Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich budujących domek 49.12!!!

Mam nadzieję dołączyć do tego szczęśliwego grona w kwietniu.

Chętnie obejrzelibyśmy z mężem ten dom w realu. Jeśli ktoś miałby ochotę się nim pochwalić to będziemy bardzo wdzięczni. Jeteśmy z okolic Krakowa.mail to [email protected]

syncmaster7, ja buduję w okolicach Bielska-Białej. Jeżeli to nie za daleko to zapraszam. Co prawda nie ma jeszcze wiele do oglądania bo trwają prace wykończeniowe, a właściwie to dopiero się rozpoczęły, ale zawsze można na żywo zobaczyć przynajmniej rozkład i wielkość pomieszczeń. Pozdrawiam

Piwona, przejrzałam Twoje posty i ...

My też mamy wejście od południa i w związku z tym przenosimy drzwi tarasowe na stronę zachodnią. Ja się jednak zastanawiam czy ich nie poszerzyć, czy nie będzie za mało światła przy 180. Mnie się marzą drzwi przesuwne, ale to kosztuje. Poza tym u nas będzie spiżarka przy kuchni i nie bardzo wiem, gdzie stół ustawić w takim układzie.

Teren też mamy mokry, więc napewno trzeba będzie podnieść fundamenty, ale to wyjdzie już w praniu.

Garaż u nas będzie garażem, ale poszerzyliśmy go 1,2m.

Połączyliśmy 2 łazienki na dole i wyrównaliśmy ścianę salonu (te 60 cm).

Tez myślimy o zmniejszeniu okien 150*150, powinno wystarczy

Witam wszystkich...

Mimo ze za oknami jeszcze paskudnie to widze ze na naszym forum wiosna w pełni... I DOBRZE !!!

Gelo 26 - ciesze się że wreszcie spotykam tu swojego ziomka :) My również jesteśmy z Radomia, i zaczynamy budowe domku W.49.12 tuż pod miastem... podobnie jak ty właśnie powoli zamawiamy materiały... coprawda narazie na stan zero, ale od czegoś trzeba zacząć... i w zwiazku z tym:

Beton B10 - 155 zł/m2

B 20 - 165zł/m2

Bloczek fundamentowy 2.20 zł/szt

Nie wiem jeszcze jak u nas stoi stal... ???

A ty ile dawałes za te materiały ???

POZDRAWIAM :)

Ach i jeszcze jedno... gdzie sie budujecie jeśli wolno spytać ???

Witam :)

Dopiero czekamy na pozwolenie ale materiały już powoli kupuje

pustaki termophor 25 leiera kupowałem po 5,3zł/szt z transportem i rozładunkiem

za bloczki betonowe płaciłem 2,4zł/szt

a teraz szukam kominów mam wycenę na icopal wulcan ina 7200zł ( i komin fi200 8m wysoki + 1komin fi200 z wentylacja 8m + 2xkomin potrójny wentylacyjny 6m)

a zamierzam budować się 20km od Radomia

Stal najlepiej kupować w vimexie na warszawskiej lub w kadexie można się targować :) ja płaciłem za pręt fi 12 - 2tys/tona

A który wariant budujesz ja buduje wariant b :)

Piwona, przejrzałam Twoje posty i ...

My też mamy wejście od południa i w związku z tym przenosimy drzwi tarasowe na stronę zachodnią. Ja się jednak zastanawiam czy ich nie poszerzyć, czy nie będzie za mało światła przy 180. Mnie się marzą drzwi przesuwne, ale to kosztuje. Poza tym u nas będzie spiżarka przy kuchni i nie bardzo wiem, gdzie stół ustawić w takim układzie.

Teren też mamy mokry, więc napewno trzeba będzie podnieść fundamenty, ale to wyjdzie już w praniu.

Garaż u nas będzie garażem, ale poszerzyliśmy go 1,2m.

Połączyliśmy 2 łazienki na dole i wyrównaliśmy ścianę salonu (te 60 cm).

Tez myślimy o zmniejszeniu okien 150*150, powinno wystarczy

Jeżeli mogę cos podpowiedzieć to zostaw sobie okna 180 zwłaszcza w kuchni. My wszedzie daliśmy takie i nie żałujemy :D . Zrobienie jednej dużej łazienki na dole to już chyba standard przy zmianach w tym projekcie. Tego wyboru też nie żałujemy bo wyszło bardzo przestronne pomieszczenie...

Witam wszystkich...

Mimo ze za oknami jeszcze paskudnie to widze ze na naszym forum wiosna w pełni... I DOBRZE !!!

Gelo 26 - ciesze się że wreszcie spotykam tu swojego ziomka :) My również jesteśmy z Radomia, i zaczynamy budowe domku W.49.12 tuż pod miastem... podobnie jak ty właśnie powoli zamawiamy materiały... coprawda narazie na stan zero, ale od czegoś trzeba zacząć... i w zwiazku z tym:

Beton B10 - 155 zł/m2

B 20 - 165zł/m2

Bloczek fundamentowy 2.20 zł/szt

Nie wiem jeszcze jak u nas stoi stal... ???

A ty ile dawałes za te materiały ???

POZDRAWIAM :)

Ach i jeszcze jedno... gdzie sie budujecie jeśli wolno spytać ???

A gdzie w tych cenach znalazłeś beton? mi na mokrej powiedzieli 180zł/m3 netto + 20zł za każdy przepompowany m3 przez pompę

Witam... jak miło się z Wami rozmawia...

Gelo - śledze nasz rynek materiałów od początku roku i spokojnie mozna powiedzieć że ceny narazie delikatnie idą w dół... Ta różnica w cenie betonu wynika pewnie ztąd że mogli Ci policzyć beton "zimowy" tzn. z różnymi domieszkami które się teraz dodaje, jeżeli zamierzasz go lać wiosną lub latem to są one zbędne (mnie też tak chcieli wkręcić)... powinni oddać Ci różnicę... Ja zamawiam dopiero na lipiec bo mam wysoki stan wód gruntowych i wcześniej kopać się nieda...

My budujemy wersje W.49.12 czyli chyba pierwotną, ale ze sporymi zmianami: garaz 2 stanowiska, a sam domek wydłużony o 1,2 m.

Po przeczytaniu cen które krzykneli Ci za kominy serce podeszło mi do gardła !!! a nie prościej i taniej byłoby je poprostu wymórować z cegły ???

Jak juz mówiłem my pierwszą łopatę wbijemy w wakacje, ale teraz walczymy o przyłącza wody i prądu, pozwolonko na budowe już mamy :)

Pozdrawiam...

Fakt z tym betonem to pewnie masz racje. Ja zamierzam wbić łopatę pod fundamenty około kwietnia lub maja pod warunkiem że dostanę do tego czasu pozwolenie :)

co do kominów to policz sobie ile kosztuje cegła ( jakaś sensowna około 1~1,2zł/szt ) robocizna za murowanie takiego komina i ilość zaprawy koszt wkładów i zobacz jaki to będzie koszt.

Mojemu znajomemu na same kominy poszło bez mała 5tys cegieł a to już bez mała 5tys zł do tego jeszcze wkłady + robocizna + zaprawa + wszelkie drzwiczki kratki ze stali nierdzewnej.....

w kominach systemowych wszelkie kleje silikony drzwiczki kratki już są w pakiecie.. no i szybciej się je muruje

Gelo 26

Widzę że budujesz 49.12 b .Ciekawi mnie czy pozostawisz wejście do kuchni z przedsionka,czy też wymyśliłeś inną wersję. My mamy zalane ławy, w marcu o ile pozwoli pogoda wchodzi murarz.budujemy z suporexu( 7.90)kominy tradycyjnie z cegły( 1 zł), stal na zbrojenie (kupowana w ubiegłym roku i w związku z tym troszeczkę zapłaciliśmy drożej jak obecnie 12-2400 10-2000),bloczki wys.14-3,65

Wczoraj kupliśmu deski, średnia cena w zależności od długości 400 zł m3.

Witam

gocha2611 : Wejście do kuchni zostawiamy jakoś nie mogę sobie wyobrazić zasuwania dookoła przez korytarz salon do kuchni z zakupami :)

Mam pytanie jaki strop planujecie robić, jeśli lany to można wiedzieć ile stali kupiliście i jakie zbrojenie macie robić na stropie.? Ja wstępnie kupiłem 2,2t fi w sumie z 10, 6 i 10 jakieś 2,7t

Witam

gocha2611 : Wejście do kuchni zostawiamy jakoś nie mogę sobie wyobrazić zasuwania dookoła przez korytarz salon do kuchni z zakupami :)

Mam pytanie jaki strop planujecie robić, jeśli lany to można wiedzieć ile stali kupiliście i jakie zbrojenie macie robić na stropie.? Ja wstępnie kupiłem 2,2t fi w sumie z 10, 6 i 10 jakieś 2,7t

Na strop mamy 2 t.stali,jeżeli nie wystarczy to dokupimy, jesteśmy zdania, że lepiej dokupić niż kupić za dużo.

Co do wejścia do kuchni to niezupełnie tak że przez salon z zakupami, planujemy dwa wejścia do kuchni, jedno z salonu drugie z przedpokoju.

pozdrawiamy

Witajcie ...rany... w jeden wieczór nie ma szans, żeby przeczytać (ze zrozumieniem tekstu oczywiście) całe forum W-49.12 !!! Gratuluje wszystkim, ktorzy sa na koncu przygody z budowaniem wlasnego domu i trzymam kciuki za tych, co dopiero zaczynaja. Kilka rad juz mi Irysy udzielily (i dziekuje im za to). Przeczytałam kilka stron, ale chyba takiego pomysłu na ten projekt, to jeszcze nie było. Czy ktos ma w planie zrobic garaz dwustanowiskowy, ale wysuniety z przodu budynku, "przyklejony" do sciany z kotlownią? I co wogole myslicie o takim pomyśle... :roll: Oczywiscie nie wzial on sie znikad, a wynika z tego, ze mam dosyc dluga dzialke (ok.60m) i budynek wg pzp musze postawic w duzym oddaleniu od wjazdu. A oprocz tego taras bylby z boku budynku, wiec musze "oszczedzac" na szerokosci budynku.

pozdrawiam