Krzyśki 26.03.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 my mamy nadzieję, że uda nam się nawet taniej to wybudować, ponieważ wszędzie trzeba się targować o cenę i czasem naprawdę można wynegocjować korzystne ceny, które zdecydowanie obniżają koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 26.03.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Jak zaczynałam budowę, też miałam nadzieję, że wybuduję taniej. Domek już stoi i niestety muszę zgodzić się z irysami- 400 tyś "i to bez fajerwerków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vilgax 27.03.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam wszystkich sympatyków W49.12 Zima była okresem poszukiwania wymarzonego domku, w końcu zdecydowaliśmy się z małżonką na W49.12 ale z literką B. Projekt zakupiłem u lokalnego projektanta, teraz czeka nas adaptacja z budową powinniśmy ruszyć w czerwcu, Nie znalazłem żadnego sympatyka z Warmińsko- mazurskiego , wielka szkoda bo domek jest naprawdę uroczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 27.03.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Przyznaję rację, że projekt jest uroczy. Ja mam nadal serce rozdarte pomiędzy wersją podstawową a wersją B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vilgax 27.03.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Justka i Darcio. Byliśmy z żoną zdecydowani na 49.12, w projekcie chcieliśmy zamiast gankuwkleić lukarnę lekko wysuniętą i poszeżyć garaż, projektant chciał za te zmiany700 zł, w przypadku "B" garaż jest OK. a wyciągnięcie istniejącej lukarnyweźmie 200zł.,..a bym zapomniiał dokupilismy jeszcze aneks wykusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 27.03.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Hey Wilgax !! A gdzie dokładnie zamierzasz budować ? My budujemy w-27.12 D,czyli podobny .Jesteśmy na etapie fundamentów Dla tego odezwałam sie do ciebie,bo jestem na forum już od roku a nie znalazłam nikogo z naszych okolic a w dodatku budującego mój domek -lub -tak jak ty -podobny ... Nareszcie SWOJAK na forum !!! Pzdr. R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreon 27.03.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam Pytanie do Irysa i Piwonii, piszecie o kw 400 tyś koszt budowy, a czy możecie napisać o jakim stanie wykończenia domu piszecie ?? Nam ekipa jutro wchodzi kopać fundamenty, mamy nadzieję że machina nareszcie ruszy. Pozdrawiamy wszystkich budowniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 28.03.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Chodzi mi o dom wykończony, nadający się do zamieszkania. Irysy już mieszkają, więc pewnie piszą ile wydali do tej pory. Zobacz parę postów wyżej- piszę ile wydałam i co jest do tej pory zrobione. Zapomniałam napisać, że gotowe są też wszystkie przyłącza- woda, gaz i prąd. Może i można troszkę taniej- nie trzeba montować rekuperatora, czy robić podłogówki w całym domu (choć nie wiem czy kaloryfery wyjdą o wiele taniej). Zaczęłam budowę w 2007m, więc być może nieco potaniały materiały budowlane. Ale z drugiej strony domek urządzam bardzo skromnie- kafelki po trzydzieści kilka zł., drzwi 300 zł., kuchnia ikea, panele laminowane a nie żadne drewno itp.a gaz i wodę miałam już na działce, którą kupiłam. Mąż zerknął przez ramię i powiedział,żebym napisała, że potrzeba 450 tyś, ale zakładam ,że te 400 to niezbędne minimum. Ja w 400 tyś się nie zmieszczę, bo przede mną jeszcze drzwi wew., panele, oczyszczalnia (niestety, nie ma kanalizacji), malowanie, wyposażenie łazienek (kibelki, wanny itp.). O meblach już nie wspomnę. Jak znajdę chwilkę czasu to postaram się napisać ile kosztował mnie fundament czy ściany zew. Muszę zerknąć do notatek. No chyba że potraficie prawie wszystko zrobić sami. My tylko popracowaliśmy przy fundamentach- wypełnianie, zagęszczanie, izolacja i ocieplanie, przy instalacji rekuperatora a teraz będziemy sami malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vilgax 29.03.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Hej Ren2904! Kupiliśmy działkę w Nagladach-kolonia, gmina Gietrzwałd, 12 km od Olsztyna. nasi znajomi również, razem będzie trochę łatwiej przy negocjacjach materiałów budowlanych, mamy zamiar rozpocząć budowę w podobnych terminach. Tylko co do wykonawców jest dylemat, duża rozbieżność w robociźnie. Od 45-70 tys, za stan surowy z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyśki 29.03.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Przy fundamentach też robiliśmy wszystko sami, więc koszt robocizny odszedł. Jedynie materiały. Wiele rzeczy w domu będziemy robić sami lub po znajomości. Zawsze to zaoszczędzone pieniądze, tym bardziej, że słyszy się, iż za robociznę lubią sobie wołać (obojętnie jakie prace) średnio około 2000 - 3000 zł. To wcale nie mały pieniądz, więc tam gdzie to tylko możliwe będziemy robić swoimi siłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyśki 29.03.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 oczywiście nie piszę o stawianiu murów, czy dachu, ale drobniejsze prace wewn. domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 29.03.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Krzyśki a dlaczego Wasz dziennik budowy nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyśki 29.03.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Problem polega na tym, że nie wiem, jak wstawić linka do naszego dziennika w profilu, więc po prostu jest info, że coś takiego istnieje i trzeba by wejść przez wyszukiwarkę forum, aby znaleźć nasz dziennik i poczytać. Przy tej też okazji przepraszam za owe utrudnienie i jeśli ktoś doradzi mi, jak zrobić, by wstawić tu linka na dziennik, to będę wdzięczna za takie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzyśki 29.03.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 dodałam linka obok, może to ułatwi sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 29.03.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 No i wszystko już śmiga Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
depcioch 30.03.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 witam.Piwona mam do Ciebie pytanie a właściwie prośbę. Czy byłaby możliwość zobaczenia Twojego domku? Też buduję W-49.12 (dopiero fundamenty zalane). Chodzi mi szczególnie o pomieszcznia na poddaszu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 30.03.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 depcioch, oczywiście że byłaby taka możliwość. Najlepiej w jakąś sobotę, bo wtedy jesteśmy na budowie a w tygodniu do późna pracujemy- trzeba na spłatę kredytu zarabiać. Napisz na priv to się jakoś umówimy konkretnie. Czy Koszęcin to koło Tarnowskich Gór?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 30.03.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Hey Wilgax !! No i znowu mam pecha bo ja jeszcze dalej na wschód - pod samą ruską granicą ,ale miło ,że na "swojaka" trafiłam.Trzymam za was kciuki i oby wszystko szło po waszej myśli. U mnie ekipa bierze za stan surowy ( plus działówki,schody ,dach-pełne deskowanie,papowanie i dachówka) 38 tys. Myślę,że to nie tak dużo,co nie ? Co prawda,bez garażu ( już mam,wolno stojący),ale za to domek,po adaptacji ma 140 m2 pow. uż. Dziś zaczęli fundament i zeby nie zabrakło bloczków to by skończyli (bloczki bierzemy z Suwałk,odległych o 65km. i nie dowieźli na czas ).Majstry obiecali,ze do końca maja "zamkną" dach Przepraszam wszystkich budowniczych,że taką prywatę tu odstawiam,ale aż pali,zeby z kimś pogadać o postępach a na naszym wątku (W-27.12) ludziska chyba ostro pracują,bo nikt się nie odzywa. Pozdrawiam wszystkich R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 31.03.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Słonko dzisiaj u nas przygrzało, tak więc myślę, że aktywność na budowach, jak i na forum znacząco wzrosnie. Życzę wszystkim wytrwałości i cierpliwości. Trzymam za Was kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzejson 08.04.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Witajcie! No i w moim przypadku prace ruszyły z kopyta. A to dlatego , że sie ciepło zrobiło, i wreszcie można konkretnie dojechac na działkkę, bez wspomagania. Wczoraj wstawili pikne okienka, a dzisiaj zaczynaja docieplnia. Pierwsza noc przespadna w budynku, na straży. Aha, no i pochwale sie z jutro bede miał juz odwiert. Na ilu metrachdzie woda to nie wiem. ...a może ropa tryślnie Andy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts