piwona 01.01.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Próbuję większe zdjęcie http://images31.fotosik.pl/428/d5dbc6f22af15841.jpg[/img]. To jest elewacja zachodnia. Z tej strony będzie taras.No i fronthttp://images25.fotosik.pl/308/1439b9bf1975583f.jpg' alt='1439b9bf1975583f.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 02.01.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzu 07.01.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witam wszystkich budujących i już mieszkających ,zastanawiamy się z mężem nad tym projektem i jedno z pytań , które nas nurtuje to czy ten domek można zrobić w formie enerrgooszczędnej (odpowiednie ocieplenie, rekuperator, solary itepe) i czy w oryginalnym projekcie są może jakieś dodatki , które pozwolą nam zrealizowac go własnie w takiej wersji ? Czy po prostu musimy oddac go w ręce architekta-specjalisty aby uczynił z niego wersję energooszczędną ? Serdecznie dziękuję za odpowiedź,Zuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 07.01.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witam... i pozdrawiam w nowym roku..."piwona"... bardzo ładne fotki... jeśli morzesz wrzuć wiecej, moze jakies wnetrze (salon, poddasze)... i pytanko: czy wjazd do garazu macie od tyłu, czy mi sie cos pokręciło ??? "zuzu"...projekt niestety nie przewiduje nowoczesnych rozwiazań typowo energooszczednych... natomias wartości współczynnika przenikania ciepła przez przegrody spełniają wymogi poskich norm... Rozkład tego domku jest na tyle funkcjonalny i uniwersalny ze bezproblemu da sie w nim zastosować wszelkie nowinnki z tej dziedziny . Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 07.01.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Czy po prostu musimy oddac go w ręce architekta-specjalisty aby uczynił z niego wersję energooszczędną ? Zuza Zuza , ja wprawdzie buduję wg innego projektu ale z doświadczenia mogę powiedzieć tak - mimo że kupiłem projekt w wersji energooszczędnej z projektem rekuperacji itp , to i tak firma od tej instalacji stwierdziła , że projekt jest "taki sobie" i zrobią lepszy ; fachowiec od ogrzewania też wprowadził usprawnienia i zmiany wynikające z zastosowanego paliwa itd itp. , facet od okien też zaproponował to i owo... . A co do samego projektu - przy takiej bryle i układzie pomieszczeń nie powinno być najmniejszego problemu z wybudowaniem go w wersji energooszczędnej. POWODZENIA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyśki 16.01.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 My też budujemy garaż na 2 samochody, w związku z tym mam pytanko: Robicie jedna dużą bramę wjazdową czy dwie małe, a jeśli dużą to jakiej wysokości macie podciąg nad tą bramą ??? POZDROWIONKA i miłego zimowania... Witajcie! Na dzień dzisiejszy robimy wjazd do garażu z dwoma bramami. Jak się coś zmieni, to damy znać. Poniżej najbardziej aktualne zdjęcie (przed zimowaniem). Na wiosnę ruszamy dalej. http://inlinethumb11.webshots.com/44042/2504522220103160885S600x600Q85.jpg teraz oczywiście jest biało i nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 29.01.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Witam Jakoś ucichło na forum no ale to chyba taki okres.. Ja właśnie kupiłem w końcu stal w końcu najwyższy czas robić już zakupy a i ceny w miarę przyzwoite.. Mam pytanie niektórzy z was robili strop lany, można wiedzieć jakie zbrojenie robiliście na stropie? Pozdrowienia Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 30.01.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Zima... zima... zima... Jednak faktycznie trzeba sie powoli budzić... My dopiero zaczynamy, wiec rozgladamy się za betonem, stalą i bloczkami fundamentowymi. Rynek u nas przedstawia sie nastepująco: - Beton B-10 (chudziak) - 150zł / m3 z transportem i pompą, - Beton B-20 - 200 zł / m3 z transportem i pompą, - bloczek betonowy 12 x 24 x 38 - 2,30 zł / szt Co wy na to ??? Wszystko to oczywiści ceny netto Pozdrawiam oczywiście całe forum.. POBUDKA !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA11 30.01.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 CZEŚĆ . CZY MÓGŁBYM KOGOŚ Z FORUMOWICZÓW PROSIĆ O ZESTAWIENIE MATERIAŁOWE BUDYNKU W-49.12. Z GÓRY DZIĘKUJE. ADRES.... [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreon 01.02.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam wszystkich. Wiosna się zbliża więc trzeba zabrać się do dzieła. Wczoraj załatwiłem kier buda . W po niedzieli zgłoszę rozpoczęcie prac budowlanych i za jakiś tydzień przyjedzie kopareczka i zbierze humus Zamierzam budować z betonu komórkowego H+H. Zastanawiam się nad spoiną , zaprawa klejowa czy tradycyjna? Mam pytanie do już bardziej doświadczonych budujących. A mianowicie czy ktoś zna orientacyjny koszt m/kw spoiny tradycyjnej( cement + piasek, itd.) Chciałbym porównać z kosztem zaprawy klejowej. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
depcioch 03.02.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 witam serdecznie. A co sądzicie o wyrównaniu poziomu domu i garażu i podobnie stryszku z poddaszem? Ja chyba tak zrobię. Po co robić schody. Chyba że nie wiem w jakim celu są te różnice poziomów? Pozdrawiam Wiosna na horyzoncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 03.02.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dzięki C3PO za tą pobudkę. To znaczy domek nie śpi, ale ja w związku z tym mam tyle roboty, że prawie tu nie zaglądam. Pytałeś o garaż. To nie jest garaż tylko tzw. pomieszczenie gospodarcze. Jest wielkości garażu 2stanowiskowego i jest podzielone na pół na osi wschód- zachód (mam wejście od południa). Część z przodu, czyli południowa to kotłownia i skład opału, a z tyłu jest warsztat. Jest tam wstawione nadproże do bramy garażowej, więc jakby co to można garaż zrobić. Nowe zdjęcia zrobię jak trochę uprzątnę, bo ostatnio fachowcy robili ogrzewanie, kotłownię i wylewki a przede wszystkim burdel nieprawdopodobny. Teraz się robią skosy na poddaszu. Gelo_26- ja robiłam lany strop. Gdzieś w tym wątku jest nawet zdjęcie zbrojenia. Uważam, że jest to jedna z nielicznych rzeczy jakich fachowcy nie spartolili. Nie wiem jakie to zbrojenie- wygląda na przeciwpancerne. Nigdzie nie widać żadnych podciągów. Wyszło taniej niż terriva i na poddaszu mam wszystkie ścianki działowe murowane. kreon - budujesz ścianę jednowarstwową? Jeśli tak to klej albo zaprawa ciepłochronna. Witaj depcioch! Mam wyrównany poziom domu i garażu- łatwiej było zrobić fundament. Na poddaszu zachowałam jednak różnicę poziomów. Zależy do czego będzie wykorzystywany stryszek nad garażem Jeśli to będzie stryszek to faktycznie zbędne schody. U nas jest tam sypialnia. Gdyby podłoga miała ten sam poziom co reszta domu byłoby za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreon 03.02.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dzieki z podpowiedź, a jeżeli chodzi o ilość warstw no to jeszcze styropian obowiązkowo na zewnątrz. Bardziej w pytaniu chodziło mi o porównanie cen. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 05.02.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Witam piwona - zdecydowałem się jednak na strop lany we wtorek kupiłem już trochę stali z jakieś 3 tony prawie wyszło ale w miarę atrakcyjne ceny jak na ten okres i Radomski rynek. depcioch - też się nad tym zastanawiałem ale jak zrobiłem sobie kiedyś rysunek w corelu to trochę jak stodoła zaczął ten domek wyglądać a te schodki u góry na stryszku to nawet fajna sprawa jak się chce ze stryszku zrobić pokój rozrywkowy-mulimedialny. no chyba ze dach byś zostawiła tak jak jest ale wtedy chyba będzie za nisko tam. Ja jeszcze czekam na warunki zabudowy chciałbym ruszyć w kwietniu no ale zobaczymy. Obecnie szukam jakiś tanich pustaków z ceramiki poryzowanej narazie udało mi się znaleźć po 5,68/szt z dowozem i rozładunkiem. Mam pytanie ile wam pustaków poszło z moich obliczeń wychodzi ok 2700szt przy ( 11szt na m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzu 06.02.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Czy mogłabym prosić o przesłanie kosztorysu na W-49.12 - [email protected] - z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 08.02.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 .. znowu mi w głowie namieszali.. już miałem kupować porotherma a tu mi mówią żebym kupił suporexa bo wyjdzie 3tys taniej ze łatwo się tnie i mało odpadów zostaje a po ceramice jest sporo kawałków ciężko osadzić okna bo kołki nie trzymają i takie tam..najlepiej to z nikim chyba nie rozmawiać tylko do składu i kupować to co się chciało na początku kupić.. Po jakiej cenie są u was pustaki porotherm 25? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 10.02.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam po dłuższej przerwie.U nas na budowie właśnie kładą dachówkę, okna dachowe, rynny itp. (nareszcie). Widzę, że na forum pojawił się wątek wyrównania dachu na części mieszkalnej domu z garażem. Ja osobiście odradzałabym takie rozwiązanie, bo uważam, że zróżnicowanie poziomu kalenicy (tak to się chyba nazywa) nad domem i garażem pozwala na wyodrębnienie tych dwóch części domu - dobrze, że garaż jest trochę cofnięty w stosunku do doku i ma obniżony dach. Gdyby zrównać dach, to uważam, jak trafnie ktoś zauważył, dom nabrałby trochę "stodołowatego uroku". Poza tym fakt, iż pomieszczenie nad garażem ma nieco obniżoną podłogę w stosunku do reszty poddasza, daje całkiem ciekawy efekt. U nas będzie tam wymarzony pokój rekreacyjno-multimedialny z małą domieszką gabinetu - chyba nie za dużo tego na taką powierzchnię, jak myślicie? (budujemy domek z garażem 2-stanowiskowym).Co do wyboru materiału na ściany, to być może nie powinnam tu uprawiać reklamy i pozostawić promowanie produktu specom od marketingu, to jednak z całą pewnością mogę polecić pustak MEGAMAX z Kozłowic. My kupiliśmy 46 palet, na palecie jest 60 sztuk. Starczyło na ściany zewnętrzne i nośne domku, a budujemy wersję z garażem 2-stanowiskowym i wykuszem. Na te 46 palet było uszkodzonych może kilka sztuk, poza tym te pustaki są dokładne wymiarowo i nie kruszyły się. My kupowaliśmy po 6,60 zł za 1 szt., były może nieco droższe niż niektóre inne pustaki ceramiczne (były np. ceny po 5,80 zł czy 6,40 zł, ale też i droższe - po 6,80 zł), ale w końcowym rozrachunku uważam, że naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 10.02.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Aha, zapomniałam jeszcze dodać, że teraz są całkiem niezłe ceny na materiały do izolacji termicznej. Kupiliśmy wełnę szklaną do ocieplenia poddasza URSA 15 cm i 10 cm - łącznie za 25 zł/m kwadr. i styropian na ściany Genderka 15 cm za 96 zł (tej firmy, bo sporo ludzi na forum i nie tylko go poleca). Uważam, że w porównaniu z tym, co było kilka miesięcy temu, ceny są b.dobre.Pozdrawiam wszystkich budujących. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegria 10.02.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Dolaczamy do grona budujacych W 49-12 b. Dwa tygodnie temu dostalismy pozwolenie na budowe i teoretycznie moglibysmy juz startowac. Jestesmy w trakcie zalatwiania kredytu i w zwiazku z tym mam prosbe: Czy ktos z Was dysponuje kosztorysem dla banku i moglby sie podzielic?Z gory dziekuje.Moj mail to [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matrim 10.02.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam serdecznie budujących W-49.12.W marcu ruszamy z budową tego funkcjonalnego domku. Mam ogromną prośbę do osób, które już go wybudowały. Jesteśmy na etapie zakupów i w związku z tym mamy problemy z wyliczeniem materiałów. Może ktoś by mógł przesłać mi zestawienie materiałów na W-49.12 z podwójnym garażem bez wykusza.Będę wdzięczna [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts