C3PO 29.09.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Ciesze się że nie jestem odosobniony w tym wątku. a też mam wariant "A". Dzisiaj zalewają mi wieniec fundamentu, więc jakoś powoli poruszają się prace budowlane, mimo innych problemów, w innym wątku Dzejson Witam... Widze ze kolega jest bardzo zaawansowany... wylane fundamenty to brzmi dumnie mam pytanko: 1) Jaki garaż budujesz 1 czy 2 stanowiskowy, a jesli 2 to jaką ma szerokość ?? 2) Jakiej wysokości zamierzasz zrobić ścianki kolankowe na poddaszu ?? Z góry dziekuje za odpowiedź... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 12.10.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 Witam Uff u mnie powoli ku końcowi zbliża się koniec sprawy z przepisanie działki. Obecnie zamierzam kupić w tym miesiącu trochę materiału na budowę domku i tu się waham bo w projekcie jest albo Ytong 40cm albo Porotherm 25. Ja chciałbym jednak budować z suporexa 24 + min 15cm styropianu. Ale trochę się boję tego suporexu bo w projekcie jest napisane że materiał na ściany nie powinien być gorszy niż klasa 15 a przecież suporex to klasa coś koło 3.Czy ktoś buduje ten domek z suporexa, jeśli tak to czy mógłby mi przesłać zestawienie pustaków. Pozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 13.10.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Witam... straszna tu cisza sie zrobiła... to chyba jeszcze nie pora na zimowy sen Jestm tuz przed zakupem projektu... i mam pytanie ? Jaką wysokość (grubość) maja zastosowane stropy teriva - 24 czy 34 cm ? Dzieki za odp... A jeśli chodzi o klasę materiału na ściany to wydaje mi się że chodzi o wytrzymałość na ściskanie tego materiału i tu siporex chyba nie wypada najlepiej... musisz dotrzeć do jakiegoś katalogu producenta... POZDRO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 13.10.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Witam... straszna tu cisza sie zrobiła... to chyba jeszcze nie pora na zimowy sen Jestm tuz przed zakupem projektu... i mam pytanie ? Jaką wysokość (grubość) maja zastosowane stropy teriva - 24 czy 34 cm ? Dzieki za odp... A jeśli chodzi o klasę materiału na ściany to wydaje mi się że chodzi o wytrzymałość na ściskanie tego materiału i tu siporex chyba nie wypada najlepiej... musisz dotrzeć do jakiegoś katalogu producenta... POZDRO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 14.10.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 (edytowane) Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 14.10.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 (edytowane) Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ingaro 14.10.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 kolejny fan projektu się zgłasza..... z prośbą oczywiście.... - Jiri - A&G - plootto powklejajcie zdjęcia wnętrz..... tak, żeby było widac ile miejsca w pomieszczeniach jest.... też na poddaszu. Z góry dziękuję a ja już projekcik zgłosiłam do moich warunków zabudowy. Czekam na decyzję...i jeszcze chyba poczekam 2 tygodnie bo drogi wojewódzkie muszą mi wyrazić zgodę na moje war.zab. Będę miała lustrzane odbicie bez garażu i dużo nie chcę zmieniać. tylko poszerzę go o 60 cm i wyciągnę salon równo ze scianą od schodów. Tyle, żeby klaustrofobii w salonie nie dostać ... Pozdrowionka dla wszystkich W-49.12-kowiczów (uff co za nazwa) PS: co wy na to, żeby nadać jakąś fajniejszą nazwę -zgłośmy petycję w biurze projektowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 14.10.2008 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Witam.Widzę, że przybywa nas 49.12-fanów coraz więcej.A ja muszę się pochwalić, że u mnie już się mury pną do góry. Mieliśmy wielki dylemat czy budować ściany zewn. z Porothermu, Thermopora, czy pustaków Eder, więc w końcu wybraliśmy.... Mega Max z Cerpolu Kozłowice. A pod koniec bieżącego lub na początku przyszłego tygodnia - ekipa będzie zalewała strop.Trzeba będzie się chyba powoli rozglądać za oknami, co prawda to wydatek dopiero na początek przyszłego roku, ale jest z czego wybierać, a i ceny b.zróżnicowane. Na razie mamy wstępny kosztorys na okna z MS Okno z serii sevenline - wyszło ponad 18 tyś. zł, ale mamy nadzieję, że w zimę będą trochę niższe ceny, a ile Wam wyliczono koszt okien?Słuchajcie, mam jeszcze jedno pytanie. Czy może ktoś zabudowywał, bądź zamierza zabudować daszek nad wejściem, tak by powiększyć garderobę na poddaszu. Mnie taki pomysł bardzo kusi, a sprawa jest nagląca, bo niedługo trzeba się będzie zdecydować jak to rozwiązać. Macie może jakieś sugestie w tym temacie. Z góry dzięki za wszystkie pomysły. Trzymajcie się, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika_dd 15.10.2008 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 monia, my mamy powiększoną garderobę własnie w taki sposób jak piszesz... strop jest wyciągnięty nad schody wejściowe około 1,5-2 m i jest on wsparty na kolumnach, daliśmy też tam okno okrągłe w konsekwencji garderoba wyszła duża, niektórzy myślą, ze mamy tam łazienkę w sumie to my zrobiliśmy tę zmianę nie po to by powiększyć garderobę ale po to by dom miał kolumny, które zawsze chciałam miec w domu efekt bardzo nam się podoba a ściany mamy właśnie z suporexu i 12cm styropianu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 15.10.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Anika, dzięki za odpowiedź. Ja w sumie też chcę wesprzeć daszek na kolumnach bo mi się to straszliwie podoba, a że jeszcze garderoba się trochę powiększy, to tylko dodatkowy plus. Czy macie kolumny okrągłe czy też słupy, np. z klinkieru. Ja myślałam, by dać 2 słupy po 1,5 klinkiera. Co do okna, to się jeszcze zastanawiam, czy dać okrągłe, czy półokrągłe, czy może jeszcze jakiś inny kształt. Czy Wy wyciągaliście strop na ten daszek, czy zastosowaliście jakieś inne rozwiązanie. Czy poza wyciągnięciem daszka w przód, poszerzyliście go bądź powiększyliście w górę? Ja myślałam, by wyciągnąć daszek o jakieś 120 cm od ściany budynku, ale zastanawiam się, po przeczytaniu Waszego postu, że może to trochę zbyt mało. Jeśli macie jakieś zdjęcia, to byłoby super, gdybyście mogli je wkleić. Pozdrawiam wszystkich w.49.12-Budowniczych, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 15.10.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Witam Chyba jednak zdecyduje się na suporexa ( ekipy murujące z tego materiału biorą taniej z metra a i do obróbki chyba lepszy) + 15cm styropianu, strop monolityczny. Mam pytanie do tych co budowali z suporexa. Ile wam poszło pustaków mi z moich wyliczeń wychodzi około 1800szt suporexa 24 na domek w wersji 12.b z garażem jednostanowiskowym. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika_dd 16.10.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Moniko,mamy okrągłe kolumny, strop był wyciągnięty nad schody, w górę daszek też był podniesiony ale nie umiem powiedziec o ile, na pewno jest tam nizej niż w pierwszej cześci garderoby. Zdjeć nie wkleję, bo nie mam możliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 17.10.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Witamy,dziś odbieramy projekt po adaptacji od architekta. Koniec końców pan wywiązał się, z wyjątkiem ścianki kolankowej. Hej...Co to znaczy... ??? że gość niechciał Wam zmienić wysokości ścianki ???Jeśli masz na to zgode projektanta to przecież nie ma problemu...Pozdrawiam Ps. A przy okazji: jakie stropy są w projekcie TERIVA czy TERIVA BIS ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 19.10.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Agahat.Gratuluję super domku. Dzisiaj, jak prawie co dzień weszłam na forum dot. w.49.12. Co prawda nie było nowych postów, ale wkleiłaś zdjęcie swojego domku po otynkowaniu. Wygląda SUPER. Jak na niego spojrzałam, to widzę, że wybór tego projektu to był strzał w 10-tkę. Domek, jest nie tylko bardzo funkcjonalny, ale też niezwykle uroczy. Pozdrawiam, Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpm 19.10.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 przymierzamy się do budowy domu wg projektu 49.12 b - wszystkich, którzy wybrali ten domek i np sa w trakcie realizacji luba mają szczegółowy kosztorys prosimy o kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 19.10.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 Hey!! Proponuję zajrzeć tutaj http://forum.muratordom.pl/buduje-dom-pracownia-jelenia-gora-projekt-w-49-12,t88736.htm W tym wątku,co prawda wypowiadają się budowniczowie W 49.12,ale o ile pamiętam ,jest też ktoś od W 49.12b Pozdrawiam i miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika_dd 20.10.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 monia, my mamy powiększoną garderobę własnie w taki sposób jak piszesz... strop jest wyciągnięty nad schody wejściowe około 1,5-2 m i jest on wsparty na kolumnach, daliśmy też tam okno okrągłe w konsekwencji garderoba wyszła duża, niektórzy myślą, ze mamy tam łazienkę mała korekta, mamy wyciągniety strop na 1.2 m od ściany budynku sorki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agahat 20.10.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 20.10.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 Anika.My też będziemy mieli wysunięty daszek na 1,2 metra od ściany budynku, a do tego słupy z 1,5 szerokości cegły klinkierowej (ok.38 cm). Okno raczej zrobimy półokrągłe, tak jak ma Agahat. Właśnie w tym tygodniu będzie układany i zalewany strop, więc zobaczę jak będzie to wizualnie wyglądało, ale myślę, że o.k., zresztą Ty też pisałaś, że wygląda bardzo ładnie. Zastanawiam się jeszcze nad kwestią podestu przy schodach (u nas wyjdą chyba 4 schody), zrobimy chyba w ten sposób, że słupki z klinkieru będą jeszcze na podeście, a schody będą się zaczynały dopiero przed słupkami (zastanawiamy się czy wylewać je i obłożyć klinkierem, czy też zrobić usypane i na wierzch dać kostkę granitową. Jeśli macie w tej kwestii jakieś sugestie, przemyślenia bądź doświadczenia, to proszę dajcie znać. Trzymajcie się cieplutko, Monika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika_dd 21.10.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Agato! przepięknie! Bardzo ładna elewacja i wogóle całość bardzo łądnie się prezentuje, ogrodzenie również. Gratulacje!!! Mamy podobny kolor dachówki a może nawet taki sam. Ty chyba zaczynałaś w lutym 2007 prawda? A kiedy się przeprowadziliście? My zaczęliśmy w marcu tego roku i mamay nadzieję, wiosna "będzie nasza" Prosimy pięknie o więcej zdjęć Ja, kurczę, naprawdę nie mam możliwości wklejenia, ale postaram się po 1.11 coś zorganizować. Moniko, u nas schody wejściowe sa zalane, filary stoją jeszcze na schodach a z przodu schody są półokrągłe.jak się uda to fotografia też będzie po pierwszym. Nie mamy natomiast wylanego tarasu, bo będzie właśnie wyłożony kostką. Cały czas lezy tam kupa gruzu i mnie denerwuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts