kamcia461 01.12.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam,Jakaś straszna cisza nastała na forum. A ja natomiast znowu mam pytanie - ile szt. pustaków ceramicznych wyszło Wam kochani na ściany zew., garażu i wew. nośne? Zastanawiam się nad Porotonem lub zwykłym maxem i nie wiem co wybrać!!!! Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w wymienionymi materialami? Z góry dziękuję za inforamcję.Pozdrawiam,kamcia461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamcia461 01.12.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam,Jakaś straszna cisza nastała na forum. A ja natomiast znowu mam pytanie - ile szt. pustaków ceramicznych wyszło Wam kochani na ściany zew., garażu i wew. nośne? Zastanawiam się nad Porotonem lub zwykłym maxem i nie wiem co wybrać!!!! Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w wymienionymi materialami? Z góry dziękuję za inforamcję.Pozdrawiam,kamcia461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 03.12.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Witaj kamcia461 Ta cisza w zasadzie nastała jakiś czas temu. Chętnie poczytałabym o na temat budowy mego domku W-49.12 z wykuszem. Budowę zaczynamy wiosną 2010r. i obecnie śledzę ceny potrzebnych nam materiałów budowlanych. Zrobiłam wycenę okien, rolet i bramy garażowej. Mamy zakupione i przetarte drzewo na więźbę, które sobie teraz spokojnie leżakuje. Chętnie dowiedziałabym się także ile (orientacyjnie) jest potrzebnych pustaków ceramicznych - Pototerm. My również planujemy strop z Terivy (taki jest w naszym projekcie i nasz pan murarz też zachwala). Pozdrawiam - Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamcia461 04.12.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Witam Jolu,Jak na razie jesteśmy na etapie murowania fundamentów. Jeśli chodzi o Porotherm to w kilku przypadkach z forum (w moim też) powierzchnia ścian zewnętrznych oraz wew. nośnych wynosi 245 m2 z kawałkiem. Ja zaokrągliłam do 250 (bo na pewno będą jakieś odpady, których nie wykorzystamy i dlatego się zabezpieczam). Jesli pomnożyć to przez 10,7 pustaka to wychodzi 2 675 pustaków o gr. 25 cm. My kupujemy 2700 szt. W sobotę jedziemy w okolice Iławy, żeby porozmawiać z przedstawicielem firmy Dziadek, bo mój mąż uparl się na okna drewniane. Nie wiem co jeszcze napisać, bo już chciałabym mieć ssz, ale do tego jeszcze długa droga. Aha jek myślisz w ilu PLN się zmieścicie? Ja szacuję ssz na 170 tyś. (i nie wiem czy nie jestem zbytnią optymistką).Pozdr.,kamcia461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreon 04.12.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Witam Kamciu piszesz że Twój mąż chce mieć okna drewniane, myśmy zdecydowali się na plastiki ponieważ u nas budowa szła bardzo szybko i montaż drewnianych okien zaledwie miesiąc po postawieniu murów i przed tynkami wiązał się z duzym ryzykiem że okna mogą się odkształcić. Jakiś czas temu usłyszałem informację że producenci drewnianych okien mogą nie dać gwarancji na okna jeżeli są montowane przed tynkami i wylewkami ze względu na dużą wilgotność w domu. Proponuję też zajżeć do ostatniego muratora w którym jacyś ludzie piszą że mają okna drewniane założone 8 lat temu i muszą malować je już trzeci raz,( owszem zależy od jakości i producenta )ale niezależnie od tego okna drewniane trzeba konserwować a to powoduje że już nigdy nie będą wyglądały tak jak na poczatku. Dlatego proponuję to rozważyć. Pozdrawiam Kreon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamcia461 06.12.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 Witam Kreonie,Na którego producenta okien Wy się zdecydowaliscie i jak to sie przedstawiało pod względem ceny? Ja chyba tez jestem zwolennikiem plastików i chcę przesłac gdzieś okna do wyceny, tylko gdzie????? Nalepiej byłoby szukac jakiegoś przedstawiciela w Mazowieckim. Kochani macie jakieś namiary?Pozdrawiam,kamcia461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cloner 14.12.2009 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Z wycen które do mnie przyszły wynika, że najtaniej wychodzi Agraplast na drugim miejscu Jocz. Dodatkowo Agraplastu okna mam teraz w mieszkaniu wiec chyba sie na nich zdecyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreon 17.12.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 witammy mamy okna z Oknoplastu, punkt w którym je kupowaliśmy zamówiliśmy też drzwi zewnętrzna główne i tylne Gerdy oraz brama garażowa firmy Interflex dzięki temu cena była bardzo kożystna i wszystko w tym samym kolorze Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamcia461 18.12.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Witam,Keronie, czy mógłbyś przesłać mi na priv namiary na tego przedstawiciela z oknami i drzwiami? Będę wdzięczna, bo to duże ułatwienie zamówić wszystko w jednej firmie.Pozdrawiam,kamcia461 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 22.12.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Boże Narodzenie wkrótce, więc życzę Wam szczerze: Ciepłych chwil w rodzinie w Wigilijną Wieczerzę. Wszystko w złocie, zieleni, czerwieni. Niech Nowy Rok będzie pełen nadziei. By spełniło się choć jedno z twoich marzeń. Dużo szczęścia i niezapomnianych wrażeń! http://lh4.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S1IAMZB0DsI/AAAAAAAAAbE/xxrfcFlLIg0/3955.jpg :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 23.12.2009 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Niech radość oraz spokój w rodzinnej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia towarzyszą Wam przez cały Nowy 2010 Rok. Życzę, aby był on bogaty w sukcesy zawodowe jak i osobiste oraz żeby przyniósł wiele satysfakcji z Waszych dokonań. http://www.kartkiflash.pl/twojakartka/b22d42af6937f2da06ae18d5b92d69e0/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haszpo 31.12.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Witam chcialabym dolaczyc do grona budujacych wg projektu 49-12, w moim przypadku lustrzane odbicie z pojedynczym garazem Jestem na etapie fundamentow i mam wrazenie ze wybor jednostanowskowego garazu to byl maly błąd, troche wąsko. W samym projekcie nie zrobilam wielu zmian, zamierzam podniesc scianke kolankowa i zastanawiam sie o ile trzeba wydlużyc krokwie aby zachowac urokliwy wygląd domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 02.01.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 witam ja równiez wybrałam wersję z jednostanowiskowym garażem.. planuje budowę na wiosnę ale byłam pod Wroclawiem zobaczyć wybudowany dom z 1-stanow. garażem i musze przyznać ze w zupełności wystarczy na 1 samochód...fundamety zawsze wydają się optycznie mniejsze... a jeśli chodzi o ściankę kolankową i krokwie to niestety nie pomoge ponieważ ja nie planuje podwyższania ścianek...widziałam poddasze w realu i pokoje są naprawde wystarczająco duże!pozdrawiam serd.Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 02.01.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Witaj sylwia1984 Ja także planuję budowę tego domku wiosną tego roku. Jakie zamierzasz stawiać fundamenty lane czy z bloczków? Pozdrawiam - Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haszpo 02.01.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 dzieki Sylwia 1984, troche mnie pocieszylas bo z planow i opini moich znajomych to ten gaarz ma byc za waski,ale zobaczymy. Na woisne planuje postawic sciany i juz sie nie moge doczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 03.01.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Witaj Jolapp2Fundamenty będziemy budować z bloczków a ściany z Porothermu 30 + wełna lub styropian...jeszcze nie wiemy...zobaczymy jaka będzie różnica w cenie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 09.01.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Witam serdecznie Projekt już zamówiony i w przyszłym tygodniu powinien dotrzeć kurierem. Osobiście nie planuję większych zmian, natomiast waham się nad rodzajem ogrzewania. Z uwagi na fakt, że działeczka nie jest za duża (700m2) a w poblizu nie ma linii gazowej pozostaje albo węgiel albo pompa ciepła. Oczywiście różnica w kosztach ogromna, ale z drugiej strony mówi się, że ceny pomp spadają, a węgla rosną. Wysłałem kilka emili do firm pompiarskich, czekam na przybliżone kosztorysy. Pompa z odwiertami głębinowymi to wydatek rzędu nawet 70 tys, natomiast pompa powietrzna nie wiadomo czy da radę w naszym klimacie? Wybór ogrzewania zmienia wygląd całego parteru, bo albo masz kotłownie ze składem opału albo garderobę. Czy ktoś z Was planuje ogrzewanie węglowe z instalacją podłogową w całym domu? Czy to jest wykonalne i uzasadnione ekonomicznie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1984 10.01.2010 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 witaj Justka i Darcioja będe miała ogrzewanie węglowe na ekogroszek i podłogowe w kuchni, wiatrołapie, holu i łazienkach, chociaż znajomi którzy maja podłogówke bardzo sobie chwala i mówią abym zrobiła wszędzie bo to świetna sprawa (jednak ze wzgędu na to ze mam alergie na kurz głęboko się zastanawiam czy robic wszędzie). Na początku też sie orientowałam i zastanawiałam nad odwiertami i pompa ciepła...byłam nawet zobaczyć u znajomych jak to funkcjonuje i powiem szczerze ze chyba sie nie opłaca...bo koszt jest naprawde duży a często ta pompa musi byc wspomagana prądem i opłaty za energię są dośc wysokie... dlatego zdecydowalismy sie na piec z podajnikiem...wygodny i mimo wszystko najtańsze ogrzewaniePozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justka i Darcio 10.01.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witaj Sylwio A tak z ciekawości jak dużą powierzchnię będziesz ogrzewała i czy wybrałaś już rodzaj kotła? Ja też powoli skłaniam się ku kociołkowi na paliwo stałe, bo jak mi odpisali z jednej firmy pompiarskiej, że najtańcza w budowie pompa powietrza zużywa rocznie energii za 3000-3500 zł (powierzchnia do ogrzania 170 m2 i pełna podłogówka) to długo trzeba by było czekać na zwrot poniesionych wydatków, dwa że przy bardzo niskich temperaturach, a takie się u nas bywają musisz wspomagać taką pompę dodatkowym źródłem np w postaci elektrycznej grzałki, która już energooszczędna nie jest. Żeby jeszcze chociaż nasze lokalne władze wspierały takie proekologiczne rozwiązania poprzez jakieś dofinansowanie, ale wiadomo jak jest: kiedy mówią, że dadzą to może dadzą, a jak mówią, że zabiorą, to na pewno zabiorą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 10.01.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Witajcie A my zamierzamy ogrzewać nasz domek pelletem. Cena za tonę pelletu jest wyższa niż za węgiel ale uważamy, że ogrzewanie ekologiczne to przyszłość no i jest czyściej w kotłowni. Chcemy podłogówkę w wiatrołapie, kuchni, jadalni, salonie i w łazienkach. Pomimo, że bardzo podoba mi się podłoga z desek zrezygnowałam z niej na rzecz podłogówki aby pozbyć się kaloryferów, szczególnie z wykusza. Pozdrawiam - Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts