Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale się zmieniło na tym forum... byłem jednym z pierwszych wpisujących się, a teraz tylu narratorów :)

Powiem Wam wszystkim jedno - nie żałujcie wyboru tego projektu. Mieszkam w domu od czerwca ub. roku i stwierdzam, że naprawdę jest funkcjonalny. Czasami tylko myślę, że aż za dużo tego miejsca :) Pokój nad garażem (dwa stanowiska) do dzisiaj nie wykończony... ale nic to, kiedyś go skończę. Narazie walczymy z inwestycjami w działkę.

Ktoś się tu podpytywał o koszt ogrzewania. Ja mam poroterm 25 + 15 cm styropian. Z racji tego, że mieszkam w pewnej głuszy, to gaz nie wchodził(ziemny) w rachubę (500 metrów do pierwszej rury). Gaz ciekły też dość drogo. Dlatego też grzejemy się prądem (generalnie II strefa - koszt 1 kWh to 19,5 grosza netto... każdy może sobie przeliczyć ile to kosztuje, a nie ponosiłem kosztów instalacji gazowej... niepotrzebnie tylko komin pod piec budowałem :)

Co do kosztów pierwszej zimy to zużyłem około 12 kubików drewna... ale zaznaczam, że nie było niestetty sezonowane... W tym roku już częściowo mam więc przewiduję zejście do 10 m 3....

A co do opłat za prąd to od 12 grudnia (wtedy założyłem licznik dwustrefowy) do 22 marca (wtedy mniej więcej przestaliśmy grzać) to ok. 1200 zł. W tym jest oczywiście jeszcze noce oświetlenie, praca kilku urządzeń (pompy, zmywarka, pralka, czasami nocą chodzi komuputer lub pali się małe światło na korytarzu - w domu są małe dzieci).

Nie są więc to koszty porażające...

Obecnie (latem) ciepłą wodę mam z ogrzewania prądem. Mój ostatni rachunek za okres 3 lipca - 3 września to 456 zł. Z czego na drugą strefę przypada ok. 160 zł... Ale nie można tego traktować jako tylko i wyłącznie kosztu grzania... (vide uwaga powyżej).

Zastanawiałem się, czy nie zainstalować solaró, ale uwzględniajac, że jest to minium wydatek 8-9 tys zł (minus 2 tys dotacji) to i tak przy dobrych wiatrach inwestycja 6 tys zł zwróci się za kilkanasię lat jak nie więcej...

• 2 weeks później...
Witam serdecznie wszystkich budujących ten bardzo funkcjonalny domek:-) Ja już kupiłam projekt...teraz tylko muszę wprowadzić kilka drobnych zmian a mianowice: daszek nad wejściem oraz elewacja będą takie jak w projekcie domu ATOS z dobredomy.pl, drzwi wejściowe wyśrodkowane, okna dachowe na strychu ponieważ tam będzie pokój, brak drzwi balkonowych w sypialni na parterze-tylko okno, dłuższe okna w aneksie wykuszu oraz dodamy dwa schdoki tak aby schody nie były za strome. Tak poza tym to wszytko zostaje bez zmian. Zastanaiwmy się tylko poważnie nad ścianką kolankową? czy warto i czy jest sens ją powiększac? Bo trzeba by wtedy również krokwie wydłużaćż zeby domek nie stracił uroku...więcej dachówki wtedy potzreba i w ogóle nie wiem czy warto..skoro wiele osób pisze że pokoje i tak są duże bez podnoszenie ścianki...?? prosze o rady i porady na ten temat:-)

• 4 weeks później...

A ja mam taką wielką prośbę do tych co już wybudowali i mieszkają : napiszcie z perspektywy czasu i pomieszkania trochę juz we własnym domku - co byście zmienili jeśli budowalibyście ten dom jeszcze raz. Czegoś Wam brakuje, coś jest zbędne, cos Was denerwuje, z czegoś w ogóle nie korzystacie ?

Na etapie adaptacji projektu często coś przeceniamy ('będę tu miał ...', 'muszę mieć') lub nie doceniamy ('a po co mi to', 'obejdę się bez tego'). Potem życie brutalnie to weryfikuje, ale na zmiany jest już za późno.

.skoro wiele osób pisze że pokoje i tak są duże bez podnoszenie ścianki...?? prosze o rady i porady na ten temat:-)

Droga Sylwio,

Czy są duże, bo bym polemizował, bo zawsze mogły by być większe. Dla kogos kto przeprowadzi się z 48m2 lokalu to rzeczywiściie szok.

Tak na serio to pokoje na górze są bardziej ustawne po powiększeniu ścianki kolankowej /domniemam na zasadzie wizualizacji 3d, porównując oba warianty/

na Twoim miejscu nie wachałbym się, i jeżeli wystarczająco wydłużysz krokwie to domek nic nie straci ze swojego uroku.

Pozdrwiam

Andrzej

• 3 weeks później...

Witam

chciałabym sie dowiedzieć o wprowadzanych zmianach w projekcie W-49.12b..jeśli jest możliwość wysłania zdjęć na maila byłabym wdzięczna .. chodzi mi głównie o wnętrze domku..jesteśmy na etapie wybierania projektu i dziś w oko wpadł mi właśnie ten projekt .. bardzo proszę o wszelkie przydatne informacje ..

[email protected]

Z góry dziekuje

Pozdrawiam

Witam wszystkich...

PROŚBA DO KREONA I KRZYŚKÓW:

Witam

Przepraszam że dopiero dziś odpisuję na twoje pytanie.

Tak w wielkim skrócie

Ławy- beton B25 -21m3

Bloczki fundamentowe ok 1300 sztuk

1 paleta cementu

Płyta -beton B15- 19 m3

14 wywrotek pisaku w fundament ;-( to najbardziej bolało w portfelu,

pręt zbrojeniowy 70 sztuk ( kilka mi zostało)

pręty gładkie 200 kg - (troszkę zostało)

Witam,

Mam pytanie dotyczące dotyczące tych ilości. Kreon czy budujesz w-49.12b z garażem jednostanowiskowym? Czy coś powiększaliście? Ja również zaczynam niebawem stan zero i nie wiem ile wszystkiego zamówić!!!

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki,

kamcia461

Witam,

Mam jeszcze do Was budowniczowie w-49.12b pytanie - czy instnieje mozliwość zobaczenia w domku w realu :lol: ? Mieszkam w Warszawie, a budować będę pod Radzyminem.

Z góry dziękuję,

kamcia461

Witam

Ja buduję wersję z garażem dwustanowiskowym i wykuszem.

A co dokładnej ilości materiałów nie prowadziłem żadnego zestawienia ilościowego tylko kosztowe.

Pozdrawiamy.

Witam wszystkich budowniczych

My jesteśmy na etapie -dach deska/papa.

Jeżeli komuś pomoże moje zestawienie materiałów to służę:

stal 12 /1600 kg 10 / 1500 kg 6 / 300 kg drut wiązałk.6 kg

Beton - ława 16m strop 21m

Suporex - 1500 połówki 700( ściany działowe wszystkie z połówek)

Deski 8m cegła 1450 szt, cement do murarki i chudziaka 2t, cegła klinkier(2 kominy) 360, pełna30 szt,papa na dach 22 rolki, papiaki 25kg,wapno 1t,zaprawa do klinkieru 22 worki- to z grubsza chyba wszystko.

W ostatniej chwili przerobiliśmy przedsionek tzn wejście do kuchni jest z głównego holu a przedsionek jest zmniejszony 2,0/1,70.

Nam się bardziej podoba ta opcja.

Budujemy w okolicach Płocka, zapraszamy- ale niestety okienka są już zadeskowane i nie wygląda to efektownie.

pozdrawiamy

Witam wszystkich budowniczych

My jesteśmy na etapie -dach deska/papa.

stal 12 /1600 kg 10 / 1500 kg 6 / 300 kg drut wiązałk.6 kg

Budujemy w okolicach Płocka, zapraszamy- ale niestety okienka są już zadeskowane i nie wygląda to efektownie.

pozdrawiamy

Witam,

Gocha2611 czy ta stal to na fundamnety i strop? Bo nam z zestawienia materiałów na fundamenty wyszła połowa tego co Tobie. I zastanawiam się czy w projekcie czegoś nie uwzględniono?

Pozdrawiam,

kamcia461