irysy 12.03.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Zaadoptowanie projektu z tak poważnymi zmianami też nie będzie tanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 12.03.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 O ile w ogóle architekt-autor projektu zgodzi się na takie zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 13.03.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 czy ktoś również planuje mieć garaż przyklejony do bocznej ściany kotłowni tylko w 1m a 5m przed domem? Witam... Czy nie szkoda wam tego pieknego pomieszczenia nad 2-stanowiskowym garażem ??? , bo w waszej opcji chyba niede się tam wejść z poziomu poddasza budynku ??? A co do pozostałych zmian to faktycznie sa kosmetyczne !!! Powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.03.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Witam Chociaż budowę W-49.12 planujemy w przyszłym roku projekt już mamy kupiony, a nawet przemyślane i rozrysowane zmiany: 1.Na parterze zikwiduję drzwi z sypialni do łazienki i zrobię jedną, większą łazienkę. 2.Zrezygnuję z tarasu w sypialni i zrobię okno na środku ściany. 3.W kotłowni dwa okienka w zastąpię jednym większym. 4.W jadalni - wykusz. 5.Zrównam ścianę salonu od strony ogrodu ze ścianą sypialni. 6.Na poddaszu zlikwiduję korytarzyk w kierunku stryszku na rzecz większego pokoju. 7.W łazience dodam drzwi wejściowe na stryszek (pralnio-suszarnia). 8.Wyrównam linię dachu garażu i domu od frontu. http://images41.fotosik.pl/80/56bf162013754643med.gif http://images38.fotosik.pl/80/2ff251dee1b97922med.gif Moje zmiany są takie, jak ewentualne zmiany większości budujących W-49.12. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 16.03.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam wszystkich...Wiosna, wiosna... wczoraj pogoda była bajeczna, więc oczywiście całą rodzinką śmigneliśmy na nasze włości... a tym niespodzianka, na działce w wielu miejscach stoi woda... i tak podobno jest co roku od marca nawet do maja... a niebawem mieliśmy lać fundamenty !!!Co zrobić z tym fantem, jak podnieść poziom terenu działki, co nawieść ???Miał ktoś podobny problem ???POZDRO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 19.03.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 No i nastała zima znowu. A tak sie juz ładnie zapowiadalo przedwiośnie. Mój stan surowy przetrwał nietkniętny, mimo iż nie zabijalem okien i drzwi dechami. W tamtym tygodniu przyjechal styropian. Samochod cięzarowy zagrzązł na drodze dojazdowej, podobnie jak ja, ciągnik nie dał rady wyciągnąc.... I weź tutaj człowieku cos rób, skoro nie ma warunków dojazdowych, a gmina nie raczy drogi naprawić Andy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 19.03.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 syncmaster7, tak mi wstyd Od 11 lutego nie odpowiedziałam na Twój post. Przeczytałam, powiedziałam sobie "za chwilę" i normalnie zapomniałam, a prawie codziennie zaglądam na forum. Jeszcze raz Jeżeli chodzi o materiały, to fundament wylewany, ściana jednowarstwowa z betonu komórkowego odmiana 400 o grubości 36 cm, strop lany, wszystkie ściany działowe murowane też z bloczków betonowych- na poddaszu również, dachówka betonowa IBF. Na dzień dzisiejszy wszystko w środku jest wytynkowane, rozprowadzone instalacje: elektryczna, wod-kan, ogrzewanie i odkurzacz. Zrobiona jest kotłownia z piecem na ekogroszek i miał z podajnikiem i 2-funkcyjnym piecem gazowym "na wszelki wypadek".W całym domu jest podłogówka i zrobione wylewki. Strych i poddasze są ocieplone i gotowa jest zabudowa poddasza z płyt k-g. Na strychu stoi rekuperator i mąż własnymi ręcami rozprowadza przewody wentylacyjne. Co jeszcze? Drzwi zewnętrzne, parapety wewnętrzne i kafelki w kotłowni i kuchni- na ścianie i na podłodze. To chyba tyle mniej więcej. Kosztowało to do tej pory ok. 360 tyś. Oczywiście zaproszenie ciągle aktualne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 21.03.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam serdecznie. Cieszę się, że jest tak duże zainteresowanie tym projektem, bo bardzo mi się W-49.12 podoba. Kilka miesięcy temu kupiliśmy działeczkę na granicy Zabrza i Tarnowskich Gór w spokojnej okolicy. Jak wszystko się dobrze ułoży z początkiem następnego roku chcemy rozpocząć budowę, teraz załatwiamy prą i kanalizację. Jestem bardzo ciekawy czy ten projekt został przez kogoś zrealizowany na Śląsku, chętnie bym go zobaczył w realu. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia2008 22.03.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Hej, hej!Mam pytanko. Czy na poddaszu ścianki kolankowe okładaliście (bądź macie zamiar obłożyć) płytami g-k czy też je wytynkować ??? Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 22.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Justka i Darcio - wybudowałam ten dom w okolicach Bielska-Białej. Teraz trwają prace wykończeniowe. Jeżeli chcielibyście zobaczyć domek na żywo, to zapraszam.monia2008- ja tynkowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 22.03.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Monia monstrualne dzięki! Z pewnością skorzystamy jak tylko się nieco zazieleni i moja żonka znajdzie chwilkę wolnego czasu. Pozdrawiam A może jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 23.03.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Poleciałem do geodety w Tarnowskich Górach aby wykonał mi plan działki do celów projektowych. Geodetę polecił mi sąsiad, który kupił działkę obok mnie i mówił, że gość ma już wszystkie dokumenty i orientację w terenie, bo przecież przygotował plan dla niego więc ma już wszystko "pochytane" i z pewnością wyjdzie taniej. Mr Geodeta faktycznie sprawiał wrażenie zorientowanego w temacie, ale kiedy zaspiewał mi 1.000 zł zmroziło mnie. Powiedzcie, czy to jest obecnie normalna cena?, bo słyszałem o takich w okolicy 500 - 600 zł. I jeszcze jedno pytanie. Przygotowuję się do wstępnych rozmów z bankami na temat kredytu na wybudowanie upragnionego w49.12. Może inwestorzy, którzy zakończyli lub są na etapie ukończenia projektu uchylą rąbka tajemnicy ile finalnie "szarpnęła" ich ta inwestycja (bez ceny zakupu działeczki)? Pozdrawiam cieplutko, a wiosny nie widać.. [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 23.03.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Bez kosztów działki przygotuj się na jakieś 400 tys. i to bez żadnych fajerwerków [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 24.03.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Bardzo pocieszające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 24.03.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Takie niestety są realia. Grunt to zrobienie realnego kosztorysu i żelazne trzymanie się kwot jakie z niego wynikają. My nad kosztorysem ślęczeliśmy dwa tygodnie ale opłaciło się. Większe niedoszacowania wyszły nam jedynie przy tynkach wewnętrznych i elewacjach. Zdarzyło nam się także mocne przeszacowanie przy instalacji wod-kan. i c.o. przez co zdecydowaliśmy się na zakup solarów za zaoszczędzone pieniadze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phili 24.03.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 U nas dom w stanie surowym otwartym, z dachem (deski i papa) wyszedł 180 tys(ściany porotherm Wienebergera 25, budowa systemem gospodarczym)Teraz wykańcza nas wykończeniówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyśki 25.03.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 na Śląsku chyba ceny jednak nie są tak przerażające. Nam rzeczoznawca wyliczył koszty budowy domu wraz z wykończeniem na około 300 tys. zł. (oczywiście systemem gospodarczym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 25.03.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 A ja szacuje że ze stanem otwartym (dach deski i papa) zmieszczę się w 100tys ale sporo rzeczy wraz z pomocą rodzinki będę robił sam ( fundamenty, strop, dach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 25.03.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ja ostrożnie szacuję także na około 300 tyś, zwłaszcza że będziemy budować niedaleko Krzyśków, więc ich wycena powinna odpowiadać lokalnemu rynkowi materiałów i usług. Mam też nadzieję, że widoczna obecnie tendencja spadku cen materiałów i robocizny się utrzyma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 25.03.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 KrzyśkiMam nadzieję, że to realny koszt, moja budowa będzie niedaleko twojej w Zawadzkiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts