia dachówką i obróbek blacharskich... ale to u nas za jakiś czas.... Za położenie więźby z deskowaniem zapłaciliśmy 6 tys. Ale mieliśmy też ofertę robocizny na sumę 7,5 tys. za więźbę + 4k za deskowanie.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 28.08.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 (edytowane) Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 01.09.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 (edytowane) Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rymcymcym 02.09.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 To się cieszę opisujcie co robicie, jakie zmiany zrobiliście to ciekawi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 06.09.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Witam po dłuższej przerwie.Wreszcie na naszej budowie zaczyna się coś dziać. Na początku tygodnia uprawomocniło się pozwolenie na budowę, a pod koniec przyszłego - ruszamy na poważnie z robotą, tzn. ruszają murarze, ale super, że wreszcie zaczyna się coś dziać. Wiem, że to dopiero początek długiej i trudnej drogi prowadzącej do zamieszkania we własnym, wymarzonym domu, ale po tygodniach czekania (i wydawania kasy) niebawem będą widoczne pierwsze efekty pracy.Niedawno otrzymałam wycenę dachówki ceramicznej firmy Creaton i muszę przyznać, że jestem bardzo miło zaskoczona. Spodobały nam się dachówki: Aureus RG 10 (złota angoba) i MZ3 (miedziana angoba) i ceny za obie wyszły po niecałe 16.000 zł. Chyba zdecydujemy się jednak na RG 10, bo jest dachówką dużego formatu (10,5 sztuki an metr kwadratowy), więc będzie wymagała mniej pracy i kasy za łaty i kontrałaty, a poza tym ma fajną kolorystykę. Rzuciłam nawet hasło na wątku forum dot. dachów o to, czy ktoś posiada takową dachówkę na swoim dachu i czy jest zadowolony z jej jakości i trwałości, ale niestety jak do tej pory nikt nie odpowiedział.Jak będą widoczne pierwsze konkretne efekty pracy naszej ekipy budującej (no i oczywiście jak się tego nauczę), to wkleję jakieś fotki z placu budowy.Pozdrowionka, Monika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG1719501089 09.09.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Od 2 sierpnia jesteśmy mieszkańcami naszego W 49.12.Pozostało jeszcze troszkę rzeczy do zrobienia , ale najważniejsze, że jesteśmy juz we własnym ślicznym domku. Pozdrawiam i życzę wiele wytrwałości, naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jiri 09.09.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Witam wszystkich. Dawno mnie nie było...ale wie ie jak to jest ..sezon. No i przeprowadzka. Tak, tak,,już mieszkam w swoim domku. Wprawdzie nie jest jeszcze wykończony. Brak całego dołu, kuchnia dopiero na etapie projektu, ale góra już jest mieszkalna. I ten widok na trawnik. Jest co kosić....całe 700 m kwadratowych. Zdjęć cała masa czeka na posegregowanie. Prawde mówiąc mam nieco trudności z ogarnięciem tego, ale w końcu coś pokażę. Na razie mieszkam, wykańczam to co mnie nie wykończyło.....)). Pozdrawiam wszystkich i jeśli ktoś chce zobaczyć jak to wygląda to może wpadać. Nie na długo, ale na kawę i czas na obejrzenie tego wszystkiego czas się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 09.09.2008 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 To SUPER, że już mieszkacie w swoich w.49.12.Napiszcie w wolnej chwili jak Wam się mieszka, czy dom jest rzeczywiście funkcjonalny, na jaki wygląda na papierze i co jeszcze ewentualnie można zmienić.Życzę Wam duuuuużo radości z mieszkania, a budującym (tak jak ja) dużo wytrwałości, solidnych i słownych fachowców, dobrych pomysłów związanych z adaptacją i aranżacją i niskich cen materiałów budowlanych. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 26.09.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Witam... i odrazu pozdrawiam wszystkich budowniczych domku W49.12 My z żonką wybraliśmy projekt W-49.12a, który mamy wrazenie, że powstał w oparciu o uwagi, porady i doświadczenia zawarte w waszym forum... Jest więc pochodną waszej pracy... i dzięki za to... Mam nadzieje, ze mozemy się do Was przyłączyć mimo tej niewielkiej różnicy (no bo cóż znaczy zwyczajna mała literka "a" ) Mamy juz swoją działeczkę i nawet decyzję o warunkach zabudowy... walczymy teraz o przyłącza wody i prądu... a na wiosnę moze uda sie wylać fundamenty... POZDRAWIAMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 26.09.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Ciesze się że nie jestem odosobniony w tym wątku. a też mam wariant "A". Dzisiaj zalewają mi wieniec fundamentu, więc jakoś powoli poruszają się prace budowlane, mimo innych problemów, w innym wątku Dzejson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 27.09.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 (edytowane) Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts