Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Jolapp2 :D

Wycztałem z Twojego dzeinnika, że budujesz w pobliży granicy z województwem sląskim. Czyli ja mogę powiedzieć, że buduję w pobliżu granicy z opolskim, bo jakieć 30-40 km. Tylko zszokowała mnie opinia, że w śląskim za usługi projektowe jest taniej. Polecany przez znajomych projektant tylko za wyrysowanie projektu na mapie zaspiewał 2 tyś., a geodeta za mapki do celów projektowych okrągły tysiąc. No to chyba jakiś rozbój jest :(

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Justka i Darcio, ja mam chyba takie ogrzewanie o jakie Wam chodzi. Piec z podajnikiem na groszek i podłogówka w całym domu. Tylko w łazienkach dodatkowe grzejniki- drabinki. Trudno powiedzieć czy to jest ekonomiczne- ogrzewam tylko węglem i w związku z tym nie mogę porównać kosztów ogrzewania z ogrzewaniem np. gazowym. Teraz wiem, że węgiel trzeba kupować na przełomie kwietnia i maja bo jest najtańszy a ja kupiłam na początku września bo wtedy miałam kasę i dużo przepłaciłam. Poza tym to pierwszy sezon w domu i ciągle się uczymy (a raczej mąż się uczy:) obsługi pieca i dlatego pewnie robimy lekki przepał. Sterowanie piecem węglowym jest wbrew pozorom bardzo trudne- trzeba ustawiać mnóstwo parametrów ale myślę, że w przyszłym roku będziemy umieli lepiej palić i węgla pójdzie mniej. Za to podłogówka jest super! Odczuwalna temperatura jest wyższa niż ta którą pokazuje termometr bo ciepło przechodzi przez człowieka od stóp do głów a nie unosi się od grzejnika do sufitu. No i nie wiem ale chyba nie powinna szkodzić alergikom, bo w dotyku jest chłodna i żaden kurz się nie unosi. Bardzo polecam.

Witaj Justka i Darcio :D

Ja właśnie z powodu ceny zmieniałam projektanta z woj.: opolskiego na projektanta z woj.:śląskiego. Z Opolszczyzny zaśpiewał za adaptację 3000zł (i takie ceny się u nas kształtują), a projektant z woj.: śląskiego wziął 1550zł :D

Faktem jest, że musiałam Pana bardzo dyscyplinować co do terminu i nie dać się naciągnąć na dodatkową dopłatę. Np. w projekcie mieliśmy dwie opcje ogrzewania i nie wykreślił jednej z nich - gazu, w dokumentach do starostwa oddaje się tylko z jednym rozwiązaniem, my tego nie wiedzieliśmy, ale on powinien wiedzieć i chciał od nas wyciągnąć dodatkową opłatę za przekreslenie na czerwono. Geodeta u nas bierze za mapki około 600zł, ale my załatwialiśmy je hurtem - trzy budujące rodziny, miało być po 300zł, a ostatecznie było po 400zł. Nie mniej jednak opłaciło się i jestem z tego zadowolona. Zawuważyliśmy też, że ceny materiałów budowlanych są mniejsze niż u nas.

Jedno co wiem, to jak na razie każdy próbuje skubnąć coś więcej - niestety :cry:

Pozdrawiam - Jola :D

Ponieważ trochę śledzę wątki o ogrzewaniu (obmyślając własny domu w przyszłości - mogę co nieco podpowiedzieć ;)

sylwia1984 - właśnie ogrzewanie podłogowe jest dla Ciebie najlepsze jeśli chodzi o alergię. Bez porównania z grzejnikami. Inna sprawa, że przy podłogówce raczej niewskazane są dywany i wykładziny więc tym lepiej dla Ciebie.

Justka i Darcio - Pompa ciepła powietrzna na pewno nie nadaje się jako samodzielne źródło ciepła dla CO (bo zawsze w zimniejsze dni kończy się na ogrzewaniu wbudowaną grzałką. Inna sprawa to taka pompa dla CWU.

Pompa ciepła zawsze wymaga prądu do działania - zysk jest taki, że z 1 jednostki zużytego prądu zyskujemy np. 4 (ten współczynnik określa COP pompy). Im niższa temperatura na wejściu tym niższy COP. Do podłogówki jeśli kogoś stać warto pomyśleć o pompie ciepła z kolektorem poziomym lub pionowym - do takiego rozwiązania potrzeba wody o w miarę niskiej temperaturze (w przeciwieństwie do grzejników) a tu pompa bardzo ładnie się sprawdza. Jakie będzie zapotrzebowanie na ciepło (czyli ile zapłacimy za prąd) trudno powiedzieć tylko na podstawie powierzchni domu - ważne z czego budujesz, jakie masz ocieplenie itp. Ludzie mający dobrze ocieplone domy i PC płacą za sezon grzewczy ok 1500 zł.

PC to droga zabawka ale wygodna - piec (czy to na węgiel, czy pellety, czy groszek) to jednak etat palacza, czyszczenie pieca, składowanie materiału, przestrzeń. Ustawień też trochę jest - ale od tego jest instalator.

Ja, jeśli mi się uda chcę mieć podłogówkę w całym domu (plu grzejnik drabinkowy na prąd w łazience), PC i kominek (z rozprowadzeniem lub bez) który ma służyć rekreacyjnie i ew do dogrzania (z powodu bezwładności podłogówki) lub w przypadku dłuższych przerw w zasilaniu (a może zasilacz awaryjny, agregator ? :)

Odpowiednio zaprojektowane i wykonane ogrzewanie podłogowe powinno spokojnie wystarczyć. Pamiętaj że np pod planowanymi szafkami w kuchni lub pod wanną w łazience podłogówki się nie robi - ale o tym ktoś kto będzie Ci ją projektował pewnie doskonale wie. Z wypowiedzi ludzi na forum wynika, że szczególnie ceniona jest podłogówka w wiatrołapie (ciepłe buty, ciepła podłoga, szybko wysycha).

Jedno o czym trzeba pamiętać, to że pod pompę ciepła projektuje się trochę gęściej ułożone rurki (ponieważ pompa lepiej radzi sobie przy troszkę niższych temperaturach więc gęściejsze rurki zapewnią odpowiedni komfort cieplny). ponieważ pomieszczeniem gdzie warto mieć cieplej niż w pozostałych pomieszczeniach jest łazienka można pomyśleć o dodatkowym grzejniku (żeby docieplić i/lub mieć ew miejsce do wysuszenia ręcznika) oraz owym gęstszym położeniu rurek.

Co jeszcze ? Podłogówka ma dość dużą bezwładność cieplną. Od momentu w którym zaczniesz grzać to momentu kiedy pomieszczenie osiągnie zadaną temperaturę trochę mija. Podobnie w przypadku wychładzania instalacji gdy na dworze zrobi się cieplej, czyli w tych okresach przejściowych. Dlatego ja mam zamiar posiadać ten kominek, żeby w razie konieczności szybko zagrzać sobie pomieszczenia (no i żonka nalega ;)

No i zaletą podłogówki jest to, że woda do ogrzania może być przygotowana pompą ciepła, piecem na węgiel/ekogroszek/pellety/olej, kotłem gazowym itp. Do wyboru do koloru.

Dzisiaj kurier z DHL dostarczył projekt. Trochę byłem zdezorientowany, gdy zobaczyłem, że wszystkie zezwolenia projektantów ważne są do końca 2009r, ale Pan z biura projektów wytłumaczył, że projekt był sporządzony i zatwierdzony w 2009r i wszystko jest OK. Ale gdyby w starostwie kręcili nosem to obiecał, że od ręki przeslą pozwolenia na 2010r. No to trzeba już poważnie mysleć o budowie. Trochę tylko mnie irytuje była właścicielka mojej działki. Kiedy kupowałem od niej ten kawałek ziemii była ona jeszcze w fazie podziału na mniejsze działki. Działka znajduje się przy drodze gminnej więc miałem zapewniony bezpośredni dojazd od tej drogi. Ale podczas podziału wystąpiła sytuacja, że gmina zażyczyła sobie 5 m od krawędzi jezdni na tzw pas przyydrożny (co wynika z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego). Działka w związku z tym została przesunięta o te 5 metrów i niby wszystko było ok. Ale jak to w gminie wszystko musi potrwać. Obecnie mam działkę, ale dzieli mnie od drogi 5 metrowy pas, który nadal należy do byłej wląścicielki. Doskonale wie, jakie jest przeznaczenie tego kawałka, ale aby nie było wątpliwości "co je moje, a co twoje" zaorała ten kawałeczek. Dostałem skurczu żołądka i pojechałem do gminy. Tam bardzo miła w sumie pani wytłumaczyła, że wszystko musi potrwać, ale na 100% do połowy roku ten kawałek ziemii będzie wliczony do drogi gminnej, "ale wie Pan, trzeba księgę wieczystą założyć, coś tam, coś tam, itd..." Póki co muszę się udać do eks właścicieliki i wybłagać zgode na służebność, a nie będzie to proste. Cóż, chłop (chłopka) żywemu i obcemu nie przepuści.

WITAM WSZYSTKICH W NOWYM ROKU...

Gelo_26 - ponieważ razem budujemy nasze domki gdzieś w okolicach Radomia, mam pytanko: Czy zamawiałeś już więźbę dachową, a jeśli tak to gdzie ?? Czy w okolicach Radomia robi ktokolwiek więźbę impregnowaną ciśnieniowo ??

My mamy dopiero stan "ZERO" ale nawiosnę ruszamy z kopyta !!!

Serdecznie Cię pozdrawiam i oczywiście całe forum. :) :p :wink:

C3P0 - Ja też jestem na stanie zero :) zresztą jak widać w dzienniku. U mnie więźba jeszcze rośnie w lesie :) kilka miesięcy temu dostałem zgodę na wycięcie z własnego lasu drzewa które min pójdzie na więźbę. Tak więc chyba jedynie ograniczę się do wynajęcia tartaku na kółkach :). Co do impregnacji to nie interesowałem się tym tematem więc nie wiem gdzie można coś takiego zrobić ciśnieniowo ale z informacji zasłyszanych to podchodzę sceptycznie do wykonywania impregnacji przez tartak.

Witam.

Mam pytanie dotyczace umieszczenia pieca na ekogroszek. W projekcie rura odprowadzająca spaliny nie wchodzi bezpośrednio w komin lecz zakreca pod kątem 90 stopni. Nie jestem przekonany czy w przestrzeni pozostającej przy ścianie zmieści się zasobnik na opał, a może by umieścić piec przy ścianie,

a zasobnik z lewej strony, tylko czy nie będzie zastawiał przejścia.

Bardzo Was proszę o poradę, a może znacie jakieś gotowe rozwiązania.

Witam...

Gelo_26... pozazdrościć lasku :D My niestety więźbę musimy gdzieś zamówić... a ponieważ na wiosnę zamierzamy ostro ruszyć z kopyta, więc w lutym chcemy jeszcze zamówić bloczki na ściany H+H i strop Teriva. Może wiesz gdzie w naszym rejonie są w miare przyzwoite ceny ??? Podobno na Mokrej mają tanie stropy ale bardzo kruche...

Masz już wszystko zaklepane ???

Pozdrawiam...

C3P0.. U mnie już pustaki zimują na działce ( ja buduje z ceramiki Leiera ), 11m3 deski też już zimuje :), strop robię lany - teriva jakoś do mnie nie przemawia. Jak ja robiłem zakupy to najtaniej stal była na warszawskiej w Vimexie ja kupiłem w Kadexie dali mi tą samą cenę :), pustaki zaś kupiłem w Centrobudexie na słowackiego ( pustaki wyszły mi o 500zł drożej niż najtańszy suporex ). Beton na fundamenty kupowałem w Makowie choć taniej było na zubrzyckiego ale kilka osób odradzało mi tę betoniarnię.

Czy mam już wszystko zaklepane hmmm... a więc tak murarzy już mam ( muruje znajomy ), wczoraj załatwiłem ostatnie pozwolenie od sąsiada na poprowadzenie złącza energetycznego przez jego działkę, obecnie jestem na etapie wybierania kominów systemowych.

Pozdrawiam

PS. Nie jestem może fanem gwiezdnych wojen ale jak widzę twój nick C3P0 to widzę "złoto" :))

witaj Kreon:-) mam prosbę mógłbys mi tez na maila ([email protected])wysłac zdjęcia z Twojej kotlowni..bo ja mam podobny problem z umiejscowieniem pieca na ekogroszek...zastanawiam się czy nie kupić pieca z wejściem u góry..i wtedy piec mógłby stać obok komina, w miare blisko ściany ..i wtedy będzie dużo miejsca w kotłowni

HEJ...

Ja jakoś zupełnie zapomniałem o kominach, też się muszę rozejrzeć... Idę raczej w kierunku kotła olejowego, a drugi wariant to ekogroszek. Ciekaw jestem czy jest jakiś uniwersalny system kominowy, który bedzie odpowiedni do obydwu tych kotłów...

Wczoraj w KADEXie bloczek H+H 24x24x59 mieli po 7,40 zł/szt, ale cena obowiazuje tylko do końca tygodnia, potem w górke bo paliwa droższe...

Ciekawe czy wszystko zdrożeje... ???

POZDRAWIAM WSZYSTKICH...

PS. Jak powiedział R2D2... nie wszystko złoto co się świeci... http://images36.fotosik.pl/137/aaa69cb55be1ebedm.jpg

Kreon wielkie dzięki za foto kotłowni. Widzę na Twoim przykładzie, że problem jest do rozwiązania choć faktycznie zasobnik nieco wchodzi w światło drzwi do garażu. Ale przecież nie można mieć wszystkiego.

We wtorek miałem naradę z architektem. Za adaptację oraz zmiany w postaci okna dachowego na strychu, przesunięcia ścianki działowej w łazience na parterze (chcę aby była większa kosztem toalety, a toaleta będzie w miejscu tej mini garderoby), wyrównanie linii salonu do linii budynku zaśpiewał 2.000 PLN. Uważam, że cena jest do zaakceptowania. Rozmawiałem z nim tez o schodach, bo uważam, że są zbyt strome (19 cm, podczas gdy dopuszczalna wysokość w budynkach użyteczności publicznej wynosi 17 cm). Powiedział, że owszem może to zrobić i wydłużyć biego schodów oraz obniżyc ich wysokość , ale gra nie jest warta zachodu. Średnio rozwinięty murarz zrobi to od ręki, a sporządzenie przez niego projektu wykonawczego to jest dodatkowe kilkaset PLN (tak bliżej tysiąca). W sumie to architekt był bardzo rzeczowy, zwłaszcza, że podczas rozmowy dowiedziałem się, że kilka miesięcy temu zakończył budowę własnego domu. W ramach adaptacji zrobi jeszcze plan usytuowania zbiorników na deszczówkę i odpowiedni rozkład rynien.

Justka, pomyśl jescze o przeniesieniu kotłowni w miejsce pomiesczenia gospodarczego za garażem - o ile planujesz 2stanowiskowy. Zmieścił mi się tam spkojnie spory kocioł na ekogroszek, po za tym jescze jest miejsca full na skład opału. Rozwiazanie to ma mnóstwo zalet, najważniejsza to że nie ma kurzu węglowego w pomiesczniach obok.

Andy

Dzejson!

Niestety moja działka ma jedynie 24m szerokości i garaż na dwa stanowiska raczej nie wchodzi w grę. Dlatego pytam czy w swojej kotłowni masz dużo kurzu? Ja odwiedziłem ostatnio znajomego, który ma zainstalowany kocioł HEF Eko Plus 25 KW i w jego kotłowni wyglądało jak nas sali operacyjnej, choć nie wykluczam, że posprzątał ja zpowodu mojej wizyty.

Pozdrawiam cieplutko :lol:

Witaj Justka

Ja za zmiany i adaptację płaciłam 3000zł ale miałam dość sporo zmian...cały daszek nad wejsciem zmieniłam i elewacje domu (daszek i elewacja na wzór projektu ATOS http://www.dobredomy.pl/?id_project=126 ), wyśrodkowałam garaż... okna i drzwi tez zmieniłam jeśli chodzi o wielkość...i przede wszystkim architekt zmienił schody na mniej strome! Także miał co robić!:-)

Wiesz może ile kosztują kierownicy budowy? Ja w sumie mam upatrzonego ale nie wiem ile będzie kosztował-jeszcze z nim konkretnie nie rozmawiałam...dlatego chciałabym sie zorientować jak to wygląda cenowo!?