Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

HEJ... znowu nas zima zasypała...

Ale wracając do słupów nad garażem... właśnie setny raz obejrzałem projekt i prawde mówiąc jedyne słupy jakie widać to te nad częścią główną budynku w linii kalenicy opierajace sie na dwóch ścianach nosnych wewnetrznych, natomiast nad garazem w projekcie nie ma mowy o jakichkolwiek słupach... no a napewno widziałem je u kogoś na fotkach z naszego wspaniałego forum... Moze to czy one są lub czy ich nie bedzie zależy od nawyków cieśli którzy wykonaja nam więźbę. Projektant dach nazywa krokwiowo-jętkowym, co oznacza że elementami które przenoszą obciążenia są krokwie i spinające je jętki... projektant nie mówi nic o słupach...

Poszukam tych fotek... bo moze mam omamy... :D

Zobacz na rzut więźby z aneksu (garaż dwustanowiskowy).

W projekcie są 4 słupy drewniane 12x12

One są też uwzględnione na rysunku stropu nad parterem (TERIVA)..

Przy czym to dotyczy wariantu z garażem dwustanowiskowym

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam...

Phili - oczywiscie masz rację, bo ja mimo, że robie garaż 2-stanowiskowy to nie kupowałem aneksu do projektu, a tylko zdałem sie na projektanta który mi adaptował projekt... i on nic nie zmienił w konstrukcji dachu nad garażem... hmmmm.. W związku z powyższym mam do ciebie pytanie: Jakie masz wymiary w przekrojach krokwi, jętek i murłat nad garazem po adaptacji a jakie były w aneksie ???

Z góry wielkie dzięki !!!

POZDRAWIAM....

Irysy, ale Wam zazdroszczę. My zaczęliśmy w czerwcu czy w lipcu 2007 a wszystko dalej w proszku. Dopiero kładą się pierwsze kafelki w kotłowni i w kuchni - chyba dziś fugowali, ale nie byłam na budowie, więc nie wiem dokładnie co się tam działo. Myślę, że będziemy się przeprowadzać w czasie wakacji. Nie mogłam się doczekać etapu wykończeń, ale dopada mnie ostatnio jakieś zmęczenie budowaniem i lekkie zniechęcenie. Chyba to już troszkę za długo.

W związku z powyższym mam do ciebie pytanie: Jakie masz wymiary w przekrojach krokwi, jętek i murłat nad garażem po adaptacji a jakie były w aneksie ???

Z góry wielkie dzięki !!!

POZDRAWIAM....

Nam architekt adaptujący, przeprojektował tzw. wiązar dachowy nad garażem... żeby tych słupów nie było... Nie wiem zatem na ile sensowne jest podanie samych przekroi ?

Nie wiem jak było w aneksie, po adaptacji mam krokiew 7/17, jętka 5/18, murłata 14/14

Pozdrawiam

A my jutro wreszcie sie przeprowadzamy :D . Prawie dokładnie rok od rozpoczecia właściwej budowy- fundamentów do tego nie zaliczamy bo były robione późną jesienią 2007...

Jestem pełna podziwu, dla tempa prac.... Szybciutko wykończyliście domek...

U nas niestety to jeszcze potrwa...

Pozdrawiam

Witam!

Właśnie przed chwilą dzwoniłam do Jeleniej Góry i zamówiłam projekt W-49.12 + aneks wykusza. Zazdroszczę tym, którzy finalizują budowę lub są na etapie stanu surowego zamkniętego tego domku. Wszystkie "schody" przede mną, ale i tak się cieszę. Pozdrawiam sympatyków projektu W-49.12. :D

Witam!

Właśnie przed chwilą dzwoniłam do Jeleniej Góry i zamówiłam projekt W-49.12 + aneks wykusza. Zazdroszczę tym, którzy finalizują budowę lub są na etapie stanu surowego zamkniętego tego domku. Wszystkie "schody" przede mną, ale i tak się cieszę. Pozdrawiam sympatyków projektu W-49.12. :D

"Schody" to się zaczynają chyba przy wykańczaniu domku, co wciąż niestety przed nami.. Jak traficie na dobrą ekipę murarzy to domek powstanie raz dwa... My zaczęliśmy w połowie maja i już w lipcu, gdyby nie kłopoty z drewnem na więźbę.. mielibyśmy zrobiony dach i stan surowy otwarty..

Teraz "załatwiamy" okna, rolety zewnętrzne i ruszamy z wszystkimi instalacjami..

Pozdrawiam :D

Nie załamuj mnie...:(

Zagospodarowanie u mnie trwało długo bo w gminie plan zagospodarowania się skończył w 2006r a ponadto pani z urzędu niemogła znaleźć właściciela działki sąsiedniej i dopiero była "uprzejma" o tym fakcie powiadomić mnie jak do niej pojechałem a tak to papierek sobie leżał dwa miesiące w szafie i pewnie jakbym nie pojechał to by jeszcze leżał

Sory stary... jestem daleki od chęci załamywania kogokolwiek...

Realia sa takie:

1. Musisz uzyskać warunki na dostawę energii elektrycznej, wody i ewentualnie gazu oraz na odprowadzenie ścieków - ok. 3 tygodni.

2. Kupić projekt (dostawa) ok. 1 tydzień.

3. Mapa do celów projektowych - ok. 4 tygodni.

4. Adaptacja projektu - 2 tygodnie

5. Jesli budujesz sie na działce rolnej to wystepujesz o wyłączenie gruntu z produkcji rolnej, a do tego musisz załatwić opinie Biura Geodezji i Urządzeń Rolnych - łącznie ok. 1 tygodnia.

Przy założeniu że o mape do celów projektowych i warunki do dysponentow mediów wystepujesz równolegle wszystko to razem zajmie Ci jakieś 6 tygodni.

Pozostaje juz tylko komplet papierów wraz z adaptacja projektu złożyć w Urzedzie gminy i za jakieś 3 tygodnie masz decyzje. Nastepnie czekasz jeszcze ok 3 tygodni i decyzja jest prawomocna.

RAZEM WIĘC OK 12 TYGODNI... oczywiście pod warunkiem że wszystko idzie jak po maśle... realnie dołozyłbym na nieprzewidziane sytuacje jekieś 4 tygodnie !!! czyli po 4 miesiącach mozesz wbijać pierwszą łopatę...

POZDRAWIAM

Ps.

NIECH MOC BĘDZIE Z TOBĄ MŁODY PADAWANIE !!!

Niestety załatwianie papierków trwa..

Na decyzję o warunkach zabudowy czekałam 7 miesięcy.

Od uprawomocnienia WZ do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę minęło równo 4 miesiące. A właściwą budowę zaczęliśmy 2,5 miesiąca od złożenia wniosku o pozwolenie..

Tak więc trzeba uzbroić się w cierpliwość ;)

Wiem, też że nie wszędzie tak jest i można załatwić wszystko szybciej - tak więc głowa do góry! :D

Załatwianie papierków w toku..

a wczoraj wreszcie odebrałem ostatni transport thermopora. Pytanie do tych co budowali z ceramiki poryzowanej otóż ile wam poszło pustaków na budowę?

Nam wyszło na ściany zewnętrzne i wewn. nośne 46 palet po 60 pustaków każda (Megamax Cerpol Kozłowice).

Ja mam z kolei pytanie, ile w przybliżeniu jest metrów kwadratowych ścian na tynki wewnętrzne?