Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Witaj C3PO ;)

Beton: 45kubików do ziemi. Po zaszalowaniu 15,5kubika. Płyta 15 kubików. Razem do tego stanu 75,5 kubika betonu B20. My nie murowaliśmy z bloczków jak widać ;)

Tak jest - pod kominy zdecydowanie więcej wylaliśmy. Stal: nie pamiętam ile tego tam wyszło, ale na dwa wieńce musisz sobie najłatwiej na sztuki policzyć.

Drut fi12 jest 6 metrowy ;)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja juz jestem po robotach dociepleniowo-elewacyjnych. :wink: Położyłem tynk silikonowy, zrobiłem podbitkę drewnianą. Dzisiaj się rozliczyłem. :cry: ufff, wyszło 375m2 ścian, plus 110 podbitki. Kosztowało jak "zboże', ale efekt jest piorunujący, w porówaniu do smutnego widokiem ścian z porotermu i wytających krokwi.

Dodam , że moja wersja bardziej niż trochę różni się od pierwowzoru, za sprawą zadasznia. (w najbiższym czasie postaram się wkleic jakieś zdjęcie)

Pozostało pomalowac podbitkę, ale nie bedzie łatwo.

HEJ... no i zaczynamy mordować 14 stronę...

Dzięki KRZYŚKI za info... lekko przeraziło mnie te 75 m3, nam z samodzielnych wyliczeń wychodzi ok 50 m3, ale do tego ściany fundamentowe z bloczków dojdą... ciekawe co w sumie będzie tańsze...

Im dłużej to wszystko obliczam tym drożej mi wychodzi... :wink: :roll: :o

Witam...

W końcu otrzymałem WZ na moją działeczkę...

Po przeglądnięciu wielu projektów mój wybór padł na W.49-12b .

Wcześniej byłem nastawiony na Dom w rododendronach 6 z pracowni Archon, jednak W.49-12b będzie wymagał mniejszej ilości zmian aby spełnił moje oczekiwania...

Zmiany jakie zamierzam wprowadzić to:

1. Wykonanie kanału w garażu

2. Zmiana pokrycia dachowego na blachodachówkę

3. Zmiana technologii ścian na dwuwarstwowe - beton komórkowy 24 cm plus 15 cm styropian

4. Zmniejszenie szerokości frontu o 25 cm do 15 metrów

5. Podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak (24 cm)

Zastanawiam sie jeszcze nad zmianą wymiarów okna w kotłowni...

Może ktoś ma jakieś doświadczenia w modyfikacjach tego projektu?

W związku z tym, iz "dużo schodków jeszcze przede mną" mam pytanie odnośnie wymienionych przez mnie zmian w projekcie.

Chodzi mianowicie o to które z w/w zmian muszę zlecić architektowi (zmiany zasadnicze), a które można wykonać bezpośrednio na placu budowy?

Zmniejszenie szerokości frontu - na pewno architekt, bo to zmiana zasadnicza (zmiana szerokości budynku).

A co z resztą??

W projekcie jest dopuszczalne zastosowanie ściany dwuwarstwowej o minimalnej szerokości warstwy nosnej nie mniejszej niż 25 cm, ja planuję pustaki z betonu komórkowego 24 cm. Czy zmianę taką należy zgłosić architektowi przy adaptacji projektu? Wszak zamierzam budować z pustaka odmiany M600 (oryginalnie M400)...

A może ktoś z moich okolic jest w trakcie realizacji tego domku? Jeśli byłaby mozliwość zobaczenia i oceny wymiarów (szczególnie poddasza) na żywo to byłbym bardzo wdzięczny...

Proszę o pomoc i jednocześnie gratuluję wyboru wszystkim miłośnikom projektu W.49-12

Pozdrawiam...

Zmiany jakie zamierzam wprowadzić to:

1. Wykonanie kanału w garażu

2. Zmiana pokrycia dachowego na blachodachówkę

3. Zmiana technologii ścian na dwuwarstwowe - beton komórkowy 24 cm plus 15 cm styropian

4. Zmniejszenie szerokości frontu o 25 cm do 15 metrów

5. Podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak (24 cm)

Zastanawiam sie jeszcze nad zmianą wymiarów okna w kotłowni...

Może ktoś ma jakieś doświadczenia w modyfikacjach tego projektu?

Podniesienie scianki kolankowej to bardzo dobry pomysł, ale aby budynek nie stracił na formie musisz wydłużyc też odpowiednio krokwie.

Pomyśl nad przeniesieniem kotłowni za garażem, do składzika. Dzieki temu nie będzie sie specjalnie kurzyć /o ile skazany bedziesz na piec na paliwo stałe/ a przy okazji bedziesz mial dodatkową izbe, np. na pralnię.

Witam...

Dziś projekt zawędrował do architekta celem adaptowania go do warunków terenowych i wprowadzenia kilku poprawek.

Poszukuję teraz dobrej, solidnej ekipy z okolicy oraz kierownika budowy...

Czy ktos ma namiary na dobra ekipę ( lokalizacja - Trzebinia w połowie drogi pomiędzy Krakowem a Katowicami ) ???

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów...

Witam wszystkich po długiej przerwie!

Z ogromną przyjemnością donoszę, że jutro tj, 23.05.09 zalewamy strop, po wielu bojach i przebojach ruszyliśmy z kopyta i efekty są widoczne z dnia na

dzień.Zdjęcia obiecuję wkleić po ogarnięciu tego bałaganu.

Zmian w projekcie praktycznie nie wprowadziliśmy żadnych i nie żałujemy,

gdyż wszystko jest bardzo dobrze przemyślane i można jedynie popsuć.

Ale oczywiście każdy robi w/g siebie. Widze, że przybyło budujących i bardzo fajnie ,bo to bardzo fajny domek

pozdrawiamy

Witam wszystkich budujących oraz wybudowanych!

Pragniemy dołączyć do grona budujących z projektem W49.12b. Jestesmy na etapie oczekiwania na przyłącza i pozwolenia. W związku z wyborem tego projektu mamy z żoną gorącą prośbę, chcielibyśmy zobaczyć domek w49.12b w realu, niekoniecznie musi być wykończony, byleby można wejść do środka i zobaczyć czy będzie spełniał nasze oczekiwania (zwłaszcza jeśli chodzi o jego wielkość). Bardzo prosimy o odpowiedz osób które buduja lub wybudowali ten sliczny domek na dolnym slasku i o kontakt na forum lub na priva.

Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za wszystkich!

Aneta i Marcin :)

Witam wszystkich...

PROŚBA DO KREONA I KRZYŚKÓW:

My zaczynamy wylewać fundamenty na początku lipca, i ponieważ również mamy dwustanowiskowy garaż prosimy was o podanie ilości materiałów jakie wam poszły na stan ZERO, tj.: ile betonu, stali, bloczków... itd. Gdyby chciało wam sie podać jeszcze ceny to byłoby super.

Z góry dziekujemy za pomoc....

I pytanie nr 2: czy powiększaliście fundament pod kominy, bo ktoś na tym forum pisał że są za małe !!!

Witam

Przepraszam że dopiero dziś odpisuję na twoje pytanie.

Tak w wielkim skrócie

Ławy- beton B25 -21m3

Bloczki fundamentowe ok 1300 sztuk

1 paleta cementu

Płyta -beton B15- 19 m3

14 wywrotek pisaku w fundament ;-( to najbardziej bolało w portfelu,

pręt zbrojeniowy 70 sztuk ( kilka mi zostało)

pręty gładkie 200 kg - (troszkę zostało)

Mamy już postawiony parter ze stropem , od 27.06 ekipa wchodzi stawiać pięterko i mówią że do 10 czerwca będę miał dach odeskowany i papą pokryty :D

Pozdrawiamy :D :wink:

• 2 weeks później...

Witam wyznawców W-49.12 ;)

Po przeglądnięciu kilku (-dziesięciu, -set ...) projektów ten projekt wbił się niespodziewanie na prowadzenie. Oczywiście po przeczytaniu 14 stron porad i indywidualnych rozwiązań z pewnością wdrożylibyśmy dużą ich część niemniej jednak jako projekt bazowy ma najlepszą funkcjonalność.

Troszkę przeraża mnie jego kubatura w perspektywie przyszłego ocieplania, jednak z drugiej strony nie wiem czy nie zdecydowałbym się na rozwiązanie Jiri'ego - http://little-house.blog.onet.pl/1,AR3_2008-05_2008-05-01_2008-05-31,index.html czyli wydłużenie garażu do obrębu domu i przykrycie tego wspólnym dachem.

Sam projekt wydaje się doskonałym tworzywem na wersję energooszczędną - prosta bryła, prosty dach, nic tylko połączyć kominek+piec+solary z cipłymi ścianami. Marzenia ...

My na razie dopinamy dopiero zakup działki, więc sama budowa szybko nie ruszy, ale wyczytane uwagi - bezcenne:)

I jako iż jestem wzrokowcem - standardowa chyba prośba - czy w okolicach

Górnego Śląska (i Zagłębia ;) można by się gdzieś wprosić do domu w stanie surowym otwartym bądź bardziej zaawansowanym ? Utwierdzić się w przekonaniu bądź stwierdzić, że porywamy się z motyką na słońce i projekt jest jednak zdecydowanie z duży na nasze możliwości.

Pozdrawiam.

Witaj, Yarpenowski!

Zapraszamy do nas (powiat tarnogórski). Chociaż narazie nie mamy jeszcze do końca postawionych ścian, ale wkrótce się to powinno zmienić, więc jaknajbardziej można będzie zobaczyć sobie domek. Jego wielkość praktycznie już dziś jest do ocenienia. Na naszym dzienniku można śledzić postęp prac (jest w miarę aktualny), więc, jak już dom nabierze odpowiednich do obejrzenia kształtów, to wystarczy o kontakt na priva. :)

Witamy wszystkich,

a o to fotki z dzisiejszego dnia,

jak pogoda pozwoli panowie do soboty skończą deskować i papować dach oraz zbudują taras i dokończą kominy :D

Trzymajcie kciuki za pogodę by dopisała :) :D :)

front

http://images46.fotosik.pl/141/f74dde092543b81bmed.jpg

tył

http://images50.fotosik.pl/141/097155019bf7f33fmed.jpg

Pozdrawiamy

Witam,

u mnie cały czas procesuje się dokumentacja do kredytu na działkę, ale korzystając z okazji zaglądnięcia ... w którymś poście czytałem, że ktoś zaadaptował pomieszczonko pod schodami jako garderobę dla tego dodatkowego pokoju na parterze wstawiając drzwi / przejście między nimi. Ponieważ nie mogę go sobie zwizualizować ;) - czy z Waszego punktu widzenia - to pomieszczenie może się do tego nadawać ?

Ponieważ ten pokój jest przeznaczony dla seniorki, prawdopodobnie nie zrezygnuję z osobnej łazienki do tego pokoju, a ten pomysł z wykorzystaniem schowka jako garderoby mnie zaciekawił.

I pytanie, które pojawiło się pod wpływem wypowiedzi na jakimś forum budowlanym - czy dach dwuspadowy to już dach wielospadowy (a takie mam warunki zabudowy) ? Spotkałem różne definicje - wg niektórych się łapał wg innych nie. Jeśli liczyć że to "Dach wielospadowy: dach, który posiada więcej niż jedną kalenicę" to jedna to garażowa, druga domu :) a może trzecia daszku nad wejściem ;) ? A jeśli garaż wrzuciłbym w bryłę domu to już nie ?

• 2 weeks później...
Witam wszystkich budujących oraz wybudowanych!

Pragniemy dołączyć do grona budujących z projektem W49.12b. Jestesmy na etapie oczekiwania na przyłącza i pozwolenia. W związku z wyborem tego projektu mamy z żoną gorącą prośbę, chcielibyśmy zobaczyć domek w49.12b w realu, niekoniecznie musi być wykończony, byleby można wejść do środka i zobaczyć czy będzie spełniał nasze oczekiwania (zwłaszcza jeśli chodzi o jego wielkość). Bardzo prosimy o odpowiedz osób które buduja lub wybudowali ten sliczny domek na dolnym slasku i o kontakt na forum lub na priva.

Pozdrawiamy i trzymamy kciuki za wszystkich!

Aneta i Marcin :)

Witam, mój domek stoi niedaleko Wrocławia, mozecie sobie go obejrzeć na http://little-house.blog.onet.pl/.....lub wystarczy mail zeby się umówić na [email protected]. Można obejrzeć od środka.

Witam....ja nie żałuję decyzji wyrównania ścian i dachu...szczególnie po tym jaki efekt osiągnałem i co o tym mówią ci, którzy mnie odwiedzają...

pozdrawiam

Witam wyznawców W-49.12 ;)

Po przeglądnięciu kilku (-dziesięciu, -set ...) projektów ten projekt wbił się niespodziewanie na prowadzenie. Oczywiście po przeczytaniu 14 stron porad i indywidualnych rozwiązań z pewnością wdrożylibyśmy dużą ich część niemniej jednak jako projekt bazowy ma najlepszą funkcjonalność.

Troszkę przeraża mnie jego kubatura w perspektywie przyszłego ocieplania, jednak z drugiej strony nie wiem czy nie zdecydowałbym się na rozwiązanie Jiri'ego - http://little-house.blog.onet.pl/1,AR3_2008-05_2008-05-01_2008-05-31,index.html czyli wydłużenie garażu do obrębu domu i przykrycie tego wspólnym dachem.

Sam projekt wydaje się doskonałym tworzywem na wersję energooszczędną - prosta bryła, prosty dach, nic tylko połączyć kominek+piec+solary z cipłymi ścianami. Marzenia ...

My na razie dopinamy dopiero zakup działki, więc sama budowa szybko nie ruszy, ale wyczytane uwagi - bezcenne:)

I jako iż jestem wzrokowcem - standardowa chyba prośba - czy w okolicach

Górnego Śląska (i Zagłębia ;) można by się gdzieś wprosić do domu w stanie surowym otwartym bądź bardziej zaawansowanym ? Utwierdzić się w przekonaniu bądź stwierdzić, że porywamy się z motyką na słońce i projekt jest jednak zdecydowanie z duży na nasze możliwości.

Pozdrawiam.