Gelo_26 16.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 ..niestety nigdy nie da się wszystkiego przemyśleć od a do z ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majuta 16.02.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 No tez prawda. To od A do M chociaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 16.02.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 HEJ ... WSZYSTKIM... Drodzy budowniczowie... czy wiecie już jak (czym) będziecie grodzić swoje włośći... ??? My w tym roku robimy stan zero oraz planujemy ogrodzić swoje 3000 m2, no i zaczął się dylemat czym... a ponieważ z kasą jak to z kasą zawsze cienko, więc w grę wchodzi siatka, lub betonki... no chyba że macie jakieś ciekawe pomysły... Kazda rada mile widziana Z góry dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 16.02.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam ja planuje przód działki słupki murowane a przęsła drewniane ( deseczki w poprzek lub sztachety jakieś fajne sztachety ) a reszta siatka metalowa z drutem minimum fi4mm ocynk. Właśnie jestem na etapie spawania słupków pod ta siatkę a trochę ich będzie w sumie 90szt słupki robię z płaskowników ( leżą już kilkanaście lat ) które spawam w teownik . Ale ogrodzenie to późniejsza sprawa. Priorytet to postawienie stanu otwartego.. a potem się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
depcioch 16.02.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witam serdecznie!Mam pytanie odnośnie daszku nad wejściem który zrobiła agahat. Jak to jest zrobione? Strop nad daszkiem jest niżej niż na poddaszu? Bardzo mi się podoba wizualnie to rozwiązanie. Ale ciekawe jak to wygląda od środka (garderoby)?Mam dopiero zrobione fundamenty, a na wiosnę ostro z kopyta. Wyrównałem poziom domu i garaży i zastanawiam się poważnie nad wyrównaniem poziomu poddasza i strychu (dachy pozostaną nadal dwa natomiast zmniejszy sie troszkę powierzchnia strychu). Ma tak ktoś?Acha garaż jest dwustanowiskowy wydłużony o 1m (za garażem będzie kotłownia na groszek).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 16.02.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 A my zimujemy http://www.e-gogle.pl/a/dom.jpg I u nas zamiast daszku jest lukarna. Z innych zmian w projekcie to: podniesiona ściana kolankowa o jedną warstwę, wyrównany salon, likwidacja balkonu. Reszta bez zmian. Otwory okienne jak w projekcie. I uważam, że są optymalne...Nie zmniejszałabym ich do 150x150 ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 17.02.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 HEJ...No ja właśnie też mam dylemat z tym wyrównywaniem poziomów na poddaszu, bo czy pomieszczenie stryszku po podniesieniu stropu o ok 30 cm nie będzie za niskie, bo przecież jętki więźby dachowej muszą zostać na tym samym poziomie. Z przekroju w projekcie wynika że wysokość stryszku to 257 cm czyli po wyrównaniu poziomów bedzie miało 227. Czy nie będzie w nim poczucia klaustrofobi ??? Rozwiejcie moje wątpliwości... Phili - bardzo ładna lukarenka i chałupka... dałbys jeszcze jakieś fotki z budowy a najlepiej właśnie z poddasza... prosze w imieniu rozpoczynających budowy... Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 17.02.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Zdjęcia z września, jak był deskowany dach pomieszczenie nad garażem (u nas będzie normalny pokój): http://www.e-gogle.pl/a/dom2.jpghttp://www.e-gogle.pl/a/dom3.jpghttp://www.e-gogle.pl/a/dom4.jpg lukarna od środka: http://www.e-gogle.pl/a/dom5.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 17.02.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam Phili - z czego stawiałeś kominy systemowe czy cegła?Mam jeszcze pytanie odnośnie stropu czy laliście strop garażu razem ze stropem domu czy wpierw strop nad garażem a potem dopiero nad domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 17.02.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam Phili - z czego stawiałeś kominy systemowe czy cegła? Mam jeszcze pytanie odnośnie stropu czy laliście strop garażu razem ze stropem domu czy wpierw strop nad garażem a potem dopiero nad domem? Najpierw strop nad garażem: http://www.e-gogle.pl/a/strop1.jpg Kominy zdecydowanie z cegły... To co widać na zdjęciach (szare) to wentylacja... Mamy wentylację grawitacyjną i tak wszystko rozplanowane, że każdy pokój ma osobny szyb wentylacyjny... łazienka górna: http://www.e-gogle.pl/a/komin2.jpg Dlaczego komin z cegły? Bo te systemowe są tylko pod konkretne paliwo.. My będziemy mieć piec gazowy kondensacyjny ale nie chcę sobie zamykać drogi na przyszłość... a komin systemowy tę drogę zamyka.. A jak mam komin z cegły to mogę mieć każdy piec.... Budowa komina: http://www.e-gogle.pl/a/komin3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 19.02.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Phili - no fajnie wygląda to okno z lukarny na poddaszu, aż szkoda tam robić garderobe, pasowałoby bardziej do łazienki I pomieszczenie na garazem tez bajeczka. U nas to bedzie pokój zabaw wszelakich... Bałem się że konieczne tam bedą jakieś słupypodpierające więźbę, ale widze że jest piękna przestrzen... Dzięki za fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 19.02.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Phili - no fajnie wygląda to okno z lukarny na poddaszu, aż szkoda tam robić garderobe, pasowałoby bardziej do łazienki Dlatego nie robię tam garderoby.. tylko taki kącik na książki, dwa fotele itp.. Ja mam od strony łazienki front domu i chciałam mieć na górze widok na wjazd (furtkę i bramę) i to też skłoniło nas do rezygnacji z garderoby i wykonanie lukarny. I pomieszczenie na garazem tez bajeczka. U nas to bedzie pokój zabaw wszelakich... Bałem się że konieczne tam bedą jakieś słupypodpierające więźbę, ale widze że jest piękna przestrzen... Dzięki za fotki... Z tymi słupami to trzeba "uderzyć" do architekta, bo w projekcie są chyba słupy drewniane, nam to architekt adaptujący zmieniał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 19.02.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam Phili - a jakieś okna dachowe planujesz wstawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 19.02.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam Phili - a jakieś okna dachowe planujesz wstawić? No zdecydowanie tak Po jednym z każdej strony (Pytasz rozumiem o pomieszczenie nad garażem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 19.02.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 I jeszcze jedno... u nas przejście do pomieszczenia nad garażem jest przez sypialnię.. Zrezygnowaliśmy z korytarza.. Jest większa łazienka - w sumie to się zrobił pokój kąpielowy. No ale tym samym mamy pokój przechodni... My się zdecydowaliśmy na takie rozwiązanie, gdyż pokój nad garażem będzie pracownią ("samotnią" ) męża i nie będzie to pokój "otwarty dla gości", czy dzieci... Planuję też tam zagospodarować miejsce na garderobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 19.02.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 My też planowaliśmy pierwotnie powiększenie łazienki kosztem korytarzyka z wejściem na strych przez sypialnię. Po głębszym zastanowieniu zostaliśmy jednak przy rozwiązaniu jakie zakłada projekt. Jedynie wejście do sypialni przenieśliśmy do przedpokoju tuz przy schodach. Na pewno będzie łatwiej wnieść meble przy takim układzie bo przy wejściu z korytarzyka nie wyobrażam sobie wnoszenia np. ramy dużego łoża :)Tak więc stryszek pozostał autonomicznym pomieszczeniem z opcją wykorzystania jako gabinet żony, który teraz jest na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
depcioch 19.02.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam ponownie!A wiecie może czy to są duże zmiany z tymi słupami na strychu (żeby ich nie było). Kurcze zamówiłem już dach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 19.02.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Witam ponownie! A wiecie może czy to są duże zmiany z tymi słupami na strychu (żeby ich nie było). Kurcze zamówiłem już dach. Pozdrawiam Nie umiem Ci tego powiedzieć... Nie znam się na tym kompletnie... Nam architekt to wszystko liczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 24.02.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 HEJ... znowu nas zima zasypała... Ale wracając do słupów nad garażem... właśnie setny raz obejrzałem projekt i prawde mówiąc jedyne słupy jakie widać to te nad częścią główną budynku w linii kalenicy opierajace sie na dwóch ścianach nosnych wewnetrznych, natomiast nad garazem w projekcie nie ma mowy o jakichkolwiek słupach... no a napewno widziałem je u kogoś na fotkach z naszego wspaniałego forum... Moze to czy one są lub czy ich nie bedzie zależy od nawyków cieśli którzy wykonaja nam więźbę. Projektant dach nazywa krokwiowo-jętkowym, co oznacza że elementami które przenoszą obciążenia są krokwie i spinające je jętki... projektant nie mówi nic o słupach... Poszukam tych fotek... bo moze mam omamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 24.02.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 No i znalazłem: na stronie 5 naszego forum sandglas@ zamiescił fotki swojego poddasza z czterema słupami... Co o tym myslicie... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts