Phili 24.02.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 HEJ... znowu nas zima zasypała... Ale wracając do słupów nad garażem... właśnie setny raz obejrzałem projekt i prawde mówiąc jedyne słupy jakie widać to te nad częścią główną budynku w linii kalenicy opierajace sie na dwóch ścianach nosnych wewnetrznych, natomiast nad garazem w projekcie nie ma mowy o jakichkolwiek słupach... no a napewno widziałem je u kogoś na fotkach z naszego wspaniałego forum... Moze to czy one są lub czy ich nie bedzie zależy od nawyków cieśli którzy wykonaja nam więźbę. Projektant dach nazywa krokwiowo-jętkowym, co oznacza że elementami które przenoszą obciążenia są krokwie i spinające je jętki... projektant nie mówi nic o słupach... Poszukam tych fotek... bo moze mam omamy... Zobacz na rzut więźby z aneksu (garaż dwustanowiskowy). W projekcie są 4 słupy drewniane 12x12 One są też uwzględnione na rysunku stropu nad parterem (TERIVA).. Przy czym to dotyczy wariantu z garażem dwustanowiskowym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 27.02.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Witam...Phili - oczywiscie masz rację, bo ja mimo, że robie garaż 2-stanowiskowy to nie kupowałem aneksu do projektu, a tylko zdałem sie na projektanta który mi adaptował projekt... i on nic nie zmienił w konstrukcji dachu nad garażem... hmmmm.. W związku z powyższym mam do ciebie pytanie: Jakie masz wymiary w przekrojach krokwi, jętek i murłat nad garazem po adaptacji a jakie były w aneksie ???Z góry wielkie dzięki !!!POZDRAWIAM.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 27.02.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 A my jutro wreszcie sie przeprowadzamy . Prawie dokładnie rok od rozpoczecia właściwej budowy- fundamentów do tego nie zaliczamy bo były robione późną jesienią 2007... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 27.02.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Irysy, ale Wam zazdroszczę. My zaczęliśmy w czerwcu czy w lipcu 2007 a wszystko dalej w proszku. Dopiero kładą się pierwsze kafelki w kotłowni i w kuchni - chyba dziś fugowali, ale nie byłam na budowie, więc nie wiem dokładnie co się tam działo. Myślę, że będziemy się przeprowadzać w czasie wakacji. Nie mogłam się doczekać etapu wykończeń, ale dopada mnie ostatnio jakieś zmęczenie budowaniem i lekkie zniechęcenie. Chyba to już troszkę za długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 28.02.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 W związku z powyższym mam do ciebie pytanie: Jakie masz wymiary w przekrojach krokwi, jętek i murłat nad garażem po adaptacji a jakie były w aneksie ??? Z góry wielkie dzięki !!! POZDRAWIAM.... Nam architekt adaptujący, przeprojektował tzw. wiązar dachowy nad garażem... żeby tych słupów nie było... Nie wiem zatem na ile sensowne jest podanie samych przekroi ? Nie wiem jak było w aneksie, po adaptacji mam krokiew 7/17, jętka 5/18, murłata 14/14 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 28.02.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 A my jutro wreszcie sie przeprowadzamy . Prawie dokładnie rok od rozpoczecia właściwej budowy- fundamentów do tego nie zaliczamy bo były robione późną jesienią 2007... Jestem pełna podziwu, dla tempa prac.... Szybciutko wykończyliście domek... U nas niestety to jeszcze potrwa... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 02.03.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam! Właśnie przed chwilą dzwoniłam do Jeleniej Góry i zamówiłam projekt W-49.12 + aneks wykusza. Zazdroszczę tym, którzy finalizują budowę lub są na etapie stanu surowego zamkniętego tego domku. Wszystkie "schody" przede mną, ale i tak się cieszę. Pozdrawiam sympatyków projektu W-49.12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 03.03.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Witam! Właśnie przed chwilą dzwoniłam do Jeleniej Góry i zamówiłam projekt W-49.12 + aneks wykusza. Zazdroszczę tym, którzy finalizują budowę lub są na etapie stanu surowego zamkniętego tego domku. Wszystkie "schody" przede mną, ale i tak się cieszę. Pozdrawiam sympatyków projektu W-49.12. "Schody" to się zaczynają chyba przy wykańczaniu domku, co wciąż niestety przed nami.. Jak traficie na dobrą ekipę murarzy to domek powstanie raz dwa... My zaczęliśmy w połowie maja i już w lipcu, gdyby nie kłopoty z drewnem na więźbę.. mielibyśmy zrobiony dach i stan surowy otwarty.. Teraz "załatwiamy" okna, rolety zewnętrzne i ruszamy z wszystkimi instalacjami.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 04.03.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Witam A mi wreszcie po 2 miesiącach wydali decyzję odnośnie zagospodarowania działki, mam nadziej że decyzja odnośnie pozwolenie pójdzie szybciej.. XXI wiek a taka biurokracja koszmar... Co do "schodów" podczas wykończeń to jak to się mówi ..wykończeniówka wykańcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 04.03.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 WITAM...Gelu... w naszym przypadku uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy to był pikus w porównaniu z pozwoleniem na budowe...!!! To co zrobiłeś do tej pory pomnóż razy 10 i juz masz pozwolonko...POZDRAWIAM... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 04.03.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Nie załamuj mnie... Zagospodarowanie u mnie trwało długo bo w gminie plan zagospodarowania się skończył w 2006r a ponadto pani z urzędu niemogła znaleźć właściciela działki sąsiedniej i dopiero była "uprzejma" o tym fakcie powiadomić mnie jak do niej pojechałem a tak to papierek sobie leżał dwa miesiące w szafie i pewnie jakbym nie pojechał to by jeszcze leżał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 04.03.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Sory stary... jestem daleki od chęci załamywania kogokolwiek...Realia sa takie:1. Musisz uzyskać warunki na dostawę energii elektrycznej, wody i ewentualnie gazu oraz na odprowadzenie ścieków - ok. 3 tygodni.2. Kupić projekt (dostawa) ok. 1 tydzień.3. Mapa do celów projektowych - ok. 4 tygodni.4. Adaptacja projektu - 2 tygodnie5. Jesli budujesz sie na działce rolnej to wystepujesz o wyłączenie gruntu z produkcji rolnej, a do tego musisz załatwić opinie Biura Geodezji i Urządzeń Rolnych - łącznie ok. 1 tygodnia.Przy założeniu że o mape do celów projektowych i warunki do dysponentow mediów wystepujesz równolegle wszystko to razem zajmie Ci jakieś 6 tygodni.Pozostaje juz tylko komplet papierów wraz z adaptacja projektu złożyć w Urzedzie gminy i za jakieś 3 tygodnie masz decyzje. Nastepnie czekasz jeszcze ok 3 tygodni i decyzja jest prawomocna.RAZEM WIĘC OK 12 TYGODNI... oczywiście pod warunkiem że wszystko idzie jak po maśle... realnie dołozyłbym na nieprzewidziane sytuacje jekieś 4 tygodnie !!! czyli po 4 miesiącach mozesz wbijać pierwszą łopatę...POZDRAWIAMPs.NIECH MOC BĘDZIE Z TOBĄ MŁODY PADAWANIE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 04.03.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Niestety załatwianie papierków trwa.. Na decyzję o warunkach zabudowy czekałam 7 miesięcy. Od uprawomocnienia WZ do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę minęło równo 4 miesiące. A właściwą budowę zaczęliśmy 2,5 miesiąca od złożenia wniosku o pozwolenie.. Tak więc trzeba uzbroić się w cierpliwość Wiem, też że nie wszędzie tak jest i można załatwić wszystko szybciej - tak więc głowa do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 11.03.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Załatwianie papierków w toku..a wczoraj wreszcie odebrałem ostatni transport thermopora. Pytanie do tych co budowali z ceramiki poryzowanej otóż ile wam poszło pustaków na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbielska 11.03.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 11.03.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Zastanów się jednak nad projektem indywidualnym bo z tego co piszesz to niewiele zostanie z pierwotnego projektu. Nie wiem czy skontaktowałaś się z architektem bo widzę, że masz zamiar wprowadzić zmiany konstrukcyjne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 11.03.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Załatwianie papierków w toku.. a wczoraj wreszcie odebrałem ostatni transport thermopora. Pytanie do tych co budowali z ceramiki poryzowanej otóż ile wam poszło pustaków na budowę? Nam wyszło na ściany zewnętrzne i wewn. nośne 46 palet po 60 pustaków każda (Megamax Cerpol Kozłowice). Ja mam z kolei pytanie, ile w przybliżeniu jest metrów kwadratowych ścian na tynki wewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 11.03.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 U nas powierzchnia tynków wewnętrznych to 670 m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 11.03.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 monia2008 - no to ja cos koło tego bo zamówiłem 2800szt thermopor 25 Leier i trochę suporexa na działówki od znajomego mam wziąć trochę silki na ścianki działowe łazienki kotłowni sory za błedy ale jestem po pępkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbielska 11.03.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts