izabelalalka 10.02.2011 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ja planuję swoją sypialnię na dole dlatego interesuje mnie w miarę wygodna łazienka, gdzie zmieszczę i wannę i prysznic dlatego powiększę ją o toaletę, którą przesunę w miejsce wnęki z szafą. Żałuję tylko, że nie będę miała tam okna. Może uda się umieścić tam chociaż jakiś świetlik tunelowy, choć nie wiem czy technicznie będzie to możliwe. Może zabiorę trochę kotłowni, w której będzie piec gazowy ( w zeszłym roku doprowadzili mi gaz) i planuję tam też pralnię. Na górze będzie królestwo mojego 21-letniego syna. Nad garażem dwustanowiskowym będzie miał salon z małym aneksem kuchennym, żeby mógł przyjmować swoich gości i zajmie jedną z sypialni ( jeszcze nie wiadomo, którą sobie wybierze) dwie pozostałe sypialnie będą dla gości. Podoba mi się Twój daszek nad wejściem, też planowałam jego powiększenie bo ten w projekcie nie prezentuje się zbyt dobrze. W wykuszu w salonie muszę zrobić drzwi bo tam będzie taras od strony południowej. Wejście do domu mam od zachodu. Planuję też wyrównać ścianę salonu ze ścianą schodów, zawsze trochę więcej miejsca W-49.12 z wykuszem i garażem dwustanowiskowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 12.02.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Witam Wszystkich budującychJa mam w planach budowę W-49.12b i zastanawiam się nad zmianami w projekcie.Chcę usunąć okna dachowe w pokojach na górze i nad klatką schodową myślałem też o podniesieniu ścianki kolankowej o 1 pustak, ale architekt adoptujący projekt nie godzi się na to twierdząc, że musiałby przerysować wszystkie rysunki. Mam zgodę na podniesienie ścianki ,którą dostałem wraz z projektem od autora projektu,czy to nie wystarczy ?Projektant za adaptację polegającą na usunięciu kilku okien chce 1500.Może są osoby ,które wybudowały dom nie podnosząc ścianki kolankowej-czy jest wystarczająco funkcjonalnie?Proszę jeszcze o komentarz na temat usunięcia okien dachowych w pokojach-czy okna balkonowe wystarczająco doświetlą pomieszczenia? Na razie jestem jeszcze na etapie walki z pozwoleniami, ale myślę że tak późną wiosną może uda się wbić łopatę i zalać fundament.POZDRAWIAM:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 12.02.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Nie rezygnuj z okien dachowych zwłaszcza nad schodami bo klatka schodowa i przedpokój na górze będą po prostu ciemne i ponure. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 12.02.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (edytowane) Do marcin2372Odnośnie podwyższenia o 1 pustak to nie powinno być problemu. Do projektu masz, jak pisałeś zgodę autora na wymienione zmiany. Ten Twój architekt to chyba trochę leniwy jest i chce niemałą kasę za jak najmniejszą robotę. Poza tym, myślę, że nie jest konieczne przy adaptacji wprowadzenie tej zmiany ( przynajmniej ja budowałam już kiedyś dom i w trakcie budowy zachciało mi się podnieść poddasze, kierownik budowy nie miał nic przeciwko). Też myślałam nad ograniczeniem okien dachowych, chociażby ze względu na późniejsze problemy w razie jak się zapomni takie okno zamknąć i zacznie zacinać deszcz ( moja mama i sąsiadka musiały wymieniać przez to panele bo zalało, namokły i się wybrzuszyły). W sypialniach gdzie są na ścianie szczytowej okna bądź drzwi balkonowe można wstawić świetliki tunelowe. To samo nad schodami. W najmniejszej sypialni bez okien dachowych pewnie się nie obędzie. Jak już pisałam wcześniej zastanawiam się też nad świetlikami tunelowymi w łazience na parterze ale nie wiem czy technicznie będzie to możliwe bo do dachu kawałek drogi i jeszcze jedna kondygnacja po drodze. W-49.12 z wykuszem i garażem dwustanowiskowym Edytowane 12 Lutego 2011 przez izabelalalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 13.02.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam Wszystkich budujących Ja mam w planach budowę W-49.12b i zastanawiam się nad zmianami w projekcie. Chcę usunąć okna dachowe w pokojach na górze i nad klatką schodową myślałem też o podniesieniu ścianki kolankowej o 1 pustak, ale architekt adoptujący projekt nie godzi się na to twierdząc, że musiałby przerysować wszystkie rysunki. Mam zgodę na podniesienie ścianki ,którą dostałem wraz z projektem od autora projektu,czy to nie wystarczy ? Projektant za adaptację polegającą na usunięciu kilku okien chce 1500. Może są osoby ,które wybudowały dom nie podnosząc ścianki kolankowej-czy jest wystarczająco funkcjonalnie? Proszę jeszcze o komentarz na temat usunięcia okien dachowych w pokojach-czy okna balkonowe wystarczająco doświetlą pomieszczenia? Na razie jestem jeszcze na etapie walki z pozwoleniami, ale myślę że tak późną wiosną może uda się wbić łopatę i zalać fundament. POZDRAWIAM:bye: Witaj marcin2372 Bardzo drogi jest ten twój architekt Drobne zmiany nie wpływające na konstrukcję budynku może ci "przyklepnąć" w dokumentacji kierownik budowy (bez dodatkowej opłaty). Potwierdzam to co piszą irysy bez tych okien będzie ciemno. My nawet w jednej sypialni dodaliśmy drugie okno dachowe, bo wcześniej obejrzeliśmy sobie na budowie u znajomych (zaraz po zrobieniu dachu) ile światła potrzeba na dany metraż a ja nie lubię "ciemnicy". Na dodatek wzrosną ci koszty zużycia prądu. Pozdrawiam - Jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaj-83 14.02.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam,śledzę to forum już od paru miesięcy i jestem pewna w 100 % że chcemy z mężem wybudować domek W-49.12b z wykuszem. Co prawda dopiero jesteśmy na początku walki z urzędami (tak muszę to nazwać bo "walka" to odpowiednie słowo). Od ponad pół roku staramy się o warunki zabudowy, ale jak się okazało budowa na terenie Poznania wymaga wiele cierpliwości i determinacji ( czego na razie mi nie brakuje, jeszcze się nie zniechęciłam:)). Mam jednak prośbę o przesłanie na maila kilku skanów domku. Chodzi mi przede wszystkim o rzuty, przekroje, rzut więźby dachowej, ogólnie rysunki które przydałby się do wstępnego przedmiaru i wyceny projektu. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laddy 18.02.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Hej izabelalalka Skany wysyłam na maila. [...] Pozdrawiam - Jola Jolapp2, czy ja również mógłbym uśmiechnąć się do ciebie o ww. skany? Bo faktycznie na tych otrzymanych od projektanta niewiele widać.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 18.02.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Mam prośbę do wszystkich budowniczych W-49.12b o przesłanie orientacyjnego zużycie materiałów jakie wam wyszło przy budowie domu. Buduje wariant b z garażem jednostanowiskowym praktycznie bez znaczących zmian w projekcie.Ściany będą z ceramiki 25cm z dociepleniem 14cm styropian. Jeżeli ktoś ma takie zestawienie to będę bardzo wdzięczny za informację. Chciałbym powoli zacząć gromadzić materiały na budowę , a wiadomo lepiej kupić mniej niż więcej bo później nie będzie co z tym zrobić. Ceny w okolicznych hurtowniach dosyć wygórowane dla tego myślę o zakupie większej ilości od sprzedawców znalezionych w sieci np.allegro - różnice w cenach są znaczne. Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 18.02.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witaj laddy Podaj adres e-mail to wyślę skany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laddy 19.02.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witaj laddy Podaj adres e-mail to wyślę skany. Pozdrawiam Cześć! Adres wysłałem ci na priva. A dla wszystkich zainteresowanych polecam wątek dotyczący kolejności prac budowlanych. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=11748 Na stronie 4 jest link do arkusza exela z którego możemy skorzystać przy sporządzaniu własnego mini - kosztorysu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 21.02.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) ... Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelalalka 21.02.2011 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Stopnie są zbyt wysokie i nieco za wąskie, żeby wygodnie stopa stanęła. A już myślałam, że temat schodów mam z głowy jak jolapp2 napisała, że są wygodne. Jarus05 dałeś mi znowu do myślenia i poszperałam troszkę w necie, żeby się przekonać jak to z tymi schodami jest. Znalazłam coś takiego : http://www.budnet.pl/Zasady_konstruowania_schodow_podstawowe_wymiary,Wykonczenie_podlog,a=973.html Plus dodatkowe, przydatne info z innej strony : W praktyce budowlanej najczęściej spotykane wielkości to: * wysokość stopni h = 14-19 cm (schody bardzo wygodne – 15 cm, wygodne – 16 cm, przeciętne – 17 cm, podrzędne – 19 cm); * szerokość stopni s = 25-32 cm (schody bardzo wygodne – 32 cm, wygodne – 30 cm, przeciętne – 29 cm, podrzędne – 25 cm); Mam nadzieję, że teraz będzie już łatwiej dokonać wyboru jakie schody są dla nas najlepsze W-49.12 z wykuszem i garażem dwustanowiskowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 22.02.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Chyba też się tym sugerowaliśmy. Tyle że adaptację robiliśmy już 2,5 roku temu więc dużo szczegółów wyleciało mi z głowy. Ale tak długi czas sprzyja też przemyśleniom. Dom mam dopracowany (na razie w głowie oczywiście) prawie we wszystkich szczegółach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 22.02.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 (edytowane) ... Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 23.02.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 witam wszystkich,Czekając na wiosne, kiedy to mamy w planie rozpocząć budowę tego pięknego domku - 49.12b, zerkam czasem na wasze forum.Jeśli chodzi o zmiany to: usunęliśmy lukarne, przesunęliśmy kominek do samego rogu salonu (a w zasadzie to już w ogóle z niego zrezygnowałem), zrezygnowaliśmy z balkonu. Natomiast czego nie zrobiliśmy to: nie podnosiłem ścianki kolankowej. Pokoje na poddaszu mają 15m2 (po podłodze 23m3) więc dla nas w zupełności wystarczająco, a widziałem już budynki ze zbyt wysoką ścianą kolankową i nie wyglądały ciekawie.Jeśli chodzi o okna dachowe to w projekcie mam 8 sztuk, a w planach 2 może 3 i nie wymaga to wcale dodatkowej adaptacji projektu, podobnie jak z balkonem-w projekcie jest w rzeczywistości nie będzie. Poza tym to będę budował z PTH25 + 15cm styropian, dach Brass + pełne deskowanie. Dom ogrzewać planuję eko-groszkiem, choć to jeszcze nie przesądzone.Pytania:Jeśli ktoś budował lub buduje ten domek to mam takie pytanie, czy na stropie teriva budowaliście ścianki działowe na poddaszu murowane, Jeśli tak to z czego?Jeśli ktoś grzeje eko-groszkiem to ile tego spalacie w ciągu roku?A jeśli gazem to ile zużywacie gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellik 25.02.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Witam wszystkich! Cieszę się bardzo, że trafiłam na ten wątek. My właśnie zamówiliśmy też projekt W-49.12 wersja b z garażem dwustanowiskowym i czekamy na kuriera. Mamy nadzieję zacząć późnym latem/wczesna jesienią - plan na ten rok to stan zero, a potem już pełną parą na wiosnę. Pozdrawiam wszystkich serdecznie! jolapp2, gocha, dzięki dziewczyny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarus05 28.02.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) ... Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jarus05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abulcia 28.02.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 witam my też w końcu zdecydowaliśmy sie na zakup projektu - bez oglądania "na żywo" bo z naszą Stonką niełatwo gdzieś pojechać kupiliśmy w-49.12b z garazem jednostanowiskowym. Drobne zmiany jakie wprowadziliśmy to likwidacja balkonu, lekkiego podpiwniczenia pod schodami, okna nad schodami, okna w garażu i na strychu ( za wąska działka) Na strychu będą okna dachowe. Zmiany niewielkie. Pozwlenie na budowe załatwia się od listopada i ciągle nie ma...ale podobno na dniach ma byc wiec pewnie coś zaczniemy działać. U nas dodatkowe utrudnienia to strefa konserwatorska na dzialce ale juz mamy pozwolenie od szanownego konserwatora więc oby do wiosny!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 28.02.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 A my w sezonie jakby całą zimę. A to stan z ubiegłego tygodnia No i kominek się projektuje Więc oby do wiosny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 03.03.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Szukam ekipy do wybudowania W-49.12b i jak na razie najtańsza oferta to 25000 za SSO czyli fundament,ściany, strop,schody bez wiązania. Co myślicie o takiej ofercie? Ile płaciliście swoim ekipą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts