Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt W-49.12 pracownia DOBRE PROJEKTY (JELENIA GÓRA)

Recommended Posts

Nie wiem ile teraz biorą kierownicy budowy. Znajomy ma takiego za 4 tyś., ale nie wiem czy to jestaza miesiąc czy za całą budowę. Co do zmiany biegu schodów architekt odradził zmianę na etapie adaptacji projektu, gdyż jest zbyt kosztowana. Posiadając ryzunek montażowy, który znalazłem w internecie można to bez problemu wykonać w trakcie budowy.

Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie do tych co robili strop lany otóż jak rozwiązaliście sprawę żebra w stropie Poz4.2

http://lh4.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S1xJ2SzGZZI/AAAAAAAAAbI/7og53hTu3t0/s800/Rysunek1.jpg

Zrobiliście go takiej grubości jak wylewany strop czy też podnieśliście trochę np tak?

http://lh4.ggpht.com/_p6rjVPPHMPU/S1xJ3VuWcrI/AAAAAAAAAbM/dl7H3wswt5I/s288/belka.jpg

Dobry wieczór w ten mroźny poniedziałek :D

My dokonaliśmy w projekcie kilku zmian: wyrównaliśmy ścianę salonu do pozostałej części budynku co pozwoli na zyskanie trochę przestrzeni i ułatwi chyba sam proces budowy; Poszerzylismy łazienkę na parterze, natomiast w miejsce mini garderoby znajdzie sie wc. Na parterze bedzie mieszkać babcia, więc chcemy aby miała trochę prywatności i kiedy będzie chciała będzie mogła korzystać z łazienki, a goście będą mieli dostęp do osobnej toalety. Zlikwidowaliśmy balkon uznając to za zbędny luksus, jeżeli któreś z naszych dzieci będzie chciało posiedzieć na dworze może sobie zejść na parter i wyjść na taras. W związku z tym w pokojach na górze będą normelnej wielkości okna. W pomieszczeniu nad garażem zamontujemy okno dachowe od strony ogrodu, w przyszłości nie wykluczamy, że będzie to sypialnia lub inne pomieszczenie do zamieszknania. I to chyba tyle. Nadal niepokoi mnie bardzo nieustawna kotłownia. Spełniając wszystkie normy wymagane przez producentów odległości pieca na groszek od ściasn cięzko będzie go tak ustawić aby nie zastawił przejścia do garażu. Wprawdzie Kreon (wilekie dzięki po wtóre) przesłał mi zdjęcia swojej kotłowni to nadal szukam jakiegoś bardziej optymalnego rozwiązania. Przesłałem emila do HEFa, ale jak dotąd bez odpowiedzi.

Czy planujecie na swojej działce wkopanie zbiorników na wodę deszczową? Ja mam zamiar takie cos wykonać. Na razie waham sie pomiędzy oryginalnymi (nie są tanie), a takimi z odzysku (zbiorniki 1m3, zbrojone stalowa kratą, można je łączyć chyba w kaskady).

Pozdrawiam cieplutko 8)

Witam...

Nam kotłownia też spędza sen z oczu... a może by tak nie robić przejścia do garażu i wtedy kocioł ustawić wzdłuż sciany oddzielającej dom i garaż... co o tym myslicie... czy to przejście jest niezbędne w codziennym użytkowaniu domku... ???

Prośba do Kreon... jeśli to nie kłopot, wrzuć te fotki swojej kotłowni na forum... z góry dzięki :)

Pozdrawiam...

Witam

jeśli chodzi o kotłownie to ja najprawdopodobniej zdecyduje się umieścić kociol na ekogroszrek tak jak irysy, oto link do forum-znajdują sie tam zdjęcia kotłowni: http://forum.muratordom.pl/irysy-buduja-dom,t116264.htm

Muszę tylko znależć kocioł z wejściem u góry... w kominie wejscie będzie z boku, będzie wprawdzie jedno załamanie czyli kolanko ale w tego typu piecach nie ma to znaczenia jeśli chodzi o ciąg bo i tak jest pompa. Piec tak usytuowany zajmuje najmniej miejsca w kotłowni. Dlatego myśle ze jest to najbardziej optymalne wyjście...!!??

Jak człowiek jest "zielony" w temacie budownictwa to nachodzą go wątpliwości, które dla innych są jak bułka z masłem. Otóz w projekcie ściany zewnętrzne wykonane są z bloczków z betonu komórkowego, ocieplone styro, bodajże 12 cm. Na forach czytam, że BK nie ociepla się styro, gdyż BK chłonie wilgoć, a styro jej nie przepuszcza. Albo czegoś nie wiem, albo nie rozumiem. Bardzo Was proszę o poradę ! Może ktoś budował ten domek z BK?

No a który materiał nie chłonie wilgoci...

Podstawa to dobra wentylacja w domu, izolacja pozioma. Ja osobiście gdybym się zastanawiał czy ocieplać styropianem czy wełną to wolałbym styropianem a za oszczędzone pieniądze prawdopodobnie zrobiłbym wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła

Też myśleliśmy nad zadaszeniem, zwłaszcza, że wyrównaliśmy ścianę salonu do reszty budynku. Najprostszym rozwiązaniem, które zamierzamy zastosować u siebie jest montaż nad tarasem,przymocowanej do ściany budynku rozkładanej markizy. Są w różnych wymiarach i kolorach. Taka rozkladana ręcznie nie jest droga, można też zamontować taką z pełną autoatyką, która będzie reagować na siłę wiatru i silny opad deszczu.

• 3 weeks później...
Mam pytanie, czy ktoś z budujących jedną z wersji projektu W-49.12 jest z okolic Warszawy?

I co gorsza :) mogłby nam pokazac jak wyglada ten projekt w rzeczywistości?

To cenne doświadczenie :) na etapie wyboru projektu domu.

Zapraszamy do siebie. To w końcu tylko trzy godziny jazdy....

:D